اونس جهانی طلا از 1855 دلار عبور کرد

۱۳۹۹/۰۵/۰۲ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۶۹۲۶۲
اونس جهانی طلا از 1855 دلار عبور کرد

   ثبات نسبی در بازار ارز و طلا         

  دستگاه‌های مختلف در مساله ارز پای کار باشند

گروه بانک و بیمه| محسن شمشیری |

نرخ فروش دلار در صرافی‌های بانکی روز چهارشنبه در ادامه روند کاهشی خود به کانال ۱۹ هزار تومانی نزدیک‌تر و با نرخ ۲۰هزار و ۳۵۰ تومان معامله شد.همچنین قیمت خرید دلار در این صرافی‌ها به همین میزان کاهش داشت و ۱۹ هزار و ۶۵۰ تومان اعلام شد تا همچنان فاصله معنادار میان قیمت خرید و فروش ارز در صرافی‌های بانکی برقرار مانده باشد. بهای خرید و فروش یورو شاهد کاهش ۲۵۰ تومانی بود. بر این اساس برای فروش هر یورو رقم ۲۳ هزار و ۳۵۰ تومان بر تابلوها ثبت شود و خرید یورو نیز با قیمت ۲۲ هزار و ۶۵۰ معامله شد. برپایه سامانه سنا نیز، میانگین بهای فروش هر یورو در بازار معاملاتی روز گذشته، همچنان کاهش داشت و به قیمت ۲۳ هزار و ۴۴۶ تومان معامله شد.

 در این سامانه بهای دلار نیز بیش از دو هزار تومان کاهش یافت و به بهای ۲۰ هزار و ۶۵۶ تومان به فروش رسید .در سامانه نیما هر حواله فروش یورو با میانگین قیمت ۲۰ هزار و ۳۲۶ تومان معامله شد، فروش حواله دلار نیز به قیمت میانگین ۱۷ هزار و ۷۰۳ تومان انجام شد.

بانک مرکزی نیز نرخ رسمی ۴۷ ارز را اعلام کرد که بر اساس آن نرخ ۳۱ ارز افزایش، ۴واحد پولی کاهش و دلار و ۱۱ ارز دیگر نیز ثابت اعلام شد.براساس اعلام بانک مرکزی هر دلار امریکا برای روز  چهارشنبه اول مرداد ماه ۹۹  ۴۲ هزار ریال قیمت خورد. همچنین هر پوند انگلیس با افزایش ۲۱۵ ریالی به قیمت ۵۳ هزار و ۴۶۳ ریال و هر یورو نیز با رشد ۳۵۸ ریالی به قیمت ۴۸ هزار ۴۹۶ ریال اعلام شد.

   افت قیمت‌ها تحت تاثیر کاهش بهای ارز

با افزایش شمار قربانیان بیماری کرونا و تشدید بحران‌های اقتصادی ناشی از این بیماری مرگبار، گزارش‌ها از تداوم افزایش بهای طلا حکایت دارد.بهای جهانی طلا پس از آنکه روز دوشنبه با اندکی کاهش روبرو شد از سه شنبه تاکنون در مدار صعودی قرار گرفته و اونس جهانی طلا از 1855 دلار عبور کرد.

به گزارش رویترز، بهای فلز زرد روز چهارشنبه با ۱.۵درصد افزایش به سطح ۱۸۴۲ دلار و ۵۲ سنت بازگشت. بهای طلا از سپتامبر میلادی تاکنون با بالاترین قیمت روبرو شده است.بهای فلز زرد در بازارهای امریکا نیز با ۱.۵ درصد رشد داشت و به سطح یک هزار و ۸۴۳ دلار رسید.دیروز نیز طلا با افزایش ۰.۱ درصدی روبرو شده و هر اونس از این فلز گرانبها ۱۸۱۸ دلار و ۵۳ معامله شد. بنابر اعلام سازمان بهداشت جهانی تا لحظه مخابره این خبر شمار مبتلایان به بیماری کرونا با بیش از ۱۴ میلیون و ۸۵۲هزار تن رسیده است که از این تعداد بیش از ۶۱۳ هزار تن جان خود را از دست داده‌اند.گفتنی است در میان کشورهای مختلف امریکا، ‌برزیل و هند از نظر شمار مبتلایان به این بیماری مرگبار به ترتیب در جایگاه اول تا سوم قرار دارند.

در میان سایر بازارهای فلزات گرانبها، نقره امروز افزایش قیمت را تجربه کرده  است هر اونس نقره هم با ۴.۶ درصد رشد ۲۱ دلار و ۱۸ سنت معامله می‌شود.همچنین هر اونس پالادیوم با ۵ درصد افزایش به ۲ هزار و ۱۵۶ دلار و ۷۱ سنت رسید که از ۲۱ آوریل سال جاری تا کنون بیشترین افزایش بها را تجربه کرده است. قیمت پلاتین نیز با ۵.۲ درصد افزایش ۸۸۶ دلار و ۹۷ سنت معامله شد.

اما در ایران با وجود رشد قیمت بازار جهانی طلا، قیمت طلا و سکه متاثر از کاهش قیمت دلار کاهش یافت. بازار طلا روز چهارشنبه در ادامه روند کاهشی شاهد افت قیمت‌ها در بخش سکه بود و سکه تمام بهار آزادی به بهای ۱۰ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان معامله شد.

بهای طلا و سکه در بازار روز چهارشنبه، اول مرداد هرچند تحت تاثیر کاهش نرخ ارز روند نزولی خود را حفظ کرد اما افزایش اونس جهانی این روند را کند کرد.در این بازار، بهای هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید با کاهشی ۲۵۰ هزار تومانی نسبت به روز گذشته، به قیمت ۱۰ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان به فروش رسید.

سکه تمام طرح قدیم نیز با قیمت ۹ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان معامله شد. نیم سکه ۵ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان، ربع سکه ۳ میلیون و ۱۲۰ هزار تومان و هر قطعه سکه یک گرمی یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان قیمت خورد. یک گرم طلای خام ۱۸ عیار اما برخلاف سکه افزایش قیمت ۲۰ هزار تومانی داشت و به قیمت ۹۴۶ هزار تومان معامله شد. هر مثقال طلا نیز با بهای چهار میلیون و ۱۰۰ هزار تومان به فروش رسید.

این در حالی است که اونس جهانی با افزایشی کم سابقه طی هفته‌های اخیر با جهشی ۳۰ دلاری به بهای یک هزار و ۸۵۵ دلار معامله شد.

باوجود کاهش قیمت­‌ها، حباب سکه همچنان بالاست

طبق تحلیل رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران، با کنترل بازار ارز طی روزهای اخیر، روند بازار سکه و طلا نیز نزولی بوده است اما همچنان حباب سکه در محدوده ۸۰۰ هزار تومان است.

ابراهیم محمدولی در گفت‌وگو با ایسنا، در رابطه با وضعیت فعلی بازار سکه و طلا داخلی اظهار کرد: زمانی که اعلام می‌کنیم بازار ارز مستقیما بر قیمت طلا و سکه دخیل و تاثیرگذار است و باید کنترل و مدیریت شود، بررسی قیمت‌ها نشان می‌دهد که با همین کنترل نرخ ارز و بازار آن‌که طی چند روز اخیر صورت گرفت، روند قیمت‌ها در بازار سکه و طلا نیز کاهشی شد و مشخص شد که چندان بیراه نمی‌گوییم.رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران خاطرنشان کرد: ارز که از التهاب ۲۵ هزار تومانی خود فاصله گرفت و در اکنون در محدوده ۲۲ هزار تومان قرار گرفته است، به تبع قیمت طلا هم که به بیش از یک میلیون تومان به ازای هر گرم رسیده بود، در محدوده ۹۶۷ هزار تومان قرار گرفت. 

وی افزود: این در حالی است که تابلو قیمت‌های جهانی نشان می‌دهد اونس جهانی نیز به ۱۸۶۱ دلار و ۴۰ سنت رسیده و افزایش داشته است. درست است که اونس جهانی تاثیرگذار است اما اگر بازار ارز به درستی مدیریت شود و به آرامش برسد، طبیعتا اثرگذار بر بازار سکه و طلا خواهد بود که نتیجه آن طی روزهای اخیر مشهود است و هر قطعه سکه از ۱۱ میلیون تومان در دو روز گذشته به ۱۰ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان رسیده است.

محمدولی تاکید کرد: البته بحث تقاضاها هم وجود دارد؛ اینکه گاهی می‌بینیم نوسان شدت می‌گیرد، بی‌تاثیر از اثر تقاضا نیست اما اصل و دلیل اولیه قیمت اونس جهانی و مهم‌تر نرخ ارز در بازار است که اگر کنترل شود، طبیعتا قیمت طلا و سکه نیز مجبور است هم‌تراز با آنها پیش رود.

رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران پیش‌بینی کرد: علیرغم اینکه نمی‌توان پیش‌بینی ۱۰۰ درصدی داشت اما پیش‌بینی ما این است که چنانچه همین شیوه اتخاذ شده برای کنترل بازار ارز در دو روز اخیر، ادامه‌دار باشد، طبیعتا آرامش بیشتری در صنعت طلا و بازار آن و همچنین دادوستدها وجود خواهد داشت. بنابراین کمتر شاهد نوسانات و التهابات خواهیم بود. 

این مقام صنفی ابراز امیدواری کرد: حداقل تا پایان ماه جاری شاهد آرامش چند روز اخیر باشیم. همین نوسانات هستند که موجب آزار و زیان کاسب و مصرف‌کننده می‌شوند. اگر این نوسانات ایجاد نشود، علاوه براینکه راحت‌تر هم می‌توان خرید و فروش داشت، همکاران ما هم می‌توانند در بحث معاملات خود تصمیم‌گیری درستی داشته باشند.

وی افزود: زمان که نوسانات به این شکل کاهشی می‌شود، افرادی که به قصد سرمایه‌گذاری، اقدام به خرید سکه می‌کنند، به نوعی دست نگه داشته و به امید اینکه بتوانند با قیمت‌های پایین‌تر خرید خود را انجام دهند، خرید خود را به زمان کف قیمت‌ها موکول می‌کنند؛ لذا همچون زمان نوسانات افزایشی، تقاضا در زمان کاهش وجود نخواهد داشت.

رییس اتحادیه طلا و جواهر تهران در رابطه با حباب فعلی سکه، گفت: در حال حاضر علیرغم اینکه سکه روند کاهشی به خود گرفته؛ اما متاسفانه قیمت سکه همچنان بین ۷۵۰ تا ۸۰۰ هزار تومان با قیمت طلا فاصله دارد؛ امیدوار هستیم با اتفاقاتی که برای کنترل بازار ارز افتاده است، این بحث حباب و فاصله قیمتی نیز کم شود؛ چراکه در حقیقت به دلیل اینکه سکه، فلز طلا و از جنس طلاست، باید به همان قیمت طلا با اندک اختلاف ۴۰ تا نهایت ۱۰۰ هزار تومانی به دلیل حق ضرب باشد و مابقی به تعبیر ما اضافه است. با افزایش عرضه متناسب با تقاضایی که وجود دارد، فاصله و حباب نیز برداشته می‌شود.

   دستگیری ۳۰ سرشبکه دلالان ارزی 

در پایتخت

رییس پلیس امنیت اقتصادی تهران بزرگ از دستگیری ۳۰ تن از عناصر کلیدی و سرشبکه دلالان ارزی و عاملان اصلی گرانی ارز در پایتخت خبر داد.سرهنگ علی ولی پور در حاشیه اجرای این طرح گفت: به دنبال نابسامانی بازار ارز و به تبع آن بروز نوسانات و افزایش قیمت ارز در روزهای اخیر، فعالیت اخلال‌گران و دلالان ارزی به ویژه در برخی از مناطق شهر تهران که با پوشش‌های مختلف به صورت غیرقانونی اقدام به خرید و فروش ارز کرده بودند، طرحی برای شناسایی و برخورد با آنان در دستور کار قرار گرفت و سرانجام با هماهنگی مقام قضایی عملیاتی در این خصوص اجرا شد. 

ولی پور با بیان اینکه برابر مصوبه شورای امنیت کشور و بر اساس تصمیم شورای عالی هماهنگی اقتصادی، خرید و فروش هرگونه ارز در خارج از بانک‌های عامل و صرافی‌های مجاز ممنوع است، تصریح کرد: عملیات مبارزه با اخلالگران بازار ارز نیز در همین راستا اجرا شد و حدود ۲۴ ساعت نیز به طول انجامید.

به گفته رییس پلیس امنیت اقتصادی تهران بزرگ، این عملیات پس از چند مرحله کار اطلاعاتی، مستند سازی و شناسایی دلالان اجرایی شد و ماموران یگان امداد نیز در آن همکاری داشتند.

وی با بیان اینکه در جریان این عملیات، ۳۰نفر از عناصر کلیدی و سرشبکه دلالان ارزی و عاملان اصلی گرانی ارز دستگیر شدند، گفت: این افراد با تشکیل پرونده در اختیار مرجع قضایی قرار گرفتند.

رییس پلیس امنیت اقتصادی تهران بزرگ با اشاره به اینکه با دستور قضایی، بازرسی از مخفیگاه متهمان در دستور کار قرار گرفت، اظهارکرد: در بازرسی از این مکان‌ها در مجموع ۸۰ میلیارد ریال انواع ارز شامل مبلغ ۲۷۴ هزار و ۶۳۰ دلار، ۳۷ هزار و ۲۵۰ یورو، ۹ هزار و ۱۴۰ لیر ترکیه، یک هزار و ۳۵۰ پوند و یک هزار و ۱۲ درهم و... به علاوه ۱۰ دستگاه کارتخوان کشف شد.

   بی ثباتی ارز سم مهلکی برای تولید است

یک عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه بی ثباتی در بازار ارز سم مهلکی برای تولید کشور است از دولت خواست که سریعا ثبات را به این بازار بازگرداند.

علیرضا شهبازی نماینده مردم نهاوند در مجلس شورای اسلامی در نطق میان دستور جلسه علنی مجلس گفت: تاکیدات مقام معظم رهبری از ابتدای سال تاکنون و در مناسبات مختلف و همچنین نامگذاری سال توسط ایشان با عنوان جهش تولید مسیر وجهت را برای قوای سه گانه، دستگاه‌های اجرایی ونهادهای عمومی مشخص کرده است که لازم است قوا و دستگاه‌ها تاکیدات، تصمیمات و اقدامات خود را در جهت تحقق این فرمایش مورد توجه قرار بدهند.

وی افزود: مردم علیرغم شرایط اقتصادی فشارهای ناشی از تورم، گرانی و بیکاری وفاداری خود را به نظام ثابت کرده‌اند. رهنمودهای معظم له سند چشم‌انداز و اسناد بالادستی شرایط خطیر اقتصادی تحریم‌های ظالمانه و اکنون موضوع کرونا ویروس اهمیت و ضرورت تحقق جهش تولید و حمایت از تولید داخلی را دو چندان می‌نماید که تحقق این موضوع شرایطی را می‌طلبد که به آن اشاره می‌کنم.

این عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس درباره این شرایط تصریح کرد: اول اینکه دولت از بنگاه داری دست بردارد و فعالیت اقتصادی را به مردم بسپارد. دوم اینکه همان‌گونه که مقام معظم رهبری تولید کنندگان را سربازان و فرماندهان جنگ اقتصادی می‌داند آنها را تکریم کنیم. نگاه بدبینانه به تولید کنندگان منجر به ایجاد بی اعتمادی میان کارفرمایان و نظام می‌شود. سوم اینکه اصلاح قوانین و مقررات مخل تولید در دستور کار مجلس و دولت باشد. چهارم اینکه باید توجه کنیم بی ثباتی در نرخ ارز سم مهلکی برای تولید کشور است که ضرورت دارد به فوریت هم ثبات را به بازار ارز بازگردانیم و هم نحوه جبران نرخ بالای ارز را برای کاهش فشار بر اقشار آسیب پذیر مشخص نمایم و پنجم اینکه به استناد ماده ۶۱ قانون رفع موانع تولید مصوبات ستاد تسهیل و رفع موانع تولید لازم الاجرا است. لذا تمام دستگاه‌های اجرایی و شبکه بانکی بر اجرای آن توجه داشته باشند تا هر روز شاهد تعطیلی واحدهای تولیدی نباشیم.

   در شرایط نیاز به ارز 

نباید به صادرکنندگان فشار وارد کرد

همچنین رییس اتاق بازرگانی استان مرکزی گفت: دولت در این شرایط که نیاز ارزی دارد نباید به صادرکنندگان فشار وارد کند و توقع داریم که مسیر روشنی در این رابطه در پیش گرفته شود.

منوچهر توسطی اول مردادماه در چهل و چهارمین جلسه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی استان مرکزی، با اشاره به نوسانات نرخ ارز که اخیرا در کشور رخ داده است، افزود: نوسانات مکرر نرخ ارز باعث شده است که تولیدکنندگان امکان برنامه‌ریزی درازمدت نداشته باشند.

وی تصریح کرد: نرخ ارز تاثیر مستقیم بر تامین مواد اولیه دارد و در این شرایط نمی‌توان مواد اولیه را به عنوان عنصر اصلی تولید بدون مشکل تهیه کرد و قطعا این امر می‌تواند به بدهی و معوقات بانکی شرکت‌ها، تعدیل نیرو و افزایش بیکاری بینجامد.

توسطی تاکید کرد: اتاق بازرگانی استان مرکزی تقاضا دارد که دولت به تثبیت نرخ ارز حداقل برای ۶ ماه برسد تا تولیدکنندگان هم بتوانند برای آینده برنامه‌ریزی داشته باشند.

وی با اشاره به مشکلات موجود در حوزه صادرات اظهار کرد: دیروز ۳۱ تیرماه، مهلت بانک مرکزی به صادرکنندگان برای بازگشت ارز به پایان رسید، از طرفی فروش نفت و درآمد ارزی کاهش یافته است و شرایط نفتی موجود کشور فرصتی برای توسعه صادرات غیرنفتی است، اما روندی که در پیش گرفته شده و پایان این مهلت نه تنها صادراتی را به دنبال نخواهد داشت بلکه بقای صادرکنندگان را نیز از بین می‌برد.

رییس اتاق بازرگانی استان مرکزی گفت: دولت در این شرایط که نیاز ارزی دارد نباید به صادرکنندگان فشار وارد کند و توقع داریم که مسیر روشنی در پیش گرفته شود.

   راه نجات برگشت ارز صادراتی به بازار است 

رییس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران گفت: تنها راه نجات اقتصاد و ادامه راه کشور بازگشت ارز حاصل از صادرات به بازار است.

سیدعبدالوهاب سهل‌آبادی روز چهارشنبه در گفت‌وگو با ایرنا اظهار داشت: مسائل ارزی یکی از مشکلات امروز کشور ما محسوب می‌شود و با توجه به کاهش فروش نفت، مشکلات متعددی برای اداره مملکت و دولت ایجاد شده است. به گفته وی بانک مرکزی در روزهای گذشته مقدار قابل توجهی ارز وارد چرخه اقتصاد کشور کرده که همین امر مقداری موجب کاهش قیمت دلار شده است.  وی با بیان اینکه تولیدات کشور ما امروز قابلیت‌های صادراتی فراوانی پیدا کرده است ادامه داد: روزی مردم جنس ایرانی را نمی‌خریدند اما امروز کالای ایرانی به دیگر کشورها و حتی اروپا صادر می‌شود.

رییس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران افزود: جمهوری اسلامی امروز در زمینه تولید محصولات فولاد توانایی‌های بسیار خوبی پیدا کرده است.

وی اضافه کرد: امروز برای تولید لوازم خانگی، پتروشیمی‌ها، مصالح ساختمانی، کاشی و سرامیک و شیرآلات در این مقطع زمانی برای تولید کنندگان موفقیت‌هایی به دست آمده است. 

سهل آبادی خاطرنشان کرد: مواد اولیه و اقلام مورد نیاز تولید کنندگان با استفاده از ارز حاصل از صادرات وارد کشور می‌شود اما شیوه و سازو کار درستی برای این کار وجود ندارد که صادرکنندگان اطلاعی از اقلام مورد نیاز تولید کنندگان داشته باشند.همه زندگی تولید کنندگان در کشور است و بدون شک ارز حاصل از صادراتشان را به جز خرید مواد اولیه، مسدود نمی‌کنند و هرچقدر که چرخ اقتصاد کشور بهتر بچرخد، آنها موفق‌تر خواهند بود. رییس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران بیان کرد: بسیاری از کارخانه‌های کوچک و متوسط کشور درپی نوسان نرخ ارز با مشکل جدی مواجه هستند.

   دستگاه‌های مختلف در مساله ارز 

پای کار  باشند

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس گفت: در بحث نرخ ارز فقط بانک مرکزی مسوول نبوده و دستگاه‌های مختلفی باید پای کار باشند.

بهروز محبی در گفت‌وگو با ایبِنا بر ضرورت رعایت استقلال بانک مرکزی در تصمیم‌گیری‌ها تاکید کرد و گفت: باید با افزایش صادرات میزان ارز ورودی به کشور تقویت شود. وی با اشاره به وضعیت بازار ارز، گفت: با توجه به اینکه فروش نفت و صادرات آن در وضعیت نامشخصی به دلیل تحریم‌ها قرار دارد از این رو ارز چندانی در ماه‌های اخیر وارد کشور نشده است.

نماینده مردم سبزوار در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه متاسفانه عدم بازگشت ارز حاصل از صادرات به کشور وضعیت را بدتر کرده است، افزود: از ۸۰ میلیارد ارز حاصل از صادرات فقط ۲۰ میلیارد به کشور برگشته که این خود در بروز وضعیت فعلی بسیار تاثیرگذار بوده است زیرا این ارزها با نرخ پایین در اختیار افراد قرار گرفته است.

وی با تاکید بر اینکه دولت باید تکلیف خود را روشن کرده و با اهلیت سنجی نسبت به ارایه ارز دولتی به افراد اقدام کند، تصریح کرد: بانک مرکزی باید ضمن سازماندهی بازار به تدوین سازوکاری جهت عمل به تعهدات ارزی از سوی افراد اقدام کند.

این نماینده مردم در مجلس یازدهم، با بیان اینکه الزام به دریافت کنندگان ارزی باید به گونه‌ای باشد که نقض تعهد دیگر صورت نگیرد، گفت: برای جلوگیری از خطاهای گذشته باید سخت‌گیری‌های بیشتری از سوی بانک مرکزی اعمال شود.

وی با اشاره به راهکارهای پیش رو برای افزایش ارزآوری برای کشور، افزود: صادرات به کشورهای همسایه می‌تواند ارزآوری قابل توجهی را برای کشور تضمین کند از این رو باید دیپلماسی اقتصادی تقویت شده و این مسیر پیگیری شود.

این نماینده مردم در مجلس یازدهم با بیان اینکه بسیاری از کشورهای همسایه نیازهای اساسی خود را از کشورهای مختلف تامین می‌کنند در حالی که ایران می‌تواند جای همه آنها را بگیرد، تصریح کرد: استفاده از ظرفیت صادرات غیر نفتی در شرایط فعلی می‌تواند از کمبود ارز در بازار جلوگیری کند.

وی ادامه داد: تا زمانی که نتوانیم از ظرفیت‌های تامین کننده ارز در کشور استفاده کنیم به‌طور حتم نرخ‌ها درگیر تلاطم شده و کمبود ارز در کشور تورم را افزایش می‌دهد. محبی نجم آبادی در پاسخ به این سوال که آیا دولت برای تامین نقدینگی خود دست به افزایش نرخ ارز می‌زند، گفت: ما به این موضوع یقین نداریم اما دولت‌ها برای تکمیل نقدینگی خود ممکن است برخی اقدامات را انجام دهند در شرایط فعلی نیز چیزی که در دولت می‌بینیم تلاش برای فراوانی کالا در بازار است.

   ضرر بیش از۴۰۰میلیارد یورویی 

وام‌های کرونایی در کمین بانک‌های اروپا

براساس گزارش موسسه اعتبارسنجی مودی، رکود اقتصادی ناشی از پاندمی کرونا به افزایش شدید ضررهای ناشی از وام در بانک‌های اروپایی منجر و این ضرر طی سه سال آتی ۴۰۰ میلیارد یورو برآورد شده است.

به گزارش رویترز، وام‌های اعطایی به کسب و کارهای کوچک و متوسط و همچنین وام‌های شخصی بدون ضمانت، که در بازه زمانی پایان ۲۰۱۴ تا ژوئن ۲۰۱۹ بیش از ۲۰ درصد افزایش یافته است، بیش از سایر وام‌ها در معرض خطر هستند.

به‌طور جداگانه، گزارشی از سوی «اولیور وایمن» حاکی از آن است که در صورت اعمال موج دوم قرنطینه برای تحدید شیوع کرونا، می‌تواند ضرر اعتباری بانک‌های اروپایی را به ۸۰۰ میلیارد یورو برساند.

این ضررهای اعتباری با بحران منطقه یورو در سال‌های ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۴، قابل مقایسه است اما در مقایسه با ضررهای بحران مالی جهان در سال‌های ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۰ تقریبا ۴۰ درصد کمتر برآورد شده است.

«کریستین ادلمان» رییس شرکت اولیور وایمن گفت: فلج شدن بخش بانکداری اروپا توسط پاندمی غیرمحتمل است اما بسیاری از بانک‌ها به بی ثباتی سوق داده شده و عواید بسیار کم و ضعیفی خواهند داشت.

گزارش موسسه مودی با استفاده از داده‌های جمع آوری شده توسط رگولاتور بانکی اروپا (EBA)، ضرر و زیان متوجه ۱۴ سیستم بانکی بزرگ اروپایی از سوی کسب و کارهای کوچک و متوسط و اشخاص حقیقی مورد ارزیابی قرار داده است.

براساس این گزارش، بانک‌های جنوب اروپا بیشترین خطر را از سوی کسب و کارهای کوچک و متوسط احساس می‌کنند و این در حالی است سیستم‌های بانکی بزرگ همچون آلمان و بریتانیا، با خطری کمتر از ۱۵ درصد میانگین سیستم‌های بانکی اروپایی مواجه هستند.

ضررهای ناشی از وام‌های اعطایی بدون وثیقه به اشخاص حقیقی بیشتر متوجه بانک‌های اسپانیا، اتریش، فرانسه و بریتانیا است. مودی در ادامه اضافه کرد که انتظار دارد رکود ناشی از پاندمی، کیفیت وام را کاهش دهد به‌طوری که براساس تخمین‌ها، وام‌های دارای مشکل بر مبنای درصد تا سال ۲۰۲۲ برای بیشتر بانک‌های اروپایی مابین ۱۰۰ تا ۳۰۰ نقطه پایه افزایش خواهد یافت.

بسته‌های محرک دولتی به‌طور کامل خسارت مالی و اقتصادی ناشی از پاندمی را جبران نخواهد کرد و عمق تحلیل کیفیت وام‌های اعطایی تنها زمانی مشخص خواهد شد که این تدابیر تسهیل شود.

وام‌های دارای مشکل در بانک‌های اروپایی برای شرکت‌های کوچک و متوسط و اشخاص حقیقی در پایان ژوئن ۲۰۱۹ به ترتیب ۸.۵ و ۵.۶ درصد بود؛ این رقم در ژوئن ۲۰۵ به ترتیب ۱۸.۵ و ۸.۱ درصد اعلام شده بود. این ارقام را با ۲.۱ درصد برای شرکت‌های بزرگ‌تر و ۲.۷ درصد وام‌های مسکن مقایسه کنید.