تداوم روند صعودی شاخص تا آخر تابستان
در شرایط فعلی بازار باید به سرمایهگذاری در شرکتها به افق سرمایهگذاری سهامداران اعم از حقیقی و حقوقی توجه کرد؛ البته شرکتهایی که DPS بالایی برای فصل مجامع تقسیم میکنند، بعد از این تقسیم سود با کاهش P/E مواجه شده و مورد استقبال بازار قرار میگیرند.
مرتضی سجادی، کارشناس بازار سرمایه ضمن بیان مطلب بالا در گفتوگو با سنا اظهار کرد: سهامداران با افق دید کوتاهمدت میتوانند، روی شرکتهایی سرمایهگذاری کنند که پرداخت سودهای خیلی خوبی دارند. سهامداران میتوانند این موضوع (میزان حدودی سود تقسیمی) را در گزارش فعالیت هیاتمدیره قبل از مجمع که در آن برنامههای شرکت توضیح داده میشود، دریابند.
سجادی اضافه کرد: اما اگر افق سرمایهگذاری سهامداری بلندمدت و چند ساله باشد، نمیتوان صرفا DPS (پرداخت سود نقدی) را ملاک قرار داد، بلکه در این خصوص باید رشد سودآوری و برنامههای توسعهای شرکت را مد نظر قرار داد. وی تصریح کرد: البته شرکتها گزارشهای خود را محتاطانه مطرح میکنند و در واقع معمولا میزان سوددهی کمتر از میزان اعلام شده تعیین میشود. مدیر سرمایهگذاری شرکت سبدگردان تصمیم در ادامه افزود: راه دیگر برای پیشبینی میزان سود تقسیمی شرکتها با مطالعه سابقه آنها در مجامع سالهای قبلی به دست میآید، زیرا بطور معمول روند شرکتها در این خصوص تکرارشدنی است؛ هرچند که در این خصوص بررسی صورتهای مالی از اهمیت زیادی برخوردار است.
این کارشناس بازار سرمایه در خصوص تقسیم سودهای شرکتها در مجامع بیان کرد: بطور مثال، احتمالا گروه پالایشی به دلیل موضوع طرح توسعهای خود، تقسیم سود بالایی نخواهند داشت و حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد از سود به دست آمده در سال ۹۷ را تقسیم خواهند کرد؛ برخلاف این گروه، برخی شرکتهای سرمایهگذاری، تقسیم سودهای بالایی خواهند داشت.
وی افزایش ارزش دلار را مهمترین متغیر تاثیرگذار در رشد قیمت سهمها دانست و توضیح داد: بنابراین، توجه داشته باشید که این رشد سودآوری به دلیل افزایش سطح تولید و فروش یا فعالیتهای عملیاتی شرکتها نبوده است؛ البته بازار هنوز خیلی جای رشد دارد و در شرایطی که تنش سیاسی خاصی نداشته باشیم، در سال جاری بیشترین بازدهی را در بازار سرمایه به نسبت دیگر بازارهای موازی شاهد خواهیم بود. سجادی با اشاره به وجود ریسکهای سیاسی موثر در اقتصاد کشور، اظهار کرد: این موضوع اتفاقی تازه نیست و اقتصاد ما همواره با تلاطمات سیاسی دست و پنجه نرم میکند.
این کارشناس بازار سرمایه در پیش بینی از روند بازار سرمایه عنوان کرد: به نظر من شرایط بازار کاملا مهیاست که تا اواخر تابستان امسال شاخص بورس به عدد ۲۵۰ هزار برسد. گفتنی است، در رسیدن به این روند، برگزاری مجامع اثرگذاری زیادی دارند.
وی در پایان به وجود رکود در نرخهای جهانی اشاره کرد و گفت: نرخهای جهانی در رابطه با کامودیتیها دچار پیچیدگیهایی شده است. حال با توجه به وجود رکود موجود، برای تحلیل شرکتها و خرید سهامشان باید ریسک کاهش ۱۰ تا ۱۵ درصدی نرخ را در تحلیلهای خود حتما لحاظ کنند.