قیمت موبایل نزولی شد
قیمت لوازم دیجیتال و در رأس آن گوشی موبایل در سال گذشته و با اوجگرفتن ارزش دلار، روند صعودی عجیبی داشت، تاجاییکه در انتهای سال گذشته برخی گمانهزنیها حاکی از این بود که با ادامه روند افزایشی ارزش دلار، قیمتها در بازار دیجیتال بیشتر هم خواهد شد و گروهی به مردم پیشنهاد کردند که قبل از شروع سال ۱۴۰۴ گوشی موبایل بخرند.
به گزارش خبرآنلاین،قیمت لوازم دیجیتال و در رأس آن گوشی موبایل در سال گذشته و با اوجگرفتن ارزش دلار، روند صعودی عجیبی داشت، تاجاییکه در انتهای سال گذشته برخی گمانهزنیها حاکی از این بود که با ادامه روند افزایشی ارزش دلار، قیمتها در بازار دیجیتال بیشتر هم خواهد شد و گروهی به مردم پیشنهاد کردند که قبل از شروع سال ۱۴۰۴ گوشی موبایل بخرند.
شرق در خبری نوشت:حالا با شروع مذاکرات از هفته گذشته ورق برگشته است؛ دلار از کانال ۱۰۰ هزار تومان به کانال ۸۰ هزار تومان رسیده و همین امر بر کاهش قیمت گوشیهای موبایل تأثیر گذاشته است. قیمت گوشی بین ۵ تا ۱۰ درصد و در برخی مدلها بین ۲۰ تا ۳۰ درصد کاهش قیمت داشته است. با ادامهداشتن مذاکرات حالا این سؤال مطرح است که آیا باز هم قیمت گوشی موبایل روند کاهشی خود را ادامه میدهد یا این تنها یک حباب موقت است؟
شک و تردید برای خرید
با وجود تأثیری که مذاکرات بر روند کاهشی قیمت گوشی داشته است، اما همچنان خریداران برای خرید گوشی یا دیگر لوازم الکترونیکی تردید دارند. یکی از افرادی که در پاساژی در تهران از پشت ویترین و سؤال از صاحبان مغازه تنها از میزان قیمت گوشی مطلع میشود، در پاسخ به «فنزی» درمورد اینکه تصمیم به خرید موبایل با توجه به کاهش چند درصدی در یک هفته اخیر دارد یا نه میگوید: «در پایان سال قیمت مدلهای مختلف گوشی و مخصوصا آیفون به شکلی باورنکردنی افزایش پیدا کرد، حالا قیمتها با توجه به مذاکرات کم شده است، اما باز هم این قیمتها گران است. نمیدانم امروز بخرم یا دست نگه دارم تا شاید با ادامه مذاکرات باز هم قیمتها کاهش پیدا کند».
این شک از خرید در بین بیشتر افرادی که برای خرید یا تماشا به پاساژهای فروش موبایل آمدهاند دیده میشود. یکی از فروشندگان بازار موبایل در واکنش به اینکه آیا کاهش قیمت موبایل در یک هفته اخیر تأثیری در افزایش خرید موبایل توسط مردم داشته به «فنزی» میگوید: «کسانی که واقعا به گوشی نیاز داشتهاند، به این شرایط به چشم یک فرصت نگاه کرده و گوشی خود را خریدهاند، اما در این بین گروهی هم هستند که هنوز شک دارند و فکر میکنند اگر روند مذاکرات در هفتههای آینده مثبت باشد، باز هم قیمتها کاهش پیدا میکند». این فروشنده بیشتر خریدارانی را که در یک هفته اخیر به بازار موبایل برای خرید سر زدهاند، دوستداران آیفون معرفی میکند، چراکه به گفته او قیمت گوشیهای آیفون بین ۵ تا ۱۰ درصد و در برخی مدلها هم تا ۱۵ درصد کاهش قیمت داشته است. برای نمونه آیفون مدل ۱۶ معمولی از ۸۸-۸۷ میلیون حالا به ۸۰ میلیون رسیده، ولی قیمت آیفون ۱۳ پرومکس از ۹۰ -۹۱ میلیون به ۸۵ میلیون کاهش پیدا کرده است.
در حالی که برخی فروشندگان کاهش قیمت نسبی گوشی موبایل را به مذاکرات ارتباط میدهند، برخی فروشندگان موبایل در بازار اعلام میکنند که روند کاهشی قیمت گوشی با توجه به شروع سال و کاهش تقاضا امری طبیعی است، هرچند آنها تأکید میکنند که روند مذاکرات تا این لحظه باعث تشدید کاهش قیمت در این بازار شده است.
یکی از فروشندگان بازار موبایل در این زمینه به «فنزی» میگوید: «تقاضا در بازارهای مختلف هر سال و معمولا از اواسط فروردین تا اواسط اردیبهشت کاهش پیدا میکند. این روند از اواخر خرداد برعکس میشود، چراکه بازار با افزایش تقاضا در حوزه الکترونیک و بهویژه موبایل همراه میشود». البته این فروشنده با تأکید بر طبیعیبودن کاهش قیمت در بازار موبایل پس از تعطیلات نوروز به این نکته هم اشاره میکند که با انتشار اخبار مثبت از روند مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و آمریکا، کاهش قیمتها در این بازار تشدید شده است.
چرا مذاکرات روی قیمت بازار دیجیتال تأثیر گذاشته است؟
نهتنها بازار موبایل که دیگر بازارهای الکترونیکی هم با کاهش قیمت مواجه بودهاند. برای نمونه قیمت لپتاپهای اپل در مدلهای مختلف ۵ تا ۱۰ درصد کاهش قیمت داشتهاند. در این بین با توجه به نیاز بیشتر افراد به گوشی موبایل، کاهش قیمت در این بازار ملموستر است. اما چرا با شروع مذاکرات و در ادامه اخبار مثبت درباره آن، قیمت در بازار الکترونیک و بهخصوص موبایل کاهشی شده است.
مهدی اسدی، رئیس انجمن موبایل ایران، در نشست خبری پایان سال خود اعلام کرده بود که حدود ۸۰ درصد تلفنهای همراه با ارز حاصل از صادرات خود وارد شدهاند و موبایلهایی که با ارز حاصل از صادرات خود وارد شدهاند، بیشتر با ارز آزاد محاسبه میشوند. بنابراین در این شرایط طبیعی است که با کاهش قیمت ارز در بازار به دنبال شروع مذاکرات، قیمت گوشی موبایل نیز کاهشی باشد.
محمدرضا رمضان، رئیس اتحادیه صنف فروشندگان دستگاههای صوتی و تصویری، تلفن همراه و لوازم جانبی تهران هم دلیل پایینآمدن قیمت گوشی در این زمان را مذاکرات عنوان کرده که در نهایت باعث کاهش ارزش دلار شده است. او در گفتوگو با سیتنا دراینباره توضیح داد: «مذاکرات تا حدود زیادی بر کاهش نرخ دلار مؤثر بوده و به این خاطر شاهد نزول قیمت اجناس وارداتی و پرتقاضا مانند گوشی تلفن همراه و لوازم جانبی آن هستم. شاید این افت قیمت به اندازه ریزش قیمت ارز نباشد، اما در صورت ثبات نرخ دلار و طلا، شاهد کاهش ۵ تا ۱۰ درصدی قیمت موبایل خواهیم بود».
قیمتها تثبیت خواهد شد؟
مشخص نیست با ادامه مذاکرات در هفتههای آینده و خبرهایی که از پشت درهای بسته منتشر میشود، قیمتها روند کاهشی خواهند داشت یا خیر.
در همین زمینه محمد یونسی، عضو هیئتمدیره اتحادیه صوت، تصویر و تلفن همراه، مطرح میکند که در روزهای گذشته اخبار مرتبط با مذاکرات و کاهش نرخ دلار منجر به کاهش محسوس قیمت گوشیهای تلفن همراه و تجهیزات الکترونیکی شده است. به گفته او در شرایطی میتوان در این زمینه انتظار ثبات قیمتها را داشت که مذاکرات در ادامه مثبت و مدیریت خوبی در سطح روابط خارجه اتفاق بیفتد، در خبری که در این زمینه ایلنا منتشر کرده، او اعلام کرده است: ««تثبیت پایدار در بازار موبایل وابسته به نتایج ملموس مذاکرات و حل چالشهای سیاست خارجی است؛
بنابراین تداوم کاهش قیمتها یا تثبیت آنها نیازمند مدیریت صحیح انتظارات جامعه است. فعالان این حوزه باید با رصد دقیق روندهای جهانی در حوزه فناوری، موقعیت خود را در بازارهای داخلی و منطقهای تثبیت کنند». این عضو هیئتمدیره اتحادیه صنف صوت، تصویر و تلفن همراه، با تأکید بر اهمیت سیاستهای حمایتی و برنامهریزی مدبرانه برای بازار موبایل ایران، اظهار کرد: «بازار موبایل ایران، بهعنوان یکی از بازارهای بزرگ و پرطرفدار منطقه، نیازمند سیاستهای حمایتی مشخص و برنامهریزی مدبرانه است. دولت و نهادهای ذیربط باید با ارائه تسهیلات و مشوقهای مناسب، از تولیدکنندگان داخلی حمایت کرده و زمینه را برای توسعه و ارتقای این صنعت فراهم کنند».
در این شرایط نیز حقوق ورودی واردات موبایل در سال ۱۴۰۴ ابتدای هفته جاری ابلاغ شده که طبق آن سود بازرگانی کاهش داشته است. پس از تعطیلات نوروزی خبری از مصوبه هیئت دولت منتشر شد که طبق آن سود بازرگانی گوشیهای هوشمند در دسته ارزش کمتر از ۱۵۰ یورو، شش درصد و در دسته ارزش بیش از ۶۰۰ یورو، پنج درصد تعیین شد. این میزان پیش از این برای واردات این دو دسته، ۱۱ درصد تعیین شده بود.
براساس ابلاغیه رسمی گمرک جمهوری اسلامی ایران که عصر شنبه (۳۰ فروردین) منتشر شد، نرخ حقوق گمرکی واردات موبایل با قیمت بین ۶۰۰ تا هزار یورو، ۱۵ درصد و برای گوشیهای با قیمت بالای هزار یورو ۳۰ درصد تعیین شد. در بند ۳ این ابلاغیه تأکید شده که برای گوشیهای همراه با ارزش بالاتر از هزار یورو، تنها به مازاد این مقدار، ۳۰ درصد حقوق گمرکی تعلق میگیرد. با این شرایط اگر قیمت یک گوشی هزار و ۲۰۰ یورو باشد، حقوق گمرکی آن معادل ۲۱۰ یورو خواهد بود. همچنین ﺍﺯ ﺍﺑﺘﺪﺍﯼ ﺳﺎﻝ ١۴٠۴ ﻧﺮﺥ ﺍﺭﺯ ﻣﺒﻨﺎﯼ ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ ﺣﻘﻮﻕ ﻭﺭﻭﺩﯼ ﺍﻧﻮﺍﻉ ﮔﻮﺷﯽ ﺗﻠﻔﻦ همراه ﺑﺮﺍﺳﺎﺱ ﻣﯿﺎﻧﮕﯿﻦ ﻧﺮﺥ ﺍﺭﺯ ﻣﺮﮐﺰ ﻣﺒﺎﺩﻟﻪ ﻃﻼ ﻭ ﺍﺭﺯ ﺩﺭ ﺍﺳﻔﻨﺪ ١۴٠٣ ﺩﺭﯾﺎﻓﺖ میشود. ﻧﺮﺥ ﺑﺮﺍﺑﺮﯼ ﺍﺭﺯ ﺑﺮﺍﯼ ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ ﺍﺭﺯﺵ ﮔﻤﺮﮐﯽ ﮔﻮﺷﯽ ﻭﺍﺭﺩﺍﺗﯽ ﺩﺭ ﺭﻭﯾﻪ ﻣﺴﺎﻓﺮﯼ ﻭ ﭘﺴﺘﯽ هم ﻧﺮﺥ ﻓﺮﻭﺵ ﺍﺳﮑﻨﺎﺱ اﻋﻼﻣﯽ ﺑﺎﻧﮏ ﻣﺮﮐﺰﯼ در نظر گرفته شده است.
هرچند این کاهش سود بازرگانی به اعتقاد گروهی از فعالان بازار موبایل تأثیر چندانی بر قیمت تمامشده تلفنهای همراه وارداتی پرچمدار نگذاشت، چراکه اکثر گوشیهای پرچمدار از طریق ارز بازار آزاد یا مسافرتی در بازارهای کشور به فروش گذاشته میشود. همچنین گروهی از واردکنندگان گوشی تلفن همراه معتقدند این مصوبه باید اصلاح شود، چراکه پیش از این دولت ارزش واردات را بر مبنای دلار در نظر گرفته بود و حالا آن را به یورو تغییر داده است.
به باور کارشناسان و فعالان بازار، اگرچه تا این لحظه، انتشار اخبار مثبت از مذاکرات و همزمانی آن با پایان تعطیلات نوروز و روند کاهشی تقاضا، باعث کاهش قیمت در بازار موبایل شده است، اما برای ادامه این روند و تثبیت در قیمتها لازم است روند تخصیص ارز و سیاستگذاری در زمینه واردات شفاف شود.
