حذف سقف رقابت عرضه محصولات پتروشیمی
گروه بورس| در هفته گذشته رویدادها و اظهارنظرهای مهمی پیرامون بورس کالای ایران صورت گرفت که آغاز عرضههای پرحجم فولادسازان در راستای دستورالعمل تنظیم بازار فولاد، حذف سقف رقابت عرضه محصولات پتروشیمی، استفاده وزارت جهاد کشاورزی از ظرفیت بورس کالا، برنامه اتاق اصناف برای همکاری با بورس کالا و فروش ۴۵ تن زعفران در بورس کالا از مهمترین آنها بود.
عرضههای پرحجم فولادسازان
بر این اساس، پیرو اصلاحیه صورت گرفته در خصوص دستورالعمل تنظیم بازار محصولات فولادی که از سوی وزارت صمت به بورس کالای ایران ابلاغ شد، از روز شنبه ۲۴ شهریور ماه، شاهد عرضههای پرحجم فولادسازان کشور به میزان ۱۹۴هزار و ۵۶۰ تن در بورس کالا خواهیم بود. دستورالعمل تنظیم بازار محصولات فولادی که روز سه شنبه با ۲ اصلاحیه از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت به بورس کالای ایران ابلاغ شد بر اساس آن از این پس قیمتهای پایه محصولات فولادی در بورس کالا معادل متوسط نرخ کشف شده کالاها در ۴ عرضه آخر بورس کالا است و همچنین سقف رقابت محصولات فولادی در معاملات بورس کالا باز شد. از این رو شرکتهای فولادی در روز شنبه با سبدهای سنگین به بورس کالا میآیند تا مصرف کنندگان نیز دست پر تالار نقرهای را ترک کنند. براساس اطلاعیه عرضه روز شنبه بورس کالا، شرکت فولاد مبارکه اصفهان ۷۵هزار و ۲۰ تن ورق گرم B و ۲۵هزار و ۸۰ تن ورق گرم C را در تالار محصولات صنعتی و معدنی بورس کالا عرضه میکند. همچنین فولاد خوزستان ۳۰ هزار تن شمش بلوم، فولاد خراسان ۵ هزار تن سبد میلگرد مخلوط، فولاد کاوه اروند ۶هزار تن سبد میلگرد مخلوط و پرشین فولاد آریا نیز ۳۳۰۰ تن سبد میلگرد مخلوط را بر تابلوی عرضه بورس کالا ثبت میکنند. دیگر عرضه کننده روز شنبه تالار نقرهای نیز ذوب آهن اصفهان است. این شرکت ۳۰هزار و ۱۴۰ تن تیرآهن ۱۴ تا ۱۸ و ۲۰هزار و ۲۰ تن سبد میلگرد ۱۲ تا ۳۲ را در بورس کالا عرضه خواهد کرد.
تحولی جدید
افزون بر این، شریعتمداری وزیر صمت با توجه به افزایش نرخ ارز و راهکارهای مختلف برای دولت عنوان کرد: دولت دو راه در پیش دارد یا در نظر گرفتن ارز ۴۲۰۰ تومانی برای معاملات کالایی و کنترل رانت و نظارت شدید بر بازار و یا استفاده از نرخ ارز و سقف رقابت آزاد و هزینه در حوزه رفاهی وحمایتی که کشور در حال حرکت به سمت بازار غیر رانتی است و به تدریج روندها اصلاح خواهد شد و از هفته جاری در عرضه محصولات پتروشیمی نیز سقف رقابت آزاد خواهد شد. وی با اشاره به سیاست صادراتی دولت گفت: صادرات بدون واردات ارز و صادرات کالاهای اساسی که نرخ ارز رسمی به آن تعلق میگیرد مورد حمایت دولت نیست و باید با بازگرداندن ارز حاصل از صادرات تأمین مواد اولیه و تولید کشور را حمایت کرد. وی به پیشرفتهای صنعتی در کشور اشاره و اظهار کرد: درسال گذشته 6 هزار واحد صنعتی در کشور به بهرهبرداری رسید.
لزوم بهرهگیری بیشتر دولت از ظرفیت بورس کالا
از سویی دیگر، یک نماینده مجلس گفت: معاملات در بورس کالا شفاف است، بطوری که همین شفافیت باعث میشود تا بخش زیادی از واسطهها در همان ابتدا در فرآیندها حذف شوند، همچنین میتوان حجم عظیمی از محصولات را روی تابلوی بورس عرضه کرد. عباس پاپی زاده، معتقد است: اگر در چند سال اخیر و براساس پیشنهاد مکرر نمایندگان مجلس، از ظرفیتهای بورس کالا در حوزه عرضه بسیاری از محصولات کشاورزی و همچنین اجرای سیاست قیمت تضمینی چندین محصول همانند جو و ذرت، بطور کامل بهره میبردیم، امروز با بخش عظیمی از مشکلاتی که در حوزه افزایش قیمتها، واسطهگریهای عجیب و کاهش بودجه دولت ایجاد شده است، روبرو نبودیم. وی کشف قیمت و ایجاد شفافیت در کشف قیمت را به عنوان دیگر مزایای بورس کالا مطرح و بیان کرد: زمانی که شمار عرضه کنندگان در بورس کالا زیاد شود، مصرف کننده هم با ورود در بورس نیازهایشان را برآورده میکنند .