رویداد
درباره کتاب تجزیه و تحلیل در بورس اوراق بهادار
بازارهای سهام تحت تاثیر شرایط رکود اقتصادی و حوادث و اتفاقات غیرمنتظره دچار آشفتگی و سراسیمگی میشوند. این رویدادها و حوادث در طول زمان بیشتر شده و دفعات آشفتگی و هراس در بازارها افزایش یافته است. درک رفتار سرمایهگذاران در شرایط آشفتگی و هراس از موضوعات جالب و مورد علاقه فعالان و مشارکتکنندگان در بازار سرمایه است. کتاب «تجزیه و تحلیل در بورس اوراق بهادار» تالیف استفن واینز، ترجمه مجتبی شهبازی و مریم کشمیری با مقدمه علی رحمانی توسط انتشارات دنیای اقتصاد در ۲۹۰ صفحه منتشر شده است. این کتاب درباره آشفتگیهای بازار سرمایه در کشورهای صنعتی است اما در ایران هم چنین وضعی به دفعات مشاهده شده است و اگرچه تفاوتهای زیادی در ریزساختارهای ایران و کشورهای صنعتی وجود دارد، ولی رفتار و واکنش افراد از الگوهای نسبتاً مشابهی پیروی میکند. این کتاب تحلیلی جامع از پدیده وحشت و هراس در بورس اوراق بهادار را فراهم کرده است. برخی از فصول کتاب شامل موارد زیر است: آمادگی برای وحشت بازار و فرصت سود بردن از آن، انواع وحشتها، چرخه وحشت، دوران وحشتهای جدید، معاملهگر و مدیر صندوق، روان شناسی هراس، آیا تنوع باعث محافظت از نوسانات بازار میشود؟، آیا بازار همیشه درست میگوید؟
بهترین زمان برای ورود به بورس
گرچه طی روزهای اخیر بازار سرمایه باز هم به روند ریزشی خود ادامه داده است اما برخی کارشناسان تاکید دارند که در حال حاضر با توجه به کف رسیدن قیمت در بازار بورس بهترین زمان برای سرمایهگذاری در آن بوده و باید با دید باز در آن خرید کرد، اکنون به هیچ عنوان زمان مناسبی برای فروش نیست و سرمایهگذاران دیگر جایی برای باخت ندارند پس بیایند و پله پله خرید کنند.
اما اینکه طی این روزها و تحت تاثیر اخبار بینالمللی و شرایط موجود، بازار سرمایه چه وضعیتی را پشت سر میگذارد و سرمایهگذاران به ویژه سرمایهگذاران خرد باید چگونه در آن حرکت کنند، موضوعی است که در گفتوگو با مرتضی دلخوش، کارشناس بازار سرمایه در گفت با ایسنا مورد بررسی قرار گرفت.
وی در تحلیل این روزهای بازار سرمایه گفت که به هر حال خواه یا ناخواه اخبار بین المللی در بازارها تاثیرگذار است که در اهم آن بازارهای سرمایه از منفی یا مثبت شدن اخبار تاثیر میپذیرند. این در حالی است که طی روزهای گذشته بازارهای تحریک کننده بورس از جمله ارز، سکه و طلا همانطور که از پیش انتظار میرفت با افت شدیدی مواجه شد و ممکن است این روند رو به کاهش همچنان ادامه داشته باشد. از این رو فضایی ایجاد میشود تا نقدینگی موجود در بازارهای دیگر به سمت بازار دیگری حرکت کند که میتواند بورس بهترین محل برای تمرکز این سرمایهها باشد.
دلخوش با بیان اینکه در حال حاضر بازار سرمایه بهترین محل برای سرمایهگذاری است، گفت: نباید به ریزشهای اخیر توجه کرده و از آن خارج شد. به هر حال اکنون شاهد کف قیمتی در بورس هستیم، جایی که شاخص ۹۰۰ هزار واحد کم شده و برخی سهمها تا ۷۰ درصد افت کرده اند؛ بنابراین در کف قیمتی میتوان ورود و در بازار سرمایه به درستی سرمایهگذاری کرد.
وی ادامه داد: اگر دولت اکنون بحث افزایش نرخ سود بانکی را مطرح نکند که مردم برای بردن سرمایههای موجود به سمت بانکها اقدام نکنند و حتی اگر موضوع کاهش نرخ سود بانکی مطرح باشد آنگاه سرمایهگذاران نقدینگیهای حاصل از افت قیمت خودرو، سکه، طلا و دلار را میتوانند به سمت بازار سرمایه برده و آثار مثبتی در این بازار ایجاد کنند. این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه فضای موجود و شوکی که ایجاد شده باید به درستی مدیریت شود، افزود: این فضا میتواند به بهترین نحو مورد استفاده قرار بگیرد و مسوولان به گونهای بازار سرمایه را به سمتی حرکت دهند که ضمن جذب نقدینگی سایر بازارها، بسیاری از ضررهای ایجاد شده دیگر ترمیم شود. وی با اشاره به اینکه از مدتی پیش در رابطه با رشد بیرویه بازار سرمایه هشدار داده بودیم افزود: وقتی شاهد بودیم که حرکتهای شارپی در بازار سرمایه در حال اتفاق افتادن است و زمانی سود به سقف میخورد و زمانی سرمایهگذار دچار ضرر بسیار میشود تاکید داشتیم که این رفتار غیرواقعی زمانی میتواند تمام سودها را به ضرر تبدیل کند و نوعی بیاعتمادی به بازار به وجود آورد. در حالیکه میتوانستند با مدیریت صحیح اجازه ندهند فضای بازار سرمایه به این سمت حرکت کند. با این وجود بسیار به فضای بازار سرمایه خوشبین هستم و اکنون فضایی ایجاد شده که مدیران میتوانند با تصمیمات درست و ممانعت از رفتار سفتهبازی یا اقدامات غیرواقعی و غیرحرفهای از پتانسیل بازار سرمایه برای تامین مالی استفاده کنند. دلخوش همچنین به سهامداران خرد و غیرحرفهای توصیههایی داشت و گفت: افرادی که دچار ضرر شدهاند اکنون نباید در تصمیمگیری خود عجولانه برخورد کنند و با شنیدن اخبارهای متناقض به سرعت نسبت به خرید یا فروش تصمیمگیری کنند. بلکه باید تحمل داشته و تامل کنند و در رفتارهای خود هیجانی برخورد نکنند و همواره در حال رصد خریدار و فروشنده در بازار سرمایه بوده و با تحلیلی درست اقدام کنند. وی تاکید کرد: اکنون زمانی نیست که کسی بخواهد سهمی را بفروشد و از بازار خارج شود. به خصوص افراد غیر حرفهای باید توجه داشته باشند که در حال حاضر بازار سرمایه به وضعیتی رسیده که جایی برای باخت ندارد بلکه باید ورود کرده و به صورت پلهای خرید کنند که با خرید پلکانی میانگین خرید آنها پایین آمده و وقتی که بازار برگردد سود به آنها منتقل میشود.