نشانه‌های امید در بهار جدید بورس

۱۳۹۹/۱۲/۲۰ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۱۷۶۷۹۷
نشانه‌های امید در بهار جدید  بورس

گروه بورس|

بازارسرمایه روزهای گذشته مسیر جدیدی راطی کرد. در روز سه شنبه دماسنج بازارسهام درحالی رشد کرد که صعود قیمت در نمادهای بزرگ بازار با کلیت نمادها یعنی سهام متوسط و کوچک همسو نبود. با این حال توانست بازارسرمایه را خوب نشان دهد و در شرایطی که دامنه نوسان نامتقارن عملا باعث ناامیدی کامل سرمایه‌گذاران خرد شده بود، موجی تازه از امید را در میان سرمایه‌گذاران حقیقی این بازار به وجود آورد. 

این‌طور که به نظر می‌رسد تدابیر اخیر مسوولان بازارسرمایه کمی کارساز شده و حمایت از سهامداران خرد به منظور جلب نظر آنها برای نفروختن سهام از طریق پرداخت سود تضمین شده، در کنار ورود نقدینگی صندوق‌های سرمایه‌گذاری قابل معامله که البته احتمالا در اسفندماه از حدود ۳ هزار میلیارد تومان فراتر نمی‌رود بر احتمال رشد قیمت‌ها در این بازارمالی اضافه کرده است. دقیقا این عامل توانسته بر خوش‌بینی نسبت به بهبود تقاضا برای روزهای پایانی سال بیفزاید. در حال حاضر آمار و ارقام به ثبت رسیده در بورس و فرابورس نشان می‌دهد که حقوقی‌های بازار از روز یکشنبه تا روز سه شنبه نسبت به روزهای قبل فعال‌تر شده‌اند و همین امر زمینه را برای تداوم حمایت از سهام موجود در بازار فراهم کرده است. اگرچه مشخص نیست که این حمایت به دستور انجام شده یا بر اساس دیدگاه خود آنها از وضعیت ارزندگی بازار به عمل آمده است. با این حال هرچه باشد قدمی است رو به جلو که باید آن را به فال نیک گرفت تا در شرایط ضعف تقاضا بر توان خریداران در روند جاری بیفزاید.

    افزایش امیدها در بازارسرمایه

تنها چندروزی از مصوبه جدید سازمان بورس برای افزایش سقف سرمایه‌گذاری صندوق‌ها در بازارسهام می‌گذرد. طبق این مصوبه صندوق‌های با درآمد ثابت می‌توانند تا 25درصد از منابع مالی خود را صرف خرید سهام کنند و این کار را باید از همین حالا شروع کنند و تا پایان سال دست‌کم 3درصد از منابع مالی خود را به سهام اختصاص دهند. به‌گفته کارشناسان این موضوع می‌تواند به تزریق نقدینگی به بازار سهام منجر شود. برخی برآوردها نشان می‌دهد درصورت اجرای این مصوبه دست‌کم 9هزار میلیارد تومان نقدینگی تازه به بورس تزریق خواهد شد. عامل دیگری که می‌تواند به رشد بورس کمک کند باز گذاشتن دست کارگزاران برای تسویه اعتبارهای اعطایی به مشتریان در پایان سال است که می‌تواند به تقویت جریان نقدینگی در بازار سهام منجر شود. به باور کارشناسان اینکه شرکت‌های کارگزاری دیگر مجبور نیستند حتما اعتبار‌های پرداختی را تا پایان سال تسویه کنند و موجب می‌شود دریافت‌کنندگان اعتبار، این ریسک را بپذیرند که سال را بدون نقد کردن دارایی‌هایشان در بورس به پایان برسانند به ماندگاری نقدینگی در بورس منجرخواهد شد. یک شرکت مشاور سرمایه‌گذاری در تحلیل دلایل رشد شاخص بورس در مبادلات روزهای گذشته نوشت: اختیاری کردن تسویه اعتبارات کارگزاری‌ها، افزایش نصاب صندوق‌های سرمایه‌گذاری با درآمد ثابت همچنین تصویب لایحه 1.9تریلیون دلاری حمایتی در اقتصاد امریکا، دیروز در بورس تهران باعث افزایش تقاضا در برخی نمادهای بنیادی شد بنابراین دور از انتظار نیست اگر در روزهای آینده بهبود تقاضا و ورود نقدینگی در نمادهای بزرگ به وقوع بپیوندد.

    روند متعادل بازار

در ایام باقی‌مانده تا پایان سال

پیمان حدادی، کارشناس بازارسرمایه در گفت‌وگوی اخیر خود به روند کنونی معاملات بورس اشاره کرد و گفت: در روزهای گذشته در بازار سهام شاهد کاهش ارزش معاملات بودیم که این موضوع نشات گرفته از چند عامل بود. ابتدا باید پذیرفت که با توجه به نزدیک شدن روزهای پایانی سال، میزان ریسک‌پذیری در بازار کاهش پیدا کرده و دیگر شاهد وجود خریدار چندانی در بازار نیستیم. حدادی بیان‌داشت: افرادی که به دنبال خروج از بازار بودند در نهایت با هر قیمتی از بازار خارج شدند، به همین دلیل در قسمت فروش شاهد فروش‌های سنگینی در بازار نیستیم و صف‌های فروش ایجاد شده در چند روز گذشته به دلیل نبود خریدار بوده است. همچنین کارگزاران اعلام کردند که اجباری برای تسویه اعتبارات وجود ندارد؛ بنابراین افرادی که اقدام به دریافت اعتبار کرده بودند این ریسک را پذیرفتند که با اعتبار، سال را به پایان برسانند، در نتیجه عدم الزام فروش سهام از این گروه معامله‌گران باعث شد تا ارزش معاملات با کاهش همراه شود.

وی خاطرنشان‌کرد: از طرف دیگر رونق بازار اوراق بدهی در دو هفته گذشته بیشتر بر بازار سهام سایه انداخت تا معاملات این بازار چندان رونق نگیرد و بیشتر نگاه‌ها معطوف به سمت بازار اوراق بدهی شود. با توجه به وجود ثبات در عوامل بنیادی بازار مانند قیمت ارز و قیمت‌های جهانی، همچنین تصویب برخی از مصوبه‌های شورای عالی بورس مانند خرید سهام توسط صندوق با درآمد ثابت و نیز حمایت از ۴.۵ میلیون سهامدار که دارای کمتر از ١٠ میلیون تومان سرمایه در بازار بودند تا حدودی باعث شد که معاملات بازار از روز شنبه سمت و سوی رشد را به خود بگیرد که به نظر می‌رسد این روند در بازار ادامه‌دار باشد و همچنان امروز و فردا شاهد افزایش تقاضا در بازار باشیم. سهامداران نباید چنین تصوری داشته باشند که با بازگشت رشد به معاملات بورس شاهد ایجاد صف‌های خرید در بازار باشیم، اما به‌طور حتم بازار از صف‌های فروش پر عرضه فاصله خواهد گرفت.

این کارشناس بازارسرمایه روند معاملات بورس در چند روز پایانی سال را پیش‌بینی کرد و گفت: در هفته جاری و هفته آینده که روزهای پایانی سال هستند بازار روند متعادلی را در پیش می‌گیرد و حجم معاملات با افزایش و کاهش چندان چشمگیری همراه نخواهد بود، بازار با نوسان مثبت کار خود را پایان می‌دهد و پرونده معاملات بورس در سال ٩٩ بسته خواهد شد. بازار سرمایه که ٢٧ اسفند ماه به کار خود پایان می‌دهد تا ١٠ روز متوالی تعطیل می‌شود، ممکن است در این مدت اخباری وارد این بازار شود و قیمت‌ها در بازارهای جهانی با تغییر و تحول زیادی همراه شود؛ بنابراین سهامدارانی که دارای سرمایه کمی در بازار هستند تمایل دارند تا بدون سهم سال را به پایان برسانند.

    تاثیرات رمز ارزها بر بازار سرمایه

وی به تاثیر معاملات بیت کوین بر بازار سرمایه تاکید و اظهار داشت: در چند هفته اخیر موضوع بیت‌کوین یا رمز ارزها معاملات بورس را تحت تاثیر قرار داد و باعث شد تا سهامداران از بازار سرمایه فاصله بگیرند و به سمت بازار رمز ارزها پیش بروند. به نظر می‌رسد در روزهای آینده به دلیل محدودیت‌هایی که از سمت بانک مرکزی برای این بازار گذاشته شده، انتقال نقدینگی از سمت بازار سرمایه به سمت رمز ارزها کاهش یابد؛ بنابراین دیگر عامل خاصی در بازار وجود ندارد که به دنبال آن سهامداران حقیقی بخواهند به سمت فروش سهام خود در بازار بروند. حدادی گفت: سهامداران حقیقی که اکنون در بازار به دنبال فروش سهام هستند تجربه چندانی از این بازار ندارند و جزو افرادی هستند که در سقف‌های قیمتی خرید کردند و اکنون در حال فروش سهام خود در کف‌های قیمتی هستند. سهامداران می‌دانند سهام‌شان اکنون در بازار ارزنده است اما اقدام به فروش سهام خود در بازار می‌کنند با این امید که دوباره با قیمت کمتر خرید کنند، در حالی که در وضعیت فعلی چنین اقدامی اشتباه و هر لحظه ممکن است بازار به مدار صعودی بازگردد و شاهد افزایش قیمت سهام در بازار باشیم.

این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان‌کرد: براساس پیش‌بینی‌های انجام شده به نظر می‌رسد که بورس از هفته دوم یا سوم فروردین ماه وارد فاز صعودی شود و دیگر نتوان به راحتی به سهام ارزنده و بنیادی بازار دست یافت، بنابراین بهتر است سهامداران در سهام ارزنده و بنیادی که در مجامع می‌توانند سود خوبی را تقسیم کنند حضور داشته باشند. اکنون تمایل و رونق معاملات بورس بیشتر به سمت سهامی مانند پالایشی‌ها، معدنی‌ها، فولادی‌ها و پتروشیمی‌ها است که مرتبط به قیمت‌های جهانی هستند، اما اگر تا پایان سال جاری اخبار مثبتی در زمینه FATF در بازار منتشر شود سهامی مانند بانکی و خودرویی با رونق همراه خواهند شد. حدادی افزود: با توجه به وضعیت حاکم شده در بازار احتمال افزایش قیمت سهام در بازار بسیار بیشتر از ریزش قیمت‌ها است و بهتر است سهامدارانی که در زیان هستند از تصمیمات هیجانی در بازار برای جبران ضررهای خود بپرهیزند. بهار بورس نزدیک است و پیش‌بینی ما این است که شاخص بورس تا خرداد ماه به کانال یک میلیون و ٧٠٠ هزار واحد خواهد رسید.