اقتصاد کلان
پرداخت 1650 میلیارد تومانی برای مقابله با کرونا
سازمان برنامه و بودجه کشور ١۶۵٠میلیارد تومان برای هزینههای مقابله با کرونا و کارانه کادر درمان پرداخت کرد. سازمان برنامه و بودجه کشور طی نامه شماره٣٨٢١٨٩ مورخ٩٩/٧/١۶ مبلغ ١.۶۵٠میلیارد تومان برای پرداخت هزینههای مربوط به مقابله با کرونا به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی پرداخت کرد. از این رقم ٧٠٠ میلیارد تومان صرفاً برای جبران کسری درآمد بیمارستانهای درگیر کرونا جهت پرداخت کارانههای معوق اختصاص یافته است. اخیرا رییس سازمان برنامه و بودجه دستور اجرای طرح خواستههای کادر درمان و وزارت بهداشت برای جذب نیرو و پرداخت معوقات آنها را به وزارت بهداشت ارسال کرده بود.
محمدباقر نوبخت، در نامهای به وزیر بهداشت نوشت: پیرو مذاکرات و توافق به عمل آمده در خصوص برقراری فوقالعاده ویژه کارکنان بهداشت و درمان موضوع بند ١٢ ماده ۵۴ دستورالعمل اداری و استخدامی کارکنان غیر هیات علمی دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی در احکام پرسنلی در ماههای آتی مقتضی است نسبت به ارایه پیشنهاد تعداد مشمولین و برآورد اعتبار مورد نیاز در چارچوب قوانین و مقررات مربوط و از محل صرفهجویی اعتبارات در اختیار جهت بررسی و اقدامات بعدی، اقدام لازم به عمل آورید.
تعمیق بازار بورس با عرضه اولیها
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: در پی تعمیق بازار بورس از طریق عرضه اولیه بنگاههای بزرگ مقیاس که شاخصهای مناسب دارند، هستیم. فرهاد دژپسند وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: بحث عرضه سهام ستاره خلیج فارس به عنوان یکی از بنگاههای بزرگ مقیاس به بورس وجود دارد همچنین تصمیم داریم باقیمانده سهام دولت در بانکهای ملت، تجارت و صادرات را در قالب دارا سوم به بورس عرضه کنیم. وی اضافه کرد: این موارد کمک میکنند که از یک سو سهامدار در بازار سرمایه با تنوع بیشتری مواجه شوند و از سوی دیگر این بازار عمق بیشتری پیدا کند. دژپسند گفت: حمایتهای دولت از بازار سرمایه و بورس، بنیادین است و در پی مدرن سازی بورس و همچنین افزایش عمق این بازار هستیم. وزیر اقتصاد افزود: یکی از حلقههای محدود در بورس ایران این بود که بازارگردانی توسط بنگاهها مورد توجه نبود، اما بر اساس مصوبه شورای عالی بورس مقرر شد همه بنگاهها یا خودشان بازارگردانی کنند یا بازارگردان حرفهای داشته باشند که این موضوع به ثبات در بازار بورس کمک میکند. وی با اشاره به اینکه موضوع فروش اختیاری اوراق تبعی در دستور کار قرار گرفته است گفت: فروش این اوراق در بورس باعث میشود که سهامدار بداند بنگاهش مثلا در ۶، ۹ ماه یا یکسال آینده ارزش سهام خود را با چه نرخی تنظیم میکند که این موضوع نیز بهطور جدی مورد توجه قرار گرفته است. دژپسند ادامه داد: اقدامات صورت گرفته در بورس توسط دولت دو منظوره است به این ترتیب که هم برای سهامداران حاشیه امن ایجاد میکند و هم بنگاههایی که سهام عرضه میکنند نسبت به سهام بنگاههایشان مسوولانه وارد عمل میشوند. وزیر اقتصاد با اشاره به اینکه نباید بازار بورس را صرفا بر اساس شاخص آن ارزیابی کرد، گفت: بازار بورس ابعادی مختلف دارد تحلیل گرهای مالی در دورهای ترجیح میدهند که سهامی را در اختیار داشته باشند یا نداشته باشند که همین موضوع بیانگر پویایی بازار سرمایه است. وی افزود: در بازار سرمایه باید کسی ورود کند که عقل محاسبه گریاش بی وقفه کار کند و بتواند در خصوص خرید و فروش سهام تصمیمات مناسب بگیرد چرا که جنس بازار سرمایه، جنس پویایی و محاسبهگری است و حضور عقلانی در این بازار از اهمیت ویژهای برخوردار است.
خبری از صندوق توسعه ملی نیست
دقیقا یک ماه از وعده تزریق یک درصد از منابع صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار گذشته است و با اینکه چند تاریخ مختلف به صورت غیرمستقیم نیز برای اجرایی شدن وعده مذکور از سوی مسوولان اعلام شد، هنوز خبر دقیقی از تزریق این پول به بورس نیست.
به گزارش ایسنا، تصمیم تزریق یک درصد از صندوق توسعه ملی در روزهایی گرفته شد که شاخص بورس بهطور مداول حرکتی نزولی داشت و مسوولان در پی تزریق منابع جدید به این بازار برای بازگرداندن تعادل به آن بودند. هرچند این تصمیم مخالفان زیادی نیز داشت و برخی کارشناسان بر این نکته تاکید میکردند که اجرای چنین تصمیمی نه تنها به بازار سرمایه کمک نمیکند، بلکه باعث دخالت در این بازار شده و اجازه نمیدهد بورس راه خود را پیدا کند. با همه این اوصاف، با وجود اینکه دقیقا یک ماه از خبری که از سوی حسن قالیباف اصل-رییس سازمان بورس و اوراق بهادار- مبنی بر تزریق یک درصد از منابع صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار با هدف بازارگردانی مداوم همه نمادها و افزایش نقدشوندگی اعلام شد، هنوز خبری از اجرای این تصمیم نیست. البته چندی پیش یکی از اعضای شورای عالی بورس به ایسنا گفت که این اقدام قطعا صورت میگیرد و درحال طی کردن مراحل اداری است. حتی برخی منابع خبری از تزریق این پول در آخر هفته جاری خبر داده بودند که این اتفاق تا کنون رخ نداده است. البته چراغ بازار سرمایه در روزهای میانی و پایانی هفته جاری سبز بود و برخی تحلیلگران بر این باورند که اصلاح شاخص تمام و حرکت بازار منطقی شده است و در این شرایط شاید نیازی به تزریق منبع جدید نباشد، با این حال باید منتظر ماند و دید تصمیم مسوولان در این مورد چه خواهد بود.