انتقاد رییس مجلس از سیاستهای نادرست ارزی
رییس مجلس معتقد است تلخیهای اقتصادی با اِکوی زیاد تبدیل به یأس در کشور شده؛ از این رو، علی لاریجانی از دولتیها میخواهد که سکوت خود را بشکنند، با مردم حرف بزنند و بگویند برنامه شان برای آینده چیست. او همچنین با انتقاد از سیاستهای ارزی نادرست، پشت پرده تلاطمهای ارزی را افشا کرد و دستهای خارجی را در این بحران مقصر دانست
لاریجانی که روز گذشته در نشست فراکسیون شفافسازی و سالمسازی اقتصاد و انضباط مالی سخن میگفت، ابتدای سخنان خود را به سنگهای پیش پای سرمایهگذاران اختصاص داد؛ آنجا که به اعتقاد او نمایندگان باید در بخش قوانین مربوطه باید مشخص کنند که اگر کسی خواست سرمایهگذاری کند باید به کجا مراجعه کند؛ چرا که این مساله جلوی فساد را میگیرد. وی افزود: قانون مربوط به این بخش باعث میشود کسی که میخواهد سرمایهگذاری کند لازم نیست کفش آهنین به پا کند و با کارمندان مختلف کار کند و این واحد درواقع اجازات را میگیرد و آنگاه جلوی رشوهها گرفت میشود.
رهایی مردم از دست رشوهگیری با دولت الکترونیک
وی اضافه کرد: متاسفانه هنوز این قانون اجرا نشده که بخواهد جلوی این مسائل گرفته شود بنابراین چند اولویت در این زمینه مفید است که یکی از آنها این است که اگر این مساله درست شود فضا را برای سرمایهگذاری باز میکند. لاریجانی همچنین یادآور شد: دولت الکترونیک هم از جمله موارد مورد توجه است که اگر میخواهید مردم از دست این رشوهگیری در ادارات رها شوند باید دولت الکترونیک به وجود بیاورید.
وی افزود: ما در قانون برنامه ششم توسعه گفتیم که پایان سال دوم باید این قانون اجرا شود هرچند قبول دارم که بخشهای مختلف کارهایی کردهاند و زیربناهایی هم ساخته شده لازم است که ارتباطات بیش از پیش برقرار شود. وی ادامه داد: رفتار ساختارهای حکومتی ما در دولت قدیمی است؛ لذا باید آموزش ببینند و روال خود را تغییر دهند. لاریجانی با بیان اینکه اگر دولت الکترونیک اگر انجام شود 50 درصد این فسادها از بین میرود چرا که ارتباطات فردی از بین میروند.، گفت: برخی قوانین و مقررات بخشنامهها و دستورالعملهای زائد خود مانع هستند گاهی ما قانونی میگذاریم و بعد دستورالعملهای متکثر باعث میشود که ریش مردم گرو این مسائل کارمندی به وجود آید بنابراین اینها را باید پالایش کرد به ویژه در حوزه سرمایهگذاری و پولی و بانکی باید اولویت دهید چرا که مسائل امروز ما است و باید دید چقدر این مسائل زاید است باید این موارد را حذف کرد و این از دست ما برمیآید.
لاریجانی ادامه داد: همچنین از نظر قانونگذاری تا جایی که میتوانید مستند آن با آییننامه رجوع نکنید اکنون باب شده است که قانون مینویسیم و آنگاه مستند به آییننامه میکنیم. در قوانین گذشته چنین موضوعی وجود ندارد هر نکته مهمی که وجود دارد در قانون بیاورید تا متوقف به آییننامه نشود. وی افزود: درخصوص وضع فعلی هم صحبتهایی دارم. درواقع شما کاری که انجام میدهید باید متناسب با شرایط فعلی جامعه باشد و کمک به این ما که در خلأ زندگی نمیکنیم. رییس قوه مقننه ادامه داد: اکنون بخشی از آسیبهای شرایط کشور مربوط به تصمیمهای درونی کشور است و بخشی از آن هم دخالتهای دیگران است. اخیرا دیدم که برخی سرویسهای اطلاعاتی کشورهای دشمن ما لعاب کار خود را چیز دیگری گذاشتند و در زیر، اصل مطلبشان را کار کردن روی فضای اقتصادی کشور ما گذاشتهاند.
همه راههای مقابله با فشار توطئه امریکاییها بر معیشت مردم را طی کردیم
رییس مجلس شورای اسلامی در بخش دیگری از سخنانش خاطرنشان کرد: نکتهیی که در حال حاضر در همه ذهنها وجود دارد این است که شرایط آینده کشور چه خواهد شد. اولا باید بدانیم ما همه راههایی که میتوانستیم طی کنیم برای اینکه کشور در شرایطی قرار گیرد که فشار این توطئه امریکاییها بر معیشت مردم به وجود نیاید را طی کردیم.
وی افزود: ما کی با امریکاییها در طول این چهل سال مذاکره میکردیم؟ اما در دوره گذشته با امریکاییها مذاکره کردیم. خودشان سر مساله هستهیی تقاضای مذاکره کردند. به هر حال جلسه 1+5 دو ساعت طول کشید و نهایتا به نتیجه رسید. ما برای چه این کار را کردیم؟ برای اینکه مساله هستهیی ما باعث نشود به مردم فشار بیاید که آن را حل کردیم.
مسوولان امریکا هیچ تعهدی به هیچ نظاماتی ندارند
لاریجانی ادامه داد: پس از این تحولاتی که در امریکا به وجود آمد، شرایط را تغییر دادند و تعهدشان را فراموش کردند در واقع همهچیز را به هم زدند، ظاهرا مسوولان امریکا هیچ تعهدی به هیچ نظاماتی ندارند دیدیم که توافقات آب و هوا و معاهدههای تجاری خود را هم به هم زدند. رییس قوه مقننه در ادامه تصریح کرد: ولی در عین حال زمانی که اروپاییها آمدند و گفتند ما حاضریم این مساله را اصلاح و حاضریم با ایران کار کنیم باز ما آن را رد نکردیم. چرا که باز این عاملی برای فشار به مردم نشود و بنابراین مذاکرات با اروپاییها هم در حال انجام شدن است.
وی اضافه کرد: حال اینکه این مذاکرات به چه میزان پیش برود نمیتوانم اکنون چیز دقیقی بگویم اما مذاکرات تا دیروز عصر انجام شده است.
وی با طرح این سوال که چرا ما بحث مذاکرات با امریکا و اروپا را انجام دادیم، گفت: چون میدانستیم و البته حق داشتیم به محض اینکه امریکاییها زدند زیر میز ما حق داشتیم که از برجام خارج شویم. حق ما بود اما به خاطر اینکه اروپاییها این حرف را زدند گفتیم در فاصله زمانی مشخص ما مذاکره میکنیم.
وی ادامه داد: حال ما فرض را بر این میگذاریم که اینها به جایی برسند که نگذارند ما مسیر عادی خود را طی کنیم که برای این فکرهایی شده است؛ یعنی اکنون طرح ما آماده است که اگر این کار را کردند ما در حوزه نفت انتقال پول و سایر موارد چه کنیم. درست است که آنها هم یک لشکری درست کردند و به قول خودشان چریکهای کت و شلواری درست کردند که البته برای این هم فکر شده است. رییس مجلس شورای اسلامی افزود: به هر حال ما باید یک دورهیی را سپری کنیم که البته حوادث مختلف ممکن است در آن دخالت داشته باشد. اما ما در دورهیی قرار داریم که ممکن است فشارهای بیرونی در این قضیه هم در سطح بینالملل امریکاییها و هم برخی کشورهای منطقه فشارهایی بخواهند وارد کنند. آیا نمیشود از ا ین به عنوان یک فرصت برای خودمان استفاده کنیم؟ وی خاطرنشان کرد: من فکر میکنم که باید روی این مساله فکر کنیم و این همان جایی است که مجلس هم میتواند ورود کند یعنی ما میتوانیم این ظرفیتهای بالقوهیی که در کشور وجود دارد را بالفعل کند و زمینه حضور مردم در اقتصاد فراهم کنیم.
با این سیاست ارزی نادرست صادرات هم از دست میرود
وی ادامه داد: با همین شرایطی که اکنون در کشور وجود دارد صادرات میتواند گسترش پیدا کند ما کشوری داریم که 15 کشور همسایه داریم و از این ظرفیت میتوانیم برای صادرات استفاده کنیم.
لاریجانی عنوان کرد: وقتی سیاست ارزی نادرستی انتخاب میکنند صادرات هم از دست میرود اما وقتی سیاستارزیمان درست باشد صادرات هم رونق پیدا میکند. «بنابراین ما در این زمینه فرصتهایی هم پیدا میکنیم. به نظر من نتیجه این، دوره نوسازی اقتصاد کشور خواهد بود یعنی ما در این دوره میتوانیم اقتصاد کشور را با اتکا به خود رونق داده، خلاهای به وجود آمده را رفع کنیم و جوانهای ما شغل بهتری پیدا کنند.»
نباید شغلهایمان را به دست کشورهای دیگر بدهیم
وی تصریح کرد: اکنون بعضی افرادی که در کشور ما هستند برای آنها صرف نمیکند و از کشور خارج میشوند بنابراین خلأ به وجود آمده را باید جبران کرد تا شغل مناسبی برای این افراد به وجود آید. ما که نباید شغلهایمان را در دست دیگران بدهیم.
وی افزود: ما میتوانیم روی این مساله تمرکز کنیم که تعریف این دور و ملزومات آن چیست. من نمیگویم که ما از اینها استقبال کنیم بلکه باید همه راهها را برویم، اما اگر فشاری هم در این دوره هست میتوانیم آن را تبدیل به فرصت کنیم.
لاریجانی بر همین اساس اضافه کرد: حال اینکه نتیجه آن چه خواهد بود من فکر میکنم ایران پایدارتری خواهد بود یعنی در این صورت شرایط ایران دیگر به گونهیی نخواهد بود که طرف مقابل نتوانند با یک تکان خوردن شرایط اقتصادی ما را به هم بزنند؛ در این صورت فضای آینده ما قویتر خواهد بود.
تلخیهای اقتصادی تبدیل به یأس شده
رییس مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: بنده فکر میکنم تلخیهایی که در این مسیرها -که البته در طول انقلاب هم وجود داشته- مقداری با اکوی زیاد در داخل، به نوعی یأس در کشور تبدیل میکنند که این کار بسیار غلطی است.
وی تصریح کرد: دوستان رسانهیی هم که در مجلس و موارد دیگر خدمت میکنند باید توجه داشته باشند که داشتن اعتبار برای حکومت و ایجاد امیدواری درست شگردی است که میتواند امید دیگران را از بین ببرد؛ آنها از این طریق میخواهند لطمه بزنند. رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نقاط بسیار برجستهیی در کشور وجود دارد که میتوان از آنها استفاده و شرایط فعلی را مطلوب کرد، گفت: نارساییهایی در حوزه اقتصاد کشور وجود دارد که فکر میکنم در این رابطه و در خصوص این نارساییها دولت مقدم بر همه است چرا که کار اجرایی بر عهده دولت است. لاریجانی در همین راستا عنوان کرد که لزومی ندارد قوه مقننه دخالت اجرایی کند، اما راه را باید برای آنها درست کند. این نارساییها وجود دارد بنابراین هم دولت در تغییرات باید به آن توجه کند و هم نگاهش نگاه عجولانه نباشد بلکه در این رابطه باید دولت نگاهی عادلانه داشته باشد مجلس هم حتما کمک خواهد کرد.
مردم را نباید مضطرب بلاوجه کرد
وی با بیان اینکه مردم را نباید مضطرب بلاوجه کرد، یادآور شد: نابسامانی اقتصادی وجود دارد اما مردم بدانند که همه فکر میکنند مجلس و دولت هم کار میکنند برای اینکه این شرایط متعادل شود.
لاریجانی ادامه داد: ما هم از نظر بیرونی داریم این کار را انجام میدهیم و از طریق کشورهای خارجی دولت و وزارت خارجه کار میکنند و نکات خوبی هم برای همکاری طی کردند و هم در درون.
رییس قوه مقننه بر همین اساس یادآور شد: اگر واقعا قبول دارید که در این زمینه ما کارآمدی حکومت را باید بالا ببریم بخشی از آن هم این است که در برخی صحبتها باید دقت کنیم. یعنی ظرفیت ذهنی جامعه را بالا ببریم و موضوعات را باز کنیم.
ایراد لاریجانی به دولت: چرا حرف نمیزنید؟
لاریجانی بیان کرد: بنده ایراداتی که به آقایان دولتی دارم این است که چرا حرف نمیزنند و با مردم صحبت نمیکنند که در چه شرایطی هستیم و چگونه عمل میکنیم تئوریمان برای آینده چیست؟ ضرورت دارد که با مردم صحبت کنیم و در این صورت است که همفکری به وجود میآید.
وی همچنین عنوان کرد که آقایان نماینده در این بخش خیلی میتوانند کار کنند. به هر حال شما نمایندگان مردم هستید و از مسائل مطلعید لذا میتوانید برای مردم توضیح دهید. بسیاری از کارها هم که در این دولت نابسامانی داشت مجلس دنبال کرد. رییس مجلس ادامه داد: همین مسائل مربوط به موسسات مالی اعتباری را مجلس دنبال کرد و سازوکارهایی فراهم شد برای آن مساله تا مردم دچار مشکل نشوند. ریشههای این را حتما باید رسیدگی کنید. هم افرادی در این قضیه متخلف بودند و هم برخی روشها غلط بود. یعنی اینگونه موسسات نباید به وجود میآمد و اگر به وجود آمد باید تعداد اندکی تاسیس میشد نه اینکه همینطور کار را ولو کنند. لاریجانی یادآور شد: به عنوان مثال درمورد بحث طرحهای عمرانی نیمه تمام مجلس این مساله را دنبال کرد. چند سال در قانون وظایف دولت را قید کرده بودیم اما دولت در این زمینه کار را جدی پیگیری نکرد و اشتباه کرد.
دولت در اجرای طرحهای عمرانی اشتباه کرد
لاریجانی افزود: ما 600 هزار میلیارد تومان طرح نیمه تمام در کشور داریم که اگر مزیت اقتصادی برای آنها جور میکردیم آن را انجام میدادند. بسیاری از این پروژهها جنس اصل چهل و چهاری است یعنی اگر ما میخواستیم آن را تعیین تکلیف کنیم باید واگذارشان میکردیم حال که نداریم باید همان طرحهای نیمه تمام را واگذار میکردیم.
وی در همین رابطه تصریح کرد: ما به دولت اختیار دادیم که میتواند این طرحها را به بخش خصوصی واگذار کند بنابراین ما در مجلس برای آن تصمیم گرفتیم و در شورای قوای سه گانه هم تصمیم گرفته شد که البته باید تصمیم قانون شود و موقتا تصمیم گرفته شد که مزیتهایی قائل شویم برای اینکه کسانی این کار را انجام دهند. رییس مجلس شورای اسلامی در ادامه سخنانش تصریح کرد: اینگونه مسائلی که وجود دارد مطالبی است که میتواند نقدینگی را به سمت تولید و آبادانی ببرد لذا دولت باید حتما با همت بلند این کار را دنبال کند. من فکر میکنم کارهایی که اکنون تصمیمگیری میشود باید جدی گرفته شود،
به ویژه برخورد با افراد مفسد که البته قوه قضاییه با این افراد مفسد باید برخورد کند.
قوه قضاییه خارج از نوبت
با مفسدان اقتصادی و متخلفان برخورد کند
لاریجانی خاطرنشان کرد: ممکن است از نظر آیین دادرسی روال این کار طولانی باشد که متناسب با این زمان میتوان شرایط ویژهیی قائل شد که اینها با مفسدین برخورد جدی کنند باید با قوه قضاییه هم صحبت کرد تا پرونده اینها زودتر چه در مجلس و چه در شورا پیگیری شود تا ما با افرادی که در اقتصاد کشور اخلال ایجاد میکنند جدا از تدابیر اقتصادی با این افراد که میدانیم اخلال میکنند برخورد شود. وی افزود: یکی از این موارد را که پیگیری کردیم به این نتیجه رسیدیم شخصی که به صحنه تلاطم ارزی ورود کرد اصل ریشه او در کشور دیگری بود. او با ارتباط با آن کشور این کارها را انجام میداد البته من نمیگویم همه اینها مانند قصه این فرد بود اما ریشهها هم درآمده است. رییس مجلس شورای اسلامی در خاتمه سخنانش خاطرنشان کرد: باید قبول کنیم در مصافی هستیم که ابعاد مختلف دارد، لذا قوه قضاییه هم باید در این قضیه برخورد خیلی قاطعانه و انقلابی داشته باشد و اگر همه اینها دست به دست هم دهد شرایط بهبود خواهد یافت.