شاخص کل بورس در سودای فتح ابرکانال 2 میلیونی
گروه بورس|
دومین روز معاملاتی از هفته جاری با افت اندک شاخص بورس و قرار گرفتن آن در کف کانال 970 هزار واحدی به اتمام رسید. در این روز فروکش کردن عطش خریداران نسبت به روز قبل سبب شد تا در بسیاری از نمادها شاهد رشد کمتری باشیم و تعدادی از نمادهای بازار سهام در دو بخش بورس و فرابورس وارد محدوده منفی شوند.
بر این اساس داد و ستدهای روز گذشته در حالی به اتمام رسید که در این روز شاخص کل بورس تهران ضمن به ثبت رساندن افت اندک 0.32 درصدی، به میزان 3 هزار و 83 واحد کاهش یافت و تا سطح 970 هزار و 411 عقبنشینی کرد. نمادهای «اخابر»، «رمپنا» و «پارس» بیشترین تاثیر را بر افت دماسنج اصلی بازار سهام داشتند. به موازات این کاهش طی روز گذشته نماگر فرابورسی نیز 31 واحد نسبت به روز شنبه افت کرد و تحت تاثیر نمادهایی همچون «کگهر»، «سمگا» و «زاگرس» تا پله 11 هزار و 216 واحد به عقب نشست.
با نگاهی به اعداد و ارقام ثبت شده در روزهای گذشته به نظر میرسد اگرچه در روزهای چهارشنبه و شنبه شاهد بازگشت قیمتها به مدار صعودی بودهایم، با این حال به نظر میآید که صعود یاد شده و تثبیت قیمتها در روند دو سال اخیر آنطور که باید از استحکام کافی برخوردار نیست. با این حال آنچه تاکنون توانسته از نگرانی فعالان بازار بکاهد، آرامش خاطری است که در دور روز ابتدایی هفته و در راستای عدم تاثیرگذاری منفی عرضه سهام عدالت در بازار محقق شده است. این در حالی است که بسیاری از فعالان بازار سهام و تحلیلگران تسریع بورسی شدن سهام عدالت را عاملی منفی در جهت رشد قیمتها و مسیر پیش روی بازار در نظر گرفته بودند.
حال یک کارشناس بازار سرمایه معتقد است، سهام عدالت به عنوان فرصتی در بازار تلقی میشود که میتواند زمینه ورود شاخص بورس به کانال دو میلیون واحد را تسهیل کند. علیرضا تاجبر به ایرنا افزود: هفته گذشته بازار به دو دلیل در مسیر نزولی قرار گرفت؛ ابتدا شاخص بورس در معاملات فروردین و نیمههای اردیبهشت ماه به رشد صعودی دست پیدا کرد که بیسابقه بود، به همین دلیل در معاملات بازار به دنبال بهانهای برای اصلاح میگشت که از چند روز گذشته وارد فاز اصلاحی شد. وی ادامه داد: متاسفانه در اصلاح هفته گذشته شاخص بورس شاهد هیجان بیش از حدی در بازار بود که این موضوع روند معاملات و سهامداران حاضر در بازار را بهشدت نگران کرد. تاجبر خبرهای منتشر شده در زمینه آزادسازی سهام عدالت را عامل دیگر تشدید اصلاح بازار دانست و گفت: همچنان آزادسازی سهام عدالت با برخی از ابهامات همراه است که این ابهامات زمینه ریسک در معاملات بازار را افزایش داد. این کارشناس بازار سرمایه گفت: ابهام در نحوه آزادسازی سهام عدالت و نیز رشد بیسابقه شاخص بورس در فروردین و اردیبهشت ماه در کنار یکدیگر منجر به اصلاح شدید معاملات در بازار هفته گذشته شد. وی خاطرنشان کرد: شفافسازی در زمینه آزادسازی سهام عدالت اطمینان خاطری را به بازار داد که این اقدام چندان خطری برای بازار ندارد و با خروج شدید پول همراه نخواهیم شد؛ به همین دلیل بازار دوباره به سمت روند صعودی پیش رفت. وی اظهار داشت: با توجه به تاثیر منفی خبر آزادسازی سهام عدالت بر معاملات بازار، اخباری از چند مجرا اعلام شد که حاکمیت آزادسازی سهام عدالت با بازار سرمایه است و با روشهای مختلف مانند عرضه پلکانی سهام عدالت در بازار، وثیقه قرار دادن سهام عدالت در بانکها برای دریافت وام مانع از ایجاد ضربه بیشتر به معاملات بورس شد. این کارشناس بازار سرمایه اضافه کرد: برخلاف پیشبینیها تعداد کمی از مشمولان سهام عدالت اقدام به فروش سهام خود کردند بنابراین در وضعیت کنونی خطر چندانی معاملات بازار را تهدید نمیکند.
وی گفت: تعداد افرادی که به دنبال فروش سهام خود هستند فاصله بسیار زیادی با اعداد پیشبینی شده دارند به همین دلیل بعید به نظر میرسد در هفته جاری دوباره شاهد اصلاح شاخص بورس باشیم. وی افزود: با توجه به تعطیلات پیشرو در پایان هفته، ممکن است تا حدودی از شتاب رشد این بازار کاسته شود اما بهطور حتم بازار دوباره از روز شنبه به روند صعودی خود بازخواهد گشت. به اعتقاد تاجبر، آزادسازی سهام عدالت زمینه ترس در بازار را ایجاد کرد و باعث شد تا بسیاری از افراد به سمت نقد کردن سهام خود پیش بروند. این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه شاخص بورس همچنان از مقاومت یک میلیون واحد به صورت قوی عبور نکرده است، گفت: مقاومت بعدی شاخص بورس کانال یک میلیون و 500 هزار واحد است و بهنظر میرسد تا پایان سال به دلیل ورود تعداد زیادی سرمایهگذار تازهوارد و نیز حجم گستردهای از نقدینگی به این بازار شاخص بورس به کانال دو میلیون واحد ورود کند. تاجبر افزود: روند کلی بازار صعودی است اما نه بهشدتی که در معاملات فروردین و اردیبهشت ماه شاهد بودیم؛ ادامه روند دو ماه اخیر چندان به صلاح بازار نیست که بخواهد دوباره در بازار تکرار شود. این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه صنایع بزرگ در بازار به دلیل نقدشوندگی بالایی که دارند از اقبال بیشتری نسبت به سایر صنایع برخوردارند، گفت: سهمهای کامودیتی محور و صنایع گروه بانکی و پالایشی در وضعیت کنونی معاملات بازار، بیشتر مورد توجه سهامداران قرار میگیرد. وی با بیان اینکه مشمولان سهام عدالت نباید عجولانه نسبت به سهام خود تصمیمگیری کنند بلکه باید مانند سایر سهاداران نسبت به سهام خود دارای دید تحلیلی باشند، گفت: سهام موجود در سبد سهام عدالت جزو بهترین سهمها هستند که از نقدشوندگی بالا برخوردارند و دارای پتانسیل رشد هستند. تاجبر با اشاره به اینکه سهمهای بنیادی از جمله سهمهایی نیستند که بتوان به صورت روزانه آنها را مورد ارزیابی قرار داد، خاطرنشان کرد: سهمهای بنیادی و شاخص ساز به صورت آهسته و پیوسته در مسیر افزایشی قرار میگیرند و سهامداران این سهام باید با دید میانمدت وارد این بازار شوند.