شرکت‌های ارزش افزوده از وزارت ارتباطات مجوز ندارند

۱۳۹۷/۱۲/۱۶ - ۰۰:۵۴:۳۴
کد خبر: ۱۴۱۰۱۰
شرکت‌های ارزش افزوده از وزارت ارتباطات مجوز ندارند

گروه دانش و فن   

در حالی که وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با پست‌هایی در توییتر و هشتگ حق الناس و شفاف‌سازی طی چند روز متوالی اعلام کرد که در نظرسنجی و آرای مردمی دستکاری شده است و با نمودار آن را نشان داد، مشخص شد که این دستکاری آرا منوط به یک روز نبوده است و طی سه روز این اتفاق افتاده و این نظر سنجی در یک سامانه با یک کد USSD صورت گرفته است که به گفته مسوولان این برنامه مجوز ارایه این کد توسط وزارت ارتباطات صادر شده است، ‌مساله‌ای که بازهم وزیر ارتباطات به آن واکنش نشان داد و در پست توییتری نوشت: شرکت‌های ارزش افزوده و USSD مجوزی از وزارت ICT ندارند و فعالیت آنها مطابق قانون تجارت است، و اگر فعالیت این شرکت‌ها باید با اخذ مجوز از وزارت ICT باشد، تبلیغ یا فعالیت آنها سریعا در صداوسیما متوقف شود.

وزیر ارتباطات، با تاکید بر شفاف‌سازی در این زمینه در پست توییتری نوشت: ‌شرکت‌های ارزش افزوده و USSD مجوزی از وزارت ICT ندارند و فعالیت آنها مطابق قانون تجارت است، اگر آن‌گونه که در بخش‌های خبری سیما طرح شد، فعالیت آنها باید با اخذ مجوز از وزارت ICT باشد، مطابق مصوبه ۱۹۲ کمیسیون تنظیم مقررات، تبلیغ یا فعالیت آنها سریعا در صداوسیما متوقف شود.

همچنین محمدجعفر نعناکار مدیرکل حقوقی سازمان فناوری اطلاعات در توییتری تاکید کرد که موضوع مصوبه، لزوم ایجاد فضای رقابتی سالم و شفاف، ایجاد روال‌های هماهنگ و شفاف در تبلیغات و انجام هماهنگی‌های لازم با مراجع ذی‌صلاح در خصوص تبلیغات خدمات پستی، مخابراتی و فناوری اطلاعات است.

‎حال پس از آنکه تعداد بسیاری از کاربران اپراتورهای تلفن همراه طی روزهای گذشته اعلام کردند پیامک تأیید رای به یک برنامه تلویزیونی برایشان ارسال شده، در حالی که آنها اصلاً در این رأی‌گیری شرکت نکرده بودند یا رای‌شان برنامه دیگری بوده است، ارسال این پیامک‌ها و تغییر نام برنده‌ برنامه تلویزیونی موجب شد کاربران نسبت به این موضوع واکنش نشان دهند؛ این موضوع از اختلال در سامانه رأی‌گیری بخش مردمی جشنواره تلویزیونی جام‌جم حاکی بود. ‎در همین خصوص روابط عمومی معاونت سیما در خبری اختلال در سیستم رأی‌گیری را تأیید کرد و آن را به استقبال مردم از نظرسنجی نسبت داد. در اطلاعیه آمده است، «رای‌گیری بخش مردمی جشنواره تلویزیونی جام‌جم که از ۲۳ بهمن شروع شد، تا پنجشنبه ۹ اسفند بیش از ۴۰ میلیون رأی در سامانه USSD ویک اپ را به خود اختصاص داد، اما ایجاد اختلال در این سامانه حاشیه‌ساز شد.»‬ روابط عمومی معاونت سیما همچنین اعلام کرد، اصالت آرای رسیده در بازه زمانی بروز اختلال، در حال بررسی است.

‌‎همچنین سیدجمال هادیان رییس مرکز روابط عمومی وزارت ارتباطات این ادعا را رد کرده و گفت: تغییر آرا در شرکت طرف قرارداد تبلیغات انحصاری صدا و سیما صورت گرفته است که هیچ مجوزی از وزارت ارتباطات ندارد.

  احتمال کاهش شدید فروش آیفون در ایران

در ادامه وزیر ارتباطات در خصوص مشکلات پیش آمده برای گوشی‌های آیفون با بیان اینکه مردم ایران اپل را دوست داشتند، اما محدودیتی که اخیرا برای شرکت‌های ایرانی ایجاد شد، بسیاری از ایرانی‌ها گوشی اپل‌شان را خاموش کردند و کنار گذاشتند، گفت: ‌البته گزارش دقیق این موضوع را باید سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی اعلام کند.

جهرمی ادامه داد: امروز مردم دیگر این گوشی را برای نیازهای اولیه ارتباطی نمی‌خواهند، بلکه گوشی زندگی روزمره آنها را پیش می‌برد و گوشی‌ای که نتوان از خدمات حمل و نقل، بانکی و سایر اپلیکیشن‌های آن استفاده کرد، محکوم به خارج شدن از بازار است.

همچنین معاون وزیر ارتباطات گفت: اعمال ممنوعیت‌ها در زمینه استفاده از اپلیکیشن‌های ایرانی در سیستم عامل‌ای او اس استفاده از آیفون را در ایران ناممکن و فروش آن را کاهش می‌دهد.

 امیر ناظمی، معاون وزیر ارتباطات و رییس سازمان فناوری اطلاعات در یادداشتی آورده است: «این‌بار سه عامل استفاده از اپلیکیشن‌های یادشده را دچار چالش کرده است. مساله اول تحریم‌های امریکا بر ضد ایران است، مساله دوم تغییر در سیاست‌های اپل در زمینه صدور گواهی‌های مربوط به توسعه‌دهندگان و برنامه‌نویسان تجاری اپ‌های آیفون است و موضوع سوم به انتشار گزارشی بازمی‌گردد که در آن فهرستی از استارت آپ‌های ایرانی وجود دارند که با استفاده از گواهی‌های یادشده برای شرکت‌های امریکایی، تحریم‌ها را دور می‌زدند.

با تشدید تحریم‌های امریکا علیه ایران، اپل اخیراً برای جلوگیری از اعمال مجازات‌های احتمالی کاخ سفید، اپلیکیشن‌هایی را که توسط شرکت‌های ایرانی تولید شده‌اند از اپ استور خود حذف کرد. بدیهی است که چنین تصمیمی می‌تواند استفاده از اپ استورهای ایرانی را نیز افزایش دهد.

اما اپل مدتی است با هدف حفظ حریم شخصی کاربران خود و مقابله با نقض حقوق مالکیت معنوی، قبل از انتشار اپلیکیشن‌ها در اپ استور خود آنها را مورد بررسی جدی قرار می‌دهد ولی توزیع نرم افزارهای غیرقانونی و ناقض حقوق مالکیت معنوی، از طریق دستکاری و سوءاستفاده از برخی گواهی‌های صادر شده برای توسعه‌دهندگان تجاری ادامه داشته است.

لذا اپل با مرور و بررسی مجدد سیاست‌های خود در این زمینه تلاش کرد جلوی سوءاستفاده از گواهی‌های مذکور را بگیرد. این مساله به ضرر کاربران ایرانی آیفون تمام شده که از اپلیکیشن‌های دور زننده تحریم مبتنی بر دستکاری گواهی‌های مذکور استفاده می‌کردند. همین مساله موجب شده تا حتی در صورت توزیع اپلیکیشن‌های آیفون در اپ استورهای ایرانی، استفاده از آنها ممکن نباشد.

اگر چه ظاهراً اپل این تغییرات را با هدف حفاظت از داده‌های خصوصی کاربران خود انجام داده، اما در عمل جلوی دسترسی ایرانیان به جریان آزاد اطلاعات و خدمات آنلاین را در داخل کشور گرفته است.

نتیجه نهایی این تغییرات از دست رفتن کارکردهای اصلی آیفون در ایران است. زیرا به عنوان مثال، دیگر از آیفون نمی‌توان برای پرداخت آنلاین هزینه استفاده از کالا و خدمات استفاده کرد.

بررسی‌ها نشان می‌دهد ۵.۲ میلیون نفر در ایران از آیفون استفاده می‌کنند و اپل دارای سهمی ۱۲درصدی از بازار گوشی‌های هوشمند ایران است. ارزش کلی بازار تلفن همراه در ایران به ۴۳۸ میلیون دلار می‌رسد.

در نهایت اپل دو گزینه پیش رو دارد. یا باید شرایط را برای ایرانیان به حالت اولیه بازگرداند یا بر اجرای طرح فعلی خود اصرار کند که در این صورت بخش زیادی از بازار خود را در ایران از دست خواهد داد.»