میانگین تورم محصولات کشاورزی و دامی 65 درصد شد
بنابر آمارهای اعلام شده در تابستان امسال ۲۱ قلم از محصولات کشاورزی و دامی با افزایش قیمت مواجه شدهاند. عددی که بطور میانگین ۶۴.۳۸ درصد افزایش قیمت را نشان میدهد؛ به عبارت سادهتر در تابستان سال جاری مجموع محصولات کشاورزی در ایران تورمی حدود 65 درصد را تجربه کردند. در این مدت فقط یک محصول، پیاز، با افزایش قیمت دست و پنجه نرم نکرد و مسیری معکوس دیگر محصولات را طی کرد به نحوی که قیمت این محصول کشاورزی در تابستان امسال کاهش ۳۱ درصدی داشته است.
مطابق گزارشهای مرکز آمار، در بخش غلات در سه ماهه دوم سال ١٣٩٧، متوسط قیمت گندم هزار و 298 تومان بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل معادل ١,١٥ درصد افزایش داشته و متوسط قیمت جو هزار و 215 تومان بوده که نسبت به فصل تابستان سال قبل ٢٣.٤٣ درصد افزایش داشته است.
در بخش حبوبات در فصل تابستان امسال، متوسط قیمت نخود با ٢,٠٢ افزایش، پنج هزار و 364 تومان اعلام شد و متوسط قیمت عدس با ٣.١٨ درصد کاهش معادل پنج هزار و 611 تومان به ازای هر کیلو بوده است.در بخش محصولات جالیزی نیز در این مدت متوسط قیمت هندوانه 854 تومان، خربزه هزار و 391 تومان و خیار هزار و 857 تومان ریال بوده است که به ترتیب نسبت به فصل تابستان سال قبل معادل ٢٢٦,٣٥، ١٣٨.١٦ و ٦٥.٣٣ درصد افزایش را نشان میدهد. تورم سه رقمی هندوانه و خربزه در نوع خود کم سابقه محسوب میشود به ویژه آنکه این دو میوه در سفره ایرانیها به ویژه در فصل تابستان جایگاه ویژهای دارد. افزایش 226 درصدی هندوانه میتواند به کاهش مصرف آن منجر شود ولی با توجه به مشکل بیآبی در کشور، چندان اتفاق بدی نیست، البته به شرطی که صادرات آن هم متوقف شود. اما افزایش قیمت خربزه در شرایطی است که این میوه بیشتر در مناطق نیمه کویری کشور کشت میشود و از نظر مصرف آب قابل مقایسه با هندوانه نیست. در هر حال به نظر نمیرسد دولت به شکل تعمدی قیمت این محصولات را بالاتر برده باشد و افزایش قیمت در این بخش ناشی از تورم عمومی حاکم بر اقتصاد ایران بوده است.
همچنین در بخش سبزیجات، در سه ماهه دوم امسال، متوسط قیمت سیب زمینی هزار و 127 تومان و متوسط قیمت گوجه فرنگی هزار و 523 تومان بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل به ترتیب ٨٩,٢٠ و ١٩٧.٨٤ درصد افزایش داشته است. به علاوه متوسط قیمت پیاز با ٣١.١١ درصد کاهش برابر 971 تومان بوده است. گوجه فرنگی و پیاز از محصولاتی هستند که بیشترین مصرف را در غذاهای ایرانی دارند و افزایش قیمت این دو محصول مستقیما سفره غذایی اقشار فرودست را تحت الشعاع قرار میدهند. هر چند کاهش قیمت پیاز به درجهای جلو افزایش قیمت مواد اولیه غذایی خانوارها را کاهش داد اما شدت افزایش قیمت سیب زمینی و گوجه فرنگی بهگونهای بوده است که احتمالا سرانه مصرف آن تغییر خواهد کرد. هر چند به دلیل عدم جایگزینی برای این دو محصول کشاورزی، به نظر نمیرسد که نهایتا جایگزینی مناسب برای آنها پیدا شود.در بخش محصولات علوفهای در تابستان ٩٧، متوسط قیمت یونجه هزار و 204 تومان و متوسط قیمت کاه 281 تومان بوده که به ترتیب نسبت به فصل مشابه سال قبل ٣٩,٠٢ و ٢٨.٩٠ درصد افزایش داشته است. با توجه به کار کرد این دو محصول در تهیه گوشت به نظر میرسد در آینده نزدیک تورم این دو بر افزایش قیمت گوشت قرمز اثرگذار باشد و قیمت آن را بالاتر از رقم فعلی ببرد.
در بخش میوههای هستهدار هم در سه ماهه دوم سال ٩٧ متوسط قیمت زردآلو سه هزار و 206 تومان، هلو سه هزار و 264 تومان، آلبالو سه هزار و 809 تومان و گیلاس هشت هزار و 940 تومان بوده که به ترتیب نسبت به فصل مشابه سال قبل معادل ٣٦,٣٦، ٧٣.٥٨، ٣١.٦٤ و ٩١.٣٨ درصد افزایش داشته است. درنتیجه تورم در این بخش نیز نسبت به سالهای گذشته بسیار بیشتر شده است.درباره میوههای دانهدار نیز متوسط قیمت سیب درختی دو هزار و 938 تومان بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل ۸۷ درصد افزایش و متوسط قیمت انگور دو هزار و 815 تومان بوده که معادل ١٠٥.٢٨ درصد افزایش داشته است.
در بخش دامداری سنتی هم در این مدت متوسط قیمت یک کیلوگرم گوسفند و بره زنده 22 هزار و 794 تومان و متوسط قیمت یک کیلوگرم گاو پرواری زنده نوزده هزار و 692 تومان بوده که به ترتیب نسبت به فصل مشابه سال قبل ٤٢,٤٥ و ٤٥.٥٨ درصد افزایش داشته است.در بخش فرآوردههای دامی سنتی در تابستان امسال، متوسط قیمت یک کیلوگرم شیر گوسفند چهار هزار و 215 تومان و متوسط قیمت یک کیلوگرم شیر گاو هزار و 439 تومان بوده که نسبت به فصل تابستان قبل به ترتیب معادل ٧,٢٨ و ٢٤.٩٩ درصد افزایش نشان میدهد.
در بخش هزینه خدمات مکانیزه، در سه ماهه دوم سال ٩٧، هزینه شخم زمین زراعی آبی 172 هزار و 449 تومان و هزینه شخم زمین زراعی دیم 140 هزار و 185 تومان بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل به ترتیب ١٨,٨١ و ٢٩.٢٠ درصد افزایش داشته است. تورم این بخش هر چند دو رقمی بوده اما نسبت به افزایش قیمت میوهها و محصولات نبوده و به نظر میرسد در فصول بعدی تورم این بخش روند فزاینده داشته باشد.همچنین در بخش دستمزد نیروی کار، در تابستان امسال، متوسط دستمزد کارگر میوهچین مرد 57 هزار و 241 تومان و متوسط دستمزد کارگر میوهچین زن 42 هزار و 219 تومان بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل به ترتیب ١٤,١٧ و ١٦.٤٤ درصد افزایش داشته است.
به علاوه، متوسط دستمزد کارگر تنک کار مرد 54 هزار و 275 تومان و متوسط دستمزد کارگر تنک کار زن 41 هزار و 337 تومان بوده که به ترتیب نسبت به تابستان ٩٦ معادل ١٣.٦٧ و ١٣.٢٥ درصد افزایش نشان میدهد.گفتنی است در بخش دستمزد نیروی کار در زمستان سال گذشته (۱۳۹۶) هزینه کارگر میوه چین مرد 45 هزار و 448 تومان و هزینه کارگر میوه چین زن 38 هزار و 57 تومان بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل به ترتیب ۰,۰۲ و ۰.۱۵ درصد کاهش داشته است.همچنین هزینه کارگر تنک کار مرد 61 هزار و 657 تومان و هزینه کارگر تنک کار زن 35 هزار و 43 تومان بوده که به ترتیب نسبت به فصل مشابه سال قبل از خود ۳۵.۳ و ۳۱.۲ درصد افزایش را تجربه کرده است. البته با توجه به قانون کار کشور، به هیچ عنوان تبعیض یا تفاوت در پرداخت دستمزد به کارگران بر اساس جنسیت پذیرفته شده نیست اما به نظر میآید فعلا در بخش کشاورزی ایران، این مهم چون گذشته بر جای خود باقی است و زنان نیز از آنجایی که بیشتر به خاطر کمک به همسر خود مشغول به کار میشوند و میخواهند کمک هزینه زندگی را تامین کنند به این مهم تن دادهاند.