افزایش نرخ فروش دلار در صرافی ها
گروه بانک و بیمه|
سمیه محمودی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت قرار است وزیر اقتصاد و رییس کل بانک مرکزی برای بررسی وضعیت بازار ارز در جلسه این کمیسیون حضور یابند. پس از برگزاری انتخابات هیات رییسه کمیسیون اقتصادی، ما بلافاصله وارد دستور کار شدیم و با توجه به شرایط موجود به بررسی وضعیت بازار ارز و سکه پرداختیم.
به گزارش تعادل، وی افزود: ما نمیتوانیم این شرایط را بدون داده تحلیل کنیم، بنابراین هنوز روی راهکارها جمعبندی نداریم لذا از وزیر اقتصاد و رییس کل بانک مرکزی دعوت کردیم در جلسه روز سهشنبه کمیسیون حضور یابند تا براساس یافتهها و دادهها نظر دولت را بگیریم و راهکارها و پیشنهادات خود را در مورد افزایش قیمت ارز و سکه نیز ارایه دهیم.ما هم به دنبال یک راهکار سریع هستیم که بتواند به صورت مسکنوار عمل کند و تاثیر فوری داشته باشد و هم نیازمند راهکارهایی هستیم که در طولانی مدت کنترل شرایط را در دست بگیریم.
نرخها در بازار
روز دوشنبه 2 تیرماه 99، در بازار آزاد ارز، دلار 19790 تا 19950 تومان در نوسان بود، درهم 5530، یورو 22 هزار تومان، لیر ترکیه 2930، یوان 2820، دلار کانادا 14800 تومان، پوند 24300، معامله شد. در بازار طلا نیز به دنبال اعلام اونس جهانی طلا به قیمت 1748 دلار، قیمت طلا و سکه افزایش یافت. مظنه مثقال طلای 17 عیار 3 میلیون و 547 هزار، گرم 18 عیار 819 هزار، سکه طرح جدید 8 میلیون و 380 هزار، سکه طرح قدیم 8 میلیون و 100 هزار، نیم سکه 4 میلیون و 150 هزار، ربع سکه 2 میلیون و 300 هزار، سکه گرمی 1 میلیون و 220 هزار، داد و ستد شد. سکه ۱۶۱ هزار تومان بالا رفت.
صرافیهای بانکی هر دلار امریکا را به قیمت ۱۸ هزار و ۵۰۰ تومان میخرند و معادل ۱۸ هزار و ۸۸۰ تومان میفروشند که نرخ خرید دلار در مقایسه با معاملات روزهای قبل ثابت مانده اما نرخ فروش این نوع ارز ۸۰ تومان افزایش یافته است. همچنین، این صرافیها هر یورو را معادل ۲۰ هزار و ۶۰۰ تومان میخرند و به قیمت ۲۰ هزار و ۹۰۰ تومان نیز میفروشند که نسبت به معاملات روز گذشته ثابت مانده و تغییری نکرده است. علاوه براین، بانکها نیز هر دلار امریکا را به قیمت ۱۸ هزار تومان و هر یورو را نیز معادل ۲۰ هزار تومان میخرند که در مقایسه با روز گذشته تغییری نداشته است. بانکها نیز هر دلار امریکا را ۱۸ هزار تومان و هر یورو را ۲۰ هزار تومان برای خرید قیمتگذاری کردند که تغییر قیمتی نداشته است. میانگین بهای هر یورو در روز معاملاتی گذشته در سامانه سنا ۲۰ هزار و ۸۱۱ تومان و هر دلار ۱۸ هزار و ۷۱۵ تومان اعلام شده است.همچنین هر حواله دلار در سامانه نیما در روز معاملاتی گذشته، ۱۶ هزار و ۲۶ تومان فروخته شد، حواله یورو نیز ۱۸ هزار و ۳۵۴ تومان به فروش رسید. بانک مرکزی نیز نرخ رسمی ۴۷ ارز را اعلام کرد که بر اساس آن نرخ ۱۶ ارز کاهش و قیمت ۱۹ واحد پولی دیگر افزایش یافت؛ نرخ بقیه ارزها نیز ثابت ماند. براساس این گزارش، هر دلار امریکا بدون تغییر قیمت همانند روزهای گذشته ۴۲ هزار ریال قیمت خورد. همچنین هر پوند انگلیس ۵۱ هزار و ۹۵۰ ریال و هر یورو نیز۴۷هزارو ۷ ریال ارزشگذاری شد
در ساعات عصر نیز، هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید در بازار آزاد تهران با رشد ۱۶۱ هزار تومانی نسبت به دیروز به نرخ هشت میلیون و ۲۱۵ هزار تومان فروخته شد. عامل اصلی رشد قیمت سکه و طلا در معاملات ادامه افزایش قیمت دلار است، هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم هشت میلیون و ۱۰۰ هزار تومان قیمتگذاری شد.همچنین نیم سکه نیز چهار میلیون و ۱۵۰ هزار تومان، ربع سکه دو میلیون و ۳۰۰ هزار تومان و هر قطعه سکه گرمی یک میلیون و ۲۲۰ هزار تومان تعیین قیمت شد.هر گرم طلای خام ۱۸ عیار ۸۱۲ هزار و ۴۰۰ تومان و هر مثقال طلا نیز سه میلیون و ۵۵۸ هزار تومان به فروش رسید.
دولت اگر بخواهد
میتواند قیمت ارز را کنترل کند
از سوی دیگر، نماینده مردم ماکو و چالدران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به نوسانات اخیر قیمت ارز گفت: دولت میتواند با سیاستهایی همچون محدود کردن محل مصارف ارز اقدامات لازم را انجام دهد و اگر بخواهد میتواند قیمت ارز را کنترل کند. محمد علیپور در گفتوگو با ایسنا، در خصوص نوسانات اخیر بازار ارز با بیان اینکه پیشتر آقای همتی گفته بودند این نوسانات موقتی بوده و خیلی روی این وضعیت حساب نشود، اظهار کرد: بازار ارز ما یک بازار هیجانی است و خیلی با وضعیت و شرایط اقتصادی همخوانی ندارد. برای مثال ممکن است اکنون تاثیراتی از مباحث سیاسی همچون بیانیه اخیر شورای حکام درباره فعالیتهای هستهای ایران در این حوزه شاهد باشیم، اما بعضا اتفاقی در عالم اقتصاد رخ نمیدهد با وجود اینکه ممکن است نوساناتی هم وجود داشته باشد. اگرچه امکان بازگشت قیمت ارز به وضعیت قبل مشخص نیست، ولی اراده دولت این است که در این شرایط فضای بازار را اداره کند. اگرچه دولت کاملا در این باره سکوت میکند و اظهارنظری نمیکند.وضعیت محل مصارف ارز بر بازار تقاضا تاثیر میگذارد که مدیریت این محل نیز در اختیار دولت است و دولت میتواند آن را مدیریت کند، یعنی میتواند محل مصارف را محدود کند. نماینده مردم ماکو و چالدران اظهار کرد: اکنون یک کششی در تقاضا وجود دارد که قیمتها افزایش پیدا کرده است. اگر دولت بخواهد میتواند قیمت ارز را کنترل کند. اگرچه همانطور که اشاره کردم در کنار این موارد تاثیرات سیاسی و هیجانی بر این بازار وجود دارد و گرنه هیچ اتفاقی در عالم اقتصاد نیفتاده و سیاستهای ارزی دولت تا به امروز توانسته بر بازار حاکم بوده یا کنترلی را ایجاد کند، در واقع وضعیت به گونهای نیست که کنترل از دست خارج شده باشد.
دلار معاملات ابتدای هفته را
ریزشی شروع کرد
به گزارش رویترز، بانک مرکزی امریکا در بیانیهای اعلام کرد از طریق بازارهای ثانویه به بازار اوراق قرضه شرکتی ورود خواهد کرد. این اقدام پس از آن صورت میگیرد که فدرال رزرو در پایان نشست خود تصمیمی برای تغییر نرخ بهره که اکنون در محدوده صفر تا ۰.۲۵ درصدی قرار دارد نگرفت.
به نظر میرسد رییسجمهور امریکا از سایر مقامات این کشور نسبت به بهتر شدن اوضاع امیدوارتر است. ترامپ در توئیتی نوشته است: همانطور که خیلی از شما نیز میدانید اقتصاد کشورمان خیلی خیلی نیرومند در حال بازگشت است. ما دو هفته پیش شاهد شکسته شدن رکورد اشتغال زایی بودیم که قبلا چیزی مشابه آن را نداشتیم. هیچ کسی حتی به این رکورد نزدیک هم نشده بود!
رودریگو کارتیل، استراتژیست ارشد بازارهای ارز در بانک ملی استرالیا گفت: آخرین خبرها از تحولات اقتصادی نیز نتوانستهاند چیزی از نگرانیها کم کنند. انتظار داریم با شروع بازگشایی مجدد کسب و کارها، با صعودی شدن سیر شیوع مجدد کرونا در جهان سوال اینجاست که دولتها و بانکهای مرکزی چگونه میخواهند بین مباحث اقتصادی و سلامتی یک موازنه برقرار کنند. از سوی دیگر شاخصهای کلان اقتصادی منتشرشده درباره کشورهای اروپایی نشاندهنده این است که شرایط کماکان تا حد زیادی بد باقی مانده است؛ هر چند که بانک مرکزی اروپا اعلام کرده است برنامه خرید اوراق قرضه خود را با ۶۰۰ میلیارد یورو افزایش به ۱.۳۵ تریلیون یورو خواهد رساند و این برنامه را تا سال ۲۰۲۱ ادامه خواهد داد.
طبق اعلام مرکز آمار اتحادیه اروپا، متوسط نرخ تورم در ۱۹ کشور عضو منطقه یورو در ۱۲ماه منتهی به میبا ۰.۲ درصد کاهش نسبت به رقم مشابه منتهی به ماه قبل به ۰.۱ درصد رسید که ۱.۱ درصد کمتر از تورم ثبت شده در دوره مشابه سال قبل محسوب میشود. همچنین متوسط نرخ تورم در ۱۲ ماه منتهی به میدر ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا ۰.۶ درصد اندازهگیری شده که ۰.۱ درصد کمتر از رقم ثبت شده ماه قبل بوده است. این تورم همچنین یک درصد کمتر از تورم ثبت شده در دوره زمانی مشابه سال قبل است.
این نرخ تورم فاصله بسیار زیادی با سطح دو درصدی هدفگذاری شده توسط بانک مرکزی اروپا دارد.
تحلیلگران بانک « بارکلی» در یاددداشتی نوشتند: انتظار ما این است که بازار ارز کماکان بین اخبار مثبت ناشی از بازگشت تدریجی سطح فعالیتهای اقتصادی و اخبار منفی احتمال آغاز موج دوم شیوع کرونا گیر کنند و احتمالا این وضعیت، خیلی زود به پایان نخواهد رسید.
از سوی دیگر با بازگشایی مجدد کسب و کارها شاهد اوجگیری شیوع کرونا بودهایم و در برخی از نقاط چین محدودیتهای رفت و آمدی مجددا به اجرا درآمدهاند تا جلوی شیوع بیشتر ویروس کرونا که طبق اعلام مقامات بهداشتی چین دارای برخی رفتارهای متفاوت از ویروس اولیه آن است گرفته شود. طبق اعلام مقامات چینی ویروس کرونای جدید از طریق اروپا وارد چین شده است.
تاکنون بیش از ۹ میلیون و ۴۶ هزار و ۲۱۵ مورد ابتلا به کرونا گزارش شده است که در این بین ۴۷۰ هزار و ۷۰۳ نفر جان خود را از دست دادهاند. در بین کشورهای مختلف، بالاترین تلفات مربوط به امریکا با ۱۲۲ هزار و ۲۴۷ نفر، برزیل با ۵۰ هزار و ۶۵۹ نفر، انگلیس با ۴۲ هزار و ۶۳۲ نفر، ایتالیا با ۳۴ هزار و ۶۳۴ نفر و فرانسه با ۲۹ هزار و ۶۴۰ نفر بوده است. جین فولی، کارشناس مسائل ارزی در «روبو بانک» گفت: بازارها بین جریان مختلفی از اخبار گیر کردهاند. از یک سو شاهدیم که بانکهای مرکزی جریان عظیمی از نقدینگی را به بازارها تزریق کردهاند و از سوی دیگر تنشهای ژئوپلتیکی به سطوح کم سابقهای رسیده است که میتواند عواقب ناگواری برای اقتصاد جهانی داشته باشد.
در حوزه تجارت خارجی نیز عملکرد ناامیدکننده اقتصادهای امریکایی ادامه دارد؛ صادرات امریکا تا پایان ماه آوریل با کاهش ۲۰.۵ درصدی نسبت به ماه قبل مواجه شده است که این رقم در طول یک دهه اخیر بیسابقه بوده است. در طرف واردات نیز امریکاییها ۱۰.۷ درصد کمتر از ماه قبل واردات داشتهاند. آمارهای مشابه منتشر شده برای کانادا نیز نشان میدهد در ماه آوریل صادرات با کاهش ۲۹.۷ درصدی و واردات با کاهش ۲۵.۱ درصدی مواجه شده است و افزایش کسری تراز تجاری، دلار کانادا را تحت فشار قرار داده است.
شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه میگیرد، در معاملات امروز با ۰.۱۲ درصد کاهش نسبت به روز قبل و در سطح ۹۷.۴۸۵ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سویس معادل۱.۰۵۱ دلار اعلام شد.
مخالفت برخی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا نظیر هلند، دانمارک، سوئد و اتریش با طرح پیشنهادی فرانسه و آلمان تاکنون مانع از آن شده است تا بسته یک تریلیون یورویی حمایتی از اقتصادهای اروپایی در برابر ویروس کرونا به مرحله اجرا دراید. از سوی دیگر مرزهای اتحادیه اروپا هنوز به روی شمار زیادی از کشورها بسته باقی خواهد ماند که این مساله روی تجارت خارجی و جریانات سرمایهای موثر خواهد بود. از سوی دیگر روند افزایش کسری بودجه در انگلیس سایر کشورهای اروپایی کماکان ادامه دارد و به نظر میرسد با رویکرد دولتها در افزایش مخارج خود باید شاهد تداوم این وضعیت در ماههای آینده باشیم. مسالهای که فشار بر روی یورو و پوند را در ماههای آتی بیشتر خواهد کرد. نخست وزیر ایتالیا نیز گفته است کسری بودجه امسال این کشور احتمالا بسیار بیشتر از مقداری خواهد بود که دولت پیش از بحران کرونا تخمین زده بود. در تازهترین دور از معاملات، پوند با صعود ۰.۲۳ درصدی نسبت به روز قبل خود و به ازای ۱.۲۳۷ دلار مبادله شد. یورو ۰.۱۶ درصد بالا رفت و با باقی ماندن در کانال ۱.۱۱ به ۱.۱۱۹ دلار رسید.
ادوارد مویا - تحلیلگر بازار ارز در موسسه اواندا - گفت: کماکان داراییهای امن در موقعیت بهتری قرار دارند اگر چه شرایط مثل ماه قبل نیست. اکنون بیشتر از آنکه معامله گران رفتار دلار را زیر ذره بین قرار داده باشند منتظرند ببینند بانکهای مرکزی سوییس و ژاپن چه خواهند کرد و با نرخ بهره خود که همین حالا هم در سطح منفی قرار دارد چه خواهند کرد. عملکرد اقتصادهای بزرگ آسیا نیز کماکان در سطح ناامیدکنندهای باقی مانده است. طبق اعلام دولت ژاپن در سه نخست امسال اقتصاد این کشور ۰.۶ درصد کوچکتر شده است. این رشد که ۰.۳ درصد بیشتر از رشد پیش بینی شده قبلی توسط کارشناسان است، بدترین عملکرد اقتصاد ژاپن از سال ۲۰۱۵ تاکنون محسوب میشود. بانک مرکزی ژاپن از ماه مارس تاکنون در مجموع حدود ۱۴.۴ تریلیون ین نقدینگی به اشکال مختلف به بازارهای مالی تزریق کرده است تا از پیامدهای اقتصادی ویروس کرونا بکاهد.
در معاملات بازارهای ارزی جهانی، همچنین هر دلار با ۰.۰۵ درصد افزایش به ۱۰۶.۸۸۵ ین رسید. در برابر همتای استرالیایی، هر دلار امریکا به ازای ۱.۴۵۷ دلار مبادله شد. همچنین نرخ برابری دلار معادل ۷.۰۷۷ یوان چین اعلام شد.