اخبار

۱۳۹۷/۱۱/۱۱ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۳۸۸۱۲

شرط مهار بازار کالاهای اساسی چیست

یک عضو اتاق بازرگانی تهران معتقد است؛ تا زمانی که بازار ارز به سمت تک نرخی شدن حرکت نکند، بسیاری از مشکلاتی که امروز در حوزه تأمین کالاهای اساسی به وجود آمده ادامه‌دار خواهد بود.

سید رضی حاجی آقامیری در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: ما از ابتدای اجرایی شدن این طرح نیز پیش‌بینی کرده بودیم که چنین اتفاقاتی رخ خواهد داد. زیرا وقتی امکان تغییر نرخ ارز در بازار داخلی وجود داشته باشد، این تحولات محتمل است.

وی ادامه داد: وقتی یک واردکننده ارز ۴۲۰۰ تومانی می‌گیرد، اما می‌تواند محصول را با نرخ نیمایی عرضه کند یک اختلاف قیمت دو برابری شکل گرفته و همین مساله قیمت تمام شده کالا را افزایش می‌دهد.

اگر این موضوع از دایره انصاف خارج شود نرخ‌ها امکان بالاتر رفتن نیز پیدا می‌کنند. این عضو اتاق بازرگانی با بیان اینکه تنها پیشنهاد و راهکار کوتاه‌مدت موجود در شرایط اقتصادی فعلی تک نرخی شدن ارز است، اظهار کرد: حتی اگر قیمت‌ها در شرایط تک نرخی از ارز رسمی بالاتر رود نیز امکان تصمیم‌گیری دقیق و نظارت بر فعالیت‌ها به وجود می‌آید.

ما حتی به دولت پیشنهاد دادیم که اگر قصد دارد نرخ ارز رسمی را حفظ کند، لااقل نرخ بازار نیما و سنا و بازار آزاد را یکی کند تا مشکلات اینچنینی به وجود نیاید.

آقامیری با اشاره به شکل‌گیری رانت در بازارهای بدون نظارت، گفت: وقتی امکان دریافت ارز ارزان پیش بیاید برخی افراد تلاش می‌کنند با استفاده از رانتی که دارند به این منابع دست یابند و همین امر بستر سودجویی را فراهم می‌کند.

 او با بیان اینکه وزارت صنعت، معدن وتجارت به عنوان ارایه‌دهنده این مجوزها باید شرایط را برای نظارت فراهم کند، گفت: قطعا فرایند واردات و ارز تخصیص یافته به کالاهای اساسی با مجوز این وزارتخانه و در چارچوب ثبت سفارش انجام شده است، از این رو بطور دقیق می‌توان مشخص کرد چه افرادی چه میزان ارز دریافت کرده‌اند و عملکردشان چگونه بوده است.

در نهایت اما تا زمانی که نرخ ارز با یک تعیین تکلیف نهایی رو به رو نشود، احتمال به وجود آمدن مشکلات اینچنینی وجود خواهد داشت.

فشار بانک‌ها بر تولیدکنندگان

ایسنا|معاون خانه صنعت، معدن و تجارت ایران با بیان اینکه واحدهای تولیدی در ایران ۱۰ برابر دنیا سود بانکی پرداخت می‌کنند، گفت: با شرایط تولیدی که در کشور وجود دارد، پرداخت چنین سودهایی به بانک‌ها صحیح نیست. بیژن پناهی‌زاده با انتقاد از عملکرد بانک‌ها در مواجهه با واحدهای تولیدی اظهار کرد: شرایط اقتصادی کنونی شرایط بسیار حساسی است و بانک‌ها نباید در این شرایط بسیار حساس به واحدهای تولیدی فشار وارد کنند.

او با بیان اینکه باید اصل بر آرامش اقتصادی واحدهای تولیدی باشد، افزود: در این شرایط جنگ اقتصادی قرار نیست تا بانک‌ها با عملکردشان، واحدهای تولیدی را از ادامه فعالیت‌ها باز دارند و آنها را نا امید و مأیوس کنند.

معاون خانه صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه باید به واحدهای تولیدی آرامش داد تا بتوانند در این شرایط نسبت به تولید اقدام کنند، تصریح کرد: بیشتر مشکلات واحدهای تولیدی به دلیل تصمیمات غیر کارشناسی بوده که برای آنها اتخاذ شده است و در این زمینه بانک‌ها نباید فشار را بر تولیدکنندگان بیشتر کنند.

او بیان کرد: واحدهای تولیدی با مشکلات فراوانی در بحث تأمین مواد اولیه، منسوخ بودن خطوط تولید، مشکلات تأمین اجتماعی و… مواجه هستند و اینکه بانک‌ها در این شرایط حساس پا بر گلوی تولیدکنندگان بگذارند، درست نیست. معاون خانه صنعت، معدن و تجارت خاطرنشان کرد: بانک‌ها باید با واحدهای تولیدی همکاری لازم را داشته باشند تا آنها بتوانند در این شرایط جنگ اقتصادی نسبت به تولید اقدام کنند.

قیمت آهن بالا رفت

تسنیم|رییس اتحادیه فروشندگان آهن با بیان اینکه رقابت خریداران در بورس کالا باعث رشد ۲۰۰ تومانی قیمت آهن شده است، گفت: هم‌اکنون در بازار آهن هر کیلو میلگرد و آهن با قیمت ۳۷۰۰ تا ۳۸۰۰ هزار تومان به فروش می‌‌رسد. محمد آزاد با اشاره به اینکه در حال حاضر عرضه آهن بیش از تقاضای بازار است، اظهار کرد: در ماه‌های پایانی سال ساخت و ساز رشد پیدا کرده و همین امر عاملی می‌شود تا بازار خرید و فروش آهن رونق داشته باشد. او با بیان اینکه رقابت خریداران در بورس کالا باعث رشد 200 تومانی قیمت آهن شده است، افزود: هم‌اکنون در بازار آهن هر کیلو میلگرد و آهن با قیمت 3700 تا 3800 هزار تومان به فروش می‌‌رسد. رییس اتحادیه فروشندگان آهن تصریح کرد: با نزدیک شدن ماه‌های پایان سال کارخانجات نیازمند نقدینگی بوده و همین موضوع عاملی می‌شود تا رشد عرضه در بازار اتفاق بیفتد.