وفورکالا با قیمتهای ناعادلانه
رییسجمهور گفت: امریکا که بسیار روشن آمده و از برجام خارج شده، هرچه فحش عالم بوده نثار برجام کرده، بقیه کشورها را به خروج از آن تشویق کرده و به دنبال تهدید کشورهایی رفته که با ایران ارتباط اقتصادی داشتند و حال میخواهد از مکانیسم درون برجام استفاده کند و دیدیم که یک قدم هم نتوانست بردارد. به گزارش ایسنا، حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی طی سخنانی در جلسه امروز هیات دولت با بیان اینکه روزهای بسیار سختی در سال ۵۹ ملت ما پیش روی خود دید، اظهار کرد: مردم ما توانستند در برابر مدرنترین سلاحهای دشمن به پیروزی برسند و این در حالی بود که ما برای خرید سلاح بسیار در مضیقه بودیم و کسی به ما سلاحی نمیداد. وی افزود: امروز هم باید به همان مسیر صبر و مقاومت تمسک بجوییم، همانطور که در سه سال گذشته چنین کردیم. امریکاییها به دنبال این بودند که ما را به فروپاشی اقتصادی بکشانند و تصور میکردند که تا خرداد و تیر ما را به فروپاشی اقتصادی و در مرداد ماه ما را به فروپاشی اجتماعی بکشانند و تا بهمن ماه به فروپاشی امنیتی برسانند. چنین فکر کودکانهای در ذهن کاخ سفید بود.
رییسجمهور با یادآوری تلاشهای شکستخورده امریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران، اظهار کرد: امریکا که بسیار روشن آمده و از برجام خارج شده، هرچه فحش عالم بوده نثار برجام کرده، بقیه کشورها را به خروج از آن تشویق کرده و به دنبال تهدید کشورهایی رفته که با ایران ارتباط اقتصادی داشتند و حال میخواهد از مکانیسم درون برجام استفاده کند و دیدیم که یک قدم هم نتوانست بردارد.
روحانی تصریح کرد: در دنیا دو سه تا کشور هستند که به امریکا چسبیدهاند، یکی رژیم نامشروع صهیونیستی است و جز آن یکی دو کشور کوچک. جز این کسی امریکا را همراهی نکرده و از الان پیروزی ملت ایران را در روزهای شنبه و یکشنبه هفته بعد تبریک میگویم.
وی با اشاره به سخنان ترامپ درباره رشد منفی ۲۴درصدی اقتصاد ایران، ادامه داد: رشد اقتصادیمان در طول سه ماه اخیر طبق اعلام بانک مرکزی منهای ششدهم است و ما در کشاورزی و صنعت رشد مثبت داشتیم. پارسال هم برخلاف اینکه پایانش به کرونا خورد اما رشد اقتصادی بدون نفت ما مثبت یکویک دهم بوده است و امیدواریم که امسال هم بتوانیم به رشد مثبت اقتصادی برسیم.
رییسجمهور تصریح کرد: پس رشد اقتصادی ما منفی ۲۴ درصد نیست آقای امریکا! رشد ما منفی ششدهم درصد است. لااقل درباره رقم رشد اقتصادی ما راست بگویید. همانطور که درباره مکانیسم ماشه باید راستش را بگویید. روحانی اظهار کرد: ما در تولید شرایط قابل قبولی داریم و در صادرات هم مشکلاتی داشتیم و الان شرایط بهتری را تجربه میکنیم، اما در مورد واردات ما باید مسائل آن را حل کنیم تا تاجری کالا را وارد کشور نکند و در گمرک نگه دارد تا قیمت آن در بازار بالا رود، گمرک نباید چنین اجازهای دهد. اما ما در امر توزیع مشکل داریم و البته گفتیم که باید وزیر بازرگانی مستقل داشته باشیم که نشد و اینکه نشد ملت ضرر کرد. ما اگر وزیر مستقل داشتیم وضعیت بازار به مراتب بهتر از این بود. وی یادآور شد: ما باید یک پایش مستمر از زمانی که کالا تولید میشود تا وقتی وارد بازار میشود را داشته باشیم و بدانیم که گندم کی از مرزعه خارج شد، کی به سیلو رفت و کی عرضه شد. باید درباره کالاهای کارخانهها هم بدانیم اگر در انبار است، کجاست. اگر برای توزیع در کامیون است، کجاست. رییسجمهوری با بیان اینکه ما کالا تولید کردهایم و مازاد نیاز هم داریم و به دنبال صادرات هستیم اما همزمان کالا در بازار به درستی یافت نمیشود، اظهار کرد: امروز ما اعتراف میکنیم که مردم عزیز ایران! در تامین مواد غذایی از لحاظ اصل این مواد، موجودی داریم و در بازار وجود دارد اما قیمت ناعادلانه است، غیرمنصفانه، غلط و نادرست است. چرا مردم در فشار قرار میگیرند؟ ما باید پایش و نظارت داشته باشیم و باید تعزیرات حکومتی با تمام توان در بازار باشد و قوه قضاییه هم آماده است. ما در توزیع مشکل داریم و کالاهای ما وجود دارند اما در بازار به درستی عرضه نمیشوند. ما وزیر به مجلس معرفی میکنیم و رای کافی نمیآورد. البته این حق مجلس است و من نمیخواهم ایرادی بگیرم اما شرایط ما شرایط خاصی است. وی ادامه داد: برخی میگویند ما در شرایط تحریم هستیم، این حرف دقیق نیست ما در دولت قبلی هم مدتی در تحریم بودیم اما الان در جنگ اقتصادی هستیم و با تروریسم اقتصادی مواجهیم. میبینید که چطور کشتیهای ما را در دریاها دنبال میکنند. روحانی همچنین یادآور شد: ما در منطقهای هستیم که ملتهای مسلمان دارد اما حاکمان آنها نه دین را میشناسند، نه دِین را. برخی از آنان با اسراییل وارد رابطه شدند و میخواهند به آنها در منطقه پایگاه بدهند، مسوولیت چنین کارهایی و عواقب آن اگر که انجام شود با همان کشورهاست.
رییسجمهور گفت: ما در حد توان خود در زمینه حقوق کارمندان و بازنشستگان و کارگران داریم تلاش میکنیم و کسی فکر نکند و نگوید که قیمتها در بازار بالا رفت و اینان به فکر ما نبودند. کسی فکر نکند دولت دست روی دست گذشته است. ما در حال تلاش هستیم که مشکلات مردم کم شود هر چند که مردم هم در شرایط سختی هستند.
وی ادامه داد: ما حرکت خوبی در زمینه تولید پیش میبریم و ان شاءالله همه دست به دست هم دهیم و در زمینه توزیع هم شاهد توزیع عادلانه باشیم و البته قوه قضاییه هم اعلام آمادگی کرده است و در کنارش سازمان تعزیرات حکومتی هم وجود دارد و باید پایش مستمر ما در این زمینه به خوبی انجام شود.
روحانی در پایان گفت: نگذاریم که امریکا از وجود چنین مشکلاتی خوشحال شود، بلکه کمک کنیم تا با رفع این موارد هم مردم مشکلات کمتری داشته باشند و هم امریکا همواره مانند همین حالا از وضعیت کشور ناراحت و عصبانی باشد.
محمد طبیبیان، اقتصاددان: اعتراف به وفور
اجازه بدهید این فدوی هم اعترافی بکنم، از دهه ۱۳۶۰ تاکنون به دفعات همین استدلال را شنیدهام؛ جنس فراوان است. میبینیم همه جا هست و اما گران است. پس مشکل در توزیع است و ضعف نظارت. این استدلال بود که در مراکز تصمیمگیری مثل شورای اقتصاد، دولت، کمیسیونهای مجلس توسط عدهای مطرح میشد خریدار هم داشت. مبنای بسیاری از تعزیرات و کنترل اداری و تنبیه، بخشنامه و دستور و استخدام ناظر و بازرس... قرار میگرفت. اعتراف هم میکنم بینتیجه بلکه با نتیجه منفی و آثار زیانبار.
مشکل هم شاید از عدم درک یک قاعده اقتصاد است. برای هر کالا یا خدمت قیمتی وجود دارد که عرضه و تقاضا را برابر میکند، یعنی در آن قیمت به نظر میرسد جنس و کالا هست. در قیمت مثلا دو میلیارد تومان به نظر میرسد بنز آخرین مدل هم موجود است. قیمت بازاری آن را کنترل کنید مثلا دستور دهید باید یک میلیارد و نیم تومان باشد دیگر نخواهد بود، یعنی نخواهید دید. همین در مورد پیاز و سیبزمینی و گوشت..، هم صادق است. بهجای این بحثهای تکراری و بینتیجه باید شرایط افزایش عرضه (تولید و تجارت) را فراهم کرد تا خودبهخود همراه با دیده شدن اجناس در مغازهها قیمت آنها هم پایین بیاید.