تغییر در دستورالعمل پذیرش شرکتها
سرعت پذیرش شرکتها در بورس بیشتر میشود
بورس آماده ارایه مشاوره به شرکتهای تازه وارد است
شرکتها برای تامین مالی میتوانند اوراق بورسی منتشر کنند
گروه بورس|
دسترسی به منابع تامین مالی و سهولت راهاندازی و اداره بنگاههای اقتصادی یکی از مهمترین مبانی توسعه اقتصادی کشورهاست. در این میان آنچه از اهمیت ویژهای برخوردار است رعایت اصول اعتباردهی در عین تسهیل ساز و کار آن است. همین امر سبب شده تا در تمامی اقتصادهای توسعه یافته، بازار سرمایه و در صدر آن بورسهای سهام از اهمیت ویژهای برخوردار باشند.
چنین رویکردی سبب میشود تا ضمن ایجاد شفافیت در بخشهای مختلف اقتصاد، ریسک سرمایهگذاری نیز در کنار ریسک تامین اعتبار کاهش یابد و در نهایت اکوسیستم اقتصادی در محیطی امنتر به فعالیت خود ادامه دهد.
عواملی از این دست سبب شده تا در کشور ما نیز ضرورت تحقق این هدف، به توجه ویژه نسبت به بازار سرمایه منتهی شود. این امر در سالهای اخیر نیز اهمیت بیشتری یافته و تلاش شده تا با حضور در بازار سرمایه نه تنها هزینه تامین مالی برای شرکتها کاهش یابد بلکه شفافیت و ارزشگذاری شرکتها در بازار سهام با روشی روزآمدتر محقق شود. حالا با ادامه افزایش عرضههای اولیه در سال جاری، مقرر شده تا بازبینی و اصلاح ضوابط پذیرش شرکتها در بازار یاد شده به منظور تسهیل حضور آنها در این بازار در دستور کار سازمان قرار گیرد. در همین خصوص عضو هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار در نشست بررسی فرصتهای استفاده از ظرفیت بازار سرمایه برای تأمین مالی گفت: به منظور تشویق شرکتهای خصوصی به حضور و پذیرش در بورس جلسات هیأت پذیرش بیشتر و منعطف شده است.
نشست بررسی فرصتهای استفاده از ظرفیت بازار سرمایه برای تأمین مالی بنگاهها و بخش خصوصی با حضور مدیران شرکتهای خصوصی، فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصادی و دارایی، حسن قالیباف اصل رییس سازمان بورس، صالح رییس سازمان خصوصیسازی، اعضای هیات مدیره سازمان بورس و فعالان بازار سرمایه در سالن جهاد اقتصادی وزارت اقتصاد برگزار شد.
به گزارش فارس در این جلسه مدیران عامل شرکتهای خصوصی بزرگ به ظرفیتها و امکانات شرکتهای خود پرداخته و حتی یک مدیر شرکت بخش خصوصی اعلام کرد که سال گذشته ۴۰۰ درصد سودآوری داشته است که وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: وقتی یک مدیر بخش خصوصی از سود ۴ برابری خود در سال گذشته در حضور وزیر اقتصاد که مامور مالیات هم هست میگوید، این نشان میدهد بخش خصوصی ظرفیت زیادی برای حضور در بازار سرمایه دارد، البته ما خوشحال میشویم شرکتهای بخش خصوصی سودآور باشند و علاوه بر اینکه مالیات خود را میدهند، سود خوبی هم کسب کنند، اما میگوییم این شرکتها باید از ظرفیت بازار سرمایه برای تأمین مالی پروژههای خود، سرمایه در گردش و تکمیل ظرفیت خود استفاده کنند.
ادامه از صفحه اول
وزیر اقتصاد همچنین گفت: یک شرکت خصوصی در این جلسه اعلام کرد سرمایهاش به ۸ هزار میلیارد تومان رسیده است، در حالی که فقط ۲۰ درصد از ظرفیت اسمی کارخانهاش به بهرهبرداری رسیده و این شرکت با حضور در بازار سرمایه میتواند به تکمیل ظرفیت بپردازد.
سرعت پذیرش شرکتها در بورس بیشتر میشود
همچنین در این جلسه حسن امیری عضو هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرد: سرعت پذیرش شرکتها در بورس و فرابورس را بیشتر میکنیم و دوست داریم شرکتها با سرعت بیشتری پذیرش شوند. یک مطالعه کامل در مورد فرایند کامل پذیرش شرکتها در بورس در کشورهای مختلف انجام شد که حاصل آن تغییر دستورالعمل پذیرش است که از خرداد ماه امسال این تغییرات اعمال خواهد شد. وی افزود: نفرات حاضر در هیأت پذیرش تغییر میکنند، قبلا یکسری افراد موظف بودند اما یک کارشناس حسابرسی، کارشناس حقوقی و کارشناس صنعت مرتبط با شرکت در هیأت پذیرش قرار داده میشود. حتی استاندارد حسابداری شرکتها را بازنگری میکنیم. شرکتهای دانش بنیان وای تی محور روش حسابرسی جداگانهای دارند که این روش حسابداری را بازنگری میکنیم و دستورالعمل پذیرش تغییراتی پیدا کرده است.
آماده ارایه مشاوره به شرکتهای تازه وارد هستیم
عضو هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار اظهار داشت: آمادگی داریم قبل از درخواست شرکتها در هیأت پذیرش سازمان بورس یک نفر از سازمان به این شرکتها مشاوره بدهد و فرایندهای پذیرش علامت میخورد؛ یعنی مشخص میشود هر شرکت در چه مرحلهای از پذیرش قرار دارد. قبل از هیأت پذیرش افرادی به عنوان مشاور باید وجود داشته باشند و به شرکتها مشاورههای فنی بدهند. امیری گفت: قبلا همه توپها به زمین کسی انداخته میشد که مجوز نهایی پذیرش شرکتها در بورس را میداد، در حالی که قبل از درخواست پذیرش باید بسیاری از کارها انجام شود و فرایندهای حسابرسی و حسابداری شرکتها تغییر کند، چون فرایند پذیرش برای یک شرکت مادامالعمر است و این شرکت باید برای همیشه در بازار سرمایه بماند، بنابراین اصلاحات مالی و حسابداری باید با قوت و دقت انجام شود.
تیم مالی اغلب شرکتها بسیار ضعیف است
وی همچنین گفت: متأسفانه تیم مالی اکثر شرکتها بهشدت ضعیف است، اگر در هیأت پذیرش ایرادهایی به یک شرکت میگیریم، برای اصلاح آن دو سه ماه طول میکشد و بعد میگویند فرایند پذیرش طولانی شده است، در حالی که باید یک تیم حرفهای اصلاحات را سریع انجام دهد.
عضو هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار اظهار داشت: در بازار پایه فرابورس هیچ شرکتی را پذیرش نمیکنیم چون بازار پایه مخصوص شرکتهای اخراجی از بورس و فرابورس یا شرکتهایی است که به موجب قانون مجبورند حضور پیدا کنند و ما بازار پایه را جزو پذیرش نمیدانیم، بلکه پذیرش شرکتها فقط برای تابلوی اول بورس، بازار دوم بورس یا تابلوهای اول و دوم فرابورس است. در تابلوی اول بورس نیاز است یک شرکت سه سال سودآوری داشته باشد. در تابلوی بعدی دو سال سودآوری، تابلوی بعد از آن یک سال و در تابلوی دوم فرابورس حتی اگر یک شرکت یک سال زیانده باشد اما چشمانداز سودآوری داشته باشد باز هم میپذیریم.
امیری گفت: همچنین تابلوی شرکتهای کوچک و متوسط را آماده میکنیم که این شرکتها به تابلوهای بالاتر و بازارهای بالاتر بیایند و انتظار داریم در شرکتها بازیگران حرفهای حضور داشته باشند. وی افزود: ما به عنوان سازمان بورس مجاز نیستیم به یک شرکت بگوییم به کدام تابلو بروید، بلکه درخواست از طرف مدیران شرکتها صورت میگیرد. در بازار پایه فرابورس هم اصلاً نیازی به پذیرش و دستور پذیرش نیست. آنجا جای شرکتهای اخراجی است یا آنهایی که با الزام ماده ۳۲ قانون برنامه در بازار پایه حضور دارند. در بازار پایه یک بازار توافقی که برای شفافیت است و تأمین مالی در دامنه زیادی انجام میشود.
شرکتها برای تامین مالی میتوانند اوراق بورسی منتشر کنند
عضو هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار تصریح کرد: برای تأمین مالی شرکتها از طریق بازار سرمایه با انتشار اوراق مشارکت باید از بانک ضامن بیاورد و اگر سهام بورسی هم بیاورد به عنوان ضمانت میپذیریم و یک شرکت میتواند جهت تأمین مالی اوراق بورسی منتشر و پول جمع آوری کند و به پروژههای خود بپردازد. امیری اضافه کرد: با همکاری سه شرکت رتبهبندی اوراق بدون ضامن هم منتشر میکنیم. اوراق بدون ضمانت در بازار با نرخهای ۲۴ تا ۲۶ درصد هم ارایه میشود. وی همچنین به شرکتها اعلام کرد: قبل از ورود به بورس و تبدیل به شرکت سهامی عام، میتوانید سهام انگیزشی به کارکنان خود بدهید و شرکت را برای تبدیل شدن به سهامی عام آماده کنید و مشاوران قوی انتخاب کنید.