اخبار کلان

۱۳۹۷/۰۴/۳۱ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۲۵۹۶۹

۹ گروه کالایی گران شد

بانک مرکزی نتایج گزارش درباره قیمت برخی مواد خوراکی در هفته منتهی به ۲۲ تیر را اعلام کرد که بر اساس آن قیمت ۹ گروه نسبت به هفته قبل از آن افزایش و ۲ گروه دیگر کاهش نشان می‌دهد.

 در هفته منتهی به 22 تیر نرخ لبنیات 0.1 درصد، تخم مرغ 2.8 درصد، برنج 3.2 درصد، میوه‌های تازه 1.4 درصد، سبزی‌های تازه 0.6 درصد، گوشت قرمز 0.3 درصد، گوشت مرغ 16.8 درصد، قند و شکر

0.2 درصد و روغن نباتی 0.5 درصد نسبت به هفته قبل از آن افزایش و نرخ حبوب و چای 0.1 درصد کاهش یافت. در هفته مورد گزارش در گروه لبنیات قیمت کره پاستوریزه معادل 0.9 درصد افزایش ولی بهای ماست غیرپاستوریزه 0.2 درصد نسبت به هفته قبل کاهش یافت. قیمت سایر اقلام این گروه بدون تغییر بود. بهای تخم مرغ معادل 2.8 درصد افزایش داشت و شانه‌یی 120 هزار تا 180 هزار ریال فروش می‌رفت.

در این هفته در گروه برنج، قیمت برنج وارداتی غیرتایلندی معادل 0.2 درصد کاهش ولی بهای برنج داخله درجه یک و درجه دو به ترتیب 3.6 درصد و یک درصد افزایش یافت. در گروه حبوب قیمت نخود و لوبیا قرمز هر یک معادل 0.1 درصد و لپه نخود 2.1 درصد کاهش ولی بهای سایر اقلام این گروه بین 0.1 درصد تا 0.8 درصد افزایش داشت. در هفته مورد بررسی، در میادین زیرنظر شهرداری پرتقال درجه یک و گلابی عرضه نمی‌شد. سـایر اقلام میوه و سبزی تازه که تعدادی از آنها از نظر کیفی در مقایسه با سایر میوه‌فروشی‌ها متفاوت بودند، به نرخ مصوب سازمان میادین میوه و تره‌بار عرضه می‌شد. میوه‌فروشی‌های سطح شهر اقلام میوه و سبزی تازه را عرضه می‌کردند که در گروه میوه‌های تازه قیمت پرتقال درجه یک معادل 1.4 درصد، انگور 6.8درصد، طالبی 1.2 درصد و خربزه 19.1 درصد کاهش ولی بهای سایر اقلام این گروه بین 1.2 درصد تا 7 درصد افزایش یافت. در گروه سبزی‌های تازه قیمت گوجه فرنگی معادل 4.6 درصد، بادنجان 5.7 درصد و پیاز 2.1 درصد کاهش ولی بهای سایر اقلام بین 0.7درصد تا 12.6 درصد افزایش داشت. در هفته مورد گزارش قیمت گوشت گوسفند معادل 0.1 درصد کاهش ولی بهای گوشت تازه گاو و گوساله 1.7 درصد و گوشت مرغ 16.8 درصد افزایش یافت. در این هفته قیمت چای خارجی معادل 0.1درصد کاهش ولی بهای قند 0.1 درصد، شکر و روغن نباتی جامد هر یک 0.3 درصد و روغن نباتی مایع 0.6 درصد افزایش داشت.

سقوط ارزش پول نتیجه سودهای ۲۷ درصدی است

یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه افزایش نرخ ارز واکنشی نسبت به سه برابر شدن نقدینگی است، گفت: سقوط سه برابری ارزش پول ملی، نتیجه سودهای

۲۷ درصدی بانک‌هاست که به سپرده‌ها پرداخت کردند؛ بنابراین نباید نسبت به افزایش نرخ ارز طلبکار کسی باشیم. محمد حسین ادیب در تحلیل چرایی جریانات اخیر در بازار ارز، اظهار کرد: اگر تورم در یک کشور بیشتر از تورم در کشور دیگر باشد دیر یا زود، ارزش پول ملی کشوری در مقابل پول کشوری که تورم کمی دارد، به میزان اختلاف تورم بین آنها کاهش می‌یابد.

وی با اشاره به دلیل افزایش تورم در یک کشور، ادامه داد: اگر سیاست‌های پولی ایران، انبساطی‌تر از پول ملی سایر کشورها باشد، تورم افزایش می‌یابد.

ادیب عنوان کرد: دو نوع سیاست انبساطی وجود دارد که یکی از آن در دولت احمدی‌نژاد و یکی در دولت روحانی اجرایی شد، هر چند نتیجه هر دو یکی بوده ولی ماهیت آنها متفاوت است؛ به عنوان مثال در دولت احمدی‌نژاد بانک مرکزی خلق پول می‌کرد، ولی در دولت روحانی بانک‌ها خلق پول می‌کنند، که هر دو باعث رشد نقدینگی شده و تورم افزایش می‌یابد.

او با تاکید بر اینکه در هیچ جای دنیا بانک‌ها اجازه چاپ اسکناس ندارند، در حالی که ما این اجازه را به بانک‌ها داده‌ایم، گفت: سه برابر شدن نقدینگی در سال ۱۳۹۱ تحریم نبوده بلکه قرار گرفتن ایران در رده دومین کشور دارای بالاترین تورم در سال ۱۳۸۰ بود که این امر کاهش ارزش پول ملی را به دنبال داشت.

وی با بیان اینکه بالا بودن تورم در یک کشور، آثار منفی خود را با تغییر نشان می‌دهد، خاطرنشان کرد: در این صورت دولت‌ها سیاست انبساطی را در پیش می‌گیرند، به همین دلیل این نوع سیاست در کوتاه‌مدت منجر به رشد اقتصادی و بهتر شدن شرایط می‌شود، ولی در بلندمدت آثار منفی خود را نشان می‌دهد.

ادیب ادامه داد: زمانی که بانک‌ها نیز سیاست انبساطی در پیش گیرند به جای تورم ارزی، تورم ریالی اتفاق می‌افتد؛ به عنوان مثال در دهه ۸۰ بانک مرکزی که این نوع سیاست را در پیش گرفته بود، ۸۰ درصد سودهای سپرده‌گذاری ناشی از تورم بود و همین عامل منجر شده بود که ما دومین کشور دارای تورم بالا باشیم.

او اضافه کرد: بنده معتقدم که ارزش پول ملی با سیاست‌هایی که دولت در پیش گرفته است، دچار افت خواهد داشت و تحریم‌ها در این امر هیچ گونه تاثیری ندارد، چرا که ثروت ما ناشی از تورم است.

وی با اشاره به آمار سیستم‌های بانکی، گفت: ۸۵درصد سودهای بانکی به ۶۰۰ نفر و ۴۰ درصد سپرده‌های بانکی متعلق به ۵۰ هزار نفر است. ادیب با بیان اینکه حدود ۵۰۰۰ شرکت، ۷۰ درصد ثروت کشور را در اختیار دارند، افزود: ۴۰ درصد تسهیلات بانکی به ۲۰۰ شرکت پرداخته شده است. او گفت: تورم باعث می‌شود، پولدار پولدارتر و بی‌پول نیز بی‌پول‌تر شود؛ چرا که این روند خود به خود منجر به آن خواهد شد تا ثروت کشور در اختیار برخی افراد قرار گیرد. وی با بیان اینکه با این وضعیت سیستم پولی و بانکی کشور، بالا بودن نرخ ارز یک مساله عادی است، اظهار کرد: اگر سیستم بانکی اصلاح نشود، نرخ دلار تا ۱۰۰ هزار تومان پیش خواهد رفت که باعث می‌شود ۹۹ درصد جامعه در فقر مطلق زندگی کنند. ادیب با بیان اینکه صرافی‌ها ابزار پولشویی هستند، خاطرنشان کرد: بستن صرافی‌ها یک حرکت عادلانه‌یی است؛ چراکه بیشتر فساد‌ها از این طریق انجام می‌گرفت. وی با اشاره به اینکه خوشبختانه وضعیت صادرات غیرنفتی در کشور مناسب است، گفت: تحریم‌های علیه ایران بیشتر جنبه روانی داشته و برای گرفتن سهم ایران از بازار نفت است.