چالش تصمیم‌گیری مسوولان در شرایط تحریم

۱۳۹۷/۰۷/۰۷ - ۰۰:۵۳:۴۲
کد خبر: ۱۳۰۵۲۸

معاون سازمان توسعه تجارت ایران گفت: در شرایط تحریم که مدیران باید تصمیم‌های سخت بگیرند، نباید فضایی ایجاد کنیم که آنان در وحشت قرار گیرند و نتوانند به موقع وارد عمل شوند. محمدرضا مودودی، عنوان کرد: در حال ورود به مرحله تحریم‌ها هستیم؛ شرایط در این مرحله با شرایط غیرتحریم فرق می‌کند؛ در شرایط تحریم، مدیران ما باید تصمیم‌های سخت بگیرند که به هیچ‌وجه شبیه تصمیم‌های شرایط عادی نیست. به گزارش ایرنا، معاون سازمان توسعه تجارت تصریح کرد: باید با تخلف برخورد کرد اما نباید فضایی ایجاد شود که مدیران سازمان‌ها در وحشت قرار گیرند که اگر تصمیمی اتخاذ و سندی امضا کردند، فردا به عنوان متخلف معرفی ‌شوند.

مودودی افزود: در شرایط جنگ، فرمانده نمی‌تواند همیشه منتظر دستور بماند؛ گاهی باید تصمیم‌های سخت بگیرد؛ نمی‌تواند از ترس اینکه فردا از او سوال می‌شود «چرا شلیک کردی؟ چند فشنگ شلیک کردی و ...» اسلحه را زمین بگذارد. اگر چنین شرایطی حاکم شود، قبل از اینکه امریکا ما را تحریم کند، خودمان اقتصادمان را قفل کرده ایم.

مودودی تاکید کرد: ارزش پول نباید مانند ارزش سهام هر روز تغییر کند؛ اکنون شاهدیم که ماهیت ارزهایی مانند دلار از واحد پولی خارج شده و ویژگی متغیر بودن سهام را به خود گرفته است. مودودی با بیان اینکه مردم به نوسانات نرخ ارز دامن می‌زنند، اضافه کرد: در کتابی که توسط طراح تحریم‌ها نوشته شده، آمده است «بیشتر از تحریم‌ها، رفتار تحریم شونده‌ها برای ما اهمیت دارد. به گفته او، در شرایطی که قیمت کالاها دو برابر افزایش یافته است، شاهدم که مردم حاضرند دلار را با چهار برابر قیمت هم خریداری کنند.

او در مورد پیشنهاد بخش خصوصی مبنی بر حذف دلار 4200 تومانی و ارایه مابه‌التفاوت‌ها در قالب یارانه به دهک‌های پایین جامعه، گفت: ما در مدیریت منابع چندان موفق عمل نکرده ایم؛ هدف از اعطای ارز 4200 تومانی به کالاهای اساسی و حیاتی حمایت از اقشار کم درآمد است اما کل 80 میلیون نفر جمعیت از آن برخوردار می‌شوند.

مودودی با اشاره به اینکه در شرایط کنونی، اگر مراقب مرزها نباشیم، کشورهای همسایه نیز از این یارانه برخوردار می‌شوند، پیشنهاد کرد: دولت باید این یارانه‌ها را از ارز 4200 تومانی حذف کند، به جای آن در قالب کوپنهای الکترونیک، سالانه حدود 9 میلیون تومان به هر نفر اعطا شود.

معاون سازمان توسعه تجارت گفت: البته این یارانه نباید به صورت نقدی پرداخت شود، بلکه میزان یارانه برای هرکالا و خدمت اساسی مانند دارو، مواد غذایی و حمل و نقل مشخص شود افراد از طریق کارت‌های الکترونیکی بتوانند در طول سال نیاز خود را از این طریق تامین کنند.

او با یادآوری افزایش 14 درصدی صادرات غیرنفتی در 5 ماه نخست سال جاری، گفت: توسعه صادرات به اصلاحاتی در شاخص‌های مختلف از جمله روابط بین الملل، نرخ سود تسهیلات، مشوق‌های صادراتی و تعرفه‌های گمرکی نیاز دارد؛ در این مدت هیچ‌  یک از این شاخص‌ها اصلاح نشده اما چرا صادرات 14 درصد تغییر کرده است؟ به گفته او، این تغییر در صادرات، به دلیل اصلاح نرخ دلار اتفاق افتاده است؛ هرچند قیمت کنونی دلار واقعی نیست اما افزایش نرخ ارز، صادرات را توجیه پذیر کرد و موجب رشد آمارهای صادراتی شد. در پنج ماه نخست امسال 19میلیارد و 300 میلیون دلار صادرات و 18 میلیارد و 900 میلیون دلار واردات داشتیم که این آمارها حاکی از افزایش 13.7 درصدی صادرات و کاهش 10 درصدی واردات نسبت به مدت مشابه پارسال است.

مودودی در مورد موانعی که ممنوعیت صادرات برای صادرکنندگان ایجاد می‌کند، گفت: در ممنوعیت صادرات، دولت شمشیر را از رو نبسته است؛ ممنوعیت صادرات باید با رعایت ماده 11 مکرر آیین نامه اجرایی قانون صادرات و واردات کشور انجام شود.

او گفت: براساس این ماده قانونی، اگر صادرکنندگان تعهداتی به خریداران خارجی داده‌اند، باید از ممنوعیت صادرات مستثنی شود. علاوه بر این، اگر کالایی برای صادرات در گمرکات اظهار شده اما از کشور خارج نشده، نباید جلوی خروج آن گرفته شود. معاون سازمان توسعه تجارت در مورد سطح فعالیت شرکت‌های صادراتی ایرانی نیز گفت: فقط یک شرکت (پتروشیمی) صادراتی بالای یک میلیارد دلار دارد.

اوادامه داد: کمتر از 10 شرکت در کشور صادراتشان بیش از 500 میلیون دلار است و فقط 500 شرکت ایرانی، صادراتی بالای 50 میلیون دلار دارند؛ این در حالی است که ترکیه 70 هزار واحد صنعتی با صادرات بیش از 50 میلیون دلاری دارد. این نشان می‌دهد نگاه غالب در کشور ما، «صادرات محور» نیست. مودودی در پایان اظهار کرد: بازار ایران نوزدهمین بازار دنیاست و به همین سبب، تولیدکنندگان ما به دنبال صادرات نیستند و تمرکز خود را روی بازارهای داخلی گذاشته‌اند.