توسعه علمی، ضامن اصلی بقای کشور است
برای عبور از چالشهای پیش روی کشورچه باید کرد؟ این پرسشی است که معاون اول رییسجمهوری روز گذشته با طرح آن تلاش کرد تا چشماندازی از بایدها و نبایدهای امروز کشور ارایه کند؛ ضرورتهایی که اقتصاد ایران برای رهایی از مشکلات دامنهدار فعلی و رسیدن به ساحل امن و امان به آنها نیاز دارد. در پاسخ به این پرسش جهانگیری از نقش ویژه دانشگاهها سخن گفت و اعلام کرد که برای مقابله با چالشها هیچ عاملی به اندازه دانشگاهها و نهادهای آموزشی اثرگذار نیستند. دانشگاههایی که هر بار که اهالی سیاست به نقش و اثرگذاری آنها واقف شدهاند و تلاش کردهاند تا از ظرفیتهای فراوان این نوع مراکز استفاده کنند؛ نتایج مطلوبی به دست آمده و هر بار که دولتمردان خود را از مشورتها و راهنماییهای آنان بینیاز دانستهاند، کشور با مشکلات عدیدهای مواجه شده است.
معاون اول رییسجمهوری، شرایط ایران را خطیر و دشوار توصیف کرد و گفت: در چنین وضعیتی چشم امید به دانشگاهها است، کشور را باید با همکاری آنها از دشواریها عبور دهیم. جهانگیری دیروز در نشست روسای دانشگاهها، مراکز آموزش عالی و پژوهشگاهها و پارکهای علم و فناوری سراسر کشور که در دانشگاه علم و صنعت برگزار شد، افزود: دست نیاز همه به سمت دانشگاهها دراز است.
او با بیان اینکه شرایط کشور خطیر و دشوار است، ادامه داد: البته به معنای این نیست که همه عواملی که وجود دارد، تهدید است بلکه فرصتهای خوبی میتوان از دل شرایط سخت بیرون آورد و همانطور که خداوند امید داده بعد از هر مشکلی آسانی است. تجربه کشورهای مختلف و جهانی نشان داده که تحولات بزرگ از دل شرایط سخت و دشوار خارج میشود و باید به دنبال این باشیم که تحولات بزرگ در این شرایط سخت به وجود آید. جهانگیری به پیشنهادها و راهکارهای جمعی از دانشگاهیان درمورد شرایط اقتصادی امروز کشور اشاره کرد و افزود: رهبر معظم انقلاب به دولت توصیه کردند که به این پیشنهادها باید توجه شود. رییسجمهوری و مجموعه دولت تاکنون بارها اعلام کرده که باید از فرصت دانشگاهها استفاده شود و به نظر من امروز دانشگاهها در نقطه کانونی قرار گرفتهاند که باید کاری کنند. فکر میکنم رسیدن به این نقطه که درک جمعی از نیازها وجود داشته باشد و به سمت دانش و دانشگاهها برود، نقطه مهمی برای توسعه کشور بوده و دانشگاه کانون مهمی برای گام برداشتن در این مسیر است.
توسعه پایدار و همهجانبه
جهانگیری ادامه داد: اگر به دنبال توسعه همهجانبه و پایدار هستیم محور آن میتواند توسعه درون زا و ملی باشد و مهمترین نقطه کانونی اقتصاد مقاومتی توجه به ظرفیتهای داخلی کشور است. توسعه علمی کشور که کانون آن دانشگاه است، ضامن اصلی بقای ما است و باید بطور جدی به آن پرداخته شود. معاون اول رییسجمهوری تصریح کرد: در شرایطی قرار گرفته ایم که قدرتی به نام امریکا با مدیریتی که بر آن حاکم است، فکر میکند با ایران با نبردی از نوع نظامی وارد نشود بلکه با نوع جنگ نرم وارد شود. امریکا فکر میکند اقتصاد برتر را داراست و با استفاده از قدرت خود به کشورها فشار میآورد تا ایران را زمین گیر کند و از سوی دیگر از قدرت رسانهای خود استفاده میکند تا افکار ایرانیان را به نوعی تحت تاثیر قرار دهد.
جهانگیری یادآور شد: آنها دهها کانون فکر در طول سالها تشکیل دادهاند تا چگونه عمل کنند که به اقتصاد و ملت ایران تاثیر مخرب داشته باشند. در مقابل این اقدامات باید قدرت نرم خود را به صحنه بیاوریم و وقتی آنان اقتصاد ایران را هدف قرار میدهند، ما به عنوان دولت راهکارهایی را فراهم کنیم تا بتوانیم از منابع خود به بهترین نحو استفاده کنیم.
او با یادآوری اینکه تامین نیازهای کشور با دشواریهای زیادی روبروست، گفت: کالایی که میخواهید از طریق سیستم حمل و نقل دریایی وارد کشور کنید دارای ویژگیهایی است و امریکاییها تلاش دارند با هدف گذاری این سیستم را از کار بیندازند البته وظیفه دولت است که راهکارهای دیگری تعبیه کند. تلاش بعدی آنها ترسیم شرایط آینده کشور است و بگویند که اگر کالا نخرید، ممکن است دیگر پیدا نشود تا مردم به فروشگاهها هجوم ببرند و این موارد مجموعه قدرتی است که به کار گرفته شده تا در داخل ایران اتفاقاتی را رقم بزنند.
افزایش امید مردم
معاون اول رییسجمهوری خاطرنشان کرد: مهمترین حرف این است که باید اقداماتی انجام دهیم که منجر به مجموعهای از اتفاقات در کشور شود تا اعتماد و امید مردم به آینده افزایش یابد و بیش از دولت و مسوولان، نخبگان و صاحب نظران در این زمینه مسوولیت دارند.
جهانگیری یادآور شد: اگر دشمن تلاش دارد که اعتماد و امید مردم را با مشکل رو به رو کند، وظیفه ما این است که نقطه عکس آن را انجام دهیم تا مردم با اعتماد بیشتری به آینده به زندگی خود ادامه دهند. وقتی گفته میشود امروز راهکار اقتصاد سیاسی است، این طور نیست که باید گروهی بروند و گروه دیگری بیایند، او به شرایط کشور در دوران جنگ هشت ساله اشاره و خاطرنشان کرد: جنگ تحمیلی در آن زمان موضوع اصلی بود و مردم در شرایط اقتصادی از خودگذشتگی نشان میدادند که بارها گفته شده و خاطرههای آنها نوشته شده است. امروز نیز در چنین شرایطی هستیم و نیازمندیم که موضوع اصلی کشور این باشد که چه طراحی برای مقابله با ملت از سوی دشمنان صورت گرفته و ما چگونه باید ملت را مقاوم کنیم تا از پیچ خطرناک به خوبی عبور دهیم. جهانگیری یادآور شد: به میزانی که روی این موضوع دقت کنیم، اعتماد را در داخل کشور افزایش دهیم و امید را تقویت و کشور را در وضعیت خوبی اداره کنیم تا امریکا احساس کند، شکست خورده است، زمان تحمیل این شرایط بر کشور کوتاه خواهد بود.
بخش خصوصی پیشران توسعه کشور
او با یادآوری اینکه بخش خصوصی محور و پیشران توسعه کشور است، ادامه داد: بخش خصوصی واقعی در جهت تولید زحمت میکشد ولی از طرف دیگر عدهای تحت عنوان بخش خصوصی فکر میکنند مردم در چه شرایط سختی قرار خواهند گرفت تا از آن سوءاستفاده کنند .
معاون اول رییسجمهوری با بیان اینکه دولت باید برای بخش خصوصی که میخواهد سالم کار کند شرایط را فراهم آورد، گفت: البته بخش خصوصی باید سود ببرد ولی باید منافع ملی را هم در نظر بگیرد وشرایط را بسنجد.
معاون اول رییسجمهوری افزود: اینکه امریکاییها میگویند فروش نفت ایران را متوقف میکنند حرف بیجایی است اگر چه فروش نفت ایران کاهش مییابد و بودجه نسبت به سال گذشته کاهش خواهد داشت، ولی تلاش خواهیم کرد به گونهای جبران کنیم تا دستگاهها دغدغه نداشته باشند. جهانگیری همچنین درباره ارایه ارز تحصیلی به دانشگاهها برای فرصتهای مطالعاتی گفت: در مقطعی با کاهش ارز تحصیلی برای فرصتهای مطالعاتی، دانشگاهها آسیب دیدند ولی تلاش میکنیم با استفاده از خط فاینانس حمایتهای لازم را انجام دهیم و نیازهای اصلی تحقیقاتی و لوازم آزمایشگاهی دانشگاهها را فراهم کنیم . او از دانشگاهها خواست در این بخش صرفه جویی لازم را داشته باشند وباردیگر تاکید کرد: دولت اجازه نخواهد داد ارتباط علمی آنها با سایر دانشگاههای دنیا قطع شود.
جهانگیری گفت: در جلسه روز گذشته سران قوا مصوب شد یک میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی به اشتغال اختصاص یابد.