پرواز شاخص بر قله ۲ میلیون واحدی بورس
در پایان معاملات روزگذشته بازار سهام، شاخص کل با رشدی ۲٫۵ درصدی و ورود به ابر کانال ۲ میلیون واحدی رکورد تازهای را به ثبت رساند که به نظر بسیاری از کارشناسان بازار سرمایه دلیل آن ورود نقدینگی، عدم جذابیت سایر بازارها و پیشبینی تورم است.
یکشنبه ۱۲ مردادماه، شاخص کل با رشدی ۲٫۵ درصدی (۴۹ هزار و ۷۸۲ واحدی) و ورود به کانال ۲ میلیون واحدی به قله ۲ میلیون و ۱۱ هزار و ۴۰۴ واحدی رسید. شاخص کل هموزن نیز رشدی ۱٫۷ درصدی را تجربه کرد تا کل بازار سبز پوش شده باشد.
روز گذشته بیش از ۲ میلیون و ۵۶۴ هزار معامله در بورس انجام شد که طی آن ۱۳ میلیارد و ۵۸۴ میلیون سهم با ارزشی بالغ بر ۲۳ هزار و ۵۵۸ میلیارد تومان دادوستد تا رکوردجدیدی در ارزش معاملات بورس به ثبت رسیده باشد. سه نماد شستا، فارس و فولاد روی هم رفته با ۱۵ هزار واحد، بیشترین تاثیر مثبت را در سبزپوشی شاخص کل داشتند
در جریان معاملات روز گذشته بازار سهام، گروه خودرویی و فلزات اساسی معاملاتی متعادل داشتند و اگر چه برخی نمادهای آن گروه در محدوده مثبت معامله شدند اما برخی نمادهای دیگر با صف فروش به کار خود خاتمه دادند. گروه بانکی اما معاملات سبزی را پشت سر گذاشت و به جز یکی، دو نماد مابقی نمادها عملکردی مثبت از خود به جای گذاشتند. در پایان سه گروه خودرو، فرآوردههای نفتی و چندرشتهای به ترتیب با ۳۴٫۵، ۳۱ و ۲۷٫۷ هزار میلیارد ریال بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص دادند و دو گروه فلزات اساسی و بانکها نیز دیگر گروههای برتر دیروز بودند.
صنایع پتروشیمی خلیج فارس، فولاد مبارکه اصفهان، پالایش نفت اصفهان، . نفت و گاز و پتروشیمی تامین، سرمایهگذاری غدیر، گروه مدیریت سرمایهگذاری امید و گسترش نفت و گاز پارسیان نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر مثبت را روی بورس گذاشتند..
همچنین به لطف معاملات مثبت شستا، گروه چندرشتهای دیروز رشدی ۴٫۹۶ درصدی را به ثبت رساند تا بهترین عملکرد را به خود اختصاص دهد. سه گروه اطلاعات و ارتباطات، تامین آب، برق و گاز و انتشار و چاپ نیز دیگر گروههای یکدست سبزپوش بورس بودند. شاخص کل فرابورس نیز با ۵۱۵ واحد رشد، رقم ۲۰ هزار و ۷۹۸ واحد را ثبت کرد. در این بازار ۷۷۲ هزار معامله به ارزش ۵۹ هزار و ۶۶۰ میلیارد ریال انجام دادند.
سنگ آهن گهر زمین، هلدینگ صنایع معدنی خاورمیانه، پتروشیمی تندگویان، سرمایهگذاری صبا تامین و پتروشیمی زاگرس نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر مثبت و در مقابل پتروشیمی مارون و سهامی ذوب آهن اصفهان نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر منفی را روی فرابورس گذاشتند.
همچنین دیروزسه نماد شپنا، وبانک و خساپا بیشترین ارزش معاملات و سه نماد خساپا، خودرو و وبصادر بیشترین حجم معاملات را به خود اختصاص دادند.
بازار سهام در حالی به کار خود پایان داد که مجموع رشد شاخص کل از ابتدای هفته تاکنون بیش از ۱۰۰ هزار واحد بوده است
چرایی شاخص دو میلیونی؟
این در حالی است که فردین آقابزرگی کارشناس بازار سرمایه درباره دلایل این رشد به ایسنا میگوید ورود نقدینگی حجیم به بازار سرمایه همزمان با رکورد نسبی درسایر بازارها مزیت سرمایهگذاری در بورس و بازار سرمایه راتشدیدکرده است. البته دلیل مشخص رسیدن شاخص به دو میلیون انتظارات تورمی و پیش بینی آثار تورم است.
وی اظهار کرد: در واقع نمیتوان حمایت بی شائبه مسوولان اقتصادی و حاکمیت از بازار سرمایه و ورود نقدینگی به این بازار را نادیده گرفت. اقداماتی مانند راهاندازی بورس مسکن یا راهاندازی مجدد معاملات آتی سکه، جایزترین روشی است که میتوان این میزان نقدینگی را در بازار سرمایه حفظ کرد و از رشد حباب گونه برخی سهامها که دغدغه برخی افراد است جلوگیری کرد، زیرا خروج نقدینگی از این بازار ممکن است به بازارهای دیگر آسیب برساند
همچنین مهدی طحانی کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با ایرنا به بازدهی ۲۸۰ درصدی شاخص بورس از ابتدای امسال تاکنون اشاره کرده و میگوید: چنین رشدی در بازار باعث شده تا برخی از سرمایهگذاران به سمت شناسایی سود و فروش سهام خود در بازار پیش روند. معاملات بورس این روزها در حال نوسان است که بخش عمدهای از این موضوع ناشی از ورود حجم گسترده نقدینگی به این بازار است.وی با بیان اینکه از ابتدای امسال تاکنون بهطور خالص نزدیک به ۱۰۶ هزار میلیارد تومان خرید از سوی سهامداران حقیقی در بازار صورت گرفته است، گفت: اکنون جوی بین مردم حاکم شده مبنی بر اینکه با ورود سرمایههای خود به بورس، در مدت زمان کوتاه، بازدهی و سود خوبی عاید آنها خواهد شد که این موضوع باعث شده تا شاهد ورود حجم گستردهای از نقدینگی به این بازار باشیم.
مقاومت کانال دو میلیون واحد
طحانی به دیگر عامل تاثیرگذار در نوسان این روزهای بورس اشاره و اظهار کرد: مقاومت کانال دو میلیون واحد از جمله مسائلی است که بهشدت بر روند این روزهای بازار موثر بوده است.
این کارشناس با بیان اینکه شاخص بورس از ابتدای سال تاکنون با بازدهی حدود ۲۸۰ درصدی همراه بوده است، گفت: برخی از سرمایهگذاران با توجه به رشد پرشتابی که شاخص بورس از ابتدای سال کسب کرده است، بازدهی چشمگیری را به دست آوردهاند و به سمت شناسایی سود در بورس پیش رفتهاند که این موضوع در کنار دیگر عوامل در اصلاح شاخص بورس بیتاثیر نبوده است.
وی خرابی سیستم معاملات در بورس را از جمله عوامل تاثیرگذار در ایجاد اصلاح این روزهای بورس دانست و گفت: در صورتی که تراکنش برخی از نمادها بالا باشد معاملات در برخی از سهام، بسته و دوباره بازگشایی میشود.
خروج فولاد از بورس کالا
طحانی اظهار داشت: برخی در داخل کشور تصمیم گرفتهاند تا نظام قیمتگذاری دوباره به بازار بازگردد و همچنین محصولات از بورس کالا خارج و در بازار مورد معامله قرار گیرند، بنابراین در وضعیت فعلی وجود چنین فضای خاصی در بازار منجر به ایجاد نوسان در معاملات شده است.به گفته این کارشناس بازار سرمایه، با خروج فولاد از بورس، ذات بورس از بین میرود و باعث از بین رفتن شفافیت در معاملات این کالا خواهد شد.
پیشبینی تداوم اصلاح شاخص بورس
وی با بیان اینکه براساس پیشبینیهای صورت گرفته بازار باز هم وارد فاز اصلاحی خواهد شد، گفت: روند معاملات در بازار هفته جاری مانند هفته گذشته خواهد بود و روند متعادلی را در پیش میگیرد.طحانی افزود: مقاومت کانال دو میلیون واحد، مقاومت سختی است که میتواند بازار را وارد فاز اصلاحی شدید کند اما به دلیل ورود گسترده نقدینگی به بازار، اصلاح سنگینی را در بازار شاهد نخواهیم بود.
این کارشناس بازار سرمایه در پایان گفت: در وضعیت فعلی سهام بزرگ در کنار سهام کوچک مورد اقبال بازار و قابل توجه سهامداران است.