صنایع نوپا زیر چتر تامین مالی جمعی

۱۳۹۸/۰۴/۲۵ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۴۸۶۶۶

در اوایل تیرماه، فراخوان شرکت فرابورس برای ثبت‌نام متقاضیان عاملیت تامین مالی جمعی اعلام شد. این روش تامین مالی که تامین منابع از عموم در بستر اینترنت تعریف می‌شود، یکی از مهم‌ترین روش‌های تامین مالی برای کسب و کارهای نوپا در جهان به شمار می‌آید.آرش آقاقلیزاده، مدیرعامل سبدگردان الگوریتم، در این رابطه به سنا گفت: تامین مالی همواره یکی از چالش‌‌های اساسی ایجاد و توسعه کسب و کار‌های کارآفرینانه است. پیش از شکل‌گیری واسطه‌های مالی مختلف امروزی مانند بانک، بازار سرمایه و غیره مردم در محافل و جمع‌های خانوادگی خودجوش به تجمیع سرمایه‌های خرد اقدام می‌کردند و در نهایت آن را در اختیار فعالان اقتصادی قرار می‌دادند. اما امروزه با گسترش تکنولوژی و بسط قوانین این شیوه تامین مالی جمعی در بستر وسیع‌تر، ساختار کامل‌تری به خود گرفته است.وی اظهار کرد: تامین مالی همواره دغدغه‌ای مهم برای کسب و کار‌های نوپا و کارآفرینان بوده است. از مهم‌ترین مزیت تامین مالی جمعی می‌توان به استفاده از ظرفیت بالای بستر اینترنتی و فضای مجازی اشاره کرد. به همین دلیل کسب و کار‌های خرد و نوپا می‌توانند با ارایه یک شرح کامل از ایده یا محصول خود در پلتفرم‌های مشخص، به تامین مالی جمعی اقدام کنند.مدیرعامل سبدگردان الگوریتم در خصوص اشکال مختلف تامین مالی جمعی توضیح داد: تامین مالی جمعی (Crowdfunding) در دنیا در چهار قالب اصلی امور خیرخواهانه، پاداش، قرض (وام) و مشارکت (سهام)، شناخته می‌شود. تامین مالی مبتنی بر امور خیریه اغلب به پروژه‌های بشردوستانه و خیریه مربوط می‌شود که در فرهنگ ایرانی، گلریزان، نمونه‌‌ای آشنا در این نوع تامین مالی است. در تامین مالی مبتنی بر پاداش، افراد پس از معرفی کسب و کار خود در قبال پولی که دریافت می‌کنند، هدایایی برای مشارکت‌کنندگان در نظر می‌گیرند. در تامین مالی مبتنی بر سهام، افراد در یک کسب و کار سرمایه‌گذاری می‌کنند و مشارکت‌کننده در منافع طرح شریک است.

در تامین مالی مبتنی بر بدهی، سرمایه‌گذار به عنوان وام‌دهنده پول خود را در اختیار متقاضی قرار می‌دهد. وام‌گیرنده اصل پول به همراه سود آن را در سررسید‌هایی مشخص به وام‌دهنده باز می‌گرداند. در این مدل وام‌دهنده در واقع انبوهی از مردم هستند. در تامین مالی مبتنی بر مشارکت و وام، اعتبار سنجی طرح و متقاضیان، انجام کار را پیچیده‌تر می‌کند. آقاقلیزاده ادامه داد: با توجه به سرعت رشد شرکت‌های نوپا در سال‌های اخیر در ایران، طرح‌های تامین مالی آنها نیز باید مورد توجه باشد. در حال حاضر در دستورالعملی که سازمان بورس و اوراق بهادار در سال ۹۷ تصویب نمود، تامین مالی مبتنی بر سهام (مشارکت) قابلیت اجرا دارد. با توجه به نقش سایر قالب‌ها در جهان، ایجاد بستر قانونی آنها در داخل نیز پیشنهاد می‌شود.

وی افزود: ارکان محوری این نوع تامین مالی عبارتنداز: عامل، سکو یا همان پلتفرم، متقاضی و ناظر فنی مالی! عامل می‌تواند یک نهاد مالی باشد یا در غیر این صورت باید با یک نهاد مالی تحت نظارت سازمان قرارداد منعقد کند.