ارتباط تنگاتنگ اقتصاد و دیپلماسی در دوره تحریم

۱۳۹۷/۰۵/۰۳ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۲۶۲۰۵
ارتباط تنگاتنگ اقتصاد و دیپلماسی در دوره تحریم

به زودی همه جریانات نمادین کشور کنارهم قرار می‌گیرند

همایش روسای نمایندگی‌های ایران در خارج از کشور که از روز یک‌شنبه با دیدار با معظم رهبری آغاز شده بودو روز دوشنبه در دیدار با روسای قوای سه گانه ادامه پیدا کرده بود؛ دیروز با حضور جهانگیری و مردان اقتصادی کابینه در محل اجلاس سران برگزار شد؛ همایشی که تلاش می‌کند از ظرفیت‌های ارتباطی و دیپلماسی کشور در راستای ایجاد ارزش افزوده اقتصادی وبسترسازی مناسب برای افزایش دامنه‌های صادراتی استفاده کند و به فعالان بخش خصوصی برای یافتن بازارهای تازه اقتصادی یاری رساند. اما اظهارنظر مهم جهانگیری در همایش دیروز اشاره‌یی بود که درباره قرار گرفتن طیف‌های مختلف سیاسی در کنار هم برای عبور از مشکلات مطرح کرد؛ ضرورتی که به اعتقاد جهانگیری چنانچه هرچه سریع‌تر رنگ واقعیت به خود بگیرد، قادر است بخش قابل توجهی از چالش‌های پیش روی کشور را پوشش دهد و زمینه تازه‌یی را برای توسعه درونی کشور فراهم کند.

معاون اول رییس‌جمهوری با اشاره به همین ضرورت غیرقابل انکار گفت: «به فضل الهی در هفته‌های آینده شاهد نمایش بزرگی از اتحاد داخلی خواهیم بود و جریانات و شخصیت‌های نمادین کشور در کنار هم قرار خواهند گرفت. »معاون اول رییس‌جمهوری در بخش دیگری از صحبت‌هایش با اشاره به ارتباط تنگاتنگ اقتصاد و دیپلماسی از روسای نمایندگی‌های ایران در خارج از کشور خواست که به فعالان اقتصادی برای استفاده از ظرفیت‌های اقتصادی برای بهبود شاخص‌های کسب و کارشان یاری رسانند.

 جهانگیری همچنین با اشاره به نوسانات شدید نرخ ارز در روزهای اخیر، عامل اصلی این اتفاق را جنگ رسانه‌یی دانست و گفت: قیمت ارزی که در بازار سیاه اعلام می‌شود درصد بسیار اندکی از حجم مبادلات ارزی کشور است و کالاهای اساسی گروه یک و دو که شامل 85 درصد نیاز کشور است با ارز رسمی و مصوب بانک مرکزی تامین می‌شود.

در این نشست پس از سخنان معاون اول رییس‌جمهور تعدادی از سفرای ایران در کشورهای دیگر ضمن اعلام آمادگی خود برای همراهی کامل با سیاست‌های دولت و تلاش برای مقابله با تحریم‌های امریکا، دیدگاه‌ها و نقطه نظرات خود را مطرح کردند.

حمایت از برنامه‌های دولت

معاون اول رییس‌جمهوری دیروز در همایش روسای نمایندگی‌های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور، گفت: امروز تضعیف دولت مترادف با تضعیف نظام و تضعیف نظام منجر به تضعیف امید مردم به آینده و نگرانی نسبت به افق‌های پیش روی جامعه می‌شود. این اتفاق خواست و برنامه اصلی دشمنان برای اجرایی کردن اقدامات خصمانه علیه ایران است. به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی معاون اول رییس‌جمهوری، جهانگیری ادامه داد: امروز کشور در شرایط خطیری قرار گرفته است اما این شرایط فلج‌کننده نیست، بلکه شرایط جدید، پیچیده و دشواری است و برای مواجهه با آن نیازمند درک صحیح مسائل و توجه به راهکارهای ابتکاری هستیم.

 

او در ادامه با بیان اینکه در هیچ مقطعی میان اقتصاد و سیاست و نیز سیاست خارجی و سیاست داخلی کشور چنین ارتباط تنگاتنگی وجود نداشته است، خاطرنشان کرد: امروز مسائل خارجی به‌شدت از مسائل سیاست داخلی و مسائل سیاست داخلی از مسائل خارجی تاثیر می‌گیرد. همانطور که رفتار سیاسی ما، اقتصاد کشور را تحت تاثیر قرار داده، عملکرد اقتصادیمان نیز تاثیر تعیین‌کننده‌یی بر سیاست خارجی و سیاست داخلی داشته است. بنابراین باید در این شرایط با اتکا به راهکارهای صحیح بتوانیم با کمترین هزینه از این برهه حساس گذر کنیم. جهانگیری با اشاره به سخنان رهبر معظم انقلاب که فرمودند « زمان، زمان حمایت نهادها از یکدیگر است و زمان، زمان محوریت نقش دولت و اتحاد ملی است» گفت: امروز بیش از همیشه به اتحاد ملی، محوریت دولت و حمایت قوا و نهادهای حاکمیتی نیازمندیم زیرا تجربه نشان داده است که بزرگ‌ترین مسائل و مشکلات در فضای اعتماد عمومی و امید به آینده قابل حل است.

 تلاش برای تقویت ذهنیت منفی

معاون اول رییس‌جمهور افزود: آنچه در این روزها و در فضای عمومی مشاهده می‌شود تلاش برای تقویت ایجاد ذهنیتی منفی و نادرست از نظام در جامعه است که در نهایت مردم را نسبت به افق‌های آینده نگران کنند. ما پیش از جنگ اقتصادی در جنگ تمام عیار رسانه‌یی و سیاسی قرار گرفته‌ایم. دشمنان می‌خواهند اذهان و افکار عمومی کشور را در اختیار گرفته و سپس بخش‌های بعدی نقشه خود را عملیاتی کنند.

جهانگیری اضافه کرد: دشمنان علاوه بر نظام و دولت تلاش می‌کنند همه جریانات اثرگذار سیاسی مانند جریان اصلاح‌طلب که می‌توانند نقش موثری ایفا کنند و نیز همه شخصیت‌ها و سرمایه‌های نمادین موثر و مورد قبول مردم را بی‌خاصیت نشان داده و از این طریق به اهداف خود دست پیدا کنند.

معاون اول رییس‌جمهور اضافه کرد: اقتصاد ایران اقتصاد بزرگی است و به گزارش موسسات اقتصادی بین‌المللی در جایگاه 18 اقتصاد دنیا قرار دارد. حجم مبادلات تجاری ایران با دنیا حدود 200 میلیارد دلار است و اقتصادی به این بزرگی قابل حبس شدن نیست. ایران کشوری است که نه تنها کمترین بدهی خارجی را در دنیا دارد بلکه بخشی از دارایی کشور در خارج از کشور مسدود است و حدود 100 میلیارد دلار ذخایر ارزی در خارج از ایران داریم.

او افزود: ایران کشوری است که بدهی داخلی آن با دیگر کشورها قابل مقایسه نیست به عنوان مثال کشور ژاپن 200 درصد تولید ناخالص داخلی خود بدهی دارد اما ایران کشوری است که بدهی‌هایش در مقابل مطالبات آن بسیار ناچیز است.

  توهم طرف امریکایی

جهانگیری در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه امریکا به اشتباه تصور می‌کند که با فشار بر اقتصاد ایران می‌تواند به زندگی مردم فشار وارد کند و با جنگ رسانه‌یی و سیاسی مردم را به ستوه آورد، گفت: آنها تصور می‌کنند که مردم ایران دست به اقدامات غیرقابل کنترل می‌زنند و این تصور نادرستی است که درباره مردم ایران دارند و فکر می‌کنند که ملت ایران به راحتی حاضر است از یک دولت خارجی برای آسیب زدن به کشور و دولت خود استفاده کنند. معاون اول رییس‌جمهور با یادآوری اینکه دولت از شرایط سخت اقتصادی مردم آگاه است و از فشار به طبقات متوسط و ضعیف جامعه اطلاع دارد، گفت: با وجود همه مشکلات وقتی شاخص‌های اقتصادی را مرور می‌کنیم، وضعیت شاخص‌های 4 ماه نخست سال جدید در مقایسه با سال گذشته بهتر است ضمن آنکه درآمد ارزی و بودجه دولت نسبت به سال قبل بهبود یافته و تاکنون 21 برابر سال گذشته بودجه عمرانی پرداخت شده است.

جهانگیری با بیان اینکه میزان واردات نیز در سال جاری با افزایش همراه بوده، گفت: عده‌یی به دنبال آن هستند که بگویند در شرایط سختی که کشور با آن مواجه است نباید واردات کالا انجام شود اما براساس قوانین کشور دولت اجازه ندارد مانع واردات کالا شود و حق دارد فقط از طریق اعمال تعرفه واردات را کنترل کند.

او اظهار داشت: از سال گذشته که زمزمه محدودیت‌ها شنیده می‌شد و دولت احساس کرد که در اثر سیاست‌های دشمنان نخستین قشری که ممکن است آسیب ببینند اقشار ضعیف و متوسط جامعه است، تصمیم گرفته شد که میزان دریافتی افراد تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی را سه برابر افزایش دهیم و این میزان در سال جاری متناسب با تورم رشد داشته و 7 هزار میلیارد تومان نیز ردیف بودجه‌یی تعیین شد تا بتوان به طبقات آسیب‌پذیر رسیدگی ویژه شود.

 حمایت دولت از اقشار آسیب‌پذیر

جهانگیری افزود: به هر میزان که احساس کنیم به قشر متوسط و ضعیف جامعه فشار وارد می‌شود متناسب با آن شرایط، تمام نیازهای اصلی مردم را چه از طریق یارانه، چه از طریق کالابرگ و چه از روش‌های دیگر تامین خواهیم کرد و سیاست‌هایی متناسب با شرایط پیش‌روی کشور تنظیم خواهد شد تا زندگی مردم دچار آسیب نشود.

معاون اول رییس‌جمهور با اشاره به ادعای امریکا مبنی بر توقف صادرات نفت ایران این ادعا را واهی توصیف کرد و گفت: امریکایی‌ها دروغ می‌گویند که نمی‌خواهند به مردم ایران فشار بیاورند؛ آنها بیشترین سخت‌گیری‌ها را برای واردات دارو که از نیازهای اساسی مردم ایران است، انجام می‌دهند. همه برنامه‌های تحریمی امریکایی‌ها برای آسیب زدن به ملت ایران است.

معاون اول رییس‌جمهور با اشاره به اینکه امریکایی‌ها گروه‌هایی را مامور کرده‌اند تا با کشورهایی که تمایل به همکاری با ایران دارند مذاکره و آنها را از این کار بازدارند، خاطرنشان کرد: سفرای ایران نیز باید چنین برنامه‌هایی داشته باشند و با شرکت‌های خصوصی بین‌المللی ارتباط برقرار کنند و زمینه را برای همکاری فراهم آورند چرا که این‌بار اجماع جهانی به نفع ایران و علیه امریکا است و امریکا در انزوای بین‌المللی قرار دارد.