سایت ثبت گوشی مسافری به زودی بسته میشود
گروه دانش و فن|
یک مقام مسوول از بسته شدن سایت ثبت گوشی مسافری طی روزهای آتی خبر داد. اخیرا اخبار تایید نشدهای مبنی بر بسته شدن سایت ثبت گوشی مسافری از اول اسفند ماه منتشر شده بود. در پیگیری خبرنگار فارس از حمید رضا دهقانینیا مدیرکل فناوری اطلاعات ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز اعلام شد این اتفاق به زودی رخ خواهد داد؛ 5 روز قبل با 5 روز بعد از اسفند زمان آن مشخص نیست اما قطعا رخ خواهد داد. وی گفت: سیستم به صورت آزمایشی در حال کار است و در آینده قطعا بهطور کامل اجرا خواهد شد.
این در حالی است که برآوردها نشان میدهد با وجود کاهش ۵۰ درصدی مصرف گوشی تلفن همراه در کشور روزانه حدود ۲۰ هزار گوشی در سامانه مسافری ثبت میشود.
«حسین یوسفیان» کارشناس ارشد طرح رجیستری در گفتوگو با تسنیم، با بیان اینکه هر فردی کالا وارد میکند باید در گمرک اظهار انجام دهد و این موضوع در خصوص موبایل نیز انجام میشود، گفت: البته شرایط مسافر با تجار متفاوت است و طبق قانون گمرک اختیار دارد در خصوص مبلغ و تعداد موبایل وارداتی از طریق مسافر اقدام کند. وی افزود: در حال حاضر با نظر گمرک هر شخص میتواند با کد ملی خود یک گوشی وارد و در سامانه عوارض خود را پرداخت کند. این درحالی است که از یک برهه در سال 97 به بعد خریداران گوشی تلفن همراه با استفاده از کد ملی خود به عنوان مسافر در سامانه گمرک اقدام به ثبت اطلاعات خود کردهاند. دادستانی کشور این سوال را مطرح کرده که مسافر بودن واردکنندگان اطلاعات در سامانه مسافری چگونه چک میشود.
به گفته این مقام مسوول در ستاد مبارزه با قاچاق، فعلا بحث بسته شدن سایت مسافری گمرک مطرح نیست اما قرار است قوانین کاملتر چک شود. گمرک ماهها دنبال این موضوع بوده اما با عدم دسترسی کامل به دیتا بیس گذرنامه این اقدام انجام نشده بود. وی افزود:به ما اعلام شد که این دیتا بیس در اختیار گمرک گذاشته شده است اما به هر حال مسائل فنی این بحث مشکلات خاص فنی خود را دارد اما موضوع در مراحل پایانی خود است. به گفته یوسفیان، اتلاف زمان یکی از دلایل راهاندازی سایت مسافری گمرک بود. به عنوان مثال در بازگشت از سفر کربلا با حجم انبوهی از مسافری مواجه میشویم در این شرایط امکان ثبت اطلاعات مسافر با توجه به زمانبر بودن آن وجود نداشت. به اعتقاد گمرک هنوز فرهنگ اخذ عوارض در لحظه ورود جا نیفتاده است به همین دلیل تصمیم بر این شد تا به جای اخذ عوارض حضوری از سایت مسافری و پرداخت عوارض غیر حضوری استفاده شود.
وی ادامه داد: اوایل سال 97 اصلا مشکل واردات گوشی مسافری وجود نداشت اما بعد از چالشهای اخیر ارزی و قطع شدن ارز موبایل، بازر از گوشی دارای گارانتی اصلی تهی شد و هجوم (عرضهکنندگان) به سمت سامانه مسافری بهشدت افزایش یافت.
یوسفیان ادامه داد: ابتدا (تابستان امسال) مشخص بود چه فردی چه میزان گوشی به صورت مسافری وارد کرده است. بعد از مدتی برای پر کردن خلأها از کد ملی استفاده شد اما در نهایت خریداران به مسافر تبدیل شدند بنابراین در آخرین گام نیز قرار است مسافر بودن خریداران چک شود.
سال 96 ماهیانه 2 میلیون گوشی مصرف میشد
این مقام مسوول در ستاد مبارزه با قاچاق کالا، با بیان اینکه سال گذشته (1396) برآوردهای ما نشان میداد ماهیانه 2 میلیون گوشی در کشور مصرف میشده است، گفت: در حال حاضر 70 میلیون گوشی در کشور وجود دارد و با در نظر گرفتن عمر متوسط 3 سال، به نظر میرسد آمار مصرف ماهی 2 میلیون گوشی دقیق باشد.
کارشناس ارشد طرح رجیستری با بیان اینکه، واردات گوشی مسافری واقعا باید توسط مسافر انجام شود و دستگاههای نظارتی نیز به این موضوع حساس هستند، گفت: بر اساس مصرف کشور ثبت 20 هزار گوشی در سامانه مسافری عدد پرتی نیست اما آمار دقیقی در این حوزه در اختیار ما نیست. در واقع ممکن است با توجه به اتفاقات و تصمیمات اتخاذ شده میزان واردات مسافری تغییر کند و شاید این عدد در برخی روزها 2 برابر یا بسیار کمتر هم شود.
یوسفیان ادامه داد: در سال جدید مراجعه برای تعمیرات افزایش یافته و با وجود افزایش شدید قیمت گوشی مصرف گوشی به زیر یک میلیون رسیده و تقریبا نصف شده است. وی افزود: به اعتقاد بنده آمار واردات گوشی تنها معطوف به واردات رسمی است و واردات گوشی مسافری در خروجی آمارهای گمرک ظاهرا وجود ندارد. به گفته یوسفیان 600 هزار گوشی توقیفی در گمرک مانده و با دریافت ما به التفاوت، ترخیص در بازار عرضه شده است.