دلارصرافی به مرز ۲۳ هزار تومان رسید
بازگشت ارز صادرکنندگان باید الزامآور شود
گروه بانک و بیمه |محسن شمشیری|
صرافیهای مجاز بانکی روز چهارشنبه قیمت دلار را برای فروش به مردم با افزایش 200 تومانی نسبت به قیمتهای پایانی روز کاری قبل 22 هزار و 950 تومان اعلام کردهاند. این صرافیها دلار را از مردم با قیمت 22 هزار و 250 تومان خریداری میکنند.
به گزارش «تعادل»، قیمت فروش یورو در صرافیهای بانکها با افزایش 200 تومانی نسبت به قیمتهای پایانی روزکاری قبل 25 هزار و 250 تومان اعلام شده است؛ قیمت خرید یورو نیز در این صرافیها 24 هزار و 550 تومان است. هماکنون در بازار آزاد قیمت دلار 23 هزار و 500 تومان و قیمت یورو 26 هزار و 200 تومان اعلام شده است. بانکها نیز هر دلار امریکا را به قیمت ۲۱ هزار تومان و هر یورو را معادل ۲۳ هزار تومان میخرند که نسبت به روز گذشته ۱۰۰۰ تومان کاهش یافته است. در بازار آزاد و معاملات نقدی نیز دلار به 23920 تومان رسید، یورو 26500، پوند 29600، درهم 7106، لیر ترکیه 3500، یوان چین 3420، دلار کانادا 17700 تومان اعلام شد. همچنین به دنبال اعلام اونس جهانی به قیمت 1807 دلار، قیمت طلا و سکه نیز افزایش یافت. هر گرم طلای 18 عیار 1 میلیون و 25 هزار تومان، مظنه مثقال طلای آبشده یا 17 عیار 4 میلیون و 439 هزار تومان، سکه طرح جدید 10 میلیون و 870 هزار، بهار آزادی 10 میلیون و 100 هزار، نیم سکه 5 میلیون و 450 هزار، ربع سکه 3 میلیون و 300 هزار، سکه گرمی 1 میلیون و 600 هزار تومان معامله شد.
در سامانه سنا نیز بهای فروش هر یورو در بازار معاملاتی سهشنبه، 25 هزار و 22 تومان اعلام شد. در این سامانه میانگین بهای فروش هر دلار نیز ۲2 هزار و 84 تومان اعلام شد.در سامانه نیما نیز برای در روز معاملاتی گذشته، هر حواله فروش یورو با قیمت ۱9 هزار و 859 تومان و هر حواله فروش دلار به نرخ ۱۷ هزار و 383تومان معامله شد. براین اساس، با توجه به قیمت دلار 23920 تومانی بازار آزاد و معاملات نقدی، اکنون اختلاف دلار نیمایی و دلار صرافی به 5567 تومان رسیده است. اختلاف دلار نیمایی و دلار آزاد نیز به 6537 تومان شده است.
بازگشت ارز صادرکنندگان الزامآور شود
عضو هیات علمی دانشگاه تهران اظهار داشت: دولت باید با اجرای سیاستهای بازدارنده و سختگیرانه صادرکنندگان را ملزم کند که ارز حاصل از صادرات را به کشور بازگردانند. آلبرت بغزیان در گفتوگو با ایبِنا عنوان کرد: مسوولان باید تعهد میگرفتند کالایی که صادر میشود و قیمتش در داخل کشور افزایش پیدا میکند، باید ارز حاصله برگردد، در غیر اینصورت اجازه صادرات را لغو کنند تا بتواند پالسهای جدی برای همه صادرکنندگان مخابره کنند. این استاد دانشگاه ادامه داد: عدم بازگشت ارز باید به صورت بنیادی از ابتدا از سوی دولت و نهادهای اجرایی حل میشد بهطوری که باید در ضمانتهایی که برای بازگشت ارز حاصل از صادرات دریافت میشود آنها ملزم به اجرای تعهداتشان میشدند. بغزیان با اشاره به افزایش تقاضا برای خرید ارز و خودداری برخی صادرکنندگان از عرضه ارز صادراتی، گفت: متقاضیان ارز و صادرکنندگان انتظار افزایش قیمتها را دارند که این موضوع میتواند زمینه رشد قیمتها را فراهم کند اما دولت و بانک مرکزی با اعمال سیاستهای مناسب میتوانند این مساله را در مسیر مناسبی قرار دهند تا با بازگشت ارزهای صادرکنندگان نوسانها در بازار ارز نیز متعادل و مهار شود. عضو هیات علمی دانشگاه تهران افزود: وقتی نرخ ارز در بازار آزاد رشدهایی را تجربه میکند، طبیعتا صادرکنندگان در سامانه نیما هم قیمتهای بالاتری برای ارز صادراتی در نظر میگیرند و به همین دلیل باید صادرکنندگان را مجاب کرد تا ارزهای حاصل از صادرات را به کشور بازگردانند وی با اعلام اینکه باید صادرکنندگان مجبور شوند که ارز خود را به کشور بازگردانند و در غیر اینصورت نباید صادراتی انجام دهند، افزود: دولت و بانک مرکزی میتوانند با اجرای گام به گام برخی سیاستها همانند افشای اسامی صادرکنندگان متخلف آنها را مجبور کنند که در راستای تعهدات ملی گام بردارند.
حرکت دوباره صعودی طلا
قیمت طلا در معاملات روز چهارشنبه بازار جهانی تحت تاثیر نگرانیها نسبت به افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا و تنشها میان امریکا و چین افزایش پیدا کرد و در بالای مرز مهم ۱۸۰۰ دلار ایستاد. بهای هر اونس طلا برای تحویل فوری در معاملات روز جاری بازار سنگاپور با ۰.۱ درصد افزایش، به ۱۸۰۸ دلار و ۶۱ سنت رسید.در بازار معاملات آتی امریکا، هر اونس طلا با ۰.۱ درصد کاهش، به ۱۸۱۱ دلار و ۴۰ سنت رسید. به گفته جفری هالی، تحلیلگر ارشد بازار در شرکت اواندا، به نظر میرسد تقاضا برای طلا با هر بار کاهش قیمت در محدوده ۱۸۰۰ دلار، قویتر میشود به خصوص اکنون که قرنطینه در کالیفرنیا دوباره بازگشته است. اگرچه فضا در وال استریت خوشبینانه است اما رکورد بدهیهای معوقه و اظهارات مقامات بانک مرکزی امریکا، باعث تردید سرمایهگذاران خوشبین شده است.
افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا در امریکا ادامه دارد و بسیاری از ایالتها موقتا بازگشایی اقتصادی را متوقف کردهاند تا به مهار اوجگیری شیوع بیماری بپردازند. آمار ابتلا به کووید ۱۹ از مرز ۱۳ میلیون نفر عبور کرده است.
مقامات بانک مرکزی امریکا روز سه شنبه هشدار دادند که روند احیای اقتصاد امریکا از تبعات ویروس کرونا طولانیتر خواهد بود و مشکلات اقتصادی در صورت افزایش موارد ابتلا تشدید خواهد شد. عامل دیگری که از افزایش قیمت طلا حمایت کرد، تشدید تنشهای واشنگتن و پکن پس از امضای فرمانی از سوی رییسجمهور امریکا برای پایان دادن به توافق ترجیحی برای هنگ کنگ و بستن در مذاکرات برای فاز دوم توافق تجاری بود. بر اساس گزارش رویترز، تقاضا برای دارایی امن باعث شده قیمت طلا با وجود صعود بازارهای سهام امریکا در شب گذشته، صعود کند. ذخایر طلای اس پی دی آر گلد تراست که بزرگترین صندوق ETF طلا در جهان است، روز سه شنبه ۰.۲ درصد رشد کرد و به ۱۲۰۶.۸۹ تن رسید که منعکسکننده تقاضای بالا برای سرمایهگذاری در این فلز ارزشمند است.در بازار سایر فلزات ارزشمند، هر اونس پالادیم برای تحویل فوری با ۰.۳ درصد افزایش، در ۱۹۶۶ دلار و ۷۱ سنت ایستاد. هر اونس پلاتین برای تحویل فوری با ۰.۲ درصد افزایش، ۸۲۷ دلار و ۸۲ سنت معامله شد. هر اونس نقره برای تحویل فوری با ۰.۱ درصد افزایش، به ۱۹ دلار و۲۲ سنت رسید.
ریزش دوباره لیر
ارزش لیر در برابر ارزهای مهم جهانی کاهش یافت.
به گزارش تریدینگ اکونومیکس، همزمان با افزایش شمار مبتلایان به کرونا در ترکیه و جهان که احتمالا به کاهش بیش از پیش گردشگر ورودی به این کشور منجر میشود، ارزش لیر در برابر بسیاری از ارزهای مهم جهانی کاهش یافت. یکی دیگر از دلایل کاهش ارزش لیر نگرانی معاملهگران از تغییر شرایط لازم برای احراز سمت قایم مقامی رییس بانک مرکزی ترکیه است که در قانون جدید، الزام داشتن حداقل ۱۰ سال سابقه مدیریت ارشد بانکی حذف شده است و فعالان بازار نگراناند این کار باعث سلطه بیشتر دولت در سیاستگذاریهای بانک مرکزی شود.
در آخرین دور از معاملات ارزی استانبول، هر دلار با ۰.۱۴ درصد افزایش به ۶.۸۶ لیر رسید. با این حال لیر ترکیه کماکان نسبت به ابتدای سال در موقعیتی ضعیف قرار دارد و طی شش ماهه نخست امسال، ۱۵ درصد ارزش خود در برابر دلار را از دست داده است. در حال حاضر بانک مرکزی ترکیه تنها ۲۶ میلیارد دلار ذخیره ارزی در اختیار دارد که این رقم ۱۴ میلیارد دلار کمتر از رقم ثبت شده در ابتدای سال است. طبق گفته فعالان ارزی، بانک مرکزی از ابتدای سال تاکنون حدود ۳۰ میلیارد دلار ارز برای حفظ ثبات نسبی لیر به بازار تزریق کرده است. به گفته کارشناسان اگر ترکیه نتواند به منابع ارزی جدیدی دست پیدا کند باید منتظر عواقب شدیدی در بازار ارز باشد به ویژه حالا که کاهشهای متوالی نرخ بهره در این کشور بر توانایی بانک مرکزی برای اجرای سیاستهای حمایتی تاثیر زیادی گذاشته است. ارزش پول ملی ترکیه از سال ۲۰۱۸ تاکنون ۴۵ درصد در برابر اسکناس امریکایی تضعیف شده است. در برابر دیگر ارزهای مهم، نرخ برابری هر یورو معادل ۷.۳۳۴ لیر و هر پوند معادل ۸.۲۸ لیر اعلام شد. از سوی دیگر ارزش روپیه هند نیز در معاملات در برابر دلار کاهش یافت. افزایش نرخ تورم ماه ژوئن به بالای شش درصد و شدت گرفتن سرعت شیوع کرونا از جمله دلایل ذکرشده ریزش امروز ارزش روپیه بوده است. هر دلار در معاملات امروز به ازای ۷۵.۴ روپیه معامله شد تا بدینترتیب از ابتدای امسال تاکنون شش درصد در برابر اسکناس هندی رشد کرده باشد.
ارزش یورو در برابر دلار به بالاترین میزان
با افزایش احتمال توافق رهبران اتحادیه اروپا بر سر محرک اقتصادی و تعمیق همکاریهای مالی برای محافظت از اقتصاد این قاره دربرابر بحران مالی کرونا، امروز (چهارشنبه) ارزش یورو در مقابل دلار به بالاترین سطح در چهار ماه اخیر رسید. به گزارش رویترز، با افزایش احتمال توافق رهبران اتحادیه اروپا بر سر محرک اقتصادی و تعمیق همکاریهای مالی برای محافظت از اقتصاد این قاره دربرابر بحران مالی کرونا، امروز (چهارشنبه) ارزش یورو در مقابل دلار به بالاترین سطح در چهار ماه اخیر رسید. این در حالی بود که دلار پس از افزایش نرخ تورم در ایالات متحده و انتشار اخبار مربوط به پیشرفت در تولید واکسن، در برابر سایر ارزهای دارای رشد مانند دلار استرالیا، از خود مقاومت نشان داد. بر اساس این گزارش، نرخ یورو به بالاترین سطح خود از تاریخ 10 مارس رسید و به 1.1423 دلار افزایش یافت که فاصله چندانی با رکورد خود یعنی 1.1495 دلار ندارد. ارزش یورو در برابر واحد پول ژاپن نیز به بالاترین نرخ خود در یک ماه اخیر یعنی 122.47 ین رسید در حالی که در برابر پوند انگلیس نیز افزایش یافت و به 91.125 پنس رسید. بارت وکابایاشی، مدیر شعبه توکیوی بانک امریکایی استیت استریت گفت: آلمان، فرانسه و ایتالیا همه اقدامات قرنطینه شدیدی را اتخاذ کردهاند و در نتیجه به نظر میرسد که ویروس کرونا تحت کنترل است. اقتصاد نیز میتواند به تدریج بهبود یابد. امیدواری در مورد توافق اتحادیه اروپا در اجلاس آتی سران این اتحادیه در اواخر هفته جاری درمورد بسته نجات کرونایی، به افزایش ارزش یورو کمک خواهد کرد. بنا بر این گزارش، قدرت یورو باعث شده است تا شاخص دلار به پایینترین سطح یک ماهه اخیر یعنی 96.056 برسد. پس از آنکه قیمتهای مصرفکننده در ایالات متحده در ماه ژوئن نسبت به ماه گذشته به میزان 0.6 درصد صعود کرد و به بیشترین میزان در تقریباً هشت سال رسید، دلار روز سه شنبه باز هم ارزش خود را از دست داد.
فشار چین روی دلار
تشدید تنشهای امریکا با چین باعث ریزش دلار در بازارهای جهانی شد. به گزارش رویترز، نشانههایی از وقوع جنگ ارزی بین پکن و واشنگتن باعث نگرانی فعالین بازار ارز شده و همین مساله به تقویت ارزهای امن نظیر فرانک منجر شده است. اختلافات چین و امریکا از مساله هنگ کنگ به تایوان کشیده شده و چین تهدید کرده است غول اسلحهسازی “ لاکهید مارتین “ را در صورت اصرار به فروش تسلیحات به تایوان تحریم خواهد کرد. دونالد ترامپ- رییسجمهور امریکا دستور داده است وضعیت ویژه برای هنگ کنگ که اجازه دسترسی گسترده فعالان هنگ کنگی به بازارهای مالی جهانی را میداد، لغو شود. ترامپ همچنین مصوبه اخیر قانون گذاران امریکایی برای اعمال تحریمهای بیشتر بر مقامات چینی درگیر در پرونده هنگ کنگ را امضا کرد. شماری از مقامات دولت امریکا به ترامپ پیشنهاد دادهاند تا اتصال دلار هنگ کنگ به دلار امریکا را ملغی اعلام کند. با این حال برخی از کارشناسان نگرانند چنین اقدامی باعث شود تا چین با فروش بخشی از اوراق قرضه خزانهداری امریکا که در اختیار دارد، فشار روی بازدهی این اوراق را تشدید کند.
چین دومین دارنده بزرگ اوراق قرضه وزارت خزانه داری امریکا در جهان، پس از ژاپن است اما تاکنون از این سلاح استفاده نکرده است. از سوی دیگر مایک پمپئو- وزیر خارجه امریکا از احتمال ممنوعیت فعالیت اپلیکیشنهای محبوب چینی نظیر تیک تاک در امریکا خبر داده است. چین به تازگی اعلام کرده است چهار مقام و دفتر سیاسی امریکایی را در واکنش به تحریمهای اخیر امریکا تحریم کرده است که در بین آنها نام سناتورهای ارشد جمهوریخواه- تد کروز و مارکو روبیو و همچنین دفتر امور چین در کنگره دیده میشود.