رویداد
تحقیق و تفحص درصورت عدم همکاری در ترخیص کالاها
در کمیسیون جهش تولید به بانک مرکزی هشدار داده شد که عدم همکاری در ترخیص کالاها باعث میشود تا مجلس موضوع تحقیق و تفحص از آن را تصویب کند.در جلسه کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید و نظارت بر اجرای اصل 44 قانون اساسی، نمایندگان مجلس شورای سلامی و بخشهای مرتبط؛ موضوع رسوب کالا در گمرکات کشور را بررسی کردند. ادامه بحران قفل شدن واردات به کشور با اصطلاح مندرآوردی «رسوب کالا در گمرکات» که در بخش غیرکانتینری به بیش از 7 میلیون و 300 هزار تن کالا رسیده و در حال ایجاد کمبود در بازار داخلی است، مردم را در معرض مشکلات اقتصادی گستردهای قرار داده است.
توضیحات نمایندگان بانک مرکزی در این جلسه
نمایندگان مجلس، اعضای حاضر از اتاق بازرگانی و وزارتخانههای دولتی مانند اقتصاد و صمت را قانع نکرد و مقرر شد، کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید گزارش نظارتی را درباره چگونگی عملکرد، ناهماهنگی و تاخیرات مربوطه تدوین و ارایه کند. عدم ارایه دادههای متقن و شفاف ازسوی بانک مرکزی و ادامه ممانعت از ورود کالاهایی که ارز آنها از مدتها پیش پرداخت شده است باعث اعتراض رییس کمیسیون جهش و رونق تولید شد و سید شمس الدین حسینی به نمایندگان بانک مرکزی هشدار داد، علیرغم میل باطنی نمایندگان مردم؛ با ادامه این وضعیت؛ مجلس ناگزیر از تحقیق و تفحص از بانک مرکزی خواهد شد. سید شمسالدین حسینی رییس کمیسیون جهش و رونق تولیدگفت: در آن جلسه با حضور مسوولان وزارت اقتصادی و دارایی، معاونت امور بیمه و بانک، رییس کل گمرک، معاون وزیر صمت، معاون ارزی بانک مرکزی، اتاق تعاون و بازرگانی مقرر شده بود، بانک مرکزی نسبت به تخصیص کد رهگیری برای ترخیص کالاهای رسوب کرده در گمرکات که دارای ثبت سفارش بوده و مشکل تامین ارز ندارند و عمدتا هم جزو مواد اولیه تولیدی و سرمایهای محسوب میشوند، طی مدت زمان مشخص اقدام کند. وی افزود: انتظار داشتیم بعد از این توافق موضوع رسوب کالا در گمرکات و بنادر به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کند اما هفته گذشته متوجه شدیم، این تفاهم عملیاتی نشده و بنابراین جلسه امروز با همان ترکیب مسوولان نشست قبل برگزار شد. کارشناسان گمرک و وزارت صمت اعلام کردند، حدود 9 فهرست به ارزش حدود 1 میلیارد دلار شامل کالاهای تعریف شده در جلسه قبل را به بانک مرکزی ارسال کردهاند. کالاهای موسوم به رسوب کرده در گمرکات؛ با ترکیب 80 درصد مواد اولیه و کالاهای واسطه ای که بانک مرکزی صدور مجوز ورود آنها را باعث ایجاد افزایش قیمت در نرخ ارز میداند، نیازی به تخصیص ارز ندارند و واردکنندهها ارز آنها را از مدتها قبل پرداخت کردهاند. فعالان اقتصادی در گفتوگو با تسنیم تاکید کردند که امکان ندارد فروشندهای در سایر کشورها کالایی را به گمرک ایران ارسال کند و بعد به انتظار تعیین تکلیف طلب خود در دعوای بانک مرکزی با فعالان اقتصادی ایرانی بنشیند و مشخص است که پول این کالاها از مدتها پیش پرداخت شده است. فعالان اقتصادی و کارشناسان ادامه سیاست بانک مرکزی را به این دلیل مبهم و لجوجانه میدانند که افزایش نرخ ارز به بالای 30 هزار تومان و ایجاد کمبود مصنوعی در بازار نشان داده که این نهاد، نرخ ارز را هم کنترل نکرده است.
نتیجه حراج اوراق بدهی دولتی اعلام شد
بانک مرکزی ضمن اعلام نتیجه حراج اوراق بدهی دولتی (۶ آبان ماه سال جاری) اعلام کرد، حراج جدید اوراق یاد شده در تاریخ ۱۲ آبان ماه سال جاری برگزار میشود. به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، پیرو اطلاعیه روز سهشنبه (۲۹ مهرماه سال جاری) درخصوص برگزاری حراج اوراق بدهی دولتی به اطلاع میرساند، طی برگزاری بیست ودومین مرحله از این حراج، بانکها و سایر موسسات مالی غیربانکی هیچ سفارشی در سامانههای بازار بینبانکی و مظنهیابی شرکت مدیریت فناوری بورس تهران ثبت نکردند. تنها سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی در فرآیند خارج از حراج و از طریق بورس در حدود ۷۰۳.۱ میلیارد ریال اوراق «اراد۴۹» با نرخ بازده تا سررسید ۲۱ درصد خریداری کردند.
دلار عقب رفت
ارزش دلار مقابل بسیاری از همتایانش کاهش یافت. شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه میگیرد، در معاملات امروز با ۰.۲۲ درصد کاهش نسبت به روز گذشته در سطح ۹۲.۸۳۸ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوییس نیز معادل ۱.۰۲۹ دلار اعلام شد. نرخهای فوق برحسب ساعت پایانی معاملات بازارهای ارزی نیویورک محاسبه شده است. در تازهترین دور از معاملات، پوند با ۰.۳۱ درصد افزایش نسبت به روز قبل خود و به ازای ۱.۳۰۶ دلار مبادله شد. یورو ۰.۱۰ درصد بالا رفت و با ماندن در کانال ۱.۱۸ به ۱.۱۸۲ دلار رسید. در معاملات بازارهای ارزی آسیایی، هر دلار با ۰.۳۹ درصد کاهش به ۱۰۴.۴۳۳ ین رسید. در برابر همتای استرالیایی، هر دلار امریکا به ازای ۱.۴۰۰ دلار مبادله شد. همچنین نرخ برابری دلار معادل ۶.۷۰۵ یوان چین اعلام شد. به گزارش رویترز، دانشگاه آکسفورد که در حال حاضر یکی از پیشروترین مراکز علمی جهان در مقابله با ویروس کرونا محسوب میشود از رضایت بخش بودن نتیجه اولیه آزمایش واکسن ساخت خود روی افراد میانسال و سالمند خبر داده هر چند که اعلام کرده است هنوز برای تعمیم استفاده از این واکسن روی همه مردم جهان اطمینان خاطر وجود ندارد و نیاز به آزمایشهای بیشتری است. جهشهای ژنتیکی ویروس کرونا و رفتار متفاوت آن در نقاط مختلف جهان رسیدن به نسخهای واحد برای مقابله با آن را بسیار دشوار کرده است.