ساختارهای ایجاد فساد و رانت باید حذف شوند
گروه ایران|
گردهمایی سراسری خیزش هستههای مساله محور جوانان با حضور حجتالاسلام رییسی در مجتمع فرهنگی میلاد نور برگزار شد. گردهمایی که در جریان آن هم در خصوص موضوع افزایش قیمت بنزین بحث شد هم پرسشهایی در خصوص برخورد با اغتشاشگران در آن مطرح شد و هم از برنامههای آینده دستگاه قضا برای مقابله با مفاسد اقتصادی صحبت به میان آمد.
به گزارش میزان، حجتالاسلام رییسی در این گردهمایی با بیان اینکه عدالت بعد از توحید فراگیرترین مفهوم در بین مفاهیم دینی ماست، گفت: عدالت و توحید، عدالت و بعثت، عدالت و خلقت، عدالت و معاد، عدالت و فرج، عدالت انفسی، عدالت آفاقی، عدالت اقتصادی، عدالت اجتماعی، عدالت فرهنگی و عدالت قضایی همه جلوههایی از عدالت است، اما سخن ما از عدالت به معنای بحثهای نظری نیست که جای آن دانشگاه و حوزه است؛ سخن ما در عدالت اثباتی و اجرایی است؛ یعنی باید ببینیم عدالت را در هر عرصهای از عرصههای اجتماع چگونه باید اجرا کرد.
حجتالاسلام رییسی تصریح کرد: در رأس جامعه اسلامی امام و مقتدای عادل است؛ اما اگر عدالت بخواهد بر کام مردم شیرین بیاید، قانون عادلانه، مجریان و دستاندرکاران برخوردار از عدالت و مراقبت در آسیبشناسیها و پیگیری آسیبزداییها امری ضروری است. لذا اگر بخواهیم عدالت را در عمل اجرایی بدانیم، توجه به قانون و قانونگرایی باید به عنوان یک ارزش تلقی شود. قانونگریزی و هر فعل یا ترک فعلی که موجب مخدوش شدن قانون و اجرای عدالت شود، طبیعتا خدشه به عدالت وارد میکند؛ لذا همه باید خود را موظف در این حوزه بدانیم.او در ادامه گفت: مبارزه با فساد و اجرای عدالت ایجاب میکند هر بخشی در حوزه فعالیت و عمل خود برای کاهش ناهنجاریهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تلاش کند و هیچ دستگاهی در این رابطه مستثنی نیست و همه دستگاهها باید ساختارهای فساد زا را اصلاح کنند.رییس قوه قضاییه افزود: در سال 80، در پیام جامع مبارزه با فساد اقتصادی، مقام معظم رهبری تکلیف قوا را تعیین کردند، قوه مقننه باید منافذ فسادزا را مسدود کند؛ قوه مجریه بسترهای فساد زا را اصلاح کند و دستگاه قضایی با مفسدین اقتصادی برخورد کند. پس بحث مبارزه با فساد و اجرای عدالت به همه دستگاهها در کشور مربوط است. وی با تاکید بر اینکه روحیه مبارزه با فساد داشتن، شرط مسوولیت داشتن در جمهوری اسلامی است، ادامه داد: اگر فردی روحیه مبارزه با فساد و اجرای عدالت را نداشته باشد و در مقابل حیفها و میلهای بیت المال حساسیت نداشته باشد، هر روز در جامعه شاهد بروز یک موضوع و تشکیل یک پرونده خواهیم بود.
وی با بیان اینکه مقام معظم رهبری بارها بر حقوق عامه و حقالناس تاکید کردهاند، گفت: یادآوری، تذکر، اعلام و مطالبه شما بسیار مغتنم خواهد بود؛ لذا ابعاد این موضوع باید شناخته و گفتمانسازی و مطالبه شود.
مجازات سخت در انتظار کسانی که اغتشاش ایجاد کردند
حجتالاسلام رییسی افزود: ما، شما و مردم را محرم میدانیم و معتقدیم بسیاری از تصمیمات بزرگ اگر با مردم در میان گذاشته شود و برای مردم تبیین شود و اقناع عمومی و اجماع نخبگانی انجام شود، بزرگترین حامی، مردم خواهند بود. حجتالاسلام رییسی تصریح کرد: در این راستا بدانید از اخم کسی، جوسازی و فضاسازی فرد و مسوولی تأثیر نمیپذیریم و هر کسی در هر جایگاهی بخواهد فضاسازی و جوسازی کند و جامعه را دو قطبی یا چند قطبی کند، در این راستا به هیچ عنوان ملامت ملامتکنندگان و سرزنش افراد در دل ما، جان ما، سیره و مشی و سلوک ما اثر نخواهد کرد.
رییس قوه قضاییه تاکید کرد: همانهایی که از فضای دغدغه و خواستههای مردم سوءاستفاده کردند و در جامعه اغتشاش و ناامنی ایجاد کردند و دل زن و بچه مردم را لرزاندند و به اموال مردم دستاندازی کردند و به اموال عمومی و مردم خسارت وارد کردند، بدانند و اربابان آنها هم بدانند مجازات سختی در انتظارشان خواهد بود.
وی گفت: امنیت کشور مهمترین مساله ماست و تحت هیچ شرایطی اجازه کوچکترین اخلال در امنیت را نخواهیم داد. کشور ما امروز در منطقه به عنوان امنترین کشور است و خون شهدای عالیقدر و ایثارگر و جانفشانیهای جانبازان و ایثارگری خانواده شهدای عزیز پیش روی ماست.
وی با اشاره به خواسته یکی از دانشجویان مبنی بر اینکه دستگاه قضایی باید از سیستم الکترونیک برخوردار باشد، گفت: ابلاغهای الکترونیک پیگیری میشود و اسناد رسمی باید جایگزین اسناد عادی شود که این موضوع را نیز ما پیگیری میکنیم. در رابطه با صیانت از مسوولان به نحوی که از هرگونه آسیبی مصون باشند، این حرکتی است که ما انجام دادهایم؛ قانون آن تصویب شده بود، اما با گذشت سه چهار سال اجرا نشده بود، آیین نامه آن را تصویب کردیم و سامانه ثبت اموال مسوولان را دنبال میکنیم. بخشی از این کار انجام شده و بخش دیگر تکمیل خواهد شد. اجرای این قانون میتواند در صیانت بخشی از مسوولان و مدیران موثر باشد. ارایه زمانبندی برای برنامه دستگاه قضایی یکی از نکاتی بود که نمایندگان دانشجویان به آن اشاره کردند و حجتالاسلام رییسی در این زمینه گفت: این نکته، نکته درستی است و ما یک حرکت کوتاهمدت، میان مدت و بلندمدت را دنبال کردیم و انشاءالله این موضوع به نحوی در اختیار عموم قرار خواهد گرفت. حرکت ما در این دوره بر محور برنامه خواهد بود. رییس قوه قضاییه بیان کرد: همچنانکه مقام معظم رهبری فرمودند ما با یک دنیا امید، آینده را بسیار روشن و درخشان میبینیم. آنان که آینده را تاریک میبینند مفاهیم انقلاب اسلامی را نمیدانند و امیدی را که خدا، پیامبر و اولیای دین و شهدا در جامعه ایجاد کردند را نمیفهمند. مردم نگران بعضی کم کاریها و بیتدبیریها و مشکلات هستند؛ حق هم با مردم است؛ اما این وضعیت و شرایط ادامه نخواهد یافت. ما آینده را از آن ثروتمندان بیخدا و قدرتمندان بیرحم نمیبینیم؛ آینده را از آن متقین، صالحین، مردم مومن و انقلابی میبینیم. وی اضافه کرد: ما اعلام کردهایم که فقط فعلهای مجرمانه قابل تعقیب نیست؛ ترک فعلهایی که موجب خسارتهای بسیاری میشود نیز مورد رسیدگی قرار میگیرد.
پاسخ به ابهامات طرح افزایش قیمت بنزین
یکی از دانشجویان به موضوع طرح سهمیهبندی بنزین اشاره کرد و رییس قوه قضاییه در این زمینه گفت: ما در رابطه با این موضوع سخنها داریم. چند سال براساس قانون دولت وظیفه داشت نسبت به مدیریت سوخت اقدام کند و در این چند سال اقدام نکرد؛ یعنی وظیفه قانون و مصرح در قانون را چند سال به تأخیر انداخت.
وی افزود: در نحوه اجرای این طرح آنچه باید از تمهیدات اندیشیده شود، اقناع عمومی، اجماع نخبگانی و اطلاع عموم و مسوولان به نحوی که بشود همراهی همه مردم را فراهم بکند، انجام نشد. در طرحهای بزرگ و در کارهای عظیم در این کشور همواره آنجایی که با مردم سخن گفتیم، توفیقات بزرگی داشتیم؛ مشکلات و تنگناهایی بوده، اما اگر اطلاع، توجیه و تبیین مردم و نخبگان انجام میشد، حتما وضعیت متفاوت بود. اینها نکات اساسی است و مسائل دیگری نیز وجود دارد که در نوشتهای به آن اشاره کردم و در زمان مناسبی انشاءالله به این مسائل خواهیم پرداخت. حجتالاسلام رییسی گفت: بنده خودم را به عنوان یک طلبه در جایگاه مسوولیت قوه قضاییه در همه حال مدافع حقوق مردم میدانم.