تعلیق روابط تجاری ایران و امارات تکذیب شد
در روزهای گذشته برخی سایتهای خبری از محدودیتهای جدید اعمال شده از سوی دولت امارات متحده عربی در مسیر صادرات ایران به این کشور خبر داده بودند، موضوعی که سازمان توسعه تجارت آن را بهطور کامل تکذیب کرد. طبق توضیحات ارایه شده از سوی این سازمان تاکنون هیچ تغییری در سیاستهای تجاری میان دو کشور ایجاد نشده و روال کار مانند آنچه در ماههای گذشته رخ داده، ادامه خواهد داشت. هرچند با توجه به شیوع ویروس کرونا برخی تغییرات در تجارت مشترک قطعی خواهد بود.
سازمان توسعه تجارت در این رابطه اعلام کرده است: دولت امارات متحده عربی جز اتخاذ تدابیری در زمینه رعایت پروتکلهای بهداشتی در برخی بنادر خود، اقدام جدیدی در زمینه ایجاد محدودیت در واردات انجام نداده است. این قبیل اقدامات نه تنها مانعی بر سر راه صادرات ایران به این کشور ایجاد نکرده، بلکه موجب اطمینانخاطر دولتهای دو طرف ازجمله رعایت اقدامات تضمینکننده سلامت دستاندرکاران تجاری و شهروندان دو کشور شده است.نماینده ایران در تجارت خارجی این را نیز گفته که از زمان شیوع کرونا، با همکاری وزارت بهداشت، ایران پیشنهاداتی را به همسایگان و شرکای تجاری خود از جمله امارات متحده عربی ارایه کرده تا با اجرای آن، واردکنندگان کالا از ایران، نگرانی آلودگی به ویروس کرونا نداشته باشند. در همین حال، رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و امارات نیز در واکنش به خبری مبنی بر تعلیق روابط تجاری ایران و امارات بیان کرد: این خبر از اساس کذب بوده و روابط این دو کشور همچون گذشته ادامه دارد. او با تکذیب قاطعانه این خبر در صفحه توییتر خود نوشت: امارات به کلیه کشتیهایی که به کشور وارد میشوند اعلام کرده موظفند گواهی سلامت خود را ۷۲ ساعت قبل از رسیدن ارایه دهند. این اقدام پیشگیرانه جهت کنترل شیوع ویروس کرونا تشدید شده و عملیات قطع یا انفصال تجارت ایران و امارات که بعضی خبرگزاریها درج کردهاند، صحت ندارد.
فرشید فرزانگان در توضیح بیشتر روابط کنونی ایران و امارات به خبرنگار ایرنا گفت: تجارت ایران و امارات همچون گذشته ادامه دارد، روابط ایران و امارات در طول یک سال گذشته به سمت پیشرفت حرکت داشته و دو بار تماس در سطح بالاترین مقام وزارت خارجه دو کشور و یکبار هم در سطح وزیر بهداشت دو کشور صورت گرفته است. وی تصریح کرد: در شرایط بحرانی شیوع ویروس کرونا در کشور هم کمکهای انساندوستانه دولت امارات به ایران فرستاده شد و پیشینه تاریخی و قرابتهای فرهنگی موجود با این کشور، روابط ایران و امارات را عمیق میکند. فرزانگان افزود: با همه فراز و نشیبهای روابط در طول سالیان، روابط این دو کشور در طول یک سال گذشته روابط رو به پیشرفتی میان دو کشور بوده و آمارهای موجود نشان میدهد که امارات، دومین شریک تجاری ایران بعد از چین بوده است و حجم عظیمی از تجارت ایران در مجموع صادرات و واردات را شامل میشود. وی با اشاره به همکاری اماراتیها در این مدت اظهار داشت: آنها سعی کردند با رعایت پروتکلهای بهداشتی، تجارت خود را حفظ کنند و کمتر کشوری در دنیا توانست علاوه بر کنترل ویروس کرونا، خط تجارت منطقهای و بینالمللی خود را ادامه دهد. فرزانگان با بیان اینکه فعالان اقتصادی در بخش خصوصی به دنبال بهبود فضای اقتصادی هستند، خاطرنشان کرد: اگر فعالان تجاری بخواهند چند کشور را برای سرمایهگذاری انتخاب کنند، قطعاً یکی از آنها امارات است و باور داریم که حاکمان و مسوولان دولت به ویژه در دوبی به یک روابط راهبردی و تجاری منطقهای با ایران میاندیشند.
وی یادآور شد: ایران با کمک کشور امارات متحده میتواند به بازارهای شمال آفریقا، شرق آسیا و امریکای لاتین دسترسی پیدا کند و با توجه به فشارهایی که امریکا بر کشورهای منطقه میآورد، میخواهد فضا را برای ایرانیها سختتر کند و نباید بگذاریم که این حریمها اثر خود را بر روابط ایران با کشوهای همسایه داشته باشد.
رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و امارات بیان کرد: اتاق مشترک ایران و امارات در کنار اتاقهای کشورهای همسایه بهویژه کشورهای حوزه خلیجفارس، سعی دارد که مسیر صادرات را هموار کند و موانع اقتصادی، مشکلات ترانسفرهای مالی و لجستیکی موجود را به صورت متمرکز با همکاری همه سازمانهای مربوطه بر اساس اولویت موجود پیگیری کند. وی افزود: بیش از اینکه تحریمها بر ما اثر بگذارد، مساله خودتحریمی موضوعی جدی است. بسیاری موارد در توسعه کسب وکار و ثبات اقتصادی خود در فضای صادراتی کشور مانع ایجاد کرده و ارزشمند است اگر بانک مرکزی نیز همکاریهای لازم را با سازمان توسعه تجارت و اتاق بازرگانی در جهت حل مشکلات در رویه بازرگانی با سازمانهای دیگر داشته باشد. فرزانگان معتقد است اگر سیاستگذاری بهصورت جزیرهای و نقطهای انجام نشود و با همکاری همه عوامل و دست اندکاران مربوطه باشد، میتوان صادرات را در کشور به صورت عملیاتی افزایش داد.
رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و امارات اظهار کرد: اگر دولت حمایت کند و میان گمرک، بانک مرکزی، سازمان توسعه تجارت، وزارت خارجه و وزارت صنعت، سازمان بنادر و اتاقهای مشترک و اتاق بازرگانی (کنفدراسیون صادرات) تعاملاتی ایجاد شود و بهصورت نقطهای و جزیرهای تصمیم نگیرند، با اتکا به بخش خصوصی میتوان اشتغال را در کشور افزایش داد.
فرزانگان با تأکید بر اینکه باید از ظرفیت اقتصادی منطقه بهره گرفت، گفت: امید داریم که با شروع به کار شورای خارجی، روابط ایران با کشور همسایههای بهویژه حوزه خلیجفارس و اوراسیا و هند و چین به ظرفیتهای لازم برسد؛ بهجرات میتوان گفت که سهم صادراتی هرکدام از این بازارها تا ۵۰ میلیارد دلار پتانسیل دارد اما متأسفانه ایران سهم منطقهای بسیار پایینی از کسب این بازارها را به دست آورده است. به گفته وی در حال حاضر موانعی که بیش از پیش برای فعالان اقتصادی مهم است، در حوزه ترانسفر مالی، هزینههای حمل و نقل و ثبت سفارشها است و حرکت این موارد بسیار کند و با مشکل مواجه است. فرزانگان تاکید کرد: لازم است که بانک مرکزی حمایت و همکاریهای بیشتری با سازمان توسعه تجارت و وزارت صنعت داشته باشد و برای روال صادرات نیاز داریم که خیلی از مجوزها و دستورالعملها حذف شوند و به ثبات در هدفگذاری و برنامهریزی برسیم.