خوشبینی به پایان رکود در اردیبهشت
تعادل | گروه صنعت |
هشتمین دوره شامخ کل اقتصاد از سوی مرکز پژوهشهای اتاق ایران منتشر شد. در این گزارش، شامخ کل اقتصاد در اردیبهشتماه 50.17 واحد محاسبه شده که نسبت به ماه قبل (فروردینماه) که 28.26 درصد بوده است77.93 درصد بهبود یافته، که کاهش تبعات کرونا یکی از دلایل عمده این بهبود بوده است. همچنین در شامخ بخش صنعت، عدد شامخ از 28.06 در فروردین به 63.21 واحد در اردیبهشت رسیده، که نشاندهنده رونق قابلتوجه فعالیتهای این بخش نسبت به فروردین است. البته بخشی از این افزایش مربوط به کاهش زیاد فعالیتها در فروردینماه به دلیل ایام نوروز و تعطیلات اجباری بنگاهها به دلیل شیوع ویروس کرونا بوده است. با این حال، تحلیل دادههای شامخ کل اقتصاد در اردیبهشت 99 با نشانههایی از امیدواری و خوشبینی فعالان اقتصادی به اتمام رکود همراه است.
وضعیت اقتصاد در ماه میانی فصل بهار
بررسی آمارها نشان میدهد، در شامخ کل اقتصاد، وضعیت نامناسب شاخص موجودی مواد اولیه خریداری شده (37.12) به همراه افزایش قابلتوجه در شاخص قیمت مواد اولیه (89.05) نشاندهنده مواجه شدن بنگاههای اقتصادی با مشکلات فراوان در تأمین مواد اولیه است. بعد از بازگشایی کسبوکارها در اردیبهشتماه بهرغم بهبود وضعیت تولید در بخش صنعت و ساختمان، به دلیل تبعات ناشی از ویروس کرونا رکود در بخش خدمات و کشاورزی همچنان وجود دارد که به دلیل کاهش فعالیتها در این بخش شاخص میزان استخدام و بهکارگیری نیروی انسانی با افت روبهرو بوده است. شاخص میزان تولید محصولات (71.92) در بخش صنعت بعد از دو ماه رکود، با شروع دوباره فعالیتها در اردیبهشتماه نشاندهنده رونق در این بخش است. همچنین شاخص میزان استخدام و بهکارگیری نیروی انسانی (56.24) یا شروع فعالیت در بخش صنعت نسبت به ماه گذشته (42.72) افزایش داشته است. بررسیها نشان میدهد با آغاز به کار دوباره بنگاههای بخش صنعت در اردیبهشتماه رونق نسبی در این بخش صورت گرفته به دنبال افزایش تولید میزان استخدام نیز افزایش داشته است. فقط مشکل عمده در بسیاری از زیر بخشهای صنعت تأمین مواد اولیه و افزایش قابلتوجه در قیمت آن است.
شامخ کل اقتصاد
بررسی نتایج شامخ کل در ایران، بهبود نسبی وضعیت کلی تولید در مقایسه با فروردینماه را نشان میدهد. اکثر بنگاههای اقتصادی شرکتکننده در طرح شامخ بهجز موجودی مواد اولیه خریداری شده و میزان استخدام و بهکارگیری نیروی انسانی، وضعیت بقیه مولفههای اصلی شامخ اردیبهشت را نسبت به فروردینماه بهتر ارزیابی کردهاند. بهتر شدن وضعیت تولید در شامخ کل اردیبهشتماه به دلیل افزایش تولید در بخش صنعت و ساختمان بوده است، درحالی که در بخش خدمات همچنان رکود وجود دارد. افزایش در شاخص سفارشهای جدید و سرعت انجام و تحویل سفارش نیز بیشترین تأثیر را از بخش صنعت داشته است. از سوی دیگر با افزایش نرخ ارز و نرخ تورم، شاخص قیمت خرید مواد اولیه و به دنبال آن شاخص قیمت محصولات یا خدمات بیشترین مقدار خود را طی 8 ماه اخیر از شروع طرح به ثبت رساندهاند. تبعات ناشی از ویروس کرونا به دلیل نوع فعالیتها در بخش خدمات و سروکار داشتن فعالان این حوزه با جامعه، این بخش را بیشتر از سایر بخشها آسیبپذیر کرده است. نتایج نشان میدهد که با تعطیلی بنگاههای این بخش میزان سفارشها و ارایه خدمات همچنان در رکود (کاهش فعالیتها) به سر میبرند اما نسبت به فروردینماه کاهش کمتری نشان میدهد.
شامخ صنعت
بسیاری از بنگاههای اقتصادی بهویژه در بخش صنعت بعد از تعطیل شدن به دلیل شیوع ویروس کرونا و تعطیلات عید نوروز در فروردینماه، فعالیتهای خود را همزمان با بازگشایی کسبوکارها در اردیبهشتماه از سر گرفتند. نتایج دادههای حاصل از طرح شامخ در اردیبهشتماه حاکی از بهبود وضعیت کسبوکارها در بخش صنعت نسبت به فروردینماه است. شاخص کل صنعت با عدد 63.21 افزایش قابلتوجهی نسبت به فروردینماه داشته که این به دلیل شروع به کار دوباره تولیدکنندگان حوزه صنعت است. شاخص تولید در بخش صنعت با عدد 71.92 نشاندهنده آن است که با بازگشایی کسبوکارها در این بخش و شروع به کار دوباره کارگاههای صنعتی وضعیت تولید صنعت در اردیبهشتماه رونق داشته است. بعد از تعطیلی بنگاههای تولیدی در فروردینماه اکثر کسبوکارهای صنعتی فعالیتهای خود را در اردیبهشتماه از سر گرفتند و به همین دلیل عدد شاخص تولید افزایش قابلتوجهی نسبت به فروردینماه دارد. شاخص سفارشهای جدید در اردیبهشتماه 65.85 به دست آمده که افزایش قابلتوجهی نسبت به فروردینماه داشته است و ازآنجاکه این شاخص بیشترین وزن را در شامخ کل دارد، بنابراین مهمترین زیرشاخص است. بالای 50 بودن این شاخص نشاندهنده این است که سفارشهای جدید بیشتر از قبل است و این بدان معنی است که تقاضا در آینده نزدیک افزایش خواهد یافت. بر همین اساس عدد 63.12 برای انتظارات تولید فعالان اقتصادی نشان میدهد که بیشتر صنایع انتظار بهبود وضعیت کسبوکار را در خردادماه دارند و برای بخش صنعت تقریباً مانند اردیبهشتماه رونق فعالیتها پیشبینی میشود.
شاخص میزان صادرات کالا (46.25) نسبت به فروردینماه (32.31) به میزان تقریبی 14 واحد بهتر شده است اما همچنان با رونق فاصله دارد. مشکلات مربوط به نقل و انتقالات مالی ناشی از تحریمها، محدودیتهای حملونقل به دلیل کووید 19 و بسته بودن مرزها از دلایل عدم افزایش مورد انتظار میزان صادرات به مرز رونق در این ماه است. شاخص موجودی مواد اولیه (43.52) همانند ماههای گذشته کمترین عدد را بین سایر مولفههای شامخ دارد. در اکثر صنایع کمبود مواد اولیه به دلیل مشکلات ناشی از تأمین ارز یا عدم ترخیص از گمرکات باعث شده تا موجودی به پایینترین سطح خود رسیده و از سوی دیگر به علت بالا رفتن قیمت مواد اولیه، قیمت تمامشده محصولات نیز بالا رود. درنتیجه پیشبینی میشود طی ماههای آتی به دلیل کمبود مواد اولیه موردنیاز، زمان تحویل سفارشها با مشکل روبهرو شده و افزایش یابد. کم شدن موجودی انبار و مشکل در تأمین مواد اولیه موردنیاز از خارج از کشور، تولیدکنندگان را با مشکل مواجه کرده است و نگرانی آنها را بابت اینکه نتوانند به تعهدات خود در قبال سفارشهای جدید مشتریان عمل کنند به دنبال داشته است. شاخص قیمت خرید مواد اولیه 86.87 همراه با ضعیف شدن روزافزون برابری قدرت خرید ریال ایران نیز منجر به افزایش هزینههای تولید و درنتیجه افزایش شاخص قیمت محصولات تولید شده (66.44) شده است. افزایش نرخ تورم (29.8 درصد) در اردیبهشتماه نیز موید همین موضوع است. با ازسرگیری فعالیت بنگاههای بخش صنعت در این ماه، شاخص میزان استخدام و بهکارگیری نیروی انسانی نیز به رقم 56.24 رسیده و به معنی آن است که بنگاههای صنعتی، تعداد بیشتری نیروی انسانی را نسبت به فروردینماه به کار گرفتهاند.