متناسب با بازار، نیروی کار نداریم
یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه متناسب با نیاز بازار کار نیروی ماهر و متخصص تربیت نکردهایم، گفت: عدم بهکارگیری فارغالتحصیلان دانشگاهی به منزله هدر دادن سرمایههای ملی و انسانی است. علیرضا حیدری با بیان اینکه برنامه مشخصی برای ارایه آموزشهای متناسب با نیاز بازار کار نداشتهایم، اظهار کرد: اگر بخش صنعت و کشاورزی و خدمات نتوانند خود را با حوزه آموزش عمومی و تکمیلی پیوند بزنند و سیاست منسجمی در این زمینه نداشته باشیم هر کدام مسیر خود را میروند و بخشینگری وارد کارکردشان میشود. وی ادامه داد: مفهوم بخشی نگری این است که از حوزه اقتصاد ملی غافل میشویم و این امر موجب میشود جهتگیری هزینهها و سرمایهگذاریهای ما متفاوت شود. در نتیجه با خلأ عرضه نیروی کار در حوزههای صنعت، کشاورزی و خدمات که نیاز به نیرو دارند مواجه میشویم و از آن طرف به دلیل تربیت نیروهایی که بازار نیازی به آنها ندارد دچار مازاد نیرو در بازار میشویم. به گفته این کارشناس اقتصادی در حال حاضر در مقاطع مختلف تحصیلی اعم از کارشناسی ارشد و دکترا، فارغالتحصیلان دانشگاهی بسیاری هستند که بازار کار به آنها نیاز ندارد ولی در همین بازار مشاغلی وجود دارد که با وجود تقاضای بسیار برای آنها، عرضه نیروی کار ندارند و این امر نشان میدهد که پیوندی بین این دو مقوله دیده نمیشود.
حیدری اضافه کرد: متأسفانه دانشگاه آزاد به شکل نامحسوسی به بنگاه اقتصادی تبدیل شده و کار آموزشی را رها کرده است. درست است که آموزش سرمایه است ولی اگر به کار گرفته نشود در واقع هدر رفتن هزینههای ملی است بنابراین وقتی نتوانیم فارغالتحصیلان دانشگاهی را به کار بگیریم و به بهرهوری برسانیم، سرمایههای ملی و انسانی را به هدر دادهایم. وی به ایسنا افزود: تا زمانی که به شکل جزیرهای در کشور تصمیمگیری کنیم، بخشهای صنعت، خدمات و کشاورزی هر یک مسیر خود را طی میکنند و پیوند میان آموزش و بازار کار ایجاد نمیشود. این کارشناس اقتصادی در پایان با بیان اینکه باید از تجربه کشورهای موفق در زمینه بازار کار استفاده کنیم، گفت: کشورهایی که در ایجاد تعادل میان عرضه و تقاضای نیروی کار موفق بودهاند، در حقیقت بین آموزش و بازار کار خود پیوند برقرار کردهاند؛ ماه هم باید از کمکهای فنی و تجربیاتی که کسب کردهاند، استفاده کنیم اما متأسفانه مشکل اساسی و زیربنایی ما در کشور این است که هیچگاه متناسب با نیاز بازار کار نیرو تربیت نکردهایم و از وجود نیروهای متخصص و ماهر در صنایع استفاده نشده است.
در حالی که بخش اعظمی از فارغالتحصیلان با چالش بیمهارتی در بازار کار مواجه هستند، آمارها نشان میدهد ۴۰ تا ۵۰ درصد افرادی که به قصد اشتغال وارد دورههای مهارتی میشوند، در راهیابی به بازار کار موفقترند. کارشناسان معتقدند پیوند میان آموزش با نیاز بازار کار موجب میشود تا دانشجویان پس از فارغالتحصیلی شغل مورد نظر خود را پیدا کنند.