خرید واکسن خارجی کرونا قطعی شد

۱۳۹۹/۱۰/۰۶ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۷۴۴۷۱
خرید واکسن خارجی کرونا  قطعی  شد

گلی ماندگار| چند روزی است که بحث خرید واکسن خارجی در کشور داغ شده است. اولین‌بار رییس سازمان نظام پزشکی کشور و جمعی از اعضای این سازمان با امضای نامه‌ای از رییس‌جمهور خواستند که هر چه زودتر برای خرید واکسن اقدام کند. آنها در آن نامه عنوان کرده بودند که به تعویق انداختن خرید واکسن می‌تواند به قیمت جان افراد بیشتری در ایران تمام شود. به گفته پزشکان متخصص خرید واکسن و تزریق آن به کادر درمان باید در اولویت قرار گیرد چرا که این افراد بیش از هر کس دیگری در معرض خطر ابتلا به کرونا و از دست دادن جان خود قرار دارند.به گفته رییس سازمان نظام پزشکی کشور، تعلل در خرید واکسن به صلاح نیست و باید هر چه زودتر منابع مالی آن از سوی دولت تامین شود. این در حالی بود که رییس بانک مرکزی اعلام کرد هیچ منابع مالی برای خرید واکسن خارجی وجود ندارد، از سوی دیگر بحث ساخت واکسن داخلی مطرح بود که به عقیده بسیاری از کارشناسان این واکسن هنوز مراحل مربوط به تایید سازمان بهداشت جهانی را طی نکرده و نمی‌توان به انتظار آن ماند و از خرید واکسن خارجی سر باز زد. اما از چند روز قبل که مردم در شبکه‌های اجتماعی خرید واکسن را از دولت مطالبه کردند، ناگهان ورق برگشت. رییس بانک مرکزی اعلام کرد منابع مالی خرید واکسن تامین شده است. رییس‌جمهور در جلسه هیات دولت از طی مراحل اولیه خرید واکسن خبر داد. این در حالی است که خبرهایی مبنی بر حذف سهمیه واکسن ایران در سازمان بهداشت جهانی به دلیل نپیوستن ایران به FATF هم مطرح بوده است. اما وزیر بهداشت با رد این مساله اعلام کرد که دریافت سهمیه واکسن از سازمان بهداشت جهانی هیچ ربطی به FATF ندارد و واکسن به زودی به ایران وارد می‌شود. اما هنوز هیچ کس در مورد 20 میلیون دوز واکسن آکسفورد که توسط یک تاجر هندی برای ایران پیش خرید شده بود خبری ندارد. به گفته برخی مسوولان تحریم‌های امریکا مانع از خرید واکسن شده بود و این در حالی است که روز جمعه وزارت بهداشت و درمان اعلام کرد ساز و کار خرید واکسن برای ایران از قبل توسط امریکا فراهم شده بود. به هر حال هر چه هست قرار بر این شده تا واکسن کرونا کواکس خریداری و به ایران انتقال یابد. وزیر بهداشت اعلام کرده این واکسن طی 6 تا 8 هفته آینده به کشور وارد می‌شود.این در حالی است که بنا به اعلام رییس ستاد اجرایی فرمان امام تاکنون ۴۴ هزار و ۹۴۱ نفر برای داوطلبی تست انسانی«اولین واکسن کرونای ایرانی» تولید شده توسط دانشمندان ستاد اجرایی با سامانه تلفنی ۴۰۳۰ تماس گرفته‌اند و ۲۷ هزار و ۷۹ نفر از آنان اعلام آمادگی و ثبت‌نام کردند. به گفته او از همه اقشار مانند ایثارگر، نظامی، طلبه، معلم، استاد دانشگاه، آهنگساز، خبرنگار، مجری، کارگر، راننده کامیون، معدنکار و ... دربین داوطلبان دیده می‌شود.نیکی‌ملکی با اشاره به بازتاب این استقبال در بین تیم علمی تولیدکننده واکسن خاطرنشان کرد: دانشمندان تولید واکسن از شنیدن این آمار و ارقام روحیه مضاعف گرفتند.اولین واکسن ایرانی کرونا پس از طی مراحل تست حیوانی و ثبت در سازمان جهانی بهداشت و کسب مجوزهای لازم از وزارت بهداشت و درمان، وارد مرحله تست انسانی شده که این تست‌ها از هفته‌ آینده و در سه مرحله انجام خواهد گرفت.

    خرید واکسن قطعی شد

روز پنجشنبه اعلام شد بیش از ۱۶ میلیون دوز واکسن کرونای خارجی از اتحادیه کواکس توسط وزارت بهداشت خریداری شده است بعد هم یک مقام بهداشتی اعلام کرد امکان تولید انبوه واکسن کرونای ایرانی وجود ندارد. آیا پرونده یکی از بلندپروازانه‌ترین پروژه‌های بهداشت و سلامت در ایران بسته شد؟ زمانی که یک نماینده سابق تهران اعلام کرد سهمیه خرید واکسن ایران در سازمان بهداشت جهانی و اتحادیه کواکس باطل شده است، تا امروز بسیاری از مردم با اعتراض به این موضوع خواستار خرید واکسن ایرانی بودند تا اینکه دیروز وزیر بهداشت خبر خوبی درباره واکسن کرونا اعلام کرد و گفت ایران۱۶ و نیم میلیون دوز واکسن کرونا از اتحادیه کواکس خریداری شده است.

    خرید 16 میلیون دوز واکسن کرونا

او از خرید۱۶ میلیون دوز واکسن کرونا از معتبرترین تولیدکنندگان جهان خبر داد. در حالی که این روزها بحث خرید واکسن در فضای مجازی و رسانه‌ای داغ شده است دکتر سعید نمکی روز گذشته درباره تأمین واکسن کرونا از طریق کواکس اظهار کرد: سهمیه ما در کواکس از بین نرفت و به دلیل نقل و انتقال پول، این روند کمی طول کشید و خوشبختانه مشکلاتش حل شد. البته موضوع به حدی افکار عمومی را به خود مشغول کرده بود که رییس‌جمهور هم در جلسه هیات دولت به آن پرداخت و گفت امیدواریم هم تولید داخل به دست مردم برسد و هم اینکه وزارت بهداشت و بانک مرکزی فعالیت خود را برای خرید واکسن خارجی متمرکز کرده‌اند و آن هم به دست مردم خواهد رسید. شاید اصلی‌ترین مشکلی که در راه خرید واکسن از خارج کشور مطرح شده بود، بحث انتقال پول خرید واکسن بود و اینکه برخی از سیاستمداران می‌گفتند چون ایران عضو FATF نشده است این مشکلات به وجود آمده. در حالی که وزیر بهداشت قبلا اعلام کرده بود موضوع تاثیر FATF روی خرید واکسن‌ها چندان جدی نیست. سعید نمکی گفت: من سیاسی نیستم اما در اوضاع کنونی، تاثیر اف‌ای‌تی‌اف را در نظام سلامت و در رابطه با واکسن جدی نمی‌بینیم. حتی رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام هم با اعلام بررسی مجدد FATF اظهار کرد این موضوع ربطی به واردات واکسن ندارد. در مقابل، برخی اشخاص هم ترجیح دادند عنوان کنند نباید از واکسن خارجی در ایران استفاده شود. در این رابطه سردار نقدی، معاون هماهنگ‌کننده سپاه گفت: ما متولی امر بهداشت و درمان کشور نیستیم و در تصمیمات تخصصی این حوزه دخالت نمی‌کنیم؛ اما با توجه به توصیه متخصصان، تشکیک‌های جدی کارشناسان دنیا و سوابق بد برخی تولیدکنندگان کنونی واکسن کرونا، به پرسنل سپاه و بسیج تزریق واکسن‌های خارجی کرونا را به دلیل مکانیسم عمل خاص آنها توصیه نمی‌کنیم. او ادامه داد: در امر واکسیناسیون عمومی واکسن‌های وارداتی هم مشارکت نخواهیم کرد؛ البته برای عموم کشور تصمیم‌گیری با وزارت بهداشت است. اما اگر واکسن کرونای تولید داخل به مرحله واکسیناسیون عمومی برسد، با کمال میل حاضریم حماسه بسیج در ریشه‌کنی فلج اطفال را تکرار کنیم. ظاهرا حرف و حدیث‌های مربوط به مشکلات واردات واکسن کرونا به انتها رسید و عبدالناصر همتی رییس کل بانک مرکزی اعلام کرد خرید واکسن کرونا خارجی انجام شد و با حل مشکلات مربوط به انتقال پول، به زودی محموله این دارو به ایران می‌رسد.

    واکسن ایرانی به کجا  رسید؟

واقعیت این است که سرمایه‌گذاری سنگین ایران روی تولید واکسن کرونا تاکنون نتوانسته است به نتیجه عینی و تزریق نهایی به شهروندان منجر شود. تشریح فرآیند تولید واکسن ایرانی از سوی مدیر تیم تولید‌کننده واکسن حاکی از آن است که انستیتو پاستور و رازی۲ مجموعه واکسن ساز قدیمی و همگام با آنها، چند شرکت دانش بنیان و مجموعه برکت، کمیته ملی واکسن را تشکیل دادند و از بین۱۲ گروه تولید، سه گروه اقدامات خوبی داشتند و دو گروه مدل‌های حیوانی را نیز پاس کردند و به سمت مدل انسانی می‌روند. پس از آزمایش موفق واکسن کرونای ایرانی بر نمونه‌های حیوانی از جمله میمون کار مطالعه بالینی آن بر انسان نیز آغاز می‌شود. اقدامات دانشمندان ایرانی موجب شد تا در یک گزارش تلویزیونی از واکسن ایرانی کرونا رونمایی شود و حتی وزیر بهداشت هم اظهار کرد رهبر انقلاب به صورت مستمر پیگیر پیشرفت تولید واکسن ایرانی است و تولید واکسن بومی کرونا تبدیل به یکی از برنامه‌های اصلی نظام بهداشت و درمان شده است. مجموعه این اقدامات باعث شد تا با اعلام فاز کارآزمایی بالینی برای واکسن کرونای ایرانی، جزییات روش تزریق واکسن کرونا روی داوطلبان انسانی هم مطرح و بررسی شود. جلیلی مدیر تیم تحقیقاتی تولید واکسن ستاد اجرایی فرمان امام در برنامه چاپ اول اظهار کرد: تاکنون ۹۹۱۱ نفر برای تزریق واکسن ایرانی کرونا در کشور اعلام آمادگی کرده‌اند و بیش از ۱۷ هزار نفر با ۴۰۳۰ تماس گرفته‌اند. او با بیان شرایط افرادی که داوطلب دریافت واکسن ایرانی کرونا هستند و باید۱۸ تا ۵۰ سال داشته باشند، گفت: این افراد نباید سابقه آلرژی و بیماری‌های مزمن و حاد داشته باشند. با تست‌های سلولوژی مشخص می‌شود که این افراد به بیماری کرونا مبتلا شده‌اند یا خیر.

    تزریق فاز اول واکسن ایرانی به 56  نفر

مدیر تیم تحقیقاتی تولید واکسن ستاد اجرایی فرمان امام گفت: در فاز اول به ۵۶ فرد داوطلب واکسن تزریق می‌شود و مانند دیگر واکسن‌های دنیا در دو دوز صفر و در ۱۴ روز این اقدام صورت خواهد گرفت. با وجود این تلاش‌ها، دکتر مینو محرز عضو کمیته علمی مقابله با کرونا اعلام کرد امکان دارد تولید انبوه واکسن کرونای ایرانی وجود نداشته باشد و وقتی واکسنی خوب باشد و مصونیت بدهد حتما توصیه می‌کنیم مردم استفاده کنند. یعنی مردم این اطمینان را داشته باشند زیرا ما در کشورمان دانش ساخت واکسن را داریم. او تاکید کرد: اگر امکانات را داشته باشیم و خودمان این واکسن را تولید کنیم بهتر است ولی به هر صورت باید واکسن خارجی هم تهیه شود چون در حال حاضر امکان تولید به صورت انبوه نیست. عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا گفت: سال‌هاست که واکسن‌سازی در کشور ما متوقف شده بود و مجبور بودیم وارد کنیم و به مشکلاتی برای واردات همچون واکسن آنفلوآنزا بر خوردیم بنابراین باید خودمان در ایران تولید کنیم انشاالله امکانات بیشتری هم در تولید انبوه‌تر خواهیم داشت.