بررسی قانونگذاری برای ارزهای رمزنگار در هیات دولت
گروه دانش و فن
دبیر شورای عالی فضای مجازی گفت: ارزهای رمزنگار آخرین مراحل بررسی در کمیسیون اقتصادی مجلس را طی میکند و به محض اتمام بررسی، در هیات دولت برای قانونگذاری بررسی میشود. ابوالحسن فیروزآبادی درباره وضعیت مقرراتگذاری و رگولاتوری ارزهای رمزنگار در دولت و شورای عالی فضای مجازی گفت: در حال حاضر اقدامات متعددی در زمینه رگولاتوری رمز ارزها انجام شده و با توجه به تاکیدات فراوان برای بهرهگیری از این فناوری و انجام برخی فعالیتهای غیر رسمی و پیدایش کسب و کارهای نوپا در این حوزه ضروری است تا بر بحث رمز ارز در داخل کشور با قانونگذاری نظارت شود و دولت نیز در همین راستا در حال تهیه مصوبهای برای اعلام سیاست در حوزه ارزهای رمزنگاری شده است.
دبیر شورای عالی فضای مجازی ادامه داد: رمز ارزها از جمله فناوریهای نوظهور و مهم به شمار میرود که با توجه به کارکرد در سیستم اقتصادی و پولی باید بر آنها به دقت نظارت شود و سیاستهایی جامع با توجه به کارکردهای مختلف در نظر گرفته شود.
رییس مرکز ملی فضای مجازی با بیان اینکه کمیتهای در حوزه بررسی ارزهای رمزنگار ذیل کمیته اقتصادی مجلس شورای اسلامی ایجاد شده، اظهار داشت: در کمیته بررسی ارزهای رمزنگار کمیسیون اقتصادی مجلس نمایندگان مجلس، صاحبنظران و کارشناسان و نمایندگانی از ارگانهایی از جمله بانک مرکزی، وزارت نیرو، وزارت اطلاعات و... حضور دارند و تکالیفی به این ارگانها واگذار شده؛ بر اساس آخرین اطلاعات، بحث رمز ارزها آخرین مراحل بررسی را در این کمیته سپری میکند که به محض اتمام بررسیها نتایج این کمیته در سطح هیات دولت بررسی خواهد شد تا دولت بر اساس نتایج و اعلام نظر نمایندگان ارگانهای دولتی و امنیتی و کارشناسان نسبت به حوزه ارزهای رمزنگاری شده اعلام نظر و سیاستهای مورد نظر را تعیین کند.
وی تاکید کرد: با توجه به اهمیت موضوع رمز ارزها مرکز ملی فضای مجازی به دنبال آن است تا بررسی ارزهای رمزنگار در هیات دولت هر چه سریعتر انجام شود و انتظار میرود در آیندهای نه چندان دور این موضوع مورد بررسی و دولت نظر خود و دستورات لازم به وزارتخانهها و ارگانها را به صورت رسمی اعلام کند.
ویژگیهای ارز رمزنگار ملی
این در حالی است که جدیدترین جزییات و ویژگیهای ارز رمزنگار ملی ایران بر پایه ریال و بلاک چین ملی در شهریورماه سال جاری تشریح شد.
طبق اعلام پژوهشکده پولی بانکی، آخرین جزییات ارز رمزنگار ملی جمهوری اسلامی ایران توسط شرکت خدمات انفورماتیک با درخواست بانک مرکزی به عنوان منتشرکننده رمز ارز با تکنولوژی Hyperledger fabric platform طراحی و توسعه پیدا کرده؛ این رمز ارز هیچگونه محدودیتی در زمینه تعداد تولید و انتشار ندارد و به هر میزان که بانک مرکزی تصمیم داشته باشد با پشتوانه ریال قابل صدور است. این ارز رمزنگار در شبکه زیرساخت بلاک چین خصوصی توسعه پیدا کرده و قابلیت استخراج یا ماینینگ توسط ماینرها مانند ارز رمزنگاری شده بیت کوین را
ندارد.
از سویی دیگر کاربرد ارز رمزنگار ملی ایران در فاز اول به عنوان توکن و ابزار پرداخت برای تبادلات بین بانکی و در فاز دوم پرداختهای خُرد بین افراد جامعه است. همچنین نقش بانکهای تجاری در این رمز ارز تایید تراکنشها و نگهداری از دفاتر کل به شمار میرود.
زیرساخت بلاک چین بانکی این قابلیت را دارد تا رمز ارز را به عنوان پشتوانه پول ملی کشور صادر کرده و در فاز اول در اختیار بانکهای تجاری کشور و پس از آن این زیرساخت را به عنوان توکن و ابزار پرداخت برای تبادلات، تسویه بین بانکی و توسعه خدمات خود بهره گیرد؛ این زیرساخت پس از طی نمودن دوران بررسی و آزمایش به صورت یک اکوسیستم در اختیار بانکها، شرکتهای حوزه فناوری و فعالین نظام پولی و بانکی قرار خواهد گرفت اما تا زمان عملیاتی شدن قرار است تا این زیرساخت بر اساس نظر و پیشنهاد علاقهمندان و کارشناسان بهبود و توسعه پیدا کند؛ هدف از ایجاد این زیرساخت استفاده بازیگران حوزه از یک زیرساخت استاندارد و جلوگیری از تعدد پلتفرمها، اطلاق منابع و هزینههای ناشی از یکپارچهسازی است.
از جمله اقدامات شرکت انفورماتیک در حوزه رمز ارزها باید به تلاش در طراحی و توسعه بلاک چین شبکه بانکی با هدف قرارگرفتن بانکهای کشور به عنوان Node اصلی و امکان توسعه انواع کاربردها اشاره داشت. همچنین از جمله دیگر اقدامات انفورماتیک در حوزه ارزهای رمز پایه توسعه KYC یا راهکار ثبت و تایید هویت بر بستر بلاک چین است که بر این اساس مشتری اطلاعات هویتی خود را تنها به یک بانک دیگر ارایه میدهد و اطلاعات روی بستر بلاک چین قرار میگیرد و در سایر بانکها نیز قابل استفاده است.