نبرد تعرفهها
الهه باقری|
امریکا دور جدید افزایش تعرفههای گمرکی علیه محصولات وارداتی چین را به اجرا در آورده و چین نیز در مقابل تهدید کرده که در همین ابعاد تعرفه گمرکی بر واردات امریکایی را افزایش خواهد داد.
دور جدید افزایش تعرفههای گمرکی بر محصولات وارداتی، بار دیگر آتش جنگ تجاری میان امریکا و چین را برافروختهتر کرد. طبق گزارشهای منتتشر شده، با وجود گفتوگوهای صلحجویانه میان امریکا و چین، این دو اقتصاد بزرگ جهان، دور جدیدی از افزایش تعر فههای گمرکی را علیه واردات یکدیگر آغاز کردند.
اخبار حاکی از آن است که از روز 23 اوت، امریکا از 279 جنس وارداتی از چین، به ارزش کلی 16 میلیارد دلار در سال، 25 درصد تعرفه وارداتی دریافت خواهد کرد. آنطور که گفته شده، کالاهایی مانند نیمههادیها، مواد شیمیایی، اقلام پلاستیکی، موتور سیکلت و دوچرخههای برقی، از جمله کالاهای وارداتی از چین هستند که مشمول تعرفههای جدید از سوی امریکا شدهاند. بر این اساس، با اجرایی شدن دور جدید تعرفه وارد اتی، مقامات مسوول چین، اعلام کردهاند که این کشور نیز، بر اقلام وارداتی امریکا، تعرفهای با همین ارزش سالانه وضع خواهد کرد. مواد سوختی، اقلام فولادی و قطعات خودرو و تجهیزات پزشکی ساخت امریکا از جمله کالاهایی است که گفته شده دولت چین بر آنها تعرفه وضع خواهد کرد.
امریکا و چین، در ماههای اخیر، تعرفه و تدابیر تجاری تلافیجویانهای را علیه یکدیگر آغاز کردند. طبق گزارشهای منتشر شده، اولین دور تعرفههای اعمال شده بر کالاهای وارداتی، در حالی آغاز شد که دونالد ترامپ، رییسجمهوری امریکا با اعزام تیمی از مشاوران ارشد اقتصادی خود به چین، تلاش کرد تا مانع از آغاز جنگ تجاری میان دو کشور شود. با این حال شروطی در مقابل چین قرار داد که غیرمستقیم، آغازگر جنگ تجاری شد. به گفته دولت چین، تامین دو خواسته اصلی امریکا مبنی بر تسهیل واردات کالاهای امریکایی و اعطای تعهد نسبت به رعایت حقوق مالکیت معنوی تولیدات امریکایی، برای این کشور امکانپذیر نیست. بر این اساس، بزرگترین جنگ تجاری جهان، بین دو قدرت بزرگ اقتصاد جهان آغاز شد. آنطور که گفته شده، با وجود هشدارهای اتحادیه اروپا و چین درباره معضلات آغاز جنگ تجاری، دونالد ترامپ در 9 مارس سال جاری میلادی، سند مربوط به افزایش تعرفههای گمرکی بر واردات فولاد و آلومینیوم را امضا کرد که بر اساس آن، واردات فولاد به امریکا 25 درصد و آلومینیوم 10 درصد مشمول عوارض گمرکی شدند.
ترامپ با وجود هشدارهای اتحادیه اروپا و چین 17 اسفند ماه 1396 (8 مارس) سند مربوط به افزایش تعرفه گمرکی برای واردات فولاد و آلومینیوم را امضا کرد که بر اساس آن واردات فولاد به امریکا ۲۵ درصد و آلومینیوم ۱۰ درصد مشمول عوارض گمرکی شد. در مقابل، از آنجا که چین بزرگترین تولیدکننده فولاد در جهان بود و صادرات گستردهای به امریکا داشت، تهدیدهای خود درباره اقدامات تلافیجویانه را عملی کرد. طبق گزارشهای منتشر شده، حدود
2 هفته پس از اعمال تعرفه امریکا بر فولاد و آلومینیوم وارداتی از چین، در روز 23 مارس، پکن نیز با وضع تعرفههای جدید برای گوشت، میوه و سایر محصولات امریکایی به اقدامات ترامپ پاسخ داد و با اعمال تعرفههای جدید تا 25 درصد، در مجموع 128 قلم کالای امریکایی را به ارزش کلی 3میلیارد دلار مشمول تعرفه کرد. این اقدامات تلافیجویانه، با وجود مذاکرات صورتگرفته ادامه پیدا کرد و سرانجام، در 15 ژوئن، دولت امریکا بر ۱۱۰۰ کالای چینی، معادل ۵۰ میلیارد دلار واردات از این کشور، تعرفه ۲۵ درصدی وضع کرد. در این دوره از اعمال تعرفه، بخشهایی از جمله هوا فضا، خودروسازی، روباتیک و محصولات صنعتی پیشرفته هدف اصلی امریکا در افزایش تعرفه واردات از چین بود. در همین ماه، چین از تصمیم خود برای اعمال تعرفه 25 درصدی بر 659 محصول امریکایی با ارزش 50 میلیارد دلار و در واکنش به تعرفههای جدید امریکا خبر داد. پس از آن، در ماه جولای، دولت امریکا اعمال تعرفه گمرکی 25 درصدی بر بیش از 800 قلم کالای وارداتی چینی به ارزش 34 میلیارد دلار را آغاز کرد. این موضوع، گمانهزنی دولتها را در مورد احتمال بحران اقتصادی جهانی جدیتر و نگرانی بسیاری در بازارهای جهانی ایجاد کرد. این تعرفه، بر وارداتی مانند راکتورهای هستهای، توربینهای گاز، دستگاههای تبدیل گاز به مایع، کورهها و ماشینهای ظرفشویی تجاری اعمال شد. پیش از اعمال تعرفهها نیز، سخنگوی وزارت خارجه چین اعلام کرده بود که اگر امریکا بخواهد بر کالاهای چینی به ارزش ۳۴ میلیارد دلار تعرفهگذاری کند، اقدام متقابلی داشته و در همان روز و به همان میزان برای امریکا اجرا خواهیم کرد. بر این اساس، چند ساعت پس از آنکه امریکا تعرفههای تجاری ۲۵ درصدی را روی ۸۱۸ قلم از کالاهای چین به ارزش ۳۴ میلیارد دلار اعمال کرد، پکن اقدامات متقابل را علیه واردات محصولات امریکایی انجام داد.
به گفته بسیاری از تحلیلگران اقتصادی، این جنگ تجاری تنها بین دو کشور نیست بلکه به اتحادیه اروپا و دیگر کشورها مانند روسیه هم کشیده شده است. طبق گزارشهای منتشر شده، کشورهای بسیاری اعلام کردهاند که علیه اقدامات غیرمنطقی امریکا که مغایر با قوانین جهانی است، به سازمان تجارت جهانی شکایت میکنند.