تلاطم در بازار تجهیزات پزشکی
اهمیت تجهیزات پزشکی در بازار سلامت، کمتر از دارو نیست. بهطوری که یکی از نیازهای اساسی در روند خدماترسانی بیمارستانها و درمان بیماران، تامین تجهیزات و ملزومات پزشکی است.
اظهارات دبیر انجمن رادیولوژی ایران در ارتباط با افزایش ۴ تا ۵ برابری قیمت تجهیزات پزشکی، حکایت از این واقعیت دارد که بازار تجهیزات و ملزومات مصرفی، دچار تلاطم شده و باید نظارت دقیقتر و جدیتری به نحوه توزیع و فروش این محصولات پزشکی داشت. به دنبال نوسانات ارزی و محدودیتهایی که در مسیر انتقال ارز برای خرید تجهیزات پزشکی ایجاد شد، به یکباره شاهد افزایش این کالاهای پزشکی در کشور بودیم، بهطوری که قریب به اتفاق انجمنهای پزشکی، نسبت به مشکلات ایجاد شده در مسیر تجهیزات و ملزومات مصرفی پزشکی، گلایه و اعتراض داشتند.
بهطور مثال، کمبود باتری قلب، یکی از گلایههای بیماران در روزهای اخیر بوده است که مسوولان وزارت بهداشت، بروز این کمبود را رد کرده و عنوان داشتهاند، باتری قلب به اندازه نیاز بیماران کشور تامین شده است. مهدی یوسفی رییس هیات امنای صرفهجویی ارزی در معالجه بیماران گفت: از سال گذشته تاکنون قیمت باتری قلب افزایش نداشته و جای نگرانی برای بیماران نیست. زیرا، باتری قلب برای بیماران با ارز دولتی خریداری و وارد میشود و با قیمت مناسب در اختیار بیمارستانها قرار میگیرد.
قیمت باتری قلب نوع ICD بنا بر نیاز بیمار از ۱۵ میلیون تا ۲۰ میلیون تومان و نوع پیس میکر حدود ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است.
محمدمهدی علاالدین رییس اداره نظارت بر تامین و نگهداشت تجهیزات پزشکی نیز گفت: از سال گذشته برنامهریزیهای لازم برای تامین پیس میکر و ICD صورت گرفته و در حال حاضر کمبودی در این خصوص نداریم. برای واردات این اقلام، ارز دولتی مورد نیاز تخصیص یافته و در این خصوص تامینکنندگان ICD و پیسمیکر نسبت به تامین این اقلام برای مراکز درمانی سراسر کشور اقدام میکنند.
در همین حال، کمبود کیت آزمایشگاهی به عنوان پر مصرفترین کالای پزشکی در آزمایشگاهها، دغدغه و نگرانی مسوولان انجمنهای مربوطه و آزمایشگاههای تشخیص پزشکی را فراهم آورده است. بهطوری که این روند باعث شده شاهد وجود کیتهای قاچاق در برخی آزمایشگاهها باشیم.
محمدعلی برومند دبیر انجمن آسیبشناسی ایران، با اشاره به تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای خرید مواد و تجهیزات مصرفی آزمایشگاهها، به مهر گفت: متاسفانه شرکتهای تجهیزات پزشکی، با لحاظ کردن هزینههای جانبی، باعث میشوند که آثار ارز ۴۲۰۰ تومانی خیلی ملموس نباشد و باعث شود با قیمت بیشتری، مواد و تجهیزات مصرفی را در اختیار آزمایشگاهها قرار دهند. وی با اشاره به اختصاص ارز دولتی برای خرید مواد مصرفی آزمایشگاهها افزود: تهیه تجهیزات و قطعات یدکی مورد نیاز دستگاههای آزمایشگاهها شامل ارز دولتی نمیشود و همین مساله باعث شده قطعهای که تا سال گذشته ۹ میلیون قیمت داشت، به مرز ۳۶ میلیون تومان برسد.
دبیر انجمن آسیبشناسی ایران، با عنوان این مطلب که کیت قاچاق هم میآید، گفت: کیت قاچاق هم وارد میشود و هم استفاده میشود، اما به راحتی قابل ردیابی و جلوگیری از ورود آنها نیستیم.
این در حالی است که سید حسین صفوی مدیرکل تجهیزات پزشکی وزارت بهداشت، با عنوان این مطلب که بازار تجهیزات و ملزومات پزشکی کشور ۲.۵ میلیارد دلار به خود اختصاص داده که ۳۵ درصد ارزش دلاری آن مربوط به محصولات تولید داخل و ۶۵ درصد مربوط به واردات است، گفت: مواد اولیه تجهیزات و ملزومات پزشکی تولید داخل از طریق ارز رسمی و دولتی حمایت میشود و برخی از اقلام مصرفی نیز که در حوزه ملزومات تولید داخل مورد استفاده قرار میگیرد، تعرفه آنها مشترک با سایر ملزومات غیرپزشکی است و با ارز نیمایی تهیه میشود.
در همین حال، مهدی پیرصالحی رییس سازمان غذا و دارو، با اشاره به مشکلاتی که در مسیر تامین تجهیزات و ملزومات پزشکی وجود دارد، تاکید کرد: بودجهای از محل اعتبارات صندوق ذخایر ارزی برای مطالبات دارو و تجهیزات پزشکی اختصاص یافته و معاونتهایی که این بودجه را در زمینه دیگری مصرف کنند، باید پاسخگو باشند.
کشف تجهیزات پزشکی توسط پلیس در برخی استانهای مرزی و... حکایت از این واقعیت دارد که نیاز برخی مراکز درمانی و موسسات پزشکی، از طریق قاچاق تامین میشود. این در حالی است که وضعیت تامین ارز دولتی برای تجهیزات و ملزومات پزشکی، مشخص است و به راحتی میتوان، کمبودها را رصد کرد.
سردار محمد قنبری فرمانده انتظامی سیستان و بلوچستان، با اشاره به کشف یک میلیارد و ۵۷۵ میلیون ریال تجهیزات پزشکی قاچاق در بازرسی از یک شرکت باربری در زاهدان گفت: در بازرسی از انبار ۴ هزار و ۵۰۰ ورق فیلم خام رادیولوژی قاچاق به ارزش یک میلیارد و ۵۷۵ میلیون ریال کشف شد.
محمد صاحبالزمانی رییس انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی ایران، با اشاره به اینکه کیتهای قاچاق با اتوبوس از عراق وارد میشود، اظهارداشت: کیتهای آزمایشگاهی را میتوان با دلار ۱۴ هزار تومانی در مرز ارومیه تهیه کرد.
او با انتقاد از بیکفایتی مسوولان اداره کل تجهیزات پزشکی وزارت بهداشت افزود: متاسفانه برنامهریزی در وزارت بهداشت وجود ندارد، برای همین نتوانستهایم تجهیزات و کیتهای لازم را برای آزمایشگاهها تامین کنیم.