خبر
پیشنهاد کاهش زمان افزایش سرمایه شرکتها
مسلم صالحی، عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس گفت: در این نشست وضعیت بازار بورس و راهکارهای بهبود شرایط این بازار مورد بحث و بررسی قرار گرفت. همچنین دغدغههای موجود فعالان بورس مورد استماع قرار گرفت و در نهایت پیشنهاداتی برای ساماندهی و بهبود بازار مورد تأیید قرار گرفت. پیشنهاد ایجاد خط اعتباری توسط بانکها برای کنترل نوسانات و حمایت از بازار بورس. نماینده مردم اقلید در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: یکی از پیشنهادات این بود که خط اعتباری برای حمایت از بازار بورس با کمک بانک مرکزی ایجاد شود، کمااینکه بسیاری از بانکهای ما در ماههای اخیر به سود بسیار خوبی در بازار سرمایه دست پیدا کردند، از این رو این پیشنهاد مطرح شد که بانکها خط اعتباری را برای کنترل نوسانات و حمایت از بازار ایجاد کنند.
وی گفت: در شرایط کنونی بسیاری از مردم بدون تجربه و تخصص وارد بازار بورس میشوند، از این رو در نشست اخیر، مقرر شد که سازمان بورس با همکاری سازمان صدا و سیما، برنامههایی را برای ارایه آموزش فعالیت در بازار بورس تهیه کنند یا اینکه یک شبکه اختصاصی برای آموزشهای حوزه بورس ایجاد شود.
صالحی افزود: یکی دیگر از پیشنهادات مطروحه، افزایش سقف اعتباری کارگزاریها از 25 درصد به 50 درصد بود که این مساله موجب بهبود وضعیت بازار بورس میشود، یکی دیگر از پیشنهادات، افزایش حجم مبنا بود که این مساله نیز در نشست بعدی شورای عالی بورس مطرح و بررسی خواهد شد. یکی دیگر از موارد پیشنهادی، تسهیل کردن ورود شرکتها به بازار بورس است، در شرایط فعلی یک پیچ و خم بسیار سختی برای فعالیت شرکتهای اقتصادی در بازار بورس وجود دارد که این مساله باید تسهیل و رفع شود. البته این مساله به معنای آن نیست که شرکتهایی با بنیه ضعیف وارد بازار شوند.
وی گفت: از دیگر پیشنهادات مطروحه برای بهبود وضعیت بازار بورس، کاهش زمان افزایش سرمایه است، در شرایط کنونی هر شرکت میتواند حداقل هر 6 ماه یکبار نسبت به افزایش سرمایه اقدام کند اما این مدت باید به 3 ماه کاهش یابد.فعالان حوزه بورس در نشست مذکور خواستار تشکیل اتحادیه یا صنف برای حمایت از آنها در دوران تلاطم بازار بودند که مقرر شد که اساسنامه این اتحادیه با پیشنهاد فعالان و کارشناسان ارایه شده و سازمان بورس آن را مورد بررسی و تصویب قرار دهد.
تصمیمات شورایعالی بورس برای رونق بازار
حسن قالیباف اصل گفت: امروز شورای عالی بورس بدنبال مباحثی بود که نبود آن در بازار سرمایه احساس میشد و برهمین اساس مصوبه آییننامه ثبات بخشی به بازارسرمایه و صیانت از حقوق سهامداران و سرمایه گذاران تصویب شد و موضوعات این آییننامه استفاده از ابزارهای بود که در گذشته در بازار وجود داشت، اما اجرایی نمیشد.
وی ادامه داد: در این آییننامه مقرر شد نهادهای مالی و سهامداران بزرگ که عمدتا حقوقی هستند در بازار سرمایه فعال تر شوند.در سالهای گذشته سهام خزانه، بازارگردان و بازار ساز در بازار وجود داشت، اما بسیار کم استفاده میشد که در این آییننامه استفاده از این ابزارها مصوب شد، زیرا این ابزارها باعث ایجاد تعادل در بازار شده و از افت و خیز شدید در بازار جلوگیری میشود.
رئیس سازمان بورس اوراق بهادار افزود:در آییننامه چند نکته مورد تاکید قرار گرفته است از جمله بحث بازارسازی توسط نهادهای مالی و سهاداران عمده و بازارگردانی که خلأ آن در بازار مشهود است. از ابتدای سال جاری با ورود نقدینگی زیادی مواجه شدیم. سهامداران شرکتها که منابع مالی نیاز داشتند از این فرصت استفاده نکردند که دلیل آن عدم عرضه مناسب در بازار بوده است که به وسیله این ابزارها و پتانسیل سهام خزانه و اوراق اختیار فروش میتوانیم به تعادل بازار کمک کنیم.
قالیباف اصل گفت: استفاده از پتانسیل سهام خزانه و اوراق اختیار فروش تبعی در این آییننامه وجود دارد و به واسطه ضمانتهای اجرایی الزام است تا سهامداران عمده و ناشران از این ابزارها در بازار استفاده کنند.در قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر در بند 16 و 17 مواردی مربوط به بانکها بود که فعالیت بانکها را محدود میکرد با این اختیارات شورا، بانکها بتوانند بدون نگرانی از بحتهای مالیاتی و بدون محدودیت در بورس فعالیت کنند و افزایش سرمایه دهند، صندوق تشکیل دهند و از سهام خزانه استفاده کنند.
قالیباف اضافه کرد: ضمانتهای اجرایی در این آییننامه دیده شده و برای افرادی که تخطی میکنند جرایم دیده شده است. این آییننامه کمک میکند ابزارهای پیشرفته دربازار مورد استفاده قرار گیرد و گام موثر برای توسعه بازار سرمایه است. وقتی مردم در بازار ورود پیدا میکنید باید از ریسکهای آن اطلاع داشته باشند و به این موضوع توجه کنندو به فضای مجازی در این خصوص توجه نکنند و از مشاوران رسمی کمک بگیرند.