مردم در انتظار کاهش قیمت خودرو
بازار خودرو همواره از عرصههایی به شمار میرود که رصد قیمتها در آن با حساسیت بسیاری دنبال شده و این قاعده و قانون نانوشته در حال حاضر نیز تداوم دارد. به واقع، نیاز مبرم و جدی خانوارها به خودرو باعث شده تا حساسیتها نسبت به نوسان قیمت اتومبیل در کشور تشدید شود و بالطبع با افزایش افسار گسیخته قیمت خودرو در بازار، بسیاری از متقاضیان خرید نیز آشفته میشوند. طی ماهها و هفتههای گذشته، افزایش نرخ ارز، بستر برخی سودجوییها را برای سوداگران بازار اتومبیل هموار ساخت. در این میان، بسیاری از فعالان بازار خودرو، به حبابی بودن قیمتها اذعان کرده و روند افزایشی آن را غیر معقول خواندهاند، اما کم نبودند افرادی که به گمان افزایش هر چه بیشتر قیمتها، به خرید خودرو و سرمایهگذاری در این عرصه مبادرت ورزیدند.
طی هفتههای اخیر با کاهش نرخ ارز، قیمت خودرو نیز روند نزولی به خود گرفت و حالا سوال بسیاری از متقاضیان و حتی عرضهکنندگان (فروشندگان خُرد و افرادی که در این حوزه سرمایهگذاری کرده اند) حول این محور میچرخد که چشمانداز قیمت خودرو چه خواهد بود؟ سعید مُوتمِنی، رییس اتحادیه نمایشگاه داران و فروشندگان خودروی تهران، روند افزایشی قیمتها را حبابی عنوان کرد و بر کاهش قیمتها تاکید ورزید. به واقع، فاصله قیمتی میان کارخانه تا بازار و شکاف ایجاد شده آنچنان غیر طبیعی و افسار گسیخته بود که بسیاری از مردم مات و مبهوتِ این نوسان شده بودند. رییس اتحادیه نمایشگاه داران و فروشندگان خودروی تهران قریب به سه ماه پیش گفت: در گذشته نیز شاهد دو نرخی شدن و اختلاف قیمت میان کارخانه و بازار بودهایم اما ضریب این اختلاف آنچنان جدی و شدید نبود. وی در تشریح افزایش قیمت خودرو میگوید: وقتی نقدینگی در جامعه افزایش مییابد و در چنین بستری، خودروسازان نیز عرضه را به میزان کافی حفظ نمیکنند به تبع نقدینگی به سمت کالاهایی سوق پیدا میکنند که گمانه زنی و ذهینت جامعه بر این است که احتمال افزایش قیمتها در آن بالاست. موتمنی، چندین ماه پیش به متقاضیان خرید خودرو توصیه کرد که تا زمان متعادل شدن قیمتها از خرید اتومبیل اجتناب کنند. مدیرکل دفتر صنایع خودرو و نیروی محرکه وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز درآن مقطع با اعلام عرضه و پیش فروش خودرو در آیندهای نزدیک از افزایش عرضه اتومبیل خبر داد. حالا پس از فعل و انفعالات بسیار در بازار خودرو و ارز، از قریب به دو تا سه هفته پیش، روند کاهشی قیمت اتومبیل در بازار کلید خورده و کم نیستند افراد و گروههایی که با ذهنیت افزایش افزونتر قیمت اتومبیل و با هدف کسب سود بیشتر به خرید خودرو مبادرت ورزیده بودند، در تکاپوی فروش آن هستند.
نادر قاضیپور در خصوص آثار سقوط قیمت دلار در بازار خودرو و سایر محصولات، اظهار کرد: کارمندان، معلمها، کارگران و نظامیان بر مبنای ریال حقوق خود را دریافت میکنند اما بازاریان بر اساس نرخ دلار قیمت محصولات را در بازار عرضه میکنند. عضو کمیسیون صنایع و معادن در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه حقوق بگیران بر مبنای ریال در نوسان نرخ ارز متضرر شدهاند، گفت: با کاهش نرخ ارز باید افزایشهای کاذبی که برخی افراد در بازار از جمله بازار خودرو ایجاد کردهاند کاهش پیدا کند تا از زیان روز افزون کارگران و جامعه جلوگیری شود.
محمد رضا کیانی، یکی از فعالان عرصه خرید و فروش خودرو اظهار کرد: افزایش نرخ خودرو آنچنان غیر طبیعی بود که در کاهش آن تردید چندانی وجود نداشت و بسیاری از افراد باسابقه و مجرب این بازار، به کاهش قطعی قیمت خودرو تاکید میکردند. وی افزود: در شرایطی که شاهد کاهش 10 تا 15 درصدی قیمتها در بازار خودرو هستیم، بسیاری از افراد و گروههایی که با نگاه سرمایهای به خرید اتومبیل مبادرت ورزیده بودند، با تعجیل در جایگاه فروشنده و عرضهکننده قرار گرفتهاند. کیانی گفت: با ثبات هر چه بیشتر در بازار ارز، یقینا شاهد کاهش هر چه بیشتر قیمت خودرو خواهیم بود و به اعتقاد بنده همین تحلیل و گمانه زنی، خریداران دیروز خودرو را به فروشندگان جدی امروز تبدیل کرده است.