ماهواره «پیام» آماده تحویل شد
گروه دانش و فن
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از پایان عملیات آمادهسازی ماهواره «پیام» متعلق به دانشگاه امیرکبیر خبر داد و گفت: این ماهواره هفته آینده تحویل داده میشود.
محمدجواد آذری جهرمی در جمع خبرنگاران با اشاره به روند طراحی، ساخت و پرتاب ماهوارههای دانشگاهی اظهار داشت: عملیات آمادهسازی ماهواره «پیام» دانشگاه امیرکبیر از یک ماه پیش به اتمام رسیده و این ماهواره هفته آینده از سوی این دانشگاه به سازمان فضایی تحویل داده میشود.
وی ادامه داد: این ماهواره اولین ماهواره کشور با دقت بالا است که در مدار زمین قرار میگیرد و ما امیدواریم با پرتاب آن، تصاویر مربوط به وضعیت کشور را در مراکز پردازشی خود داشته باشیم و از این دستاورد برای بهبود کسب و کار و سایر کاربردهای صنایع فضایی استفاده کنیم.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات افزود: ماهواره «پیام امیرکبیر» تصاویری با دقت ۴۵ متر ارسال میکند و حدود سه سال در مدار زمین باقی خواهد ماند.
آذری جهرمی تصریح کرد: از دانشگاه علم و صنعت نیز میخواهیم که سرعت ساخت ماهواره «ظفر» را افزایش دهد چرا که این ماهواره به مراتب از نظر دقت تصاویر از سایر ماهوارههای دانشگاهی کشور بالاتر خواهد بود.
وی گفت: ماهواره «ظفر» نیز قرار است حدود ۲.۵ تا ۳ سال زمان ماندگاری در مدار داشته باشد و تصاویر با دقت ۲۲.۵ تا ۱۶ متر ارسال کند.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تأکید کرد: بر اساس برنامهریزیهای انجام شده باید تا سال ۱۴۰۱ به شرایطی برسیم که ماهوارههای عملیاتی ما، تصاویر با دقت زیر یک متر داشته باشند.
آذری جهرمی اظهار امیدواری کرد که سال آینده اتمام پروژه ماهواره «ظفر» را نیز داشته باشیم و این ماهواره سریعتر وارد فازهای بعدی شده تا بتوانیم شاهد بهبود شیوههای مدیریت در کشور با استفاده از فناوری فضایی باشیم.وزیر ارتباطات در پاسخ به سوالی درباره زمان پرتاب ماهواره پیام امیرکبیر به عنوان نخستین ماهواره عملیاتی کشور در مدار زمین گفت: روال پرتاب و تصمیمگیری در رابطه با آن در اختیار وزارت ارتباطات نیست و در این زمینه مذاکراتی را با وزارت دفاع خواهیم داشت تا زمان پرتاب این ماهواره را مشخص کند.
وی گفت: این ماهواره هفته آینده تحویل میشود تا مکانیزمهای آمادگی پرتاب آن تست شود اما نمیتوان تخمین دقیقی برای زمان پرتاب آن اعلام کرد. با توجه به آنکه کار آن به اتمام رسیده، تمامی تلاش این است که هرچه سریعتر این ماهواره عملیاتی در مدار قرار گیرد.
جهرمی در پاسخ به سوالی مبنی بر وجود موازیکاری در حوزه طراحی و ساخت ماهوارهها در کشور گفت: فعالیت موازی در زمینه ساخت ماهواره نداریم و آنچه که هماکنون از سوی دانشگاههایی همچون امیرکبیر، شریف و علم و صنعت در حال انجام است، یک خط ممتد بوده که هر یک دستاوردهای قبلی را تکمیل میکند. اما آنچه که در عرصه فضایی موازیکاری تلقی میشود، فعالیت سازمان صدا و سیما در زمینه ماهواره مخابراتی است.
وی گفت: بر اساس تقسیم کار، سازمان فضایی ایران متولی بخش دیتا و انتقال داده در ماهواره مخابراتی است و سازمان صدا و سیما نیز متولی پخش تصویر از طریق این ماهوارهها است اما آنچه هماکنون صورت گرفته این است که سازمان صدا و سیما فرآیند خرید ماهواره و در مدار قرار دادن آن را جداگانه پیگیری میکند. از سوی دیگر، ما نیز در بخش انتقال دادهها فعالیت جداگانهای انجام دادهایم.
وی اضافه کرد: این موضوع سرمایهگذاری سنگینی از منابع کشور را به همراه دارد که باعث میشود دو ماهواره خریداری شده و هر کدام از نصف ظرفیت آن استفاده شود. ما این موضوع را اعلام کردیم و قبلاً نیز گفتهایم که آمادگی داریم اگر سازمان صدا و سیما تمایل داشته باشد، کل این چرخه و مدیریت آن را در اختیار بگیرد.
وزیر ارتباطات با بیان اینکه این موازیکاری بر اساس تکالیف قانونی است که قانونگذار بر عهده سازمان فضایی و نیز سازمان صدا و سیما گذاشته است، اظهار کرد: گزارشهایی در رابطه با این موضوع تنظیم کردهایم تا آن را در شورای عالی فضایی مطرح و حل و فصل کنیم. این مفهوم، به این معنا نیست که بخواهیم تلاش سازمان صدا و سیما را زیر سوال ببریم اما موضوع این است که باید ظرفیتهای کشور را یکپارچه کرده و به دستاوردهای واحد برسیم.وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با بیان اینکه اما متأسفانه در زمینه ساخت ماهواره با کمی تاخیر روبرو هستیم، گفت: ماهواره ظفر علم و صنعت با توجه به شاخصهای مدنظر از حیث مباحث سنجشی نسبت به سایر دستاوردهای ماهوارهای دقت دوبرابری دارد و این نیاز کشور است که امروز از این ظرفیت استفاده شود.وی با اشاره به اینکه در ساخت ماهواره نوید که در چند سال گذشته انجام شد متمرکز بر ساخت ماهواره مکعبی بودیم ادامه داد: اما هماکنون چرخه صنعت فضایی در کشور به تکامل رسیده و ما در ساخت ماهواره ظفر نیازمند دقت در پردازش اطلاعات و تصاویر هستیم.وزیر ارتباطات با بیان اینکه مطابق با سند توسعه فضایی کشور ایستگاههای زمینی تقویت شده و در چندین ایستگاه نیز سرمایهگذاری کردهایم، گفت: این ایستگاهها آماده دریافت سیگنالهای ماهوارهای هستند تا بتوان روی توسعه محصول و پردازش اطلاعات فضایی برای استفاده از کاربردهای آن اقدامات مفیدی انجام داد.