سهم ایران از صادرات مصنوعات طلا، دو هزارم درصد

۱۳۹۷/۱۲/۰۲ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۴۰۰۱۳
سهم ایران از صادرات مصنوعات طلا، دو هزارم درصد

گروه بانک وبیمه | احسان شمشیری|

بازار ارز و طلا در نخستین روز از آخرین ماه سال 97 با افزایش قیمت طلا در بازارهای جهانی همراه شد و آنطور که خبرگزاری رویترز گزارش داده، نگرانی‌ها از کند شدن رشد اقتصاد جهان و تضعیف ارزش دلار سبب شده تا قیمت طلا با ثبت رکورد 1343 دلار و 70 سنت در هر اونس، به بالاترین رقم در 10 ماهه گذشته برسد. در عین حال بازارهای جهانی منتظر انتشار صورت مذاکرات نشست سیاست‌گذاری فدرال رزرو امریکاست که خود بر نرخ‌ها تاثیر دارد زیرا کمیته بازار آزاد فدرال رزرو امریکا قرار است به زودی صورت مذاکرات نشست ماه گذشته خود را منتشر کند.

به گزارش «تعادل»، افزایش نرخ اونس جهانی به اضافه موضوعات قبلی یکی دو هفته اخیر از جمله تحولات بازار حواله کانادا، شایعه برخورد با صرافی‌ها در دبی، تاخیر در تصویب لوایح FATF و انتظار بازار برای عرضه بیشتر ارز صادرات غیر نفتی، در مجموع سبب شد در بازار تهران مظنه هر مثقال طلای 17 عیار، یک میلیون و 880 هزار تومان و هر گرم طلای خام 18 عیار 434 هزار و 458 تومان قیمت‌گذاری شود در بازار مسکوکات نیز هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید 4 میلیون و 660 هزار تومان، هر نیم سکه 2 میلیون و 570 هزار تومان، هر ربع سکه یک میلیون و 650 هزار تومان و سکه گرمی 830 هزار تومان به فروش رفت.

  دلار در آستانه 13 هزار تومان

در بازار ارز نیز صرافی‌های بانکی ملی و مجاز بهای فروش هر دلار امریکا را 12 هزار و 990 تومان و هر یورو را 14 هزار و 950 تومان اعلام کرده اند؛ با این حال در سایر صرافی‌ها نرخ‌ها اندکی بالاتر است. نرخ خرید یورو نیز 14850 و نرخ خرید دلار نیز 12940 اعلام شده است و به این ترتیب در صرافی‌ها نیز دلار در مرز 13 هزار تومان قرار گرفته است.

به گفته صرافی‌ها، این روزها بازار ارز بیش از هر چیز تحت تاثیر مسائل سیاسی قرار داد که سبب شده تقاضادر بازار افزایش یابد. در سامانه سنا نیز نرخ لحظه‌ای روز چهارشنبه دلار 12970 و یورو 14930 تومان اعلام شد و در نیما نیز حواله هر یورو 10 هزار و 278 تومان ثبت شد. نرخ‌ها در سامانه سنا بیانگر معاملات انجام شده توسط بانک‌ها و صرافی‌های مجاز کل کشور است؛ و در سامانه نیما حواله‌های ارزی مبادله می‌شود. براین اساس نرخ‌های میانگین معامله شده ارز در روز سه شنبه نیز برای دلار 12947 و یورو 14718 تومان، درهم 3542، یوان 1990 پوند 16549، لیر ترکیه 2566 تومان اعلام شده است.  صرافی‌های بانک‌ها نیز قیمت دلار را برای روز چهار شنبه، 12 هزار و 990 تومان اعلام کرده‌اند. این صرافی‌ها دلار را از مردم با قیمت 12 هزار و 940 تومان خریداری می‌کنند. برهمین اساس قیمت فروش یورو در صرافی‌های بانک‌ها، 14 هزار و 950 تومان اعلام شده است؛ قیمت خرید یورو نیز در این صرافی‌ها 14 هزار و 850 تومان است.

همچنین در بازار ارز رسمی، بانک مرکزی نرخ ۴۷ ارز را اعلام کرد که طی آن نرخ ۲۷ ارز مانند یورو و پوند نسبت به روز سه‌شنبه افزایش و نرخ ۹ واحد پولی دیگر کاهش یافت. نرخ ۱۱ ارز دیگر از جمله دلار نیز ثابت بود. بر اساس اعلام بانک مرکزی هر دلار امریکا برای روز «چهارشنبه یک اسفند ماه ۹۷» بدون تغییر نسبت به روز سه‌شنبه ۴۲ هزار ریال قیمت خورد. همچنین هر پوند انگلیس با ۶۹۱ ریال افزایش ۵۴ هزار و ۶۹۱ ریال و هر یورو نیز با ۲۰۷ ریال افزایش ۴۷ هزار و ۴۴۴ ریال ارزش‌گذاری شد.

ابراهیم محمدولی عضو اتحادیه طلا و جواهر، دلیل افزایش قیمت‌ها را بالا رفتن نرخ ارز دانست قیمت طلا و انواع سکه در بازار دیروز هم روند صعودی داشت.

  مصوبه جدید دولت

درباره واریز مابه‌التفاوت ریالی نرخ ارز

از سوی دیگر، هیات وزیران تصویب نامه واریز مابه‌التفاوت ریالی نرخ ارز دریافتی با نرخ ارز در روز بازپرداخت برای تمامی واردکنندگان کالا با نرخ ارز مرجع را اصلاح کرد.

در ابلاغیه‌ای که به امضای معاون اول رییس‌جمهور رسیده خطاب به وزارت صمت، وزارت اقتصاد، سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی آمده است: متن زیر به عنوان تبصره (۳) به بند (۱) الحاق می‌شود:  واحدهای تولیدی که راسا نسبت به واردات ماشین آلات و تجهیزات خطوط تولید و استفاده از ارز مرجع اقدام و آن را به فروش نرسانده باشند با تایید کارگروهی متشکل از نمایندگان تام الاختیار سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان (به عنوان رییس کارگروه)، وزارت امور اقتصادی و دارایی، سازمان برنامه و بودجه کشور و وزارتخانه‌های تولیدی ذیربط از شمول این تصویب نامه مستثنی هستند.

  ساماندهی بازار ارز و سکه

در گرو برنامه‌مداری بخش تولید

همچنین عضو هیات رییسه کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس، با تاکید بر ضرورت برنامه مداری دولت برای ساماندهی نقدینگی سرگردان، گفت: نزولی شدن نرخ سکه و ارز در گرو هدایت نقدینگی به سمت تولید است. محسن بیگلری در گفت‌وگو با ایبِنا با اشاره به نوسانات اخیر سکه و ارز و روند رو به رشد آن در روزهای گذشته، افزود: باید برای نقدینگی سرگردان مردم چاره‌ای اندیشیده شود در غیر این صورت رشد قیمت‌ها و تورم فزاینده حتمی است. نماینده مردم سقز و بانه در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه بانک مرکزی برای ساماندهی بازار ارز تا حدودی موفق بوده است، افزود: اکنون دولت باید با حمایت از تولید به جهت دهی به سرمایه‌های سرگردان کمک کند.

وی با بیان اینکه در حال حاضر تضمین منابع مردم از سوی دولت در امور تولیدی مهم‌ترین اقدام ممکن است، تصریح کرد: مردم اگر از منابع خود و همچنین سود آن مطمئن باشند بطور حتم به سمت بازارهای سیاه ارز و سکه نخواهند رفت. بیگلری با اشاره به روند رو به صعود قیمت طلا و سکه در روزهای اخیر، گفت: مردم نیز در شرایط فعلی وظیفه مهمی داشته و باید بدانند که با اجتناب از خرید غیر ضرور می‌توانند به شکسته شدن حباب قیمت‌ها کمک کنند. این نماینده مردم در مجلس دهم با بیان اینکه بخشی از دلایل رشد قیمت سکه و طلا به افزایش قیمت جهانی آن مربوط است، تصریح کرد: ساماندهی بازار می‌تواند دست دلالان در بزرگ‌تر کردن حباب نرخ‌ها را کوتاه کند. بیگلری ادامه داد: دولت باید بداند که سکه و طلا به مثابه ذخایر کشور بوده از این رو برای جلوگیری از فروش بیش از حد آن به ویژه به صورت دلالی باید ممانعت شود از این رو راهکار رسیدن به این مهم توجه به کارگاه‌های تولیدی کوچک و بزرگ بوده تا مردم سرمایه‌های خود را از دلالی دور کرده و به این مسیر هدایت کنند. عضو هیات رییسه کمیسیون برنامه بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی یادآور شد: اگر دولت برای حفظ ارزش پول ملی اقدامی کند مردم دیگر نگران این موضوع نبوده و سعی در تبدیل منابع خود به سکه و ارز نخواهند داشت از این رو بازار آرامش را حس خواهد کرد.

  رشد جهانی قیمت طلا، بازار سکه را تکان داد

همان‌گونه که انتظار می‌رفت، جهش قیمت طلا در بازارهای جهانی در نتیجه افت ارزش دلار امریکا، تاثیر خود را بر بازار مسکوکات و مصنوعات طلا گذاشت.

قیمت جهانی طلا این روزها بیش از هرچیز تحت تاثیر عوامل سیاسی قرار دارد؛ تا هفته گذشته سرمایه‌گذاران در انتظار نتایج مذاکرات تجاری امریکا و چین بودند و امیدواری‌ها به نتیجه بخش بودن این نشست‌ها، به تقویت ارزش دلار در بازارهای جهانی منجر شد و در نتیجه تقاضا برای خرید اوراق قرضه امریکا رو به افزایش نهاد.  با این حال در اواخر هفته دو شوک به بازار طلا وارد شد؛ نخست برگزاری نشست ورشو بود که به اعتقاد تحلیلگران نتایج مورد انتظار امریکا برای ایجاد هجمه علیه ایران از آن به دست نیامد و دیگری انتشار گزارش‌های ناامیدکننده از رشد اقتصادی این کشور بود؛ این دو عامل دست به دست هم دادند و تضعیف ارزش دلار را در بازارها رقم زدند. در این میان انتشار آمارهای ضعیف از اقتصاد امریکا، این احتمال را در بازارها تقویت کرد که خبری از افزایش نرخ بهره از سوی بانک مرکزی این کشور نیست و بنابراین سرمایه‌گذاران به طلا به عنوان یک سرمایه ایمن روی آورند.

  سهم ایران از صادرات مصنوعات طلا، دوهزارم درصد

رییس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان طلا، جواهر، نقره و سنگ‌های قیمتی ایران می‌گوید: سهم ایران از صادرات طلا و جواهر و مصنوعات آن در دنیا تنها دو هزارم درصد است.

سیدحجت شفایی در گفت‌وگو با ایبِنا با بیان این مطلب افزود: کشور هند در سال ۵۰۰ تُن طلا تولید می‌کند و عربستان سعودی نیز سالانه ۵۰۰ تُن طلا و جواهر وارد می‌کند، اما متاسفانه به دلیل بخشنامه‌ها و آیین نامه‌های متعدد، متضاد، مخل و مزاحمی که درباره صادرات طلا و جواهر در ایران وجود دارد، سهم ما از بازار صادراتی تنها دو هزارم درصد است. وی به بازار ۴۵۰ میلیون نفری کشورهای همسایه ایران اشاره کرد و افزود: علاوه بر نیاز جمعیت ۸۰ میلیونی ایران، ظرفیت صادرات طلا و محصولات آن نیز در کشور بسیار بالاست و می‌تواند ارزآوری و اشتغال زایی بالایی نیز به همراه داشته باشد.

رییس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان طلا، جواهر، نقره و سنگ‌های قیمتی ایران اظهار داشت: از ۳۱ استان کشور، در ۳۰ استان دارای ذخایر سنگ‌های قیمتی و نیمه قیمتی هستیم و در ۱۰۰ نقطه از ۲۱ استان نیز ذخایر طلای کشف شده وجود دارد.

شفایی با بیان اینکه از ۱۵ معدن طلای کشور تنها ۳ معدن فعال است، ادامه داد: متاسفانه در صنایع وابسته به طلا و معادن آن با وجود آنکه جایگاه خوبی داریم، در بحث صادرات و ارزآوری ضعیف عمل کرده‌ایم که این موضوع بیشتر ناشی از سیاست‌های دولت و وزارت صنعت بوده است. رییس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان طلا، جواهر، نقره و سنگ‌های قیمتی ایران تصریح کرد: ما در کشور نیازمند مراکز تخصصی طلا و جواهر هستیم؛ در دنیا شهرک‌های صنعتی، شهرک‌های صنفی یا برج‌های طلا وجود دارد و در ایران نیز با وجود آنکه اولین مرکز تخصصی طلا و جواهر به وجود آمده اما باز هم نیازمند ایجاد برج‌های طلا هستیم. شفایی اظهارداشت: متاسفانه صنعت طلا و جواهر ایران همچنان به روش سنتی فعالیت می‌کند و یکی از راهکارهای صنعتی شدن آن ایجاد مراکز تخصصی و برج‌های طلا است.

  حباب سکه 400 هزار تومانی

همچنین کارشناسان حباب سکه را بین 370 تا 400 هزار تومان ارزیابی کرده‌اند. رییس کمیسیون تخصصی طلا و جواهر، با تاکید بر اینکه نوسانات و تغییرات قیمت ارز بر بازار طلا و سکه تاثیر داشته و قیمت‌ها را افزایشی کرد، گفت: حباب سکه کاهش یافته و اکنون حدود ۳۷۰ هزارتومان است.

  نوسان اخیر دلار

طی چند روز گذشته قیمت دلار روند افزایشی را طی کرد؛ موضوعی که یک اقتصاددان علت آن را طولانی شدن فرآیند تصویب لوایح مربوط به FATF و همچنین افزایش تقاضا برای مسافرت‌های نوروزی به خارج از کشور ارزیابی کرد.

به گزارش ایسنا، در حالی که بانک‌ها در ۲۷ بهمن ماه هر دلار امریکا را حدود ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان می‌خریدند و صرافی‌های بانک‌ها آن را ۱۱ هزار و ۸۴۰ تومان می‌فروختند، روز گذشته (۳۰ بهمن) هر دلار امریکا توسط بانک‌ها ۱۲ هزار و ۴۳۱ تومان و توسط صرافی‌ها نیز ۱۲ هزار و ۸۰۰ تومان خریداری و در صرافی‌ها ۱۲ هزار و ۸۰۰ تومان برای فروش قیمت‌گذاری شد.

درباره این نوسان ۱۰۰۰ تومانی قیمت دلار، فرشید سیم‌بر - عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی تهران - با پیچیده توصیف کردن این مساله، اظهار کرد: قیمت دلار مانند هر کالای دیگری تابعی از عرضه و تقاضاست. عرضه دلار به بازار وابسته به میزان صادراتی است که انجام می‌دهیم و تقاضا برای آن هم علاوه بر حجم واردات به میزان مسافرت‌های خارجی هم بستگی دارد.

او در این باره به مساله رکود نیز اشاره کرد و گفت: از آنجاکه واردات به دلیل رکود و از کار افتادن نسبی صنایع زیان‌ده شده است، تقاضا برای واردات محصولات خارجی مشابه بیشتر شده است. از سوی دیگر به دلیل اینکه صادرات نفت و محصولات پتروشیمی به دلیل تحریم‌ها کاهش پیدا کرده، میزان عرضه دلار نیز کمتر شده است.

این اقتصاددان همچنین به طولانی شدن تصویب لوایح مربوط به FATF هم پرداخت و ادامه داد: عدم تصویب لوایح مربوط به FATF باعث شده است این تصور ایجاد شود که ایران ممکن است در لیست سیاه این سازمان قرار گیرد که در آن صورت احتمالاً قیمت دلار بالاتر خواهد رفت. سیم‌بر همچنین به نوسان قیمت دلار در روزهای اخیر هم پرداخت و علت آن را مشخصاً در طولانی شدن فرایند تصویب لوایح مربوط به FATF و همچنین افزایش تقاضا برای مسافرت‌های نوروزی به خارج از کشور ارزیابی کرد.

با سیاست‌های تیم جدید اقتصادی دولت و همچنین اختیاراتی که سران سه قوه به ناصر همتی، رییس کل بانک مرکزی دادند این نهاد در ماه‌های گذشته توانست تا حدود زیادی از التهابات قیمت پول‌های خارجی بکاهد و ثباتی نسبی را بر این بازار حاکم کند.

  عقب راندن دلار توسط یورو و پوند

در معاملات بازارهای ارزی جهان، ارزش دلار در برابر بیشتر همتایانش کاهش یافت. به گزارش رویترز، پس از آنکه رییس بانک مرکزی ژاپن در سخنانی از آماده بودن این بانک برای اتخاذ سیاست پولی انبساطی‌تر به منظور تقویت رشد اقتصادی این کشور خبر داد، صف فروش ین بر صف خرید آن پیشی گرفت و ارزش دلار با ۰.۲ درصد افزایش به ۱۱۰.۸۳ ین رسید. کوجی فوکویا، مدیر موسسه “اف پی جی سکیوریتیز “ گفت: ین با افزایش ریسک‌های موجود بر سر راه اقتصاد ژاپن در مسیر تدافعی قرار گرفته است. بانک مرکزی ژاپن در حقیقت گزینه‌های چندانی برای انتخاب ندارد و در شرایطی که رشد اقتصادی در سراسر جهان رو به کاهش است، راه دیگری به جز توقف افزایش نرخ بهره وجود ندارد. با این حال در برابر سایر ارزهای جهانی دلار عملکردی متفاوت داشت به گونه‌ای که شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای مهم جهانی را می‌سنجد با ۰.۴ درصد عقب‌نشینی در سطح ۹۶.۴۵۱ واحد قرار گرفت. یکی از اصلی‌ترین کاهش قابل توجه ارزش دلار در برابر سایر همتایانش، افت بازدهی اوراق قرضه وزارت خزانه‌داری امریکا عنوان می‌شود که در پایین‌ترین سطح ۱۱ روز اخیر خود قرار گرفت. یوکیو ایشیزوکی، کارشناس ارشد ارزی در موسسه “دایوا سکیوریتیز “ گفت: کاهش بازدهی اوراق قرضه وزارت خزانه داری امریکا، تاثیرش را روی دلار گذاشت و در آستانه نشست هفتگی بانک مرکزی امریکا، دلار را به عقب راند.

هر یورو با ۰.۱ درصد افزایش به ازای ۱.۱۳۵۳ دلار مبادله شد تا در نزدیکی قله دو هفته اخیر خود در برابر دلار قرار گیرد. پوند نیز پس از آنکه ترزا می، نخست وزیر انگلیس از پیشرفت مذاکرات برگزیت با اتحادیه اروپا خبر داد ارزش پوند با ۱ درصد افزایش به ۱.۳۰۷۷ دلار رسید. یوان چین نیز از دیگر برندگان معاملات امروز در برابر دلار بود به گونه‌ای که هر دلار با ۰.۵ درصد کاهش به ۶.۷۲۴۸ یوان رسید.