نقش کارآمد فینتکها در تولید دیتا برای سیاستگذاران
مدیرعامل فرابورس ایران در ابتدای پنل «نقش فینتک در توسعه اقتصاد هوشمند، فرصتها و چالشها» تعریف سنتی اقتصاد را علم مدیریت منابع محدود برای خواستههای نامحدود عنوان کرد و گفت: تعریف علم اقتصاد در چند سال اخیر به مدیریت داده و طراحی مکانیسم در مدلهای الکترونیک تبدیل شده است و در واقع اقتصاد به غیر از انگیزه و داده نیست و مهم این است که سیاستگذار چگونه در حوزههای مختلف انگیزه ایجاد کرده و مبتنی بر دیتا عمل کند.
به گزارش سنا، امیر هامونی تاکید کرد باید در حوزه دیتا سرمایهگذاری کنیم و فینتکها میتوانند در این زمینه کمک کنند؛ چراکه نقش کارآمدی در زمینه تولید دیتای موثر برای استفاده سیاستگذاران دارند.
هامونی در این پنل با بیان اینکه مساله انسانمحوری اقتصاد هوشمند مساله پررنگی در این مقوله است، اظهار کرد: یکی از چالشهای فعلی در سطح اقتصاد، بحث ناسازگاری بهینه برنامههاست به این مفهوم که ممکن است سیاست و تصمیمی از سوی سیاستگذار در یک بخش اتخاذ شود که بر سایر حوزهها اثرات نامطلوب به جای بگذارد و این در حالی است که با اقتصاد هوشمند این ناسازگاری برنامهها از بین رفته و با ارایه دیتای قابل قبول برای سیاستگذار، اثرات این ناهماهنگی تا کمترین حد تقلیل مییابد. به گفته وی در این حوزه اندازهگیری متغیرهای اقتصادی در بخشهای مختلف کار فینتکهاست چرا که با ارایه دیتای مناسب از سوی آنها به نهادهای حاکمیتی و سیاستگذاران مساله ناسازگاری برنامههای بهینه مرتفع میشود؛ به عنوان مثال اثر وضع مالیات بر یک بخش بر حوزههایی مانند بورس، بانک و بیمه سنجیده میشود و به سیاستگذار در زمینه وضع قوانین بهتر و رفع ناسازگاریها کمک میکند.
هامونی در بخش دیگری از پنل نقش فینتک در توسعه اقتصاد هوشمند در خصوص استارتاپهای فعال در بخش بیمه، گفت: طی یکی دو سال نخست که رویداد فیناستارز را برگزار کردیم، استارتاپهای بیمهای که به تازگی شروع به فعالیت کرده بودند در مقیاس کوچک در این رویداد حضور یافتند و در حال حاضر این استارتاپها به شرکتهای بزرگ حوزه اینشورتک در کشور تبدیل شدهاند و جزو شرکتهای موفق در حوزه بیمه به شمار میآیند. به گفته مدیرعامل فرابورس ایران، تامین مالی جمعی در دنیا مدلهای مختلفی اعم از مدل مبتنی بر اهدا، مدل مبتنی بر پاداش، مبتنی بر وام و مدل مبتنی بر شراکت دارد که از بین این ۴ حوزه کرادفاندینگ، شورای عالی بورس در حال حاضر روی حوزه شراکت، مقرراتگذاری کرده است.
فراخوان تامین مالی جمعی محدودیت زمانی ندارد
وی با اشاره به اینکه دستورالعمل تامین مالی جمعی در مدل مبتنی بر شراکت ابلاغ شده و طی فراخوانی که منتشر کردهایم، ۱۰ تیم استارتاپی درخواست خود را برای دریافت مجوز عاملیت تامین مالی جمعی به کارگروه ارزیابی تامین مالی جمعی ارایه دادهاند، افزود: البته این فراخوان ادامه دارد و محدود به زمانبندی خاصی نیست؛ بلکه هر زمان که تیمهای جدید بخواهند وارد این حوزه شده و برای دریافت مجوز اقدام کنند، کارگروه ارزیابی تامین مالی جمعی این درخواستها را بررسی میکند.
هامونی در ادامه، آمارهایی در خصوص صندوقهای سرمایهگذاری جسورانه، اینشورتکها، رگتک و بلاکچین ارایه کرد و اظهار داشت: صندوقهای سرمایهگذاری جسورانه در حوزه فینتک در سال ۲۰۱۸ رکورد جالبی را در جهان ثبت کرده و تقریبا ۲۰ میلیارد دلار جمع معاملات صنعت فینتک در این سال بوده است که از این میزان، ۱۶ میلیارد دلار به قاره آسیا اختصاص یافته که رقم قابل توجهی است.
به گفته وی در حوزه بیمه نیز اینشورتکها در سال ۲۰۱۸ در دنیا ۵.۷ میلیارد دلار معامله به ثبت رساندهاند و بیشترین رکورد این حوزه متعلق به سال ۲۰۱۶ بوده که تقریبا ۱۲ میلیارد دلار در قالب M&A، ویسیها و... معامله انجام شده است.
مدیرعامل فرابورس ایران در نهایت با اشاره به اینکه در حوزه رگتک در سال ۲۰۱۸ حدود ۳.۷ میلیارد دلار سرمایهگذاری انجام شده است، افزود: در حوزه بلاکچین و رمز ارز نیز در سال ۲۰۱۸ رقم ۴.۵ میلیارد دلار سرمایهگذاری صورت گرفته است و همه این آمارها نشان میدهد که کشور ما فرصتهای بسیار زیادی برای توسعه فینتک دارد.
اقتصاد هوشمند ابرفرصت پیش روی کسبوکارها
علی عبداللهی، رییس مرکز فناوری اطلاعات و توسعه اقتصاد هوشمند وزارت اقتصاد در پنل «نقش فینتک در توسعه اقتصاد هوشمند، فرصتها و چالشها» عنوان کرد: یکی از برنامههای اساسی در دستور کار وزارت اقتصاد بحث توسعه اقتصاد هوشمند است و بررسیها حاکی از آن است که پارادایمهای دیجیتالی و الکترونیکی فعلی در حال تغییر به پارادایم هوشمندسازی است.
وی مصادیق فینتکها را در اقتصاد هوشمند مقولههایی همچون AI، بلاکچین و بایومتریک عنوان کرد و افزود: در یک کلام باید گفت اقتصاد هوشمند ابرفرصت پیش روی کسبوکارهاست.
علی عبداللهی در خصوص اقدامات وزارت اقتصاد در حمایت از فینتکها نیز عنوان کرد در شاکله دولت این اعتقاد به وجود آمده که توسعه بدون بهرهگیری از فینتکها ممکن نیست؛ به عنوان مثال اگر در بازار سرمایه از همان ابتدای الکترونیکی شدن به بخش خصوصی اعتماد نمیشد امکان نداشت کیک اقتصاد در این بخش تا این اندازه رشد کند. وی با تاکید بر اینکه امروز نیاز داریم به فینتکهایی که در زمینه معاملات الگوریتمی فعالیت میکنند اعتماد کنیم تا جای کار پیدا کنند، عنوان کرد: بزرگترین هنر دولت باید این باشد که پا در کفش فینتکها نکند و فقط مراقب باشد از چارچوبهای کلی قوانین کشور عبور نکنند.
به گفته وی سامانه G۲B یکی از مهمترین اقداماتی است که در وزارت اقتصاد با هدف بسترسازی ایجاد شده است.
اقتصاد هوشمند کلید اصلی ارتباطات سازمانی
در این پنل قاسم نعمتی رییس مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات بیمه مرکزی نیز عنوان کرد: اگر موضوع اقتصاد هوشمند قرار است مورد بررسی قرار گیرد باید به چند سوال اساسی پاسخ داد: اینکه اصولا چرا به دنبال هوشمندی در اقتصاد هستیم؟ آیا اقتصاد فعلی هوشمند نیست؟ حلقه مفقوده کجاست؟
به گفته وی در وضعیت سنتی، حاکمیت به دنبال نقش نظارتی خود است و در هرجا که موضوع جدیدی پیش بیاید که این نقش را تحتالشعاع قرار دهد، اولویت حاکمیت حفظ نقش حداکثری خود است، اما در اقتصاد هوشمند دو طرف مردم و حاکمیت دیده میشود و بنا به اقتضائات آن، محدودیتهای اعمالی حاکمیت کاهش مییابد.
وی همچنین اقتصاد هوشمند را کلید اصلی ارتباطات سازمانی، شفافیت اطلاعاتی و سیالیت اطلاعات عنوان کرد.
در اقتصاد هوشمند، انسانمحور اصلی است
آیت حسینی مشاور کسبوکار و مترجم کتاب «جنگل بارانی» در پنل نقش فینتک در توسعه اقتصاد هوشمند به اینکه چگونه میتوانیم سیلیکونولی جدید بسازیم و این نمونه موفق را در تمامی حوزهها تکرار کنیم اشاره کرد و گفت: اقتصاد زمانی معنا پیدا میکند که مردم در چرخه آن حضور داشته باشند و اقتصاد هوشمند تنها با شعار دادن امکانپذیر نیست؛ بلکه حُسن اقتصاد هوشمند این است که تجربهگرا شویم و بر اساس نیازهای مردم، چرخههای اقتصاد را بازتعریف کنیم.
وی با تاکید بر اینکه در اقتصاد هوشمند نمیتوان رگولاتوری بسیار نزدیک به فرد داشت و باید بسیاری از صنایع را بازتعریف کرد، افزود: برای نمونه چرا برای احراز هویت در سیستم بانکی، مراجعه حضوری انجام میشود، اگر فینتکها به نیازهای مبتنی بر تجربه پاسخ بدهند بسیار کارساز خواهد بود.