اخبار کشاورزی

۱۳۹۸/۰۲/۱۵ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۴۳۸۰۶

رشد علوفه مرتعی با افزایش بارش‌ها

یک مقام مسوول با پیش بینی افزایش تولید ۳.۵ میلیون تنی علوفه درعرصه‌های مرتعی بر اثر بارندگی‌های اخیر، کاهش چرا واحتمال وقوع حریق، بر مدیریت بهره‌برداری صحیح ازعلوفه‌های مرتعی تاکید کرد.

به گزارش خبرگزاری مهر، مدیرکل دفتر فنی مرتع سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور افزود: پراکنش و میزان بارش‌های چند ماهه اخیر در نیم قرن گذشته بی سابقه بوده و وجود بانک بذر مناسب در خاک‌های مرتعی موجب رویش انواع گونه‌ها و افزایش تولید علوفه در این عرصه‌ها شده است. ترحم بهزاد گفت: با افزایش هر میلی متر بارندگی، یک کیلوگرم در هر هکتار در عرصه‌های مرتعی تولید علوفه افزایش می‌یابد. وی اظهار داشت: در برخی مناطق مرتعی به علت کاهش چرا و احتمال باقی ماندن علوفه‌های مرتعی به ویژه علوفه‌های یکساله، احتمال وقوع آتش سوزی وجود دارد و از این رو برای جلوگیری از حریق در این عرصه‌ها بخشنامه‌ای در ۱۳ بند تدوین و به استان‌های کشور ابلاغ کرده ایم. بهزاد درباره مفاد این بخشنامه تصریح کرد: در این بخشنامه به استان‌ها تاکید شده به منظور جلوگیری از باقی ماندن علوفه خشک در مراتع با هماهنگی مراکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان نسبت به برآورد ظرفیت چرای واقعی مرتعی برای افزایش تعداد دام وارده، به موقع اقدام کنند. وی افزود: در مراتعی که به علت محدودیت تعداد دام، امکان استفاده کامل از علوفه توسط دام وجود ندارد و از طرفی امکان برداشت یا درو مستقیم علوفه مراتع و سیلوی آن وجود دارد، بهره‌برداران می‌توانند برای ذخیره علوفه در سال‌های کم باران و ذخیره علوفه زمستانی، این علوفه‌ها را برداشت و درو کنند. مدیرکل فنی مرتع سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور ادامه داد: اکثر تیپ‌های مرتعی گندمیان و یا تیپ‌های مرتعی بوته زار یا درختچه زاری که زیراشکوب آنها گندمیان یکساله یا چند ساله رویش دارند، مستعد وقوع و گسترش حریق هستند و از این رو در بخشنامه مذکور به استان‌ها پیشنهاد شده با هماهنگی و تعامل بهره‌برداران ذینفع مرتعی اقدام به چرای متراکم دام در مقاطع زمانی فشرده در این محدوده‌ها کنند تا پوشش گیاهی به صورت کامل و یکنواخت برداشت شود. وی گفت: از استان‌ها خواسته شده حتی الامکان امکانات ابتدایی اطفای حریق را تهیه و ضمن ارایه آموزش‌های لازم، این امکانات را در اختیار بهره‌برداران، دهیاری‌ها و جوامع محلی قرار دهند. بهزاد با اشاره به سطح مراتع کشور اذعان داشت: بیش از ۵۲ درصد از سطح کشور شامل ۸۴.۸ میلیون هکتار را مراتع تشکیل می‌دهد و در حال حاضر سرانه مرتع در ایران ۱.۳۲ هکتار و سرانه جهانی آن ۸۲ صدم هکتار است. وی تصریح کرد: ۲۵ درصد ارزش هر هکتار مرتع مربوط به تولید علوفه و ۷۵ درصد مربوط به ارزش‌های زیست محیطی است. بهزاد گفت: برآورد می‌شود از ۸۴.۸ میلیون هکتار مرتع کشور در شرایط زمان بارندگی ۱۰.۷ میلیون تن علوفه تولید شود که با توجه به کاهش بارندگی در سنوات گذشته این میزان تولید به ۸.۳ میلیون تن رسیده بود و امسال هم با افزایش بارش‌ها افزایش تولید علوفه مرتعی را داریم.

 


۳.۳ میلیون تن جو امسال تولید می‌شود

مدیرکل امور غلات و محصولات اساسی وزارت جهاد کشاورزی گفت: امسال تولید بیش از ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تن جو آبی و دیم در کشور پیش بینی شده است. به گزارش وزارت جهاد کشاورزی، فرامک عزیز کریمی گفت: سالانه بطور متوسط نزدیک به ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار هکتار جو آبی و ۹۰۰ تا یک میلیون هکتار جو دیم در کشور کشت می‌شود. وی افزود: از این سطح بیش از ۳ میلیون تن تولید جو آبی و دیم داریم و امسال با توجه به شرایط خوب بارندگی در اکثر استان‌های کشور، افزایش حدود ۳۰۰ هزار تنی جو را برآورد کرده‌ایم. فرامک عزیز کریمی درباره وضعیت تولید جو اظهار داشت: در مزارع آبی بطور متوسط ۳.۵ تن و اراضی دیم بین یک تا ۱.۲ تن در هکتار جو تولید می‌شود. عزیز کریمی ادامه داد: در مناطق سرد و معتدل که پتانسیل ارقام بیشتر و دوره رشد نیز طولانی‌تر است، جوکاران حرفه‌ای حدود ۱۲ تا ۱۴ تن از این محصول در هر هکتار با رقم بهمن و ۸ تا ۱۰ تن در هکتار رقم بهرخ تولید کرده‌اند. وی از برنامه معاونت امور زراعت برای افزایش ضریب مصرف بذور گواهی شده جو توسط کشاورزان خبر داد و گفت: ما به دنبال آن هستیم که ظرف سه سال آینده ضریب استفاده از بذور گواهی شده جو را به ۴۵ درصد برسانیم. مدیرکل دفتر امور غلات و محصولات اساسی خاطرنشان کرد: در حال حاضر زیر ۲۰ درصد از بذور گواهی شده جو در مزارع استفاده می‌شود و مابقی بذور را کشاورزان از طریق خود مصرفی تأمین می‌کند. وی با بیان اینکه سال گذشته نزدیک به ۳۳ هزار تن بذر جو در کشور تولید شد و در اختیار کشاورزان قرار گرفت، اذعان داشت: با رشد قیمت جو، اشتیاق کشاورزان برای کشت این محصول بیشتر شده و امسال ما تولید ۵۰ هزار تن بذور اصلاح شده جو را در برنامه داریم.

عزیز کریمی افزود: اکثر ارقام جو، داخلی هستند، اما ارقام خارجی هم در کشور کشت می‌شود بطوری که سال گذشته چهار رقم خارجی از کشورهایی مانند فرانسه و مجارستان وارد و مورد مصرف کشاورزان قرار گرفت که بیشتر برای تولید علوفه بود.