کارمزد نقل و انتقالات و تبدیلات ارزی حداقل می‌شود

۱۳۹۸/۰۱/۲۴ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۴۲۳۱۳
کارمزد  نقل و انتقالات و تبدیلات ارزی حداقل می‌شود

  عرضه بیش از 420 میلیون یورو در سامانه نیما از ابتدای سال             

  5 عامل کاهش نرخ دلار

گروه بانک وبیمه| محسن شمشیری|

جلسه هماهنگی بانک مرکزی با صرافی‌های منتخب بانکی برای مدیریت بازار ارز با حضور پناهی معاون ارزی بانک مرکزی، مدیران بخش ارزی و مدیران عامل صرافی‌های منتخب بانکی و با تاکید بر ضرورت خرید به موقع ارز حاصل از صادرات و حداقل‌سازی کارمزدهای نقل و انتقالات و تبدیلات ارزی در بانک مرکزی برگزار شد. به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، پناهی ضمن تبریک سال نو و تشکر از زحمات صرافی‌های منتخب بانکی در حفظ ثبات در بازار ارز گفت: بانک مرکزی خواستار حضور پررنگ‌تر صرافی‌های بانکی در مدیریت و تنظیم بازار ارز کشور در سال جدید است.

در ادامه ضمن تاکید معاون ارزی بانک مرکزی بر ضرورت خرید به موقع ارز حاصل از صادرات و همچنین تامین مالی به موقع تجارت، مدیران عامل صرافی‌های منتخب بانکی نیز به بیان مسائل خود پرداختند و راهکارها و پیشنهادهای خود را جهت تسهیل امور عملیات ارزی اشخاص حقیقی و حقوقی ارایه دادند. همچنین مقرر شد صرافی‌های منتخب بانکی در تعامل با بانک‌های عامل و بانک مرکزی اقدامات لازم را برای پوشش تقاضای ارز به صورت اسکناس و حواله‌های ارزی با حداقل‌سازی کارمزدهای نقل و انتقالات و تبدیلات ارزی انجام دهند.

 عرضه بیش از 420 میلیون یورو در سامانه نیما

از سوی دیگر، بانک مرکزی اعلام کرد که از ابتدای سال جاری تا تاریخ 20 فروردین 98 در سامانه نیما بیش از 420 میلیون یورو به نرخ متوسط 10 هزار و 800 تومان توسط صادرکنندگان و بانک مرکزی با هدف تامین کالاهای وارداتی مورد نیاز کشور عرضه و خریداری شده است. گفتنی است بیش از 50 درصد از عرضه ارز در این مدت برای تامین نیازهای ارزی بخش صنعت کشور صورت گرفته است.

  فعالیت صرافی‌های منتخب بانکی تا 6 عصر

همچنین بنابر اعلام روابط عمومی بانک مرکزی به منظور تامین نیاز ارزی اشخاص حقیقی و حقوقی، صرافی‌های منتخب بانکی هر روز و تا اطلاع ثانوی تا ساعت ۱۸ فعال هستند.

  نرخ‌ها در بازار

از سوی دیگر، تحولات بازار ارز و سکه و طلا نشان می‌دهد که نرخ دلار همچنان در کانال 13 هزار تومان و نزدیک به مرز 14 هزار تومان و سکه طلا نیز در کانال 4 میلیون تومان و نزدیک به مرز 5 میلیون تومان در نوسان است و در روزهای چهارشنبه، پنج شنبه و جمعه، نسبت به اوایل هفته گذشته و از شنبه تا سه شنبه که روند صعودی داشته، روندی متفاوت داشته و با افت و نوسان اندک همراه شده است.  سامانه سنا میانگین نرخ ارز برای روز پنج‌شنبه 22 فروردین 98 را برای دلار 14019، یورو 15662، پوند 17855، درهم 3778، لیر ترکیه 2575 و یوآن 2217 تومان اعلام کرده که افزایش قابل توجه نسبت به روزهای قبل داشته است.  روز پنج شنبه 22 فروردین 98 نرخ فروش دلار در صرافی‌های مجاز بانکی به 13740 تومان و نرخ خرید آن 13640 تومان اعلام شد. همچنین نرخ فروش یورو 15540 و نرخ خرید آن 15440 تومان بود. نرخ دلار نیز در بازار تهران به 14040 تومان رسید و در بازار هرات نیز بین 13620 تا 14090 تومان در نوسان بود. نرخ درهم امارات نیز بین 3800 تا 3890 تومان معامله شد.

 بازار ارز و طلا برخلاف روزهای شنبه تا سه‌شنبه، از چهارشنبه با روند کاهشی همراه شد و روزهای پنج‌شنبه و جمعه نیز نرخ دلار زیر 14 هزار تومان تا مرز 14 هزار تومان در نوسان بوده و عصر جمعه با نرخ 13950 تومان معامله شد.

نرخ نقدی دلار که در روزهای قبل تا 14600 تومان افزایش یافته بود با بیش از 600 تومان کاهش به 13900 تومان رسید و در کانال 13 هزار تومان قرار گرفت و عصر جمعه نیز در کانال 13 هزار تومان بوده و به نرخ 13750 تومان معامله شده است. یورو نیز به قیمت 15550 تومان معامله شد و همچنان در کانال 15 هزار تومان قرار داد.

 همچنین اونس جهانی به 1308 دلار افزایش یافت و در نتیجه قیمت طلا و سکه به خاطر کاهش نرخ دلار در چهارشنبه و پنج شنبه و جمعه نیز کاهشی بوده است.

 قیمت هر گرم طلای 18 عیار به 441 هزار، مظنه مثقال 17 عیار 1 میلیون و 910هزار تومان، سکه گرمی 950، ربع سکه 1 میلیون و 750 هزار، نیم سکه 2 میلیون و 700هزار، سکه طرح جدید به 4 میلیون و 825 هزار تومان داد و ستد شد. و سکه تمام در کانال 4 میلیون قرار دارد. عصر جمعه نیز قیمت دلار بین 13760 تا 13950 تومان در نوسان بوده است. قیمت هر گرم طلای 18 عیار به 443 هزار، مظنه مثقال 17 عیار 1 میلیون و 920هزار تومان، سکه گرمی 950، ربع سکه 1 میلیون و 680هزار، نیم سکه 2 میلیون و 650 هزار، سکه طرح جدید به 4 میلیون و 860 هزار تومان داد و ستد شد. و سکه تمام همچنان در کانال 4 میلیون قرار دارد.

  5 عامل کاهش نرخ دلار

روز چهارشنبه، دلار اولین کاهش قیمتی را پس از ۴  روز افزایش متوالی به ثبت رساند و از مرز ۱۴ هزار تومانی پایین‌تر رفت. به گفته فعالان، ۵ عامل مهم در تغییر روند بازار موثر بودند؛ عامل مهم اول، اعلام خبر مجوز بانک مرکزی به صرافی‌ها برای تحویل درهم در دبی بود که ریال آن را نیز این صرافی‌ها می‌توانستند در ایران دریافت کنند. بسیاری از معامله‌گران ارزی باور داشتند دلیل اصلی رشد دلار در روزهای اخیر، سیگنال افزایشی بود که از سوی حواله درهم صادر می‌شد.

 دومین عاملی که از نظر فعالان توانست تا حدی مسیر انتظارات را تغییر دهد، اعلام اخباری به نقل از تحلیلگران نزدیک به بانک مرکزی بود که عنوان کردند، این نهاد در تلاش است با افزایش مبادلات مالی با عراق، تاثیر درهم امارات بر بازار ایران را به حداقل برساند و به جای آن دینار عراق را قرار دهد.

نوع عرضه بازارساز در روز چهارشنبه و بازی پلکانی با نرخ‌ها در کنار اعلام افزایش ساعات اداری کاری صرافی‌های بانکی عامل سومی بود که سد راه افزایش قیمت دلار در روز پنجم هفته شد. صرافی‌های بانکی بیشتر از گذشته نرخ‌ها را بر تابلوی خود عوض کردند و قیمت‌ها را به‌صورت آرام و پلکانی پایین آوردند.

عامل چهارمی که از نگاه فعالان در افت قیمت دلار اثر داشت، تحلیل‌هایی بود که در کانال‌های معامله‌گران فنی منتشر می‌شد. بیشتر تحلیلگران و معامله‌گران فنی در کانال‌های خصوصی خود عنوان می‌کردند، معامله‌گران در نرخ‌های بالای ۱۴ اقدام به فروش و خود را برای خرید در قیمت‌های پایین‌تر آماده کنند.

عامل پنجم نیز حذف دلار ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی بود که قدرت عرضه بازارساز را افزایش می‌دهد. در روزی که دلار کاهشی بود، سکه نیز از مرز ۵ میلیونی عقب‌نشینی کرد و ساعت ۴بعدازظهر روی عدد ۴ میلیون و ۸۵۰ هزار تومان قرار گرفت. این قیمت ۱۵۰ هزار تومان کمتر از روز سه‌شنبه بود.

  عرضه رقابتی ارز با تشکیل بازار متشکل ارزی

از سوی دیگر، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، بر تسریع در راه‌اندازی بازار متشکل ارزی تاکید کرد و گفت: بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز و کنترل قیمت آن طی روزهای آتی برنامه دارد که با این اقدامات قیمت ارز کاهش می‌یابد.

علی‌اکبر کریمی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، با اشاره به افزایش قیمت ارز در روزهای اخیر، اظهار داشت: رییس کل بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز و کنترل قیمت آن طی روزهای آتی برنامه دارد که با این اقدامات قیمت ارز کاهش می‌یابد.

نماینده مردم اراک، خنداب و کمیجان در مجلس، افزود: قیمت ارز طی چند روز گذشته رشد زیادی داشته است، بنابراین دولت و بانک مرکزی باید در اسرع وقت مشکلات را مدیریت کنند.

وی با بیان اینکه قیمت ارز و مدیریت بازار آن برای تولید و تولیدکننده مهم است، ادامه داد: مسائلی که سبب افزایش قیمت ارز شده باید علت یابی شود که مهم‌ترین عاملی که برای این افزایش می‌توان برشمرد، ایجاد فضای روانی کاذب است که امیدواریم با تصمیمات و تدابیر صحیحی که توسط بانک مرکزی اتخاذ می‌شود این موضوع مدیریت شود.

کریمی با اشاره به اینکه از سال گذشته کمیسیون اقتصادی و صاحبنظران اقتصادی در سراسر کشور بر تسریع راه‌اندازی و فعال کردن بازار متشکل ارزی تاکید کردند، اظهار داشت: این بازار محلی برای عرضه و تقاضای ارز است و کسانی که در قالب صادرات ارزی را به دست آورده‌اند، می‌توانند در این بازار ارز خود را معامله کنند که شرایط و جزییات نحوه عمل صادرکنندگان و سایر عرضه‌کنندگان ارز در این بازار و خرید و تقاضای ارز، در بخشنامه و مقرراتی که بانک مرکزی در این باره تعیین کرده مشخص می‌شود.

وی در ادامه افزود: امیدواریم تشکیل بازار متشکل ارزی و ایجاد یک سازوکار مناسب سبب شود که صادرکنندگان و سایر دارندگان ارز بتوانند ارز خود را در یک فضای رقابتی، کنترل شده و مناسب عرضه و نیازهای ارزی خود را رفع کنند. عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، با بیان اینکه بازار ارز طی یک سال گذشته به دلیل تحریم‌های خارجی اعمال شده و اتفاقات و مسائلی که در داخل کشور رخ می‌دهد، ملتهب و پر نوسان شده است، تصریح کرد: آنچه که بازار ارز را ملتهب کرده افزایش تقاضا برای ارز به ویژه عوامل روانی کاذب است، اما شواهد و قرائنی برای افزایش قیمت ارز در میان مدت وجود ندارد.

  قیمت طلا در ایران تحت تاثیر ۲ عامل است

رییس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان طلا، جواهر، نقره و سنگ‌های قیمتی ایران اعلام کرد: قیمت طلا از قیمت جهانی و نرخ ارز تاثیر می‌پذیرد و افزایش قیمت طلا از ابتدای سال نیز ناشی از این ۲ متغیر است.

سیدحجت شفایی در گفت‌وگو باایبِنا درباره ارزیابی‌اش از تحولات بازار طلا در سال جاری با بیان این مطلب افزود: عمده‌ترین خریداران طلای ساخته شده در کشور، مردم استان‌های جنوبی و شمال شرقی هستند که این افراد در ابتدای سال با زیان‌های جدی از ناحیه سیل مواجه شدند. وی ادامه داد: با وجود وعده‌های دولت درباره جبران خسارت‌های وارد شده به کشاورزان و خانه‌های مسکونی که در سیل اخیر آسیب دیده‌اند اما زندگی مردم تحت تاثیر سیل قرار گرفته و حتما در خرید و سرمایه‌گذاری آنها در طلا موثر خواهد بود. رییس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان طلا، جواهر، نقره و سنگ‌های قیمتی ایران خاطرنشان کرد: با وجود آنکه خرید و نگهداری سکه و موضوع حراج آن از سوی بانک مرکزی از آب و تاب افتاده اما باید بپذیریم که ذائقه مردم به سمت خرید سکه، شمش و طلای آب شده به جای مصنوعات طلا رفته است و تغییر این ذائقه نیازمند زمان است. شفایی از مردم خواست از خرید طلای آب شده خودداری کنند و افزود: مردم به جای طلای آب شده می‌توانند از طلای ساخته شده توسط تولیدکنندگان داخلی استفاده کنند که دارای فاکتور خرید بوده و سازمان استاندارد نیز بر روند تولید آن نظارت دارد. وی همچنین اظهار داشت: قیمت طلا از ۲ عامل قیمت جهانی و نرخ ارز تاثیر می‌پذیرد و افزایش قیمت طلا در ابتدای سال نیز ناشی از این ۲ متغییر مهم بوده است.

  ادامه افت ارزش دلار در معاملات جهانی

از سوی دیگر، به دنبال افزایش نگرانی از کاهش رشد اقتصادی جهان، ارزش دلار در برابر همتایانش برای دومین روز متوالی کاهش یافت.

پس از آنکه رهبران اتحادیه اروپا با تمدید زمان خروج انگلیس از اتحادیه اروپا موافقت کردند، پوند توانست به ثبات نسبی برسد و هر پوند با ۰.۰۵ درصد افزایش به ازای ۱.۳۰۹۷ دلار معامله شود. هر یورو نیز با ۰.۱ درصد افزایش به ۱.۱۲۸۳ دلار رسید و هر دلار به ازای ۱۱۱.۱۲ ین معامله شد. شاخص دلار بلومبرگ ۰.۱ درصد کاهش یافت. شاخص ارزی «ام‌اس‌سی‌آی» بازارهای نوظهور نیز با ۰.۰۵ درصد کاهش به کار خود خاتمه داد. اکنون معامله‌گران بیش از هر چیز دیگری منتظر انتشار آمارهای اقتصادی چین هستند که قرار است تولید ناخالص داخلی سه ماهه نخست این کشور در روز جمعه منتشر شود. از طرف دیگر ماریو دراگی، رییس بانک مرکزی اروپا از احتمال اتخاذ سیاست‌های انبساطی بیشتر خبر داده است تا از ورود کشورهای عضو منطقه یورو به رکود جلوگیری شود.

کریس ترنر، استراتژیست ارزی در بانک «آی‌ان‌جی» گفت: تمدید مهلت خروج انگلیس از اتحادیه اروپا احتمالاً نخواهد توانست به بهبود حس معامله گران بیانجامد. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را می‌سنجد به ۹۶.۹۳ واحد رسیده است که یکی از پایین‌ترین سطوح ثبت شده آن در طول دو هفته اخیر محسوب می‌شود.

در بازار اوراق، بازده اوراق قرضه ۱۰ ساله وزارت خزانه داری امریکا به ۲.۴۸ درصد افزایش یافت. بازدهی اوراق قرضه ۱۰ ساله آلمان بدون تغییر نسبت به روز قبل در سطح منفی ۰.۰۳ درصد باقی ماند که پایین‌ترین سطح دو هفته اخیر محسوب می‌شود. در انگلیس بازده اوراق قرضه ۱۰ ساله با دو واحد افزایش به ۱.۱۱۶ درصد رسید که بالاترین سطح سه هفته اخیر محسوب می‌شود.

  کاهش ذخایر ارزی ترکیه لیر را زمین زد

بانک مرکزی ترکیه اعلام کرد ذخایر ارزی این کشور در حدود ۲ میلیارد دلار کاهش پیدا کرد و این امر باعث روند نزولی لیر شد.

به گزارش روزنامه ترکیه‌ای اهوال، به دنبال آمار منتشر شده از سوی بانک مرکزی ترکیه در مورد روند کاهشی تقریبا ۲ میلیارد دلاری ذخایر ارزی این کشور، لیر ترکیه در ۲۴ ساعت گذشته به این خبر واکنش نشان داد هر ۵.۷۴ لیر در مقابل یک دلار معامله شد که حاکی از روند نزولی یک درصدی پول این کشور دارد. لیر از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون تقریبا ۸ درصد از ارزش خود را از دست داده است. همچنین کاهش ذخایر ارزی ترکیه منجر به روند نزولی مجدد لیر شده است.

بر همین اساس، ذخایر خالص ارزی بانک مرکزی ترکیه به ۱۵۷ میلیارد لیر معادل ۲۷.۹ میلیارد دلار کاهش پیدا کرد. ذخایر ارزی ترکیه برای دفاع از لیر در زمان تلاطم مالی استفاده می‌شود که اکنون یکی از ضعیف‌ترین ارزهای موجود در بازارهای نوظهور است.

سرمایه‌گذاران بر این باور هستند که بانک مرکزی و بانک‌های دولتی ترکیه که تحت نظارت صندوق ثروت ملی هستند اقدام به فروش دلار به لیر می‌کنند تا ارز ترکیه را بصورت غیر رسمی پشتیبانی کنند.

بعداز آنکه رجب طیب اردوغان رییس‌جمهور ترکیه خواستار کاهش نرخ بهره از سوی بانک مرکزی ترکیه شد، اعتماد در بانک مرکزی و دولت در سطح پایینی قرار گرفته و باعث شده تا سیاست‌گذاران افزایش نرخ بهره را به تعلیق در آورند. دولت اردوغان همچنین یکسری اقدامات خاصی را به منظور کاهش تورم و تشویق به وام دهی بیشتر از سوی بانک‌ها معرفی کرده است. بر پایه این گزارش، از جمله دلایل دیگر کاهش لیر ترکیه به رونمایی از برنامه اقتصادی جدید وزارت دارایی این کشور برای اقتصاد ترکیه است. برخی از کارشناسان اقتصادی بر این باور هستند که این برنامه به اندازه کافی جامع نیست و یکسری کاستی‌ها دارد.