تخلفات ٣ ساله در اجرای قانون خرید تضمینی
حدود یکماه دیگر سال زراعی جدید آغاز میشود و به دلیل تخلفات دولت در اجرای قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی طی سالیان گذشته، مجلس به این ماجرا ورود کرده است.
چیزی تا آغاز سال زراعی جدید نمانده و طبق قانون دولت باید در آغاز سال زراعی و قبل از آغاز کشت قیمت تضمینی محصولات کشاورزی را اعلام کند.
این تکلیفی است که طی سه سال اخیر، دولت از انجام به موقع و صحیح آن سرباز زده و کشاورزان را با مشکلات فراوانی مواجه کرده است.
امسال نیز دولت هفت ماه دیرتر از موعد قانونی تاخیر نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی را اعلام کرد ضمن اینکه قیمت محصولات استراتژیک مانند گندم که باید حداقل به نرخ تورم افزایش مییافت، بدون تغییر ماند.
کارشناسان و تولیدکنندگان معتقدند اقدامات اینچنینی باعث میشود تولید محصولات استراتژیک در کشور با خطر مواجه شود. در همین زمینه علیقلی ایمانی، رییس بنیاد توانمند سازی گندمکاران کشور در گفتوگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه وزارت جهاد کشاورزی باید در مردادماه هزینه تمام شده تولید محصولات کشاورزی را در استانهای مختلف برآورد کند، میانگین قیمت را در نظر بگیرد و سپس پیشنهاد خود را در این زمینه به سازمان برنامه و بودجه ارایه کند، گفت: طی سه سال گذشته دولت قانون خرید تضمینی را مبنی بر اینکه نرخ خرید تضمینی حداقل باید به اندازه نرخ تورم رشد کند، رعایت نکرده است و در این امر میتواند کشت محصولات استراتژیک مانند گندم را در کشور تحت تاثیر قرار دهد.
وی اضافه کرد: ما کشاورزان یک نوع محصول را تولید میکنیم اما برای تولید آن به محصولات و فرآوردههای مختلفی نیاز داریم که قیمت همه آنها افزایش یافته به عنوان مثال طی چندماه اخیر قیمت ادوات کشاورزی ۳۰ درصد و ماشین آلات کشاورزی ۱۰ درصد افزایش داشته همچنین نرخ سموم بیش از ۲ تا ۳ برابر شده است و ما هر لیتر سم را ۵۰۰ هزارتومان خریداری میکنیم.
ایمانی با اشاره به اینکه نمیتوان از کشاورز حمایت نکرد و انتظار داشت که او محصول خوبی تولید کند، افزود: در حال حاضر مجلس به این ماجرا ورود کرده و تلاش میکند که نرخ خرید تضمینی به موقع اعلام شود و نرخ تورم نیز در تعیین قیمتها رعایت شود.
وی با بیان اینکه ما دو هفته قبل با کمیسیون اقتصادی مجلس جلسهای در این زمینه داشتیم، گفت: دوشنبه هفته آینده نیز جلسه دیگری در این زمینه با اعضای کمیسیون اقتصادی برگزار خواهد شد.
ایمانی گفت: تشکلهای بخش خصوصی، وزارت جهاد و مجلس هر کدام بطور جداگانه با بررسی تمامی جوانب و شرایط قیمت پیشنهادی خود را اعلام میکنند، سپس با بررسیهایی که صورت میگیرد منطقیترین قیمت انتخاب شده و به دولت پیشنهاد میشود. ضمن اینکه انتظار ما این بود مجلس زودتر از این به ماجرا ورود میکرد و باید نمایندگان برخورد قاطعانهای با این مساله داشته باشند.
وی درباره اینکه قیمت پیشنهادی شما برای قیمت گندم در سال زراعی آینده چیست؟، افزود: اگر همین فردا قرار باشد شورای اقتصاد نشست داشته باشد و برای این منظور تصمیم بگیرد، حداقل ٣٠ درصد باید به نرخ محصولات افزوده شود. قیمت گندم نیز با توجه به اتفاقاتی که در هزینه تمام شده تولید افتاده، در حال حاضر ١٧٠٠ تومان است
ایمانی با بیان اینکه اگر قیمت محصولات منطقی و واقعی نباشد، توان تولید از دست میرود، گفت: در برخی استانها کشت دوباره و کشت تابستانه افت کرده است.
آبیاری ۲ میلیون هکتار مزارع کشاورزی با قطره
وزیر جهاد کشاورزی گفت: سطح سیستمهای نوین آبیاری در کشور امسال از مرز ۲ میلیون هکتار عبور کرده است. در این زمینه امیدواریم سالانه ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار هکتار به سطح سیستمهای نوین آبیاری در کشور افزوده شود.
به گزارش ایسنا، محمود حجتی در حاشیه مراسم بهرهبرداری از پروژه آبیاری تحت فشار قطرهای که در اهواز برگزار شد، در جمع خبرنگاران اظهار کرد: خوشبختانه از آغاز به کار دولت یازدهم تاکنون، حجم و شتاب توجه به بحث سیستمهای نوین آبیاری چند برابر شده است. در این زمینه در دولتهای یازدهم و دوازدهم، منابع خوبی به این کار اختصاص داده شده است.
او با اشاره به بحث کانونهای ریزگرد جنوب شرق اهواز و نهالهای کشت شده در آن منطقه، افزود: در ارزیابیهای اولیهای که توسط ستاد ساماندهی ریزگردها در استان خوزستان انجام شده، حدود ۸۰۰ تا ۸۵۰ هزار هکتار کانون ریزگرد در خوزستان شناسایی شده است. مطالعات نهایی و جامع این کانونها در سطح ۸۵ هزار هکتار تکمیل شده است و در این زمینه برنامههای عملیاتی نیز تا حدود ۸۰ درصد اجرایی شده است.
حجتی ادامه داد: در گذشته آب مورد نیاز این منطقه به صورت موقتی با همکاری مجتمع پرورش ماهی آزادگان از این محل تامین میشد، اما خوشبختانه با همکاری و تلاشهای صورت گرفته، امروز به صورت مستقیم آب از ایستگاه پمپاژ رودخانه کارون به کانونهای ریزگرد جنوب شرق اهواز منتقل میشود.