اخبار
عدم شجاعت اروپاییها علت اصلی موفق نبودن اینستکس
بانک مرکزی نسبت به ادعای قائم مقام وزارت امور خارجه آلمان در خصوص عدم موفقیت کانال اینستکس واکنش نشان داد و عدم شجاعت اروپاییها را علت اصلی موفق نبودن اینستکس ارزیابی کرد. این در حالی است که اروپاییها نیز عدم ارایه امکانات و شرایط و همراهی از سوی ایران را عامل عدم موفقیت و تجارت بین اروپا اعلام کردهاند. براین اساس به عقیده کارشناسان، با رفع تحریمهای دلاری از سوی امریکا، این مکانیزم از سوی دو طرف امکان اجرا و عملیاتی شدن دارد. به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، قائم مقام وزارت امور خارجه آلمان اخیرا ادعا کرده است، سازو کار مالی اینستکس که دو سال پیش با هدف میسر کردن مبادله تجاری بین اروپا و ایران ایجاد شده بود، موثر نبوده و ایران مسوول عملکرد ناموفق اینستکس است چون با معاملات موافقت نکرده است؛ در همین ارتباط بانک مرکزی در حساب رسمی توییتری خود ضمن رد این ادعا اعلام کرد: کانال اینستکس برای نجات برجام طراحی شد اما کار نکرد چون کشورهای اروپایی شجاعت کافی برای اعمال قدرت اقتصادی ملی و مستقل خویش را نداشتند. همچنین آنان هیچ راهی برای تامین مالی اینستکس نیافتند. مشخص است که ایران تنها برای حفظ کانال اروپایی و واردات کالاهایی که قادر است از کانالهای دیگر تامین کند، حاضر به جابهجایی منابع مالی خود نیست.اینستکس قرار بود روابط تجاری ایران و اروپا را فارغ از تحریمهای امریکا شکل دهد نه آنکه آن را تحت تحریمها تعریف کند.
بررسی تفحص از بانکهای خصوصی در دستور کار پارلمان
نمایندگان مجلس شورای اسلامی لایحه دوفوریتی شوراهای حل اختلاف و تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد بانکهای خصوصی را مورد بررسی قرار میدهند.لایحه نحوه کمکهای اشخاص حقیقی و حقوقی به سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور، گزارش کمیسیون صنایع و معادن مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد شرکت دخانیات ایران و گزارش کمیسیون اقتصادی مبنی بر تصویب تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد بانکهای خصوصی از دیگر دستورکارهای جلسه مجلس شورای اسلامی است.گزارش کمیسیون اقتصادی در مورد چگونگی اجرای سامانههای نظارتی در حوزه امور بانکی نیز در دستورکار جلسه امروز مجلس است.
تمام ابزارها برای برگشت پولهای ایران مورد استفاده قرار گیرد
وحید جلالیزاده عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: جمهوری اسلامی دارای ابزارهای مختلفی است و از تمام آنها در خصوص آزادسازی پولهای بلوکه شده باید بهره ببرد. وحید جلالزاده، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در گفتوگو با خبرنگار ایبِنا درباره پولهای بلوکه شده ایران توسط دیگر کشورها گفت: عدد کلی درباره پولهای بلوکه شده ایران در اختیار ندارم، اما در کشورهایی مانند هند، عراق، کره، پولهای حاصل از فروش نفت برخلاف موازین بینالمللی، معاهدات دوطرفه و تمامی موازین اخلاقی به دلیل ترسی که از سیاستهای یک جانبه امریکا وجود دارد، متاسفانه بلوکه شده است. وی در ادامه اضافه کرد: حرکت فوق در حالی انجام شده که کشورهای مورد اشاره غالبا با ایران روابط اقتصادی بسیار خوبی دارند. بهطور نمونه کره جنوبی طرف تجاری مطلوبی برای ایران به حساب میآید و عراق هم علاوه بر اینکه در همسایگی ما قرار دارد در اکثر مسائل و مشکلاتش جزو اولین کشورهایی بود که برای کمک به آن وارد شدیم، آخرین آن هم مبارزه با داعش بود که چنانچه ایران در این خصوص ورود پیدا نمیکرد، سرنوشت آنان مشخص نبود. هند هم به همین شکل است، طی ۴۰ سال گذشته با این کشور روابط بسیار خوب و مناسبی داشتیم، اما متاسفانه امریکا و وزارت خزانهداری آن فشار یکجانبهای علیه این کشورها به کار برده و آنها هم در مذاکراتی که با طرف ایرانی انجام دادند، اعلام کردند که حق با شما است، اما در صورت پرداخت پولها، امریکا بانکهای کشورمان را تحریم خواهد کرد که در نتیجه آن ضررو زیان مالی زیادی تحمیل میشویم. این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در این رابطه یادآور شد: حرکت مورد اشاره این کشورها در قبال ایران اخلاقی و قانونی نیست و با هیچ یک از موازین بینالمللی مطابقت ندارد. مسوولان جمهوری اسلامی در سفرهایی که به این کشورها داشتند مباحث فوق را انتقال دادند. امیدوارم این کشورها سر عقل آیند و روابط درازمدت خود را با ایران فدای روابط و سیاستهای کوتاهمدت امریکا نکنند. جلالزاده درباره راههای انتقال پولهای بلوکه شده به ایران بیان کرد: جلساتی که کمیسیون امنیت ملی با مسوولان بانک مرکزی و وزارت خارجه برگزار کرده بود، هر چند انتظار بیشتری درباره این دوستان وجود دارد، ولی تمام توان خود را به کار گرفتهاند، اما همانطور که مطرح کردم، آنان بیش از هر چیز نگران ضرر و زیان مالی از طریق امریکاییها هستند، ولی باید بدانند تحریمها در نهایت به پایان خواهد رسید و به قول معروف سیاهی به زغال میماند. این نماینده مجلس درباره راهکاری مانند FATF اظهار داشت: پیش از بحث FATF هم شاهد چنین حرکتهایی از برخی کشورهای اروپایی و امریکا بودیم، بنابراین به نظر میرسد، بیشتر بهانه باشد. چه ما به FATF بپیوندیم و چه نپیوندیم دیگر کشورها باید به تعهدات خود عمل کنند و پولهای بلوکه شده ایران را بازپس بگردانند. وی درباره صحبتهای رییس کل بانک مرکزی با تیم کرهای تصریح کرد: جمهوری اسلامی دارای ابزارهای مختلفی است و از تمام آنها در این خصوص باید بهره ببرد. بخشی از این ابزارها در حوزه سیاست خارجی قرار دارد.