بعید میدانم اروپا از برجام خارج شود
در شرایطی که امریکا و متحدانش به دنبال حاشیهسازی در فضای منطقهای و بینالمللی از هیچ تلاش فروگذار نیستند، وزیر امور خارجه ایران که برای گفتوگوهای بلندپایه سیاسی و اقتصادی بعد از سفر به مسکو راهی پکن شده بود، دیروز بلافاصله پس از ورود به چین دور نخست گفتوگوهای خود را با وانگ یی، همتای چینی خود آغاز کرد. گفتوگوهایی که اعلام شد روابط دوجانبه، تحولات برجامی و مهمترین مسائل منطقهای و بینالمللی محورهای اصلی گفتوگوها در این دیدار است. محمد جواد ظریف در دیدار با همتای چینی خود گفت: نقش پکن در حمایت از موضوعات بین المللی از جمله مسائل مربوط به ایران بسیار مهم است. او ادامه داد: ارتقاء روابط دوکشور به سطح راهبردی، بیانگر اشتیاق تهران و پکن برای افزایش تعاملات و روابط است. وزیر خارجه کشورمان خاطرنشان کرد: اینکه در آخرین روز سال ۲۰۱۹ با شما و روز گدشته نیز با سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه دیدار داشتم مایه خوشبختی است. نزدیک بودن روابط تهران_پکن نشان میدهد که دو کشور باید ارتباط چهره به چهره با یکدیگر داشته باشند. این سفرها نشاندهنده آن است که رهبران دو کشور دیدگاه راهبردی نسبت به روابط با یکدیگر دارند. در ادامه وانگ یی وزیر خارجه جمهوری خلق چین با اشاره به رایزنیهای انجام شده با همتای ایرانی خود خاطرنشان کرد: دو کشور در شرایط کنونی نیاز دارند ضمن حفظ ارتباطات در مورد موضوعات مختلف با یکدیگر تبادل نظر کنند.
واکنش به شایعه خروج اروپا از برجام
«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران در واکنش به شایعه احتمال خروج اروپا از برجام اظهار کرد بعید میدانم اروپا از برجام خارج شود. ظریف دیروز در پکن در پاسخ به سئوال خبرنگار ایرنا در مورد برداشته شدن گام بعدی ایران در کاهش تعهدات برجامی و شایعه احتمال خروج اروپا از برجام افزود: مشکل اصلی برجام که طرفهای چینی و روسی هم روی آن توافق دارند این است که امریکا از آن خارج شده است و مزاحمتهایی هم برای دیگران ایجاد کرده است و به این شکل برجام را تهدید میکند. او اظهار کرد متاسفانه اروپاییها در طول چند سال گذشته نتوانستهاند مستقل از امریکا در مورد برجام اقدامات عملی انجام دهند لازم است اروپاییها اقدامات عملی در مورد برجام انجام دهند. وزیر امور خارجه ایران در مورد برگشت پذیری گامهای ایران در راستای کاهش تعهدات برجامی یادآوری کرد در صورتی که با اقدام عملی اروپا برای ایفای تعهدات خودشان نه در واقع برای جبران تعهدات امریکا، مواجه شویم ما هم آمادگی داریم اقداماتی که انجام دادیم را به تدریج به عقب برگردانیم. روسیه و چین دو شریک نزدیک سیاسی و راهبردی ایران هستند وزیر خارجه ایران در ادامه از روسیه و چین به عنوان دو شریک نزدیک سیاسی و راهبردی ایران یاد کرد و گفت: به دلیل همکاریهای دوجانبه، منطقهای و بین المللی که میان سه کشور وجود دارد نیاز است مشورتهای سیاسی نیز همیشه وجود داشته باشد. ظریف در مورد نشستهای خود با وزرای خارجه چین و روسیه افزود: امروز و دیروز با وزرای خارجه چین و روسیه در مورد برجام، یکجانبه گرایی امریکا و روشهای مقابله با اقدامات غیر قانونی امریکا صحبت کردیم. وی یکی از محورهای گفتوگو با مقامات چین و روسیه را ضرورت تامین امنیت منطقه عنوان کرد و گفت: منطقه ما نیاز به همکاری دارد تنها در قالب همکاری است که امکان رسیدن به صلح و امنیت فراهم است نه در قالب ایجاد ائتلافهای خطرناک نظامی. ظریف یکی دیگر از محورهای مورد بحث خود با همتایان چینی و روسی را بررسی موضوع افغانستان بیان کرد و گفت همچنین در این نشستها در مورد مداخله ایالات متحده و غرب در کشورها نیز بحث و بررسی کردیم برخی کشورهای غربی تلاش میکنند شرایط منطقه را برای اهداف سیاسی خود نابسامان کنند. وزیر خارجه ایران تصریح کرد همچنین در مورد چگونگی اجرای سیاستهای رهبران ایران و روسیه و ایران و چین در مورد روابط دوجانبه نیز در این سفرها بحث و تبادل نظر شد. وی با اشاره به برنامه ۲۵ ساله راهبردی دو کشور ایران و چین که در سفر قبلی به طرف چینی ارایه شد گفت در نشست امروز مکانیزم عالیرتبه همکاریهای دوجانبه و اقداماتی که برای گسترش روابط در همه حوزهها از جمله در حوزههای فناوری، تجاری و کشاورزی نیاز است مورد بحث قرار گرفت.
مخالفت با یکجانبه گرایی امریکا
پیام رزمایش مشترک چین، ایران و روسیه
وزیر خارجه ایران در بخش دیگری از سخنانش، پیام رزمایش سه جانبه ایران، چین و روسیه را مخالفت با یکجانبه گرایی امریکا عنوان کرد و گفت: کشورهای دنیا معتقد نیستند که از طریق ائتلافهای نظامی خطرناک میتوان امنیت ایجاد کرد بلکه از طریق همکاری و وارد کردن همه کشورهای ذیربط و ذینفع باید به دنبال امنیت رفت. ظریف یادآوری کرد شما نمیتوانید یک ائتلاف علیه یکی از کشورهای منطقه ایجاد کنید بلکه باید همه کشورها را وارد همکاری کرد و همکاری باید جایگزین روش مقابله شود این موضوع، پیام سه کشور ایران، چین و روسیه به عنوان کشورهای قدرتمندی که علیه اقدامات یکجانبه امریکا ایستادهاند، در رزمایش مشترک بود.
اقدامات امریکا
ریشه تنشهای موجود بر سر برجام است
وزیر خارجه چین نیز با اشاره به اینکه توافق هستهای سال ۲۰۱۵ میلادی ایران موسوم به برجام با چالشهای جدی روبرو است، اقدامات امریکا را ریشه تنشهای موجود در این زمینه دانست. به گزارش تارنمای وزارت خارجه چین، «وانگ یی» دیروز در دیدار با «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران خاطرنشان کرد که تحولات مهمی درباره توافق هستهای در حال شکلگیری است و این توافق با چالشهای جدی مواجه شده است. وی امریکا را به علت خروج یکجانبه از برجام که یک توافق مهم بین المللی است مورد انتقاد قرار داد و گفت این اقدام و فشار حداکثری امریکا بر ایران ریشه همه تنشهای امروز بر سر برجام است. وزیر خارجه چین تاکید کرد این توافق طبق قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل به رسمیت شناخته شده است و نمادی از دیپلماسی چند جانبه است. وی حفاظت از برجام، قوانین بین المللی، چند جانبه گرایی و حراست از نرمهای اساسی بینالمللی را مهم دانست و گفت چین از هر تلاش سازندهای برای کاستن از تنشها در ارتباط با این توافق حمایت میکند. وانگ یی ادامه داد: چین امیدوار است اعضای این توافق به مسیر درست و حل اختلافات از طریق گفتوگو پایبند باشند و این توافق را حفظ و اجرا کنند. او اضافه کرد چین قاطعانه از عدالت بینالمللی دفاع میکند و با قلدرمآبی، باج خواهی و یکجانبه گرایی کاملا مخالف است و برای حل مساله برجام با تمرکز بر رهیافتهای سیاسی و دیپلماتیک به تلاشها ادامه میدهد. وزیر خارجه چین تصریح کرد چین مایل به پیشبرد روابط چین و ایران، اجرای توافقات سران دو کشور، تعمیق اعتماد متقابل، همکاری و پیشبرد روابط مشارکتی جامع راهبردی است..