ارز ۴۲۰۰ تومانی دردی از «دارو» دوا نمی‌کند

۱۳۹۸/۰۵/۱۵ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۰۲۸۵
ارز ۴۲۰۰ تومانی دردی از «دارو» دوا نمی‌کند

«تولید بیش از ۵۵ درصد از مواد اولیه دارویی‌ و 97 درصد داروهای مورد نیاز در داخل کشور؛ حاشیه امنی را برای دارو ایجاد کرده است و اگر اینچنین نبود، آسیب‌های بیشتری از تحریم‌ها و جنگ اقتصادی می‌دیدیم...»  این را احمد شیبانی، رییس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، خطاب به مسوولان می‌گوید و توضیح می‌دهد: «به عنوان مطالبه صنعت داروسازی کشور و سندیکا تاکید می‌کنم که اگر می‌خواهند صنعتی که با ۱۰۲ کارخانه،

 ۹۷ درصد از داروهای مورد نیاز کشور را تولید می‌کند، سرپا بماند، باید این صنعت را به‌روزرسانی کنند و این به روزرسانی هم هزینه دارد.»  او که از سال ۱۳۵۴ در حوزه دارویی کشور فعالیت کرده‌ و از سال‌های ۱۳۶۴ تا ۱۳۷۶ بطور مستمر مدیرکل دارو و در دولت دهم نیز برای دوره‌ای رییس سازمان غذا و دارو بوده، در این روزهای جنگ اقتصادی و تحریم، معتقد است که حوزه دارو همواره مورد اعتماد مردم بوده و جایگاه خوبی داشته است، اما این روزها حرفِ دارو به رسانه‌ها و خیابان‌ها کشیده شده و این موضوع می‌تواند اعتماد مردم را از این حوزه سلب کند. احمد شیبانی دارو را کالایی حیاتی و یک درجه بالاتر از کالای اساسی خواند که با سلامت و زندگی مردم سروکار دارد و به ایسنا گفت: هرچقدر تلاش کنیم که در این حوزه اذهان مردم را متوجه سالم بودن و با کیفیت بودن دارو کرده و مسوولان را متقاعد کنیم که به وضعیت دارو و چرخه آن توجه داشته باشند، بسیار مناسب است. مردم همواره به داروی داخلی اعتماد داشتند. بالاخره دارو هم با بقیه کالاها متفاوت است و فرآورده‌ای است که با سلامت مردم سروکار دارد و اگر خدایی نکرده، اعتماد مردم از این عرصه سلب شود، چرخه درمان و سلامتی مردم آسیب می‌بیند. در حال حاضر برخی مباحثی که در حوزه دارو و سلامت به رسانه‌ها و خیابان کشیده شده، منجر به سلب اعتماد مردم می‌شود. باید این مسائل را جمع کرد؛ چراکه بحث سلامت و اعتماد مردم مطرح است. رییس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران با اشاره به تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به حوزه دارو، ‌گفت: ارز ۴۲۰۰ تومانی را فقط به ماده موثره اختصاص می‌دهند. این درحالی است که ماده موثره در برخی از داروها جزئی‌ترین بخش است. بخش عمده دارو بسته‌بندی، مواد کمکی و جانبی است. بنابراین به صرف اینکه دارو ارز ۴۲۰۰ تومانی دریافت می‌کند، در برابر اصلاح قیمت آن مقاومت کنند، منطق درستی نیست. درخواست مشخص ما در زمینه قیمت دارو این است که سعی کنند قیمت‌های واقعی را ارایه دهند. حال اگر مردم مشکل دارند و نمی‌توانند این قیمت را تقبل کنند، بیمه باید آن را جبران کنند. نه اینکه بگوییم صنعت ضرر کند. نباید اجازه دهیم صنعتی که ۹۷ درصد تولید داخلی‌اش، حدود ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیون دلار ارز می‌برد، آسیب ببیند و باید به‌گونه‌ای جلو رویم که مشکلات صنعت حل شود. در عین حال به نظر من قیمت دارو آنقدرها بالا نمی‌رود که مردم آسیب ببینند.

   ارزِ دارو را آزاد کنید

وی با بیان اینکه یکی از خواسته‌های ما به عنوان سندیکا و صنعت این است که ارز را آزاد کنند، اظهار کرد: در عین حال مانند همه کشورهای دنیا، بیمه هم باید بیمه‌ای باشد که مردم به آن متکی بوده و مردم را ساپورت کند. در عین حال دولت باید از صنعت داروسازی حمایت کند. در همه جای دنیا صنعت دارویی از کمک‌های دولت استفاده می‌کند و اینطور نیست که صنعت و خدمات و بازرگانی با یک نرخ سود و بهره وام بگیرند، بلکه پایین‌ترین بهره را به صنعت داروسازی می‌دهند. اما در کشور ما تفاوتی نمی‌کند. این صنعت حیف است. صنعتی که قبل از انقلاب حداکثر ۲۵ درصد تولید داخلی داشت و با واردات شرکت‌های چند ملیتی ترکیب شده بود، اما در حال حاضر توانسته ۹۷ درصد از نیاز دارویی کشور را تامین کند. حیف است که برای رشد آن اقدامی انجام ندهیم. صنعت اگر توسعه نیابد، صنعت نیست. در حال حاضر ما در حوزه توسعه و بازسازی صنایع داروسازی و... به مشکل برخوردیم که عمدتا هم به موضوعات اقتصادی برمی‌گردد که ناشی از قیمت‌گذاری و عدم پرداخت مطالبات است.

   پوشش‌های بیمه‌ای قوی‌تر شود

شیبانی تاکید کرد: در حال حاضر همه اجزای دارو با ارز آزاد یا نیمایی تامین می‌شوند و فقط ماده موثره را با ارز ۴۲۰۰ تومانی تامین می‌کنیم. حال در برخی داروها مانند آنتی‌بیوتیک‌ها میزان ماده موثری بالاست، اما در بسیاری از داروهای دیگر میزان ماده موثره تعیین‌کننده نیست. حال اگر آن را هم آزاد کنند، بحث‌های مرتبط با فساد و عدم شفافیت هم حل می‌شود. از طرفی صنعت هم تکلیفش را می‌داند. منتها مشروط بر اینکه حتما

به ازای آزاد کردن ارز، قیمت را ببینند و بیمه‌ها را اصلاح کنند. پوشش بیمه‌ای را قوی‌تر کنند تا به مردم هم فشاری وارد نشود. نه اینکه قرار باشد، تاوان این اقدام را هم صنعت، شرکت‌های توزیع دارو یا داروخانه‌ها دهند. در حال حاضر تاوان عملکرد سازمان‌های بیمه‌گر را صنعت می‌دهد و این از انصاف به دور است. البته اگر هم کسی در مجموعه صنعت داروسازی کار اشتباهی کرد، باید با او برخورد شود و اگر حقوقی را ضایع کرده باید احقاق حق کرد.

   در صنعت داروسازی امضای طلایی نداریم

وی درباره مباحثی که درباره ارز و برخی عدم شفافیت‌ها در حوزه دارو مطرح می‌شود، گفت: صنعت داروسازی از این مباحث مبراست؛ چراکه حساب و کتاب همه‌چیزش مشخص است. اگر هم خدایی ناکرده اتفاقی افتاده در بخش‌های دیگر بوده است. تلاش صنعتگرِ صنعت داروسازی این است که ارز و مواد بگیرد، دارو بسازد و فروش داشته باشد. مباحثی چون امضاهای طلایی را در صنعت داروسازی نداریم. صنعت همواره مورد حمایت وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو بوده است و این حمایت بحق هم بوده است. در صنعت داروسازی همه‌چیز شفاف، مشخص و معلوم است. شیبانی با بیان اینکه باید فکری به حال چرخه اقتصادی دارو شود، اظهار کرد: در عین حال برای قیمت دارو هم نمی‌توان درصد خاصی را مطرح کرد؛ چراکه وضعیت قیمت‌گذاری نیز دارو به دارو متفاوت است. ما می‌گوییم قیمت تمام شده دارو را با سودی مناسب که در شان دارو باشد، تعیین کنند.