اخطار به اخلالگران در نظام تولید و توزیع نخ و پارچه
گروه بنگاهها|
یکی از اهداف بنیادین اقتصاد مقاومتی، حمایت از تولید داخلی است، در واقع با حمایت از تولید داخلی است که میتوان هم بنیه اقتصادی را تقویت کرد و هم اشتغال ایجاد کرد و هم در برابر دامنه وسیع تحریمهای خارجی مقاومت کرد.
یکی از بخشهای قدیمی و تاریخی صنعت ایران که از گذشته دور باستانی تا دوران معاصر حضور فعالی در صحنه اقتصادی و اجتماعی کشورمان داشته است، صنعت پوشاک است. صنعتی که فراز و نشیبهای فراوانی را از سر گذرانده، روز و روزگاری در اوج ایستاده و هنگامهای هم در نشیب قرار گرفته است. اما در شرایطی که خانوادههای ایرانی برای تامین پوشاک مورد نیاز خود باید قیمتهای سرسامآوری را بپردازند، تولیدکننده ایرانی از نبود مواد اولیه و عدم حمایتهای صنفی گلایه میکند. ناگفته پیداشت که سود هنگفت واردات پوشاک در کشورمان نه در جیب تولیدکننده بلکه در جیب دلالهایی سراریز میشود که کمترین سهم را در این صنعت بر عهده دارند.
در راستای بهبود وضعیت پوشاک در کشورمان از شهریورماه سال گذشته کارگروهی با حضور بازرسان سازمان صمت استان تهران، رییسان اتحادیههای پوشاک، پیراهندوزان، کشبافان، خیاطان و چرم تهران و اعضای هیات امنای بازار تهران به منظور تامین مواد اولیه واحدهای تولیدکننده پوشاک تشکیل شد. کارگروهی که با هدف توزیع مطلوب مواد اولیه پوشاک و رتق و فتق مطالبات فعالان این حوزه در سطح کشوری فعالیتهای خود را آغاز کرد. یکسال بعد از تشکیل این کارگروه اما دبیر کارگروه بررسی و تامین مواد اولیه پوشاک با اعلام ورود این کارگروه به موضوع قیمت و نحوه توزیع نخ و پارچه اعلام کرد: تولیدکنندگان داخلی نخ و پارچه یا قیمتگذاری خود را شفافسازی کنند یا تا ۲ ماه آینده منتظر افشاگری باشند.محمد توکلی دیروز در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: تولیدکنندگان نخ و پارچه برای شفافسازی به این کارگروه بپیوندند و با نظارت این کارگروه که زیرنظر دولت و اصناف از سال گذشته راهاندازی شده است مواد اولیه را در اختیار دیگر تولیدکنندگان قرار دهند. وی با بیان اینکه نرخگذاری مواد اولیه در این کارگروه بر مبنای ارزیابی تمامی شاخصها در کنار سود تولیدکننده یا واردکننده است یادآور شد: تولیدکنندگان و بافندگان اگر دنبال شفافسازی هستند و نمیخواهند لابیگری کنند، عضو این کارگروه شوند.توکلی تصریح کرد: برخی تولیدکنندگان نخ و پارچه مستقیم محصولات خود را به تولیدکنندگان پوشاک نمیدهند و از همکاری با این کارگروه نیز فرار و شایعه پراکنی میکنند.دبیر کارگروه بررسی و تامین مواد اولیه پوشاک اظهارداشت: تولیدکنندگان پوشاک اسامی کارخانههای تولیدی و واردکنندگان خاطی نخ و پارچه را به این کارگروه دادهاند و در صورتی که تا ۲ ماه آینده این واحدهای تولیدی برای ایجاد شفافیت به این کارگروه نپیوندند اسامی آنان بهطور مستقیم در اختیار بازرسی وزارت صنعت، معدن و تجارت، تعزیرات حکومتی و قوه قضاییه قرار خواهد گرفت. وی خاطرنشان کرد: هماکنون هیچ نظارتی بر روند قیمتگذاری کارخانههای تولیدکننده نخ و پارچه صورت نمیگیرد و هر کارخانه به هر قیمتی که بخواهد محصولات تولیدی خود را عرضه میکند.
توکلی ادامه داد: ما میگوییم نظارتها باید از سر منشأ انجام گیرد و ابتدا بر روند قیمتگذاری کارخانهها و سپس بر فروشگاهها و عملکرد فروشندگان نظارت شود.دبیر کارگروه بررسی و تامین مواد اولیه پوشاک گفت: طی ماههای اخیر در اوج گرانی نخ و پارچه این کارگروه توانست مواد اولیه را ۲۰ تا ۳۰ درصد پایینتر از قیمت عرضه شده توسط کارخانههای داخلی و واردکنندگان به دست تولیدکنندگان پوشاک برساند و تاثیرات بسیار خوبی نیز به همراه داشت. وی تاکید کرد: چگونه ممکن است محصول وارداتی که انواع مختلف هزینههای گمرکی، عوارض دولتی، حمل و نقل و دیگر تعرفهها بر آن اعمال میشود در بازار ارزانتر از محصول داخلی به فروش برسد؟
تلاش برخی برای جلوگیری از واردات مواد اولیه پوشاک
توکلی در ادامه با بیان اینکه تعداد کارخانههای داخلی ریسندگی نخهای ظریف شانه در کشور به تعداد انگشتان یک دست است، ظرفیت تولید داخلی را پاسخگوی تنها ۳۰ تا ۴۰ درصد نیاز بازار پوشاک کشور برشمرد و اظهارداشت: با این وجود سال گذشته تولیدکنندگان نخ کشور اعلام کردند میتوانند ۱۰۰ درصد نیاز بازار ایران را تامین کنند و به این ترتیب با ممانعت از واردات مواد اولیه، به افزایش قیمت مواد اولیه پوشاک در کشور دامن زدند.وی با بیان اینکه کارگروه تامین مواد اولیه پوشاک با حذف واسطهها محصول وارداتی واردکنندگان را مستقیم در اختیار تولیدکنندگان پوشاک قرار میدهد، این اقدام را زمینهساز کاهش ۲۰ تا ۳۰ درصدی قیمت مواد اولیه برای این تولیدکنندگان دانست. توکلی اضافه کرد: این اقدام کارگروه طی ماههای گذشته موجب شد تولیدکنندگان داخلی برای فروش محصول خود مجبور به کاهش قیمت در حد محصول وارداتی شوند در حالی که بطور قطع قیمت تمام شده محصول داخلی در برابر کالای خارجی بسیار پایینتر است.دبیر کارگروه بررسی و تامین مواد اولیه پوشاک معتقد است: لابیگری برخی کارخانههای تولیدکننده نخ و پارچه موجب شد نخ و پارچه از گروه ۲۳ به ۲۵ لیست کالاهای وارداتی برود و دیگر به آن ارز نیمایی تعلق نمیگیرد.وی افزود: ما نیز به دنبال حمایت از کالا و محصول داخلی هستیم اما اعلام میکنیم کارخانههایی که ادعا دارند میتوانند نخ و پارچه مورد نیاز کل کشور را تامین کنند، عضو این کارگروه شوند تا در کنار شفاف شدن عملکردشان، معلوم شود واقعا چند درصد از نیاز کشور را تامین میکنند و قیمت تمام شده محصول چه میزان است.
توکلی اظهارداشت: درِ این کارگروه به روی همه کارخانهها باز است اما تاکنون فقط یک واحد صنعتی با آن همکاری داشته است.
دبیر کارگروه بررسی و تامین مواد اولیه پوشاک گفت: این کارگروه که اتحادیههای همگن بازار پوشاک عضو آن هستند واسطههای عرضه مواد اولیه را حذف کرده و به این ترتیب زمینه عرضه مستقیم نخ و پارچه به تولیدکنندگان پوشاک را فراهم ساخته است.