نظر کارشناسی درباره واگذاری اختیارات به وزارت صمت
معاون توسعه بازرگانی و صنایع تبدیلی و تکمیلی وزیر جهاد کشاورزی میگوید که فعلا به صلاح نیست که درباره واگذاری وظایف تنظیم بازاری بخش کشاورزی به وزارت صنعت، معدن و تجارت صحبت کنم و باید متولیان جدید را حمایت کرد، اما باید به این نکته توجه کنیم که واردات به تولید لطمهای نزند. علیاکبر مهرفرد که با ایسنا گفتوگو میکرد، اظهار کرد: اتفاقی که افتاده این است که دولت تصمیمی در این باره گرفته و به سران سه قوه و شورای هماهنگی اقتصادی پیشنهادی در این زمینه داده است و نهایتا مقام معظم رهبری آن را تایید کردهاند و بنابراین باید از این به بعد درباره نحوه کار و وظایف جدید و کسانی که مسوولیت جدید پیدا کردهاند، صحبت کرد. در این راستا باید به همه کسانی که وظایف جدیدی به آنها محول شده کمک کرد چرا که در حال حاضر مهم رفاه مردم، دور زدن تحریم و اتخاذ سیاستها و تدابیری است که تحریمها کمترین تاثیر را روی این موضوع بگذارد. مهرفرد در پاسخ به این سوال که هماکنون وزارت جهاد کشاورزی چه نقشی در حوزه بازرگانی و تنظیم بازار بخش کشاورزی دارد و چه تدابیری باید در این زمینه اندیشیده شود؟ اظهارکرد: با توجه به مصوبه اخیر سران قوا، وظایف مربوط به واردات، صادرات و تنظیم بازار داخلی به وزارت صنعت، معدن و تجارت سپرده شده است و در این زمینه اگر بخواهیم تصمیمی بگیریم باید به این وزارتخانه پیشنهاد بدهیم و نکته بعدی اینکه به هر حال هیچکس نمیتواند نسبت به تولیدات داخلی بیتفاوت باشد چرا که ارزش تولیدات داخلیمان در بخش کشاورزی ۷۵ میلیارد دلار و ارزش واردات و صادرات به ترتیب ۱۰ و ۶ میلیارد دلار است و سر جمع حدود چهار میلیارد دلار میزان خالص وارداتمان در هر سال است و بنابراین نمیتوانیم نسبت به تولیدات با حجم ۱۲۲ میلیون تن غذای مردم بیتفاوت باشیم. وی اضافه کرد: البته کالاهایی همچون ذرت، دانه سویا و... هستند که به دلیل محدودیتهایی در شرایط اقلیمی و محدودیتهای منابع آبی نمیتوانیم آنها را تولید کنیم و وارد میشود اما در همین زمینهها هم در سالهای گذشته تدابیری اندیشیده شده که میتوان به کشت پاییزه دانههای روغنی همچون کلزا اشاره کرد که در حال توسعه است تا بتوانیم بخشی از نیازهایمان را تامین کنیم.
حمایت از تولیدات داخلی
معاون توسعه بازرگانی و صنایع تبدیلی و تکمیلی وزیر جهاد کشاورزی تاکید کرد: بنابراین وزارت جهادکشاورزی، وزارت صنعت، معدن و تجارت و هیچ دستگاه اجرایی نمیتواند نسبت به تولید داخلی و ملی کشور بیتفاوت باشد چرا که همواره مقام معظم رهبری بر این مساله تاکید کردهاند و امسال هم سال رونق تولید است. در این راستا باید به صورت دایمی رصد و پایش کنیم تا واردات لطمهای به تولید داخلی بزند. مهرفرد گفت: البته چنین شرایطی پیش نمیآید و وزارت صنعت هم باید مواد غذایی را در وهله نخست از تولید داخلی تامین کند به عنوان مثال شیر و لبنیات به صورت ۱۰۰ درصد از منابع لبنی داخلی تامین میشود و به صادرات نیز در این زمینه رسیدهایم البته مقداری کره وارد میشود. یا در واردات گوشت قرمز و برنج میزان نیازمان به واردات ۱۵ و ۳۰ درصد است و مابقی آن از طریق بهرهبرداران بخش کشاورزی و تولیدکنندگان داخلی تامین میشود. تنها در روغن ذرت و دانه روغنی میزان واردات بالایی داریم و عمده صنعت غذای ما متکی به تولید داخلی است و به همین سبب متولی امر، هر وزارتخانهای باشد باید کمترین ارز را صرف واردات کند و ما هم به وزارت صمت کمک خواهیم کرد که به این اهداف برسیم.
بند الف فقط واگذار شده نه همه قانون
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه براساس مصوبه دقیقا چه وظایفی به وزارت صمت منتقل شده و چه وظایفی همچنان برعهده وزارت جهاد کشاورزی است؟ اعلام کرد: در مصوبه اخیر شورای هماهنگی اقتصادی و جلسه سران قوا آمده است که وظایف و اختیارات بند «الف» قانون تمرکز وظایف بازرگانی بخش کشاورزی، از وزارت جهادکشاورزی به وزارت صنعت، معدن و تجارت واگذار شده است. معنا و مفهوم آن این است که مدیریت واردات، صادرات و تنظیم بازار داخلی محصولات کشاورزی بر عهده وزارت صنعت است اما نهادههای کشاورزی کودها، سموم، بذور، داروهای دامی و... که به نظر نمیرسد وزارت صنعت، معدن و تجارت هم در این زمینه ادعایی داشته باشد و در مصوبه اخیر هم ذکر نشده است، بر عهده وزارت جهاد کشاورزی است؛ چرا که باید وزارت جهادکشاورزی آن را مدیریت کند و با تولید گره خورده است. معاون توسعه بازرگانی و صنایع تبدیلی و تکمیلی وزیر جهاد کشاورزی اظهارکرد: در بند «الف» قانون تمرکز وظایف بخش کشاورزی آمده است که «تجارت اعم از صادرات، واردات و تنظیم بازار داخلی محصولات و کالاهای اساسی زراعی، باغی و گیاهان دارویی شامل گندم، برنج، جو، ذرت، پنبهوش، روغن و دانههای روغنی، چای، سیبزمینی، پیاز، حبوبات، سیب، پرتقال، خرما، کشمش، قند، شکر و کنجاله و همچنین محصولات دامی، طیور و آبزیان شامل شیر و فرآوردههای لبنی، گوشت سفید، گوشت قرمز، تخممرغ و نیز پیله ابریشم به وزارت جهاد کشاورزی واگذار میشود.»