8 هزار میلیارد تومان اوراق بدهی فاقد بازار داریم
گروه بورس|
روز گذشته در حاشیه نمایشگاه بورس، بانک و بیمه امیر هامونی، مدیرعامل فرابورس ایران، طی نشستی خبری به آمار عملکرد فرابورس در سال ۹۷ اشاره کرد و گفت: این بورس با کسب بازدهی ۱۰۶ درصدی شاخص آیفکس، توانست در میان بورسهای عضو فدراسیون جهانی به لحاظ کسب بازدهی، صدرنشین شود.
هامونی افزود: ارزش بازاری فرابورس از رقم ۱۲۰ هزار میلیارد تومان در آخرین روز کاری سال ۹۶ به رقم ۲۵۷ هزار میلیارد تومان در مدت مشابه سال ۹۷ رسید که رشد بالغ بر ۸۰ درصدی را نشان میدهد. ارزش معاملات نیز در سال ۹۷ رکورد جدیدی ثبت کرد بهطوری که به رقم ۱۰۱ هزار میلیارد تومان در مجموع معاملات بازارها رسید و با افزایش ۷۱ درصدی روبرو شد.
وی ادامه داد: فرابورس از طریق پذیرهنویسی اوراق و سهام شرکتهای سهامی عام، افزایش سرمایه شرکتها، عرضههای اولیه سهام شرکتها و اسناد خزانه اسلامی، ۳۴.۹ هزار میلیارد تومان تامین مالی برای دولت و بنگاهها به ارمغان آورد.
هامونی به رشد آیفکس و ارزش بازاری فرابورس طی فروردینماه 98 نیز اشاره کرد و گفت: شاخص کل فرابورس در پایان فروردین به بیش از 2400 واحد رسیده که بازدهی 10 درصدی را در یک ماه گذشته نشان میدهد.همچنین ارزش بازاری این بورس از 257 به 276 هزار میلیارد تومان در پایان این ماه افزایش یافته است.
وی در خصوص آخرین وضعیت بازار بدهی نیز گفت: ارزش بازار بدهی در ۲۹ اسفند ۹۷ رقمی بالغ بر ۱۰۱.۷ هزار میلیارد تومان بوده که فرابورس از این میزان، سهم ۷۵ درصدی را به خود اختصاص داده است. مدیرعامل فرابورس گفت: این بورس از سه سال گذشته تصمیم گرفت از فضای نمایشگاهی به عنوان فرصتی برای شنیدن صدای اکوسیستم نوآوری در بازارهای مالی استفاده کند.از این رو با برگزاری رویداد فیناستارز، امکان حضور استارتآپهای فینتک را در فاینکس فراهم میکند تا بتوانند جذب سرمایه کنند و وارد مذاکره و عقد قرارداد با سرمایهگذاران شوند.
هامونی ضمن اشاره به تاکید بر اهمیت نوآوری در اقتصاد افزود: مهم این است که به اکوسیستم نوآوری کمک کنیم و فیناستارز، برنامهای است برای اینکه بازار سرمایهایها برای توسعه نوآوری، خود پیشقدم شوند. این رویداد سال گذشته رکورد جدیدی در توسعه صنعت فینتک ثبت کرد و سال جاری نیز استقبال گستردهتری را شاهدیم.وی درپاسخ به پرسشی مبنی بر برنامههای سال جاری فرابورس گفت: توسعه فناوری و ارایه چند محصول فناورانه در نرمافزارهای مرتبط، استفاده از هوشمصنوعی در نظارت و سامانههای نظارتی بازار، توسعه بازار دانشبنیان و SME در تحریک بازار، اصلاح قوانین و مقررات و شفافیت و حاکمیت شرکتی، توسعه صندوقهای سرمایهگذاری، انجام پروژههای مشترک با بورسها (بورس تهران، کالا، انرژی)، سرمایهگذاری در حوزههای مختلف و فینتکهای مرتبط، تقویت ساختارهای امنیت اطلاعات، تقویت فرهنگ سرمایهگذاری و سواد مالی که پکیجها و محصولات استارتاپی خوبی هم در این حوزهها وجود دارد، جزو برنامههای در دستور کار سال جاری فرابورس است.هامونی از تشکیل کارگروهی در فرابورس جهت بررسی کاربردهای بلاکچین در بازار سرمایه خبر داد و گفت: با انتشار گزارش این کارگروه در ماههای آینده، درباره استفاده از ظرفیتهای بلاکچین در بازار سرمایه تصمیم میگیریم. ATO و STOها مهمترین حوزههایی است که در آنها بلاکچین برای بازار سرمایه کاربرد دارد.
یکی از موضوعاتی که در زمان پذیره نویسی صندوقهای سرمایهگذاری جسورانه مطرح شد، این بود که این صندوق مجاز نیستند از منابع بانکی استفاده کنند. اما در ادامه این نشست، امیر هامونی به وضعیت تامین مالی صندوقهای سرمایهگذاری جسورانه پرداخت و گفت: این صندوقها قرار بود در سال گذشته هزار میلیارد تومان سرمایه جذب کنند که متاسفانه موفق به این کار نشدند. اما در مدیران صندوقها در حال پیگیری دریافت سرمایه هستند. سرمایههای بانکی نیز به صورت مدیریتی و نه به صورت وام با کسب اجازه از سپرده گذاران میتوانند وارد این بازار شوند. همچنین امیر هامونی در پاسخ به خبرنگار «تعادل» در خصوص این موضوع که برخی از بازارهای ذیل فرابورس نظیر بازار شرکتهای کوچک و متوسط، سامانه مذاکره ادغام و تملیک و صندوقهای زمین و ساختمان با رخوت و سکوت مواجه هستند و هیچ معاملهای در آنها صورت نمیگیرد، گفت: صندوق سرمایهگذاری زمین و ساختمان شمالغرب در رشدیه تبریز، به تازگی فعالیت خود را آغاز کرده است.
هامونی در ارایه توضیح مبنی بر اینکه صندوق زمین و ساختمان قبلی با رسیدن به نتیجه «عدم اظهارنظر حسابرس» به کار خود پایان داد، گفت: مشکل آن صندوق این بود که در زمان رکود بازار مسکن، کار خود را آغاز کرده بود. مدیرعامل فرابورس ایران در خصوص عملکرد سامانه ادغام و تملیک نیز گفت: در این سامانه که مبتنی بر مذاکره است، طرفین پس از مدتها مذاکره، هنگامی که به نتیجه برسند، در قالب یک مزایده نتیجه را منتشر میکنند.