مخاطرات ژئوپلتیک برای سرمایهگذاران
گروه جهان| طلا تسلیمی|
جلسه بانک مرکزی اروپایی پنجشنبه در حالی برگزار میشود که نگرانیها از کشیده شدن تنشها بر سر برنامه بودجه ایتالیا به سراسر اروپا، سرمایهگذاران را نگران کرده است. مساله سهام آسیایی و فرار سرمایه از کشورهای نوظهور هم مطرح است و به نظر میرسد سرمایهگذاران در بازارهای سهام بایستی پیش از هر اقدامی مخاطرات ژئوپلتیک را در نظر بگیرند.
مشکلات ایتالیا مساله داخلی میماند؟
فایننشال تایمز نوشت، یکی از ویژگیهای برجسته فشارهای موجود بر اوراق قرضه دولت ایتالیا این است که این مشکل عمدتا یک مساله داخلی باقی مانده و به سراسر اروپا کشیده نشده است. اما باتوجه به ادامه بنبست موجود بین دولت ائتلافی جناح راستی در ایتالیا با بروکسل بر سر برنامه بودجه رم، این سوال برای سرمایهگذاران پیش آمده که اوراق قرضه دیگر کشورها در منطقه یورو از مشکلات ایتالیا مصون خواهند ماند یا خیر. اوراق قرضه برخی از دیگر کشورهای منطقه یورو مانند اسپانیا و پرتغال از ماه مه که بازار ایتالیا تحت فشار قرار گرفت، تغییر چندانی را شاهد نبودند؛ اما معاملات در ماه جاری نشان دادند که این روند ممکن است تغییر کند.
بهرهوری اوراق قرضه 10 ساله اسپانیا این ماه 26 واحد افزایش یافت و به 1.55 درصد رسید. سود اوراق قرضه 10ساله پرتغال هم در همین بازه زمانی با 32 واحد افزایش به 2.26 درصد رسید. این در حالی بود که سود اوراق قرضه 10ساله ایتالیا 76 واحد افزایش داشت و به 3.72 درصد رسید. (سود اوراق قرضه زمانی افزایش مییابد که ارزش آن کاهش یافته است.) احتمالا اوراق قرضه ایتالیا و سهام بانکهای این کشور یک هفته پرنوسان دیگر را پیش رو خواهند داشت. رم بایستی امروز واکنش نهایی خود را به نگرانیهای مطرح شده از سوی بروکسل درباره برنامه بودجه، اعلام کند.
سرمایهگذاران هنوز سعی دارند تصمیم آژانس رتبهبندی مودیز را به کاهش رتبه ایتالیا به «بیایای3» هضم کنند. اگرچه این آژانس چشمانداز خود درباره ایتالیا را از منفی به باثبات تغییر داده است. افزایش بهرهوری اوراق قرضه ایتالیا اختلاف عملکرد این اوراق با اوراق قرضه دولت آلمان را که شاخصی برای منطقه یورو به شمار میآید، به بالاترین میزان از سال 2013 تاکنون افزایش داده است.
بانک مرکزی اروپا لحنش درباره رشد
را تغییر میدهد؟
اگرچه انتظار نمیرود که در جلسه پنجشنبه از تغییری اساسی در سیاستهای بانک مرکزی اروپا صحبتی شود، اما سرمایهگذاران و تجار این جلسه را زیرنظر خواهند داشت تا ببینند که ماریو دراگی رییس بانک مرکزی اروپا درباره چشمانداز رشد منطقه یورو ابراز نگرانی میکند یا خیر. آنها همچنین میخواهند بدانند که استراتژی جدیدی برای سرمایهگذاری در اوراق قرضه پس از پایان برنامه تسهیلات کمی پیشنهاد میشود؟ بانک مرکزی اروپا هنوز جزییات سرمایهگذاری مجدد در اوراقی که موعد بازپرداخت آنها به پایان رسیده را ارایه نداده و لازم است تا پیش از پایان سال جاری میلادی درباره برخی از جنبههای فنی مربوطه تصمیمگیری شود.
از جلسه ماه گذشته شورای مدیریت بانک مرکزی اروپا در ماه سپتامبر، تنشهای مالی در ایتالیا هزینههای استقراض در این کشور را افزایش داده است. این مساله به باد مخالف اقتصاد منطقه یورو و بهویژه کاهش رشد اقتصادی ناشی از جنگ تجاری امریکا و چین، اضافه شده است. خلاصه نشست ماه سپتامبر نشان میدهد که نگرانی برخی از سیاستگذاران درباره چشمانداز رشد اقتصادی خیلی بیشتر از پیشبینیهای کاهش نسبی تولید ناخالص داخلی در سال جاری و آتی میلادی است. به گفته آنتونیو گارسیا پاسکال اقتصاددان در «بارکلیز»، پیام اصلی جلسه روز پنجشنبه چشمانداز اقتصاد کلان خواهد بود: «سیاستگذاران احتمالا افزایش نگرانیهای خود را درباره مخاطرات پیش رو را که عمدتا با سطح پایین تقاضای خارجی، فشارهای مشکلات تامین و نفت و ایتالیا مرتبط هستند، ابراز خواهند کرد.» چالش سرمایهگذاران این است که سعی کنند معنای این چشمانداز تیره و تار برای سیاستهای پولی را حدس بزنند. کارشناسان اقتصادی «گلدمن ساکس» میگویند اگر رشد بیشتر کاهش یابد، در نهایت بانک مرکزی اروپا مجبور میشود برنامههای خود برای افزایش نرخ بهره را عقب بیندازد.
فشار اقتصادی چین چقدر شدید است؟
اگر سرمایهگذاران تاکنون دلایل کافی برای نگرانی درباره رشد اقتصادی چین نداشتند، ارقام منتشر شده در هفته گذشته که از کاهش بیشتر رشد اقتصادی چین در سهماهه سوم سال نسبت به انتظارات حکایت داشت، موجبات نگرانی آنها را فراهم آورد.اکثر اقتصاددانان و تحلیلگران بر این باورند که تاثیرات تعرفههای ایالات متحده هنوز در آمارهای اقتصادی چین منعکس نشدهاند، اما انتظار میرود که این روند در شش ماه آتی تغییر کند. شاخص سهام چین «سیاسآی 300» امسال سقوطی 22 درصدی داشته که بطور قطع دلیل آن جنگ تجاری بوده است.
تنظیمکنندههای چینی در جمعه میزان نگرانی خود را نسبت به اسلاید نشان دادند، در حالی که آنها به دنبال بازار بحث بودند. آلن روسکین، استراتژیست دویچه بانک، استدلال میکند که سرمایهگذاران اشتباه میکنند، اگر آنها معتقدند که کاهش ذخایر چینی دارای پیامدهای جهانی است.
الن روسکین استراتژیست در دویچهبانک این مساله را مطرح کرده که اشتباه خواهد بود اگر سرمایهگذاران تصور کنند سقوط سهام چین تاثیرات جهانی چندانی نخواهد داشت. او گفت: «اولا، سهام به صورت تضمین عمل میکند و ارز برای تامین مالی و توافق به کار میرود. گزینه اوراق قرضه هم برای بخش بهشدت مقروض صنعت است. دوما، قیمت سهام یکی از نشانههای فشار مالی است که همراستا با شرایط مالی هستند حرکت و اقتصاد واقعی را هدایت میکند.» اگر اقتصاد چین بیشتر تضعیف شود، چگونگی واکنش مقامات چینی به این مساله قطعا بر بازارهای جهانی تاثیر خواهد داشت.