دستور خاص برای بیماران خاص
سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به برخی اظهارات درباره حذف پوشش بیمهای برخی ملزومات مصرفی بیماران تالاسمی، گفت: وزیر بهداشت موکدا دستور دادند که شرایط بیماران خاص هیچ تغییری نکند و طبق اعلام شورای عالی بیمه هیچ خدمتی از پوشش حمایتی بیمه برای بیماران خاص از بسته خارج نشده است.
ایرج حریرچی در پاسخ به سوالی درباره نحوه قیمتگذاری داروها، تجهیزات و ملزومات مصرفی پزشکی که به آنها ارز دولتی اختصاص مییابد، گفت: بطور شفاف میگوییم که در این زمینه آقای رییسجمهور دو نامه نوشتند؛ یکی به کل وزرا و یکی هم به وزارت بهداشت. بر همین اساس قیمت داروها و تجهیزات و ملزومات پزشکی که ارز دریافت میکنند، بر اساس ارز دریافتی و توسط سازمان غذا و دارو اعلام شود. حتی اجازه نمیدهیم که یک درصد در این قیمتها تغییر ایجاد شود. در حال حاضر دولت ۳.۵ میلیارد دلار از منابع ممتاز و در دسترسش را به بهداشت و درمان اختصاص داده است. بنابراین قرار نیست ما دلار را با ارز ۴۲۰۰ تومانی ارایه دهیم و مردم با قیمت بیشتر دارو را تحویل بگیرند. این اقدام شبیه به یک شوخی است و نه تنها با آن برخورد میکنیم، بلکه اگر ما هم کوتاهی کنیم، دستگاههای نظارتی با ما برخورد خواهند کرد.
از تخلف یک دلاری هم نمیگذریم
حریرچی افزود: در حوزه دارو ۲۵۵ میلیون و ۳۳۴ هزار و ۱۱۵ دلار، در زمینه مواد اولیه داروها ۱۳۷ میلیون و ۶۳۳ هزار دلار، در زمینه بستهبندی و ملحقات دارو ۲۵ میلیون و ۸۱ هزار دلار و در حوزه تجهیزات پزشکی و ملزومات مصرفی ۴۱۲ میلیون و ۴۳۵ هزار دلار تا هجدهم مرداد ماه گشایش اعتبار شده است. ما همه این ارقام را به ریز بررسی میکنیم و حتی از یک دلار و یک سنت هم نمیگذریم. سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به سوال ایسنا درباره برخی مباحث مطرح شده مبنی بر حذف پوشش بیمهای ملزومات مصرفی بیماران تالاسمی گفت: وزیر بهداشت موکدا دستور دادند که شرایط بیماران خاص هیچ تغییری پیدا نکند و طبق اعلام شورای عالی بیمه هیچ خدمتی از پوشش حمایتی بیمه برای بیماران خاص از بسته خارج نشده است.
حریرچی در پاسخ به سوالی درباره نحوه تخصیص ارز به شرکتها در حوزه سلامت، گفت: باید توجه کرد که در مقاطع مختلف امسال سیاستهای ارزی، تفاوتهایی داشت. به عنوان مثال در مقطعی از سال تخصیص ارز برای واردکنندگان آزاد بود و هر کسی میتوانست آن را دریافت کند. در مقطعی هم ارز تخصیصی با دست بازتر ارایه شد و دولت اعلام کرد که هر کس تقاضای ارز دارد به ما مراجعه کند. در حال حاضر اما سیاست بانک مرکزی تغییر کرده و معیارهای سخت گیرانهتری مورد توجه قرار گرفته است.
او افزود: بر همین اساس ما هم ارزهای تخصیصی را سهمیهبندی کردهایم و به تفکیک مشخص شده است که چقدر ارز به دارو، چقدر به تولید دارو برای مواد اولیه، صنایع جانبی، حوزه تجهیزات پزشکی سرمایهای و مصرفی و ... اختصاص میدهیم. از طرفی ممکن است اکنون یک داروی بسیار مهم به اندازه مصرف یک سال در کشور ذخیره داشته باشد. قاعدتا اگر تولیدکننده یا واردکننده این دارو، تقاضای ارز کند به او ارز نمیدهیم و میگوییم که ذخیره این دارو کامل است. بنابراین باید به نکات اینچنینی توجه کرد.
اخذ تعهد از واردکنندگان دارو
حریرچی ادامه داد: طبق ابلاغیهای که به ما شده تمام مراحل تخصیص ارز را انجام میدهیم. طبق ابلاغیه رییسجمهور کلیه واردکنندگان کالاهای پزشکی و اختصاصی موظفند تعهد کنند که مقررات واردات، عرضه، نحوه و شبکه توزیع، شیوه قیمتگذاری و نحوه فروش را که به دستگاههای مسوول اعلام میشود، رعایت کنند. در صورت هر گونه عدم رعایت این قوانین، مکلفند که مابهالتفاوت نرخ رسمی و نرخ بازار را بپردازند. دستگاههای مذکور هم حداکثر یک هفته فرصت دارند تا این مسائل را اعلام کنند و هنگام ثبت سفارش و صدور مجوز، تعهد مربوطه را از واردکننده اخذ کنند. حریرچی همچنین گفت: باید توجه کرد که در حوزه واردات ما ارز را به یک بانک میدهیم و این بانک به بانک طرف خارجی اعلام میکند که این ارز در اختیار من است. بنابراین شما کالا را تولید کنید. در اینجا درصدی به عنوان پیش پرداخت به طرف خارجی ارایه میشود و زمانی که کالا تولید شد، تحویل طرف خارجی شد و وارد کمرگ شد و ما آن را تحویل گرفتیم، بانک ما پول را به بانک طرف مقابل واریز میکند. طبق آییننامه سه ماه فرصت وارد کردن کالایی که به آن ارز اختصاص یافته، داده شده است. در بند ۴ این اییننامه هم مشخص شده که به منظور تامین شفافیت و استفاده از نظارت بانک مرکزی و گمرک باید در مراحل تامین ارز، تخصیص آن، حمل، انبار و ترخیص کالا اطلاعات مربوط به توزیع کالا و عوامل دست اندرکار را به دستگاههای مسوول اطلاع دهند. حریرچی با بیان اینکه لیست شرکتهایی که در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی ارز دریافت میکنند، لیست پیچیدهای است، گفت: در حوزه دارو تعداد داروها در حد چند هزار قلم است و نهایتا با ۱۰۰شرکت طرفیم، اما در حوزه ملزومات و تجهیزات پزشکی بیش از چند صد هزار قلم وجود دارد و شرکتهایشان هم زیادند. بنابراین هم اقلامشان متنوعتر است و هم شرکتهایشان بیشتر. بر همین اساس قیمتگذاریشان هم دشوارتر است.