عرضه 1۰ میلیارد و ۶۸۰ میلیون یورو در نیما طی 8 ماه

۱۳۹۸/۰۸/۳۰ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۵۷۴۶۸
عرضه 1۰ میلیارد و ۶۸۰ میلیون یورو در نیما طی 8 ماه

گروه بانک و بیمه|

بهای دلار روز چهارشنبه 29 آبان 98، در صرافی‌های بانکی به سطح کمتر از ۱۲ هزار تومان بازگشت و وارد کانال 11 هزار تومان شد. در صرافی‌های بانکی و مجاز، هر دلار به قیمت ۱۱ هزار و ۹۵۰ تومان فروخته شد. نرخ خرید هر دلار نیز ۱۱ هزار و ۸۵۰ تومان درج شد. همچنین نرخ خرید هر یورو ۱۳ هزار تومان و فروش یورو ۱۳ هزار و ۱۰۰ تومان معامله شد. هر یورو مسافرتی نیز ۱۳ هزار و ۳۰۰ تومان در بانک‌ها عرضه می‌شود. در سامانه سنا نیز نرخ لحظه‌ای دلار به 11900 و یورو به 13050 تومان رسید.

به گزارش «تعادل»، نرخ دلار در روزهای گذشته رشد زیادی داشت و از رقم ۱۱ هزار و ۲۰۰ تومان تا رقم ۱۲ هزار و ۷۰۰ تومان در روز یک‌شنبه نیز بالا رفت، اما از اواسط هفته روندی معکوس یافت و قیمت‌ها شروع به عقب‌نشینی به سوی کانال ۱۱ هزار تومانی کردند. کارشناسان، افزایش نظارت و کنترل بانک مرکزی، عرضه ارز و نگرانی دلالان از کاهش یک‌باره قیمت‌ها را از مهم‌ترین دلایل افت قیمت دلار در دو روز گذشته می‌دانند. سامانه سنا نیز نرخ میانگین بهای هر یورو در روز سه‌شنبه را ۱۳ هزار و ۱۰۰ تومان و هر دلار را ۱۱ هزار و ۸۵۰ تومان اعلام کرد. همچنین در سامانه نیما هر حواله یورو ۱۱ هزار و ۷۸۱ تومان فروخته شد، هر حواله دلار نیز ۱۰ هزار و ۶۹۳ تومان به فروش رسید.

اما در بانک‌ها قیمت خرید دلار و یورو اندکی افزایش داشت. هر دلار ۱۱ هزار و ۵۷۴ تومان و هر یورو ۱۲ هزار و ۷۸۸ تومان از مشتریان خریداری شده است.

در بازار ارز رسمی نیز، بانک مرکزی نرخ ۴۷ ارز را اعلام کرد که بر اساس آن نرخ ۱۰ ارز مانند یورو و پوند نسبت به روز گذشته افزایش و قیمت ۲۷ واحد پولی دیگر کاهش یافت؛ نرخ دلار و ۹ ارز دیگر نیز ثابت ماند.هر دلار 4200 تومان، هر پوند انگلیس با ۱۲۰ ریال افزایش ۵۴ هزار و ۴۰۵ ریال و هر یورو نیز با ۶۱ ریال رشد ۴۶ هزار و ۵۱۶ ریال ارزش‌گذاری شد.

  عرضه 1۰ میلیارد و ۶۸۰ میلیون یورو

در نیما طی 8 ماه

آخرین آمار سامانه نیما نیز حکایت از آن دارد که مجموع معاملات فروش ارز صادراتی از ابتدای امسال تا پایان آبان ماه معادل ۱۰ میلیارد و ۶۸۰ میلیون یورو بوده که در مقابل مجموع معاملات خرید ارز بابت واردات نیز ۸ میلیارد و ۶۹۷ میلیون یورو در این سامانه بوده است. این در حالی است که نمودارهای روند معاملات فروش ارز حاصل از صادرات حکایت از آن دارد که از ابتدای فروردین ماه امسال، روند سینوسی معاملات فروش ارز صادراتی به‌طور یکسانی در سامانه نیما وجود داشته و در ۱۸ مهرماه ۹۸ بیشترین عرضه ارز در حدود ۲۴۰ میلیون یورو در این سامانه ارایه شده اما به تناسب در فاصله ابتدای مهرماه، بیشترین تقاضا بابت خرید ارز از سوی واردکنندگان به ثبت رسیده است.

میانگین نرخ خرید دلار در بازار ثانویه (نیما) ۱۰ هزار و ۸۳۶ تومان در تاریخ ۲۸ آبان ماه امسال بوده که ۰.۵۳ درصد افزایش را نشان می‌دهد؛ میانگین نرخ فروش دلار در بازار ثانویه نیز ۱۰ هزار و ۸۸۶ تومان بوده که ۰.۴۸ درصد افزایش داشته است. بررسی این روند حکایت از آن دارد که روند معاملات ارز در سامانه نیما به‌طور طبیعی در جریان بوده و طی یک هفته اخیر، تغییرات حائز اهمیتی در آن رخ نداده است.

  طلا گران‌تر می‌شود

 از سوی دیگر، قیمت طلا در معاملات روز چهارشنبه بازار جهانی در پی تهدید ترامپ برای افزایش تعرفه‌ها روی واردات چین در صورت عدم توافق با پکن، افزایش پیدا کرد. هر اونس طلا برای تحویل فوری در معاملات روز جاری بازار سنگاپور ۰.۱ درصد رشد کرد و به ۱۴۷۳ دلار و ۹۸ سنت رسید.

در بازار معاملات آتی امریکا، هر اونس طلا ثابت بود و در ۱۴۷۴ دلار و ۴۰ سنت ایستاد. سنای امریکا دومین قانون را برای ممنوعیت صادرات برخی تسلیحات به نیروهای پلیس هنگ‌کنگ تصویب کرد. چین این اقدام را محکوم و اعلام کرد واشنگتن باید مداخله را متوقف کند.دونالد ترامپ، رییس‌جمهور امریکا روز سه شنبه اعلام کرد اگر با پکن به توافق تجاری نرسد، تعرفه‌های وارداتی روی کالاهای چینی را بالاتر خواهد برد.

ایلیا اسپیواک، استراتژیست ارشد ارزی در دیلی فارکس در این باره گفت: نگرانی‌هایی وجود دارد که تصویب لایحه قانونی اخیر در امریکا که در حمایت از معترضان هنگ‌کنگ انجام شده است، ممکن است روند پیشرفت مذاکرات برای توافق تجاری امریکا و چین را منحرف کند.با این حال رشد قیمت طلا محدود بود زیرا سرمایه‌گذاران در آستانه انتشار جزییات آخرین نشست سیاست‌گذاری بانک مرکزی امریکا، هنوز آماده نبودند در بازار طلا سرمایه‌گذاری جدیدی انجام دهند.

بر اساس گزارش رویترز، بانک مرکزی امریکا امسال سه دور نرخ‌های بهره را به منظور حمایت از رشد اقتصادی کاهش داده است اما پس از نشست اکتبر، سیاست‌گذاران امریکایی اعلام کردند تا زمانی که نشانه جدی از وخامت اوضاع اقتصادی مشاهده نکنند، نرخ‌های بهره را پایین‌تر نخواهند برد. طلا به‌شدت به نرخ‌های بهره حساس است و نرخ‌های بهره پایین‌تر، هزینه نگهداری این فلز که بازدهی ندارد را کمتر کرده و جذابیت سرمایه‌گذاری در آن را بیشتر می‌کند.

بازارهای آسیایی تحت تاثیر پیامدهای متضادی که در عرصه تجارت وجود داشت، برخلاف روند صعودی اخیر بازارهای سهام جهانی، به سطح پایین‌تری نزول کردند. به گفته وانگ تائو، تحلیلگر فنی رویترز، هر اونس طلا برای تحویل فوری ممکن است به محدود ۱۴۸۰ تا ۱۴۸۵ دلار صعود کند.

در بازار سایر فلزات ارزشمند، هر اونس نقره برای تحویل فوری تغییر چندانی نداشت و در ۱۷ دلار و ۱۴ سنت ایستاد. هر اونس پلاتین برای تحویل فوری با ۰.۶ درصد کاهش، ۹۰۴ دلار و ۵۲ سنت معامله شد. هر اونس پالادیم برای تحویل فوری ۰.۱ درصد کاهش یافت و به ۱۷۶۰ دلار و ۸۰ سنت رسید

  مهاجرت طلاسازان به کشورهای همسایه

به دنبال رکود نسبی در بازار مصنوعات طلا و کاهش خرید طلا و سکه با هدف هدیه دادن و شرکت در جشن‌ها و تولد و عید و... عده‌ای از طلا فروش‌ها و طلاسازان معتقدند که در بازار طلا خرید و فروش طلای آبشده و سکه با هدف حفظ ارزش پول یا تامین مایحتاج و معیشت انجام می‌شود در حالی که سرمایه صنف طلا و ساخت مصنوعات طلا در گذشته بیشتر در خرید و فروش طلا به صورت هدیه و نگهداری زینت آلات انجام می‌شد و خرید و فروش و عرضه و تقاضا متعادل بود. اما در سال‌های اخیر در یک مقطع غالبا خریدار و در مقطع دیگر غالبا فروشنده بوده‌اند و لذا نوعی رکود در سرمایه‌گذاری و ساخت طلا ایجاد شده است و لذا همین عامل باعث شده که عده‌ای به دنبال مهاجرت به کشورهای همسایه از جمله گرجستان، عراق، ارمنستان، ترکیه، تاجیکستان، افغانستان، کشورهای حاشیه خلیج فارس، باشند.  یکی از فعالان بازار طلا می‌گوید: بحران‌ها و چالش‌های صنعت طلا در سال‌های اخیر باعث شده که شماری از فعالان صنعت طلاسازی کشور، کارگاه‌های خود را تعطیل کرده و به کشورهای همسایه بروند؛ ترکیه، عراق، حاشیه جنوبی خلیج فارس و حتی افغانستان از مهم‌ترین مقاصد فعالان این صنعت به شمار می‌روند.برای کار در یک واحد طلاسازی در کابل افغانستان با حقوق ماهانه ۲ هزار دلار از من دعوت شده است اما به علت مخالفت همسرم تاکنون نرفته‌ام.

عباس کارگر شاغل در یکی از کارگاه‌های طلاسازی به ایرنا، گفت: هم‌اکنون یک کاگر ماهر در تهران ماهانه سه تا پنج میلیون تومان حقوق می‌گیرد. اگرچه من نتوانستم بروم، اما برخی دوستانم برای کار در واحدهای طلاسازی به کابل رفته‌اند. کارگران واحدهای طلاسازی ایران به دلیل مهارت‌های خود، مورد توجه کارگاه‌های طلاسازی سایر کشورها قرار دارند به‌طوری که از کشورهای مختلف حاشیه خلیج فارس، ترکیه، عراق و حتی افغانستان، پیشنهادهای جذابی به آنها می‌شود که حقوق و دستمزد همگی آنها، بالاتر از حقوق پرداختی به آنها در کشورمان است.

محمد ابراهیمی کارگر دیگر این واحد طلاسازی نیز گفت: برخی دوستانم در ماه‌ها و سال‌های اخیر برای کار به ترکیه رفته‌اند که ماهانه پنج تا هفت هزار دلار حقوق به آنها می‌دهند. حتی عراق که در گذشته با مشکلات زیادی مواجه بود با بهبود شرایط سیاسی و اقتصادی، رشد خوبی در صنعت طلاسازی داشته و استادان و کارگران ماهر ایرانی را با حقوق خوب به سوی خود جذب کرده است. کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس، مقصد دیگر فعالان صنعت طلاسازی ایران هستند به‌طوری که در سال‌های اخیر شمار زیادی از آنها با هدف کسب درآمد بیشتر روانه این کشورها شده‌اند.امارات، قطر و عمان با پرداخت حقوق بین پنج تا ۱۰ هزار دلار (بر اساس تجربه و تخصص) به شاغلان صنعت طلاسازی ایران، توانسته‌اند آنها را جذب خود کنند.

مهاجرت فعالان طلاسازی ایران تنها به مهاجرت کارگران یا استادان ماهر این صنعت محدود نمی‌شود، و حتی برخی سرمایه‌گذاران این بخش، اقدام به تعطیلی کارگاه خود در کشورمان و دایر کردن دوباره آن در ترکیه، عراق و سایر کشورهایی که تسهیلات بهتری ارایه می‌کنند، کرده‌اند.

امیر قربانی مدیر یک کارگاه طلاسازی در تهران به ایرنا گفت: مشکلات زیادی پیش روی فعالیت این صنعت وجود دارد به‌طوری که برای واردات تجهیزات و ماشین‌آلات‌ مورد نیاز دچار مشکل هستیم. به دلیل عدم امکان واردات برخی اقلام و قطعات کوچک مانند برخی «قلم‌های مخصوص تراش» ناچار شده‌ایم که ماشین‌هایی که چند میلیارد تومان قیمت دارند را کنار بگذاریم. این فعال صنعت طلاسازی، عدم تعریف شدن برخی قطعات و تجهیزات در گمرک را از جمله مشکلات این صنعت دانست و افزود: واردات این تجهیزات به سختی انجام شده و گران تمام می‌شود که قدرت رقابت را از سازندگان ایرانی می‌گیرد.

ابراهیم محمدولی رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران در این باره به ایرنا گفت: حدود یک هزار و ۵۰۰ واحد طلاسازی در شهر تهران مجوز فعالیت دارند که حدود نیمی از آنها فعال هستند. البته واحدهای فعال نیز با همه ظرفیت ۱۰۰ درصد خود کار نمی‌کنند. نادر بذرافشان دبیر اتحادیه طلا و جواهر تهران نیز به ایرنا گفت: سازندگان ایرانی توانایی زیادی دارند که دلیل برخی قوانین و مقررات، امکان بهره‌برداری از همه ظرفیت‌ها وجود ندارد. در صورتی که نهادهای مسوول، موانع را از پیش روی تولیدکنندگان ایرانی بردارند، رونق دوباره به این صنعت باز‌می‌گردد. مشکلات زیادی به‌ویژه در بخش گمرک برای واردات مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز وجود دارد که باید نسبت به رفع آنها اقدام شود. برای صادرات طلا نیز کارشکنی‌های زیادی انجام می‌شود به‌طوری که بسیاری از تولیدکنندگان، فکر صادرات از ذهن خود خارج کرده‌اند. به دلیل مشکلات کار در ایران، شماری از فعالان این صنعت به سایر کشورها که شرایط جذاب‌تری را پیشنهاد می‌کنند رفته‌اند.