اخبار

۱۳۹۸/۰۴/۰۶ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۴۷۳۹۲

خرید کالای ایرانی در دستور کار همه بانک‌ها

رییس کانون بانک‌ها و موسسات اعتباری خصوصی گفت: خرید کالاهای ایرانی در دستور کار همه بانک‌ها قرار دارد. به گزارش ایبِنا، کوروش پرویزیان افزود: بانک‌ها منابعی را برای خرید از کارخانه‌های تولید‌کننده داخلی مانند یخچال‌سازی و لوازم خانگی تخصیص می‌دهند و همچنین در زمینه ساخت و ساز مدارس، منازل و خانه‌های بهداشت تاکید شده تا مصالح ساختمانی، لوازم برقی و تاسیسات مربوط از داخل خریداری شود تا به راه‌اندازی کارخانه‌های کشور کمک کند. وی گفت: در سال رونق تولید، استمهال و امهال وام‌ها در مناطق سیل‌زده و همچنین سرمایه در گردش مورد نیاز واحدها در اولویت قرار دارد. وام‌های کم‌بهره و قرض‌الحسنه برای اشتغال‌های کوچک و متوسط طراحی شده که در حال تخصیص به مناطق سیل‌زده است.

مبادلات روبل و ریال کلید می‌خورد؟

در حالی که دولت روسیه اخیرا اعلام کرده که آمادگی خرید نفت از ایران را دارد، سوال اساسی که پیش می‌آید این است که این کشور چطور می‌تواند پول نفت ایران را بپردازد؟ به گزارش اسپوتنیک، با وجودی‌ که دولت روسیه اخیراً اعلام کرده آمادگی خرید نفت از ایران را دارد، ولی هنوز جزییات دقیقی از نحوه خرید، نحوه پرداخت پول نفت خریداری شده و فرایندهای دیگر این اقدام اعلام نشده است. رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه در خصوص راه‌های پیشِ رو برای بازپرداخت بهای نفت ایران از سوی روسیه گفته که با توجه به اینکه استفاده از کانال‌های مالی برای انتقال پول نفت ایران از طریق روسیه وجود ندارد، دو راه پیش روی روسیه و ایران قرار دارد؛ راه نخست بازپرداخت بهای نفت به ایران در ازای فروش کالا یا همان تهاتر است و راه دوم مبادله ریالی و روبل. با در نظر گرفتن شرایط موجود، امکان استفاده از روبل و ریال در مبادلات میان ایران و روسیه سخت باشد و به همین دلیل این احتمال وجود دارد که در صورت اجرایی شدن خرید نفت ایران از سوی روسیه، پرداخت بهای نفت ایران از طریق تهاتر و در ازای کالاهای مورد نیاز کشور انجام شود. مبادلات تجاری بین ایران و روسیه مبلغی بالغ بر دو میلیارد دلار است که از این میزان، ۶۰۰ میلیون دلار صادرات ایران به روسیه است و ۱.۴ میلیارد دلار واردات ایران از این کشور. معاون وزیر خارجه روسیه با تاکید بر ضرورت عملیاتی شدن هرچه سریع‌تر کانال مالی ویژه اروپا (اینستکس) و قرار گرفتن آن در خدمت معاملات نفتی ایران اعلام کرده بود که در صورت عملیاتی نشدن کانال مالی اروپا با ایران، روسیه آماده است تا به این کشور برای فروش نفت و مبادلات بانکی‌ کمک کند.

مبنای دلار ۸۰۰۰ تومانی

وزیر اقتصاد تحلیلی بر قیمت دلار داده و گفته که قیمت این ارز بدون در نظر گرفتن مسائل سیاسی تا زیر ۸۰۰۰ تومان هم می‌تواند پایین آید؛ تحلیلی که مبنای اقتصادی آن تا حدودی وجود دارد. به گزارش ایسنا، وضعیت بازار ارز این روزها مبهم‌تر و پیچیده‌تر از هر زمان دیگری است به‌طوری که حتی بسیاری از اقتصاددانانی که از مدل‌های اقتصادی دقیق و نرم‌افزارهای آنچنانی برای رصد نوسانات دلار استفاده می‌کردند دیگر کمتر می‌توانند با قطعیت در این باره صحبت کنند. واقعیت این است که بازار دلار امسال بیشتر از هر سال دیگری به تحولات و اخبار سیاسی وابسته شده است و دیگر فاکتورهای اقتصادی به تنهایی برای ارزیابی این بازار کفایت نمی‌کنند. با این حال گذشته از همه این مسائل سیاسی به نظر نمی‌رسد وضعیت بازار ارز به لحاظ پارامترهای اقتصادی وضعیت شکننده‌ای داشته باشد. اگر بخواهیم مسیرهای ورود ارز به کشور را بررسی کنیم، اولین مسیر از صدور نفت می‌گذرد اما همان‌طور که می‌دانیم صادرات نفت ایران تا حدود زیادی به دلیل تحریم‌ها محدود شده است اما از همین مجرا هم روزانه به صورت رسمی و غیررسمی مقادیری در حدود ۵۰۰ هزار بشکه صادرمی‌شود که به راحتی می‌توان اسکناس‌های لازم برای حمایت از بازار ارز را از آن تأمین کرد. صادرات غیرنفتی که در صدر آن صادرات پتروشیمی‌ها و محصولات فولادی قرار دارد یکی دیگر از اصلی‌ترین مجاری ورود ارز به کشور است که با توجه به تقاضای اندک بازار ارز بعید است نتواند پاسخگوی نیازهای این بازار باشد. بر اساس آخرین اظهارنظری که رییس کل بانک مرکزی داشته است میزان بازگشت این ارزهای صادراتی به کشور حدود ۱۸ میلیارد دلار بوده است. از سوی دیگر منابع ارزی دیگر دولت مانند صندوق توسعه ملی نیز وجود دارند که دولت می‌تواند از آنها نیز استفاده کند. بر این اساس و با توجه به اقدامات بانک مرکزی در ایجاد بازار متشکل ارزی، اگر شرایط سیاسی فعلی در مناسبات بین ایران و امریکا به وجود نمی‌آمد قیمت دلار می‌توانست کاهشی هم باشد و نرخی بسیار کمتر از نرخ فعلی داشته باشد بر همین اساس است که فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصادی و دارایی در نشست خبری خود با خبرنگاران گفت که هیچ‌کدام از مدل‌های اقتصادی نرخ بالاتر از هشت هزار تومان را برای نرخ ارز نشان نمی‌دهند و حتی صحبت از نرخ ۳,۸۰۰ تومان تا ۵,۰۰۰ تومان است. اگر شرایط عادی سیاسی برقرار شود نرخ ارز به زیر هشت هزار تومان هم کاهش خواهد کرد. با این حال و با وجود همین شرایط سیاسی خاصی که در روابط بین ایران و امریکا پدیدار شده بعید است که در همین حالت نرخ ارز با نوسان چندانی مواجه شود مخصوصاً که رییس جدید بانک مرکزی تمرکز خود را بر ایجاد ثبات در این بازار گذاشته است. با توجه به پیامدهایی هم که جهش دلار در سال گذشته دلار برای اقتصاد ایران داشت بعید است دولت جرأت کند دوباره برای تأمین کسری بودجه خود سراغ آن برود.